Przepis na szybkie ciasto jogurtowe z owocami. Delikatne, maślane, pięknie pachnące. Składniki 1 kubek jogurtu ok. 450 ml 3 kubki mąki 1,5 kubka cukru 1 kubek oleju 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego dowolne owoce Przygotowanie Wszystkie składniki energicznie wymieszać łyżką do połączenia składników. Nie miksujemy. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia(...)wierzch wyłożyć ciasno owoce. Piec ok. 30-40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Autor przepisu: Anna Nagaj Artykuł Szybkie ciasto jogurtowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyupieczeniu przypominają mini pączusie lub pączki pieczone. Wypróbujcie koniecznie ! Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn : 18 g drożdży 1/3 szkl ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru zwykłego 1 łyżka cukru waniliowego 20 g masła roztopionego i ostudzonego 1 jajko kl L do polania: 20 g masła(...)mąki a z białka ujmujemy łyżeczkę-dwie do późniejszego smarowania bombolków a resztę wlewamy do miski z mąką. 4. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od miski, będzie lekko lepiące. 5. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka
Gotowanie...to proste !idealny pretekst do zrobienia farszu na bazie smażonego bakłażana. Z dodatkiem Ricotty i Parmezanu. A co, jak szaleć to szaleć... 😀 No to bierzemy się do roboty. Składniki: 1. Ciasto: 300g mąki z miękkiej pszenicy (najlepiej włoska Farina "00") 3 duże jajka (tak po 70g każde) 2. Nadzienie: 400g bakłażana 150g sera Scamorza affumicata (można zastąpić naszym wędzonym(...)chwilę, uważając by się nie przypalił; dodać pokrojonego bakłażana i dusić do miękkości. Kiedy będzie gotowy, zgasić ogień i odstawić do wystudzenia; w międzyczasie z mąki i jajek zagnieść ciasto, wyrabiać ok. 10 minut, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny w temperaturze pokojowej; ostudzonego bakłażana rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki nadzienia i wymieszać. Doprawić do smaku solą
Pasta Po PolskuProste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia smakiem przypominające batonik Kinder czekolada. Składniki 400 gram białej czekolady 450 gram mlecznej 300 ml mleka skondensowanego słodzonego 250g tłuszczu kokosowego w kostkach Przygotowanie Białą czekoladę łamiemy na kostki, dajemy kokosowy tłuszcz rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem tylko nie tak do końca musi być bardzo gęsta masa. Formę podłużną do pieczenia smarujemy(...)lodówki na godzinę czasu. Wyciągamy ciacho z formy obracamy wyciągamy kartony i polewamy resztą rozpuszczonej czekolady i znowu do lodówki na godzinę czasu. Autor przepisu: Osinska Agnieszka Artykuł Ciasto Kinder czekolada bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyżółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dosypać przesianą mąkę z dodatkiem soli i dodać wyrośnięte drożdże, po czym przy pomocy miksera z hakami wyrobić elastyczne i lśniące ciasto. Wyrabianie powinno nam zająć 20 minut, a ciasto powinno się odklejać od ścianek miski. Wtedy do ciasta dodajemy ostudzone roztopione masło i spirytus, wyrabiamy do momentu, kiedy wszystkie składniki się połączą(...)Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy i chwile zagniatamy. Następnie dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy na grubość ok 2 cm. Przy pomocy szklanki i kieliszka wycinamy oponki. Ja używam do tego wykrawaczki do donutów. Oponki przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną
Kulinarne przygody Gatitypracować. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, dodać całe jajka i żółtko, wlać rozpuszczone masło, dodać twaróg i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ciasto dobrze wyrobić dłonią do połączenia składników. Ponownie miskę zakryć i odstawić na około 40 minut, żeby ciasto podrosło. Z wyrośniętego ciasta łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, formować kule
Zrób to smacznieżołnierzy. Fabryczna nazwa maszyny to „Automat do prigotowlienia pierożkow”. Aby produktowi nadać polską nazwę, pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia pasztecików w domowych warunkach wcale nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wypróbujcie nasz przepis. Dla tego(...)smaku warto zgrzeszyć! Przepis na paszteciki szczecińskie Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 20 gramów świeżych drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka soli i tyle samo cukru. Składniki na farsz: 800 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 2 cebule, sól, pieprz, olej. Będziesz potrzebować też około 0,5 litra oleju, aby usmażyć paszteciki
Kulinarna PolskaBłyskawiczna pizza w 15 minut z patelni, z ciasta bez drożdży. Pyszna, lekko krucha, delikatna. Składniki 3/4 szkl. mąki 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dwie szczypty ziół prowansalskich woda Przygotowanie Wszystko mieszamy na końcu dodawałam wodę, tak aby konsystencja była jak na ciacho do pierogów (mniej więcej oczywiście). Odstawiłam i przygotowałam sobie dodatki (pokroiłam w kostkę(...)dwie pieczarki i podsmażyłam na innej patelni, starałam ser żółty i przygotowałam szybki sos z keczupu + sól + pieprz + zioła prowansalskie). Zimną patelnię posmarowałam lekko olejem i rozciągnęłam na niej ciasto (na zimnej!) Daje na średni gaz, piecze się pod przykryciem, jak się zarumieni to się odwraca i smaruje sosem i daje na placek ulubione dodatki. Przykrywam, zmniejszam gaz i czekam
Wasze PrzepisyKolejne opakowanie mascarpone, które wykorzystałam nie do kremu, a do ciasta. Poprzednie, do przygotowania chrupiących faworków, to był strzał w dziesiątkę, więc podkuszona ich sukcesem, postawiłam na takie małe kopytka. Do ich przygotowania wystarczy w całości zaledwie pół godziny, więc to świetna opcja, kiedy nagle dowiadujesz się, że znajomi wpadną na kawę. By sobie uprościć smażenie ciasto przekładam do worka(...)sodą oczyszczoną. Mieszamy na jednolitą masę, konsystencją przypominające bardzo gęstą śmietanę. Przekładamy do dużego worka cukierniczego i ucinamy jego koniec tak by otwór miał średnicę ok 1cm. Worek z ciastem bierzemy do jednej ręki, nożyczki do drugiej, wyciskamy ciasto nad rozgrzanym do temp. ok 170ºC olejem i nożyczkami ucinamy ok 2 cm kawałki. Podczas smażenia nabiorą charakterystycznego kształtu, przypominającego kopytka
Kuchnia w czekoladzieCiasto bez nazwy i bez pieczenia. Tajemnicza słodkość która zachwyci każde podniebienie. Składniki 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka Kasi lub masła ok 3/4 szklanki cukru masa krówkowa gotowa o smaku orzechowym herbatniki kakaowe migdały lub cos innego do posypania Na blaszkę 25×30 lub 25×25 Przygotowanie Masło, mleko, cukier powoli zagotować, na koniec dodać kasze(...)ognia, po chwili wylać na herbatniki, przełożyć kolejna warstwą, trochę ostudzić. Rozsmarować masę orzechową (lub jaka wolicie) i posypać migdałami. Schłodzić ok. 3h. Autor przepisu: Dominika Oliwiak Artykuł Ciasto bez nazwy i bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisybyć. Finalnie zmieniłam Wam trochę sposób przygotowania (ja sklejałam dwa krążki z dziurką w środku), ale przepis wrzucam, bo i tak poszedł już w świat na prośbę kilku instagramowiczów. Ciasto jest puszyste, fajnie zachowuje świeżość, więc prawda jest taka, że jeśli nie chcecie się bawić w wycinanie, sklejanie itp... to przygotujcie zwykłe krążki, nałóżcie na środek dżem, sklejcie, uformujcie(...)umieszczamy pozostałe mleko, cukier, jajko, żółtka, szczyptę soli, rozczyn i mąkę. Wyrabiamy hakiem ok 5 minut, lub ręcznie przynajmniej 10. Dolewamy masło i ponownie wyrabiamy do połączenia składników. Kulę ciasta przekładamy do czystego naczynia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy krążki o średnicy
Kuchnia w czekoladziepyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki . Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie, możecie uformować je tradycyjnie i upiec okrągłe(...)bułki. Ciasto jest tak plastyczne, że tak naprawdę możecie je uformować dowolnie. Takie maślane bułeczki mleczne fantastycznie smakują ze słodkimi dodatkami, na przykład domowym dżemem, konfiturą, czekośliwką lub kremem czekoladowym. Same nie są słodkie, dlatego pasują też do nich wytrawne dodatki, na przykład szynka, ser czy warzywa. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułki :) Jeśli lubicie maślane
Lekcje w kuchnijajko Sposób przygotowania Do ciepłego mleka dodać drożdże instant, łyżkę cukru, mąki. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Na stolnicy umieścić mąkę, cukier, masło, jaja, sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Ciasto przełożyć na stolnice. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawać koła. Na każde kółeczko dać 3-4 smażone wiśnie, zawinąć na kształt drożdżówki. Odstawić
Przepiski.plWczoraj rano przy kawce, przeglądałam Facebooka i natknęłam się na bardzo ciekawe rogaliki. Do przygotowania ciasta wystarczy woda gazowana, olej i mąka. Byłam tak ciekawa smaku, że poszłam do kuchni i zaczęłam działać :) Ciasto fajnie się zagniotło i dobrze się z nim pracowało. Rogaliki wyszły smaczne, dlatego przepis podaję dalej. Oryginalny przepis znajdziecie u Asi na blogu(...)gęsty dżem (u mnie swojski dżem czereśniowy) cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Do miski wlać wodę gazowaną i olej. Dodać mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na dwie części. Każdą część
Agusiowe smakołykiplastry i zjadamy posmarowane masłem lub słodkimi dodatkami. SKŁADNIKI : 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 50 g miękkiego masła 1 jajko do ciasta 1 jajko do posmarowania chałki 5 łyżek cukru ( można dodać mniej ) 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną mleka, odkładamy aby zaczęły robić(...)misy robota przekładamy wszystkie składniki, wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Tniemy na trzy kawałki i zaplatamy warkocz. Przekładamy go na blaszkę wyłożona papierem i pozostawiamy na 15 minut aby chałka wyrosła. Smarujemy ją po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kulinarne Fantazje Marioli