[Głosów: 5 Average: 5 /5] *składniki: 1 świeży brokuł ok. 500 g 1 puszka kukurydzy 150-200 sera feta 3 łyżki słonecznika
Domowy Smak Jedzeniadomowych babeczek? Jeśli tak, zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszne muffiny z budyniem , które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Składniki na 12 sztuk – u mnie 2 blaszki Ciasto: 300 mąki pszennej 80 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 jajka 300 ml mocno gazowanej wody 50 g roztopionego masła 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)jajka i krótko miksować do połączenia się składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Papilotki spryskać olejem w sprayu. Przelać masę na muffiny do papilotek. Na wierzchu ciasta umieścić po dużej łyżeczce budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku 30-35 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Muffiny z Budyniem Wanilinowym
Przepiski.plTaki chleb bez problemu zrobicie w domu. Wystarczy wymieszać składniki i ciasto odstawić na parę godzin żeby mogło popracować. Potem hop do piekarnika i aromatyczny chlebek z chrupiącą skórką gotowy. Proste prawda? CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: 150 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej typ500 200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży) 20 g siemienia lnianego 20 g słonecznika(...)łyżka soli 400 ml wody Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrywając ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia , tym razem na godzinę. Chleb pieczemy w 220 stopniach przez
Bon appetit mon amieczekolada jest dobra na wszystko, żeby osłodzić miłe i wyjątkowe chwile, a także, żeby poprawić kiepski nastrój w pochmurny, jesienny i zimny dzień taki jak dziś. Zatem dzisiaj ciasto czekoladowe, w którym oprócz czekolady odnajdziecie nutkę mięty. Przyznam, że połączenie mięty i czekolady to jedno z mich ulubionych. Ma konsystencję wilgotnego brownie, więc jak wyjmiecie z piekarnika i pokroicie(...)wyrzucajcie - to nie zakalec!!! 😉 A jeśli zdarzy wam się upiec je do tzw. suchego patyczka, to udawajcie, że tak miało być 😂 i wcinajcie, bo wtedy to taka jakby babka... 😂 Ciasto czekoladowe z nutką mięty Składniki: 1) 100 g czekolady gorzkiej 2) 100 g czekolady mlecznej
Na kulinarnym poligonieBywa, że człowieka przyciśnie. Myśli tylko o jednym, w brzuchu burczy, co chwila spogląda na kosz z jabłkami... Racuchów mi się zachciało;) ale już czekać na ciasto drożdżowe nie miałam ochoty. A bo wiadomo to, może bym się rozmyśliła jeszcze w międzyczasie;) I tak na szybko usmażyłam placuszki na jogurcie z jabłkami. Nie oszukujmy się, drożdżowe racuszki jednak są inne(...)szklanki mąki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć
Obiad gotowy[Głosów: 5 Average: 5 /5] * składniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy (lub takiej jaką lubimy) ok.125 ml mleka 1-2 banany, najlepiej
Domowy Smak Jedzeniacałość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę(...)soli, żółtko oraz cukier. 5. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Odstawiamy je na 40 min do podwojenia objętości. 6. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy
Gotowanie...to proste ![Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku
Domowy Smak Jedzeniaponoć jeszcze w lasach są, więc dziś zapraszam na pyszne pierogi z kaszą i grzybami. Smak rewelacyjny, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze ;-) Wpadajcie! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól(...)powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut. Składniki na farsz; 50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki) 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pierz do smaku białko które zostało z ciasta masło klarowane lub olej
Radość kipiąca uśmiechem.jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego. W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, ciemne pozostawiamy w jednym kawałku. Formujemy wałki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. Kruszonka: Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki. Wyrośnięte ciasto na chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką. Wykładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-40 minut
Lena Gotujeolejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Do osobnej miski odlać 1,5 szklanki z przygotowanego ciasta. Większą część ciasta przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Do mniejszej porcji ciasta dodać 1/4 szklanki cukru dark muscovado, 1/2 łyżki cynamonu, 2 łyżki kakao i 4 łyżki mąki(...)przelać do niego masę. Uciąć narożnik i odłożyć na bok (tak żeby masa nam nie wypływała). Rozgrzać patelnię (cienko przesmarować ją tłuszczem). Nakładać najpierw po ½ małej chochelki jasnego ciasta (fot.1) , a po chwili na każdym placku wylać spiralkę z ciemnej masy (fot.2) . Smażyć przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Uwaga
Świat Domowej Kuchnipłaska łyżeczka cukru * 25 g roztopionego masła * 1 jajko do posmarowania na wierzch * mak do posypania na wierzch Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz jajka i maku) umieścić w misce. Ciasto dobrze wyrobić dłonią lub mikserem z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto (powinno podwoić
Zrób to smacznieużyciem na Ciastka z maki kasztanowej i Chleb z maki kasztanowej – zapraszam do wypróbowania! Dla mnie to kwintesencja jesieni! Zapraszam Was też do innych jesiennych wpisów: Ciasta jesienne 85 przepisów 100 pomysłów na jesienny obiad Surówki jesienne PRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Składniki: 1 szklanka maki kasztanowej 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego(...)papkę. Następnie do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników, wanilię, mieszamy. Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecionego banana, maślankę. Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Placki z mąki kasztanowej pochodzi
Dorota Smakujekażdym razie pozmieniałam składniki . składniki 25 dag mięsa zmielonego -ja dałam z indyka 25 dag fileta z kurczaka oczyszczonego i drobno pokrojonego 25 dag pieczarek usmażonych już 1 opakowanie ciasta francuskiego -rozłożyć je i troszkę rozwałkować -przyciąć do wymiarów tortownicy 24 cm ,ja przekroiłam na połowę i wyłożyłam jedną część tortownicy i z 2 częścią tak samo ,jak jest(...)dużo odkroić żeby było na zakrycie wierzchu ciasta 1 marchewka starta na tarce 1 mała cukinia starta na tarce 2 łyżki sosu sojowego 1 jajko 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy sól ,pieprz zioła, ser parmezan przygotowanie Mięso usmażyć na patelni fileta i mielone z przyprawami. Pieczarki wcześniej usmażyć. To co mamy już usmażone dajemy do miski
Moje Wyroby