tylko dobrze smakuje, ale również zachwycająco wygląda! Doskonały na różne przyjęcia. Składniki oraz sposób przygotowania: Przekładany twarogiem z kremem czekoladowym Lindt i dżemem jeżynowym własnej roboty. Do barwienia ciasta wykorzystałam bio barwniki które kiedyś kupiłam. 4 jaja, mleko, wode, troche cukru, troche oleju wymieszałam. Dodałam tyle mąki żeby ciasto było dosyć gęste. Podzieliłam na części dodałam barwniki, wymieszałam i odstawiłam
Wasze Przepisyskładniki suche wsypać do miski, lub na stolnicę. Wymieszać. Dodać pokrojone masło i jajko. Zagnieść ręcznie, lub robotem. Jak kto woli. Ja ułatwiam sobie pracę robotem :) Z ciasta uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić około 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. Ja dzielę sobie ciasto(...)dwie części. Bo mniejsze lepiej mi się wałkuje. Z ciasta wycinać foremką ciasteczka. Ja tym razem zrobiłam okrągłe. Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, zostawić na blaszce do wystudzenia. Kiedy wystygną przygotować polewę. Obie czekolady, razem z mlekiem
Agusiowe smakołyki[Głosów: 0 Average: 0 /5] składniki: 1 słoik śledzi w oleju wraz z cebulą 3 ziemniaki 3 ogórki kiszone 3 jajka 3
Domowy Smak Jedzeniaobłędnie pachnące ciasteczka. Polecam upiec na świąteczny stół. Dzieci będą miały przy nich mnóstwo zabawy. Będą piękną dekoracją świątecznego stołu. Udadzą się każdemu. Słodkich wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 żółtko 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: barwnik spożywczy zielony mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych(...)ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej wgniatamy barwnik. Używałam barwnika w proszku, który rozpuściłam w kropli zimnej wody. 2. Następnie odrywamy kawałki ciasta, toczymy wałeczki, zaplatamy po dwa, jasny i zielony i formujemy laski. 3. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się
IzabelawkuchniMąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać po łyżce do masy jajecznej. Ubijać delikatnie. Na koniec dodać mak i wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 12 minut. Natychmiast zawinąć ciasto jak każdą roladę. Zawinąć w papier na którym się piekło ciasto. Zostawić w papierze aż ostygnie. Przygotowanie kremu
Kuchnia Pokoleńcóż to było za ciasto - migdałowy biszkopt, galaretka pomarańczowa i do tego mus czekoladowy oblany czekoladową polewą. Istna delicja tylko dużo lepsza od tych sklepowych i odrobinę większa. Ciasto idealne na święta i specjalne okazje, a my łasuchy takie okazje potrafimy znaleźć każdego dnia. Jeśli nie macie mąki migdałowej lub uznacie, że jest dla Was za droga z powodzeniem możecie(...)ubijamy przez chwile. Następnie dodajemy żółtka i znów miksujemy aż połączą się z pianą, na koniec wsypujemy mąkę i całość ostrożnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, lub łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Galaretka pomarańczowa: 1/2 litra soku pomarańczowego (użyłam świeżo wyciskanego, ale może być sklepowy
Cynamonowe szczęściePyszne pierniczki na choinkę, można przygotować je wcześniej, zanim zacznie się świąteczny rozgardiasz. Dzieci z radością nam pomogą. Ciasto : 250 g miodu (u mnie wielokwiatowy), 100 g masła, 120 g cukru, 1 – 2 łyżki przyprawy piernikowej* 8 g kakao, 600 g mąki pszennej, 1 białko, szczypta soli, lukier : 1 białko, 150 g cukru pudru, mąka do podsypywania Do garnka przełożyć(...)dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawę piernikową. Zagotować cały czas mieszając. Przelać do miski Odstawić do ostygnięcia. Do miodu przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, rozbełtane jajko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do następnego dnia. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wałkować na grubość 4 mm. Wycinać foremkami ciastka. Jeżeli będziemy wieszać pierniczki na choince, należy zrobić
królestwo garówPyszne ciasto, które można przygotować zarówno na święta, jak i do porannej sobotniej kawy. Składniki: prażony słonecznik płatki migdałowe kajmak masa waniliowa kakaowy biszkopt Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Białka ubić osobno, żółtka ubić z cukrem, olejem i wodą(...)szklanki gorącej wody. Przekroić biszkopt na pół. Przełożenie to biszkopt posmarowany konfiturą z czarnej porzeczki + masa waniliowa + biszkopt + kajmak + prażony słonecznik i migdały. Autor przepisu: Helena Nowak Artykuł Ciasto waniliowo-migdałowe z prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyłyżeczka proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu waniliowego lub śmietankowego Sposób przygotowania: Margarynę i smalec ucieramy z mąką. Dodać śmietanę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i aromat. Wyrabiamy ciasto. Będzie twarde i takie ma być, trzeba dobrze je wygnieść. Ciasto przepuszczamy przez ręczną maszynkę do mięsa z odpowiednią końcówka do tych ciastek. Układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Wasze Przepisypodczas kolacji Wigilijne to właśnie pierogi z kapustą i grzybami, osobiście najbardziej lubię odsmażane, wyśmienicie smakują z barszczem czerwonym. Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto 1 kg mąki pszennej jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (namoczyć(...)oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić dodać do kapusty i cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi zagnieść. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty
RAROSSASuper prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z jagodami i masą karpatkową. Składniki oraz sposób przygotowania: Spód – herbatniki I warstwa – masa karpatkowa (ja dałam gotową, więc przygotowana zgodnie z przepisem z opakowania) Na to warstwa powideł z ciemnych owoców, na powidła warstwa biszkoptów białych (także z paczki) II warstwa – śmietanka 36%, o ile dobrze pamiętam był(...)mały kartonik 200ml + paczuszka śmietanfix, aby się lepiej trzymała Na górę posypałam jagódki Wszystko wstawiamy do lodówki na 5-6h. Autor przepisu: Kamila Skrajda Artykuł Ciasto z jagodami i masą karpatkową (bez pieczenia) pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, kakao, skrobię ziemniaczaną, przyprawę do piernika oraz zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Następnie dodaj również jajko. Zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Gdy będzie gotowe owij je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki o odrywaj z niego niewielkie kawałki ciasta(...)każdej z nich formuj kulkę, a następnie je rozpłaszcz i na środku ułóż nadzienie. Może to być czekolada, krem czekoladowy albo powidła (lepiej, aby nie były płynne). Sklej ciasto, aby nadzienie nie wypłynęło. Układaj ciasteczka na blasze do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odłóż je na blasze do pieczenia. Przed podaniem
365 dni dookoła kuchnilodówki + 40 g lekko ciepła woda + 40 g mąka żytnia jasna chlebowa typ 720, Zostawić do podwojenia objętości, nie więcej, co powinno zająć 2,5-4 h. Ciasto: W misie miksera wymieszać: 320 g mąki pszennej typ 650 40 g mąki pełnoziarnistej z płaskurki 180 g chłodnej wody (do 50% nawodnienia ciasta) Mieszamy przez 2-3 minuty(...)podwojeniu objętości 30-50 g zimna woda 9 g sól Wyrobić mikserem do średniego rozwoju glutenu. T.otoczenia 27-28°C, ciepło było. Zostawić ciasto do fermentacji wstępnej na 2,5-4 h, w zależności od temperatury otoczenia i aktywności zakwasu. W czasie fermentacji wstępnej, na początku składać ciasto 3-4 razy co 30-40 minut. Wstępne formowanie i odpoczynek
Przepisy na domowy ser i chlebmakową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z żurawiny(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać olejek spirytusowy śmietankowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę z żurawiny, rozprowadzić. Następnie na żurawinę delikatnie wyłożyć pół masy waniliowej, delikatnie rozsmarować. Na koniec przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta udekorować według
Ciastka - domowe słodkości