Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką doskonałe na zimowy podwieczorek. Ciasto: ok. 400 g mąki pszennej, 150 ml ciepłego mleka, 100 ml pure z dyni, 30 g drożdży, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 25 g rozpuszczonego masła Kruszonka: 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki WYKONANIE Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz(...)mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, żółtka i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Tworzymy z każdej wałeczek długości ok. 25-30 cm. Łączymy
słodki brateknajdzie nas ochota na coś słodkiego. Banalnie proste w przygotowaniu. Ze składników które często posiadamy w domu. Znikną z talerza w mgnieniu oka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: rulon ciasta francuskiego gęsty dżem lub marmolada 1 jajko opcjonalnie cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozwinięty rulon ciasta francuskiego kroimy nożem na mniejsze prostokąty. na środku każdego prostokąta nakładamy łyżeczką dżem/marmolad(...)żółtko oddzielamy od białka. Brzegi ciasta sklejamy palcami przy pomocy białka. ciasteczka układamy na blasze od piekarnika nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia The post Ekspresowe ciasteczka
Blog kulinarny S9.PLjajko, i roztopione lekko cieple masło. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsca na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól oraz mąkę i wyrobić jednolite ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypać ciasto mąką. Odłożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok 60-90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na 16 części(...)Wałek rolować dłonią w swoją stronę a drugą ręką w stronę przeciwną. ( jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Wałek złożyć na poł i skręcić kilka razy. Końcówkę ciasta mocno skleić, aby nie rozkleiła się podczas smażenia. Przygotowane kręciołki odłożyć do wyrośnięcia na ok. 15 minut pod przykryciem. W tym czasie nagrzewamy olej. Pączki smażymy jednorazowo po kilka sztuk
Kulinarne przygodyNiesamowicie smaczne i szybkie ciasto w 10 minut! Przyda się, gdy w progu staną niezapowiedziani goście. Składniki ok. 50 sztuk herbatników 1 litr mleka 2 żółtka poł szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru duży budyń waniliowy 2 cukry waniliowe pół kostki masła Przygotowanie Część mleka zagotować z cukrem i masłem, a w 2 części mleka roztrzepać żółtka, mąkę, budyń, cukry(...)dopiero przełożyć na ciastka. Jak ktoś lubi bardziej maślany smak można zużyć cała kostkę masła. Ja zwykle dodaje masło do gotującego się mleka. Autor przepisu: Hanna De Artykuł Ciasto w 10 minut bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyciasto smakuje nawet najbardziej wybrednym. Zrobiłam je ostatnio na imieniny babci i wszyscy byli zachwyceni
Prosty przepis nabezglutenowy to rzadkość. Trudno też upiec idealny bochenek bez glutenu w warunkach domowych, bo pieczywo bezglutenowe rządzi się swoimi prawami, a sposób przygotowania odbiega od przepisów na tradycyjne ciasto na chleb. Dziś zapraszam na najlepszy chleb bezglutenowy z ziemniakami - prosty, puszysty i miękki, idealny do zdrowych kanapek :) Najlepszy chleb bezglutenowy jest miękki i puszysty dzięki sporej ilości ziemniaków. Oprócz(...)przygotowanie: Do podgrzanej wody dodać cukier i drożdże, odstawić na kilka minut. Zmiksować w blenderze z ziemniakami. Przelać całość do mąki gryczanej, ryżowej, skrobi, soli i oleju. Wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość mokre, gęste i lejące. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie zamieszać ciasto i odstawić na 15 minut. Po tym czasie przelać całość do foremki
Lekcje w kuchniposypania Przygotowanie: Jajko i żółtka ubijamy mikserem na jasną puszystą masę, dodajemy ocet, sól, cukier, śmietanę. Ciągle miksując dodajemy masło i mąkę partiami łyżka po łyżce. Gdy ciasto zrobi się gęste, przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Formujemy kulę i pozostawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje, każdą wałkujemy na cienki, jak najcieńszy(...)placek. Każdy placek kroimy nożem np. do pizzy(najlepszy) na paski około 3-4 cm szerokości, a każdy pasek na mniejsze kawałki ok 10 cm. Jeśli tak pokroimy ciasto powinniśmy otrzymać prostokąt lub romb o wielkości ok 4x10 cm. Na środku robimy nacięcie i przez nacięcie przekładamy jeden koniec paska. Tak zawinięte ciasto smażymy na rozgrzanym oleju, dosłownie kilka
Życie zaczyna się w kuchnijeden z najszybszych i najprostszych ciast na zimno o smaku rześkim i świeżym. Będzie ukojeniem dla leżących w gorączce, albo dla poddenerwowanych ,by ostudzić emocje. Idealny na wszystkie stresujące sytuacje , kiedy to bez opamiętania rzucamy się na napotkane na naszej drodze pierwsze lepsze słodycze. Tutaj możemy sobie spokojnie ukroić większy kawałek i nim go zjemy to złość dawno(...)przejdzie. Deser idealny dla tych, którzy nie lubią ciast ciężkich i dla tych ,którzy nie potrafią opanować się i ciągle sobie dokładają. Składniki : - 2 cytrynowe galaretki+ pól litra wody - ciasteczka maszynkowe BRZEŚĆ , u mnie dwa opakowania -1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -pół szklanki cukru pudru -300 ml śmietanki 30 % i 36% Dodatkowo czekolada do starcia na wierzch
Z Kuchni Do Kuchnitego tylko masłko.. no, może jeszcze kapka miodku ;) Składniki: Zaczyn 20 g. świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 200 ml. lekko ciepłego mleka 60 g. mąki pszennej pełnoziarnistej Ciasto na chałkę cały zaczyn 330 g. mąki pszennej pełnoziarnistej + 2-3 łyżki do podsypania 2 jajka 50 g. cukru trzcinowego 50 g. masła skórka otarta z 2 pomarańczy 1/3 łyżeczki(...)miejsce na 15 minut. Masło rozpuść i ostudź. Mąkę wymieszaj w misce z solą, cukrem i skórką pomarańczową. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajka i ostudzone masło. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ciasto 6-8 minut, wtłaczając w nie jak najwięcej powietrza. Przykryj ciasto w misce wilgotna ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóż
Delicious PlaceŻelka jabłkowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jabłek do tortu idealnie łączy się z kremem: waniliowym
Słodki PomysłNajszybsze i najprostsze ciasto na świecie, które zawsze się udaje. Tu z jabłkami. Składniki 3/4 szklanki ciepłego oleju 5 jajek (całych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 szklanki mąki zwykłej 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia jabłka (lub inne owoce) Prygotowanie Wszystko miksujemy mikserem, wlewamy do blachy nasmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą, następnie wciskamy wybrane owoce(...)Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni około godziny (sprawdzamy patyczkiem). Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Karolina Kalinowska Borkowska Artykuł Najszybsze i najprostsze ciasto na świecie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię lniane oraz prażoną cebulkę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykłądamy na posypany
Walijskie Pichceniecannolo, które wkrótce stały się tradycyjnym deserem z okazji karnawału. Istnieją wiele przepisów na cannoli. Ja dziś chciałam Wam przedstawić tradycyjny przepis pochodzący z okolic Ragusy. Sycylijskie cannoli Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g białego wina 25 g octu winnego łyżka cukru 15 g smalcu (ja użyłam masła roślinnego) Składniki nadzienie: 500 g serka ricotta 100 g cukru(...)posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej cukier, smalec lub masło roślinne i całość wymieszać. Następnie dodaj ocet i powoli dolewaj wino. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Złoż kilka razy na siebie, a następnie uformuj kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, najlepiej całą
365 dni dookoła kuchnitutaj wielbiciele bakalii? Mam coś dla was pysznego! Ciasto z bakaliami i polewą czekoladową. Pyszności!!! Składniki: Ciasto 2 jaja 40g erytrytolu 20ml oleju rzepakowego 50g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 10g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850 do obtoczenia bakalii 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 10g pistacji prażonych 10g moreli suszonych 10g śliwek suszonych 10g orzechów laskowych prażonych 10g orzechów włoskich(...)słonecznika łuskanego Polewa 30g gorzkiej czekolady 10g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Ciasto Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać olej rzepakowy, mąkę, proszek do pieczenia i aromat. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno posiekane bakalie obtoczone w mące. Wymieszać za pomocą szpatułki. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach. Polewa
Truskawkowa Fiestałyżek ketchupu pikantnego · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże sól, wlewamy wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W tym czasie, co ciasto rośnie robimy farsz, cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy bardzo(...)drobno pokrojone pieczarki oraz paprykę i szynkę. Doprawiamy pieprzem i solą. 3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy w podłużny prostokąt, smarujemy ketchupem, układamy plastry sera i nakładamy farsz. 4. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy w 10 cm kawałki. Odwracamy częścią ukrojoną w górę i układamy w formie do pieczenia. 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarna Chwila