ciasto - 163312 przepisów (strona:3804/10888)

Cytrynowe leniwe kluseczki z chrupiącą panierką z panko 90

razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki … jest pysznie i rozkosznie! Składniki na 2 – 3 porcje CIASTO 250 g twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki(...)tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy ciasto na obsypaną mąką stolnicę. Ugniatamy delikatnie, aż będzie gładki i elastyczne, w razie potrzeby dodajemy mąkę. Z ciasta formujemy dwa wałki o długości około

Tajemnice Smaku
KRAKERSY NA ZAKWASIE 128

dostępem powietrza, do podwojenia objętości. Etap II: Mąkę orkiszową typ2000 mieszamy z wodą i 150g przygotowanego wcześniej zakwasu i odstawiamy na ok. 2-3h do wyrastania. Etap III: Ciasto właś ciwe: - wyrośnięty zaczyn z etapu II - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej typ200 - 10g soli (daję himalajską) - ok. 80g oliwy (u mnie oliwa z oliwek) - ulubione przyprawy(...)młynka (kilka przekręceń) i łyżeczka oregano Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Odstawiamy na 2h. Następnie ciasto wykładamy na blat, można delikatnie podsypać mąką, gdy jest taka potrzeba. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy dowolne kształty. Czym cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące ciacha. Odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smaczne Zdrowe
sałatka z pieczarką konserwową 117

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 1 słoik pieczarek konserwowych (ok. 280g) 4 jajka 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 5 plastrów

Domowy Smak Jedzenia
Ciabatta 117

pszennej 10g świeżych drożdży 360g wody 1 łyżka cukru 10g soli " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Rozrobić drożdże w ciepłej wodzie. Połączyć wszystkie składniki w misce. Zamieszać, zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na całą noc. Krok 2 Rano obsypać ciasto mąką do pizzy (troszkę, tyle, aby się nie lepiło do rąk). Mieszać i zagniatać ciasto, aż się odgazuje. Krok(...)Podzielić ciasto na 8-10 bułeczek. Posypać je odrobiną mąki i odstawić na pół godziny na blasze gotowe do pieczenia. Krok 4 Wstawić do piekarnika na 220* na 15 minut. Następnie zmniejszyć temp do 200* i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy bułeczki i cieszymy się z wypieku :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Puree z dyni 106

Purée z dyni to składnik wielu jesiennych potraw , ciast i koktajli . A jak je zrobić? Purée z dyni można przygotować na dwa sposoby, gotując dynię lub piekąc w piekarniku a później miksując blenderem. Osobiście preferuję drugą opcję, ponieważ purée z pieczonej dyni jest bardziej esencjonalne. Gotowe purée można przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić. Składniki: dynia (użyłam Hokkaido(...)pieczemy. Upieczoną dynię ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładkie purée. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Proste ciasto dyniowe → Semifreddo dyniowo – pomarańczowe → Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem → Sernik dyniowo – pomarańczowy Artykuł Puree z dyni pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Puszyste pancakes 136

rozpuszczone masło, wlewamy mleko i wszystko mieszamy. Potem dodajemy do miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszany na gładką masę, bez grudek. Miskę z ciastem przykryj ściereczkę lub folią spożywczą i odstaw na około godzinę. Po takim czasie rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnie nakładamy ciasto porcjami, na patelnie powinny zmieścić(...)placki. Na jedną porcję placka wlewamy 3 łyżki ciasta, pomiędzy plackami zachowaj odstępy. Placki smażymy około minute , do momentu, kiedy zaczynają pojawiać się bąbelki powietrza i ciasto się zarumieni, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę. Pancakes podajemy z ulubiony dodatkami np. owocami, miodem, syropem klonowym. Z tymi plackami jest podobnie jak z naleśnikami, nie zależnie ile byśmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto z białą czekoladą i jagodami. 93

Zapraszam na ciacho. Zwykłe, ucierane, ale pyszne. Dodatek białej czekolady  dodaje fajnego smaczku. Wierzch posypałam mrożonymi jagodami.  Wszystko razem, smakuje naprawdę dobrze. Ciasto zrobiłam na mące  Szymanowskiej od Polskich Młynów. Przypominam, że nie musicie wychodzić z domu żeby ją kupić.  Wystarczy kliknąć w link  https://www.skleppm.pl/ i zrobić zakupy w sklepie internetowym.  Składniki(...)Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia.  Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec, dodać drobno posiekaną  białą czekoladę i wymieszać łyżką.  Gotowe ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać jagodami.  Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury,  180 stopni i piec 40-45 minut.  Czekoladę

Agusiowe smakołyki
SOLONY KARMEL 105

Solony karmel to klasyczny sos karmelowy z dodatkiem soli, dzięki czemu zawdzięcza on swój niepowtarzalny i tak lubiany przez wszystkich smak. Słony karmel możemy użyć do

Słodki Pomysł
Ciasteczka guziki 99

pieczenia, szczyptę soli oraz miękkie masło kokosowe. Ucierać do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość. W tym momencie dodać jajko, żółtko oraz żurawinę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut . Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 7-u milimetrów. Z ciasta wycinać kółka o średnicy

MeCooks
Chleb żytni razowy na zakwasie 128

zakwasie wyrastał u mnie ok. 5h blisko kaloryfera. U jednych czas wyrastania będzie dłuższy u innych krótszy. Dużo zależy od temperatury w pomieszczeniu, zakwasu i temperatury dodanej do ciasta wody. Przepis oczywiście polecam. Przypominam, że żytnim chlebkom zanim je rozkroimy dajemy wystygnąć. Najlepiej zapomnieć o nich na dobrych kilka godzin, chociaż będzie ciężko Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Pyszny(...)zakwaszona mąka z poprzedniego dnia Wykonanie Wieczór przed Składniki wrzucić do miski, wymieszać (będzie gęsta konsystencja), przykryć ściereczką i odstawić do rana W dniu pieczenia Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami keksówki. Blaszkę przykryć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury dodanej wody

Mieszam w Garnku
Ciasto Oreo Smerfetki 140

Ciasto Oreo Smerfetki Ciasto bez pieczenia, szybki, łatwy sposób przygotowania. Główny składnikiem są pyszne ciastka Oreo. Forma 24 cm X 24 cm 15 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        528 g ciastek Oreo ·        150 g masła ·        400 g masy kajmak(...)delikatnie mieszając łyżką. 6.    Masę wykładamy na masę kajmakową. 7.    Ciemną czekoladę kruszymy, przekładamy do rondelka, wlewamy śmietanę i gotujemy. Gotową polewę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. 8.    Ciasto dekorujemy rozetkami zrobionymi z niebieskiej masy. 9.    Gotowe, chłodzimy w lodówce 2 godziny. 10.          Smacznego

Kulinarna Chwila
Najlepszy sernik pistacjowy 123

Najlepszy sernik pistacjowy to ciasto, które pobiło podniebienia moich domowników. To połączenie idealne – sernik i pistacje, więc czy może być coś lepszego :)? Moja miłość do pistacji odrodziła się po ostatnich wakacjach. Byliśmy w Katanii, gdzie pistacje stanowiły ważny element prawie każdego dania: były w pizzy, stanowiły sos do makaronu, były w cornetto i innych wypiekach. Nic dziwnego, bo przecież(...)misy miksera, dodaj mascarpone, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj delikatnie, dodając po jednym jajku. Na koniec dodaj pastę migdałową i miksuj jeszcze chwilę. Gotową masę serową wyłóż na spód ciasta i wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piecz ok. 120 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku, aby nie opadło. Gdy sernik już przestygnie udekoruj

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Góra smaków 166

Ciasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki  cukru pudru 40 g kawy(...)ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier,a kiedy się rozpuści i piana będzie lśniąca dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach. krem cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy

Bon appetit mon amie
Domowa chałka z kruszonką - beztroskie poranki 144

drożdży, letniego mleka i cukru przygotuj zaczyn - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży - odstaw na 15min. 2. Do wyrośniętego zaczyny dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. 3. Do ciasta dodaj masło, zagnieć całość bardzo dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. 4. Przełóż ciasto do lekko wysypanej mąka miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat i uformuj walec. 6. Podziel walec na minimum 3 równe części i z każdego uformuj długi wałeczek. 7. Zapleć chałkę według upodobań, posmaruj białkiem i równomiernie posyp kruszonką. 8. Piecz w 180*C przez 25-30min. Owsiana kruszonka: 1. Połącz wszystkie składniki bardzo dokładnie przy pomocy szybkich ruchów dłoni do momentu

Kuchnia w Słońcu Skąpana