ciasto - 163312 przepisów (strona:3802/10888)

Ucierane orzechowo rabarbarowe 80

czerwony działkowy zlot rodzinny. Może z kilkoma jednostkowymi lukami, dzieci się pochorowały, a ci bardziej zapobiegliwi wyjechali gdzieś poza zasięg. Pozostali, cieszyć się swoją obecnością będą mieli okazję przy cieście z rabarbarem. Nie ma odstępstw od tej reguły. Musi być rabarbar w tym dniu. W ucieranym, drożdżowym, w ajerkoniakowym, z kruszonką lub bez. Tym razem prostota podyktowana ciężkim dniem, brakiem(...)czasu i ilością zakupionego rabarbaru. Chyba przesadziłam z ilością tegoż warzywa. Na kompot również wystarczyło. Z reguły puchate i miękkie ciasto poddało się hurtowej ilości pokrojonych krążków. Pomimo tego placek jest przepyszny. Wstydliwie niewysoki, ale bardzo aromatyczny, smaczny. Prosty wypiek, idealny na działkę. Mam nadzieje, że to nie tylko moja opinia. Przekonam się jutro. Przepis natomiast już dziś. Składniki

Kronika Piekarnika
Muffiny orzechowe z rabarbarem 81

powrocie do domu pozostał niedosyt. Pogody i sposobu w jaki z niej skorzystaliśmy. Wieczorem przyciągnął nas jeszcze park. Nadal tłoczny. A mnie przyciągnął jeszcze piekarnik. Z przepisu na ciasto rabarbarowe upiekłam muffiny. Nie wiem, czy ta wersja nie odpowiada mi nawet bardziej. A może wiem.. tak, jest fantastyczna. Babeczki są mięciutkie, bardzo delikatne, z chrupiącą kruszonka o posmaku amaretto(...)poniższych proporcji wyszło 9 średniej wielkości babeczek. Składniki: ( koniecznie w temperaturze pokojowej ) Ciasto: 1 duże jajko 1 pełna szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki kefiru 1/4 szklanki oleju 2 - 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1/2 szklanki cukru 1 spora gałązka rabarbaru,  pocięta w drobne krążki 5 - 6 kostek poszatkowanej drobno białej czekolady cukier waniliowy

Kronika Piekarnika
Brownie klasyczne 83

Smak, intensywność doznań jakie gwarantuje nam degustacja prawdziwego, klasycznego, dobrze upieczonego  ( czyli sprawiającego wrażenie niedopieczonego ) brownie doceniłam niedawno. Pewnie dlatego, że ogólnie nie zaliczam się do zagorzałych wielbicieli ciast czekoladowych. Lubię, ale bardziej w wersji torowej, w-z kowej. Nie kruchej lub murzynkowej. Ciasto drożdżowe z domieszką czekolady nie przemawia do mnie tym bardziej. Ale jak już rozsmakowywać się(...)mniej wilgotny, bardziej słodki, mniej lub bardziej ciężki, ciemniejszy, jaśniejszy. Aż do tego oto wypieku. Tak powinno smakować, prezentować się, zachwycać i nasycać brownie. Nie wyobrażam sobie bardziej czekoladowego ciasta. Zajadając kawałeczek, ma się wrażenie, że to po prostu kostka doskonałej deserowej czekolady. Dlatego - ważna jest jakość użytych tabliczek czekoladowych oraz dodatek prawdziwego masła. Idealnym, będącym kropką nad i dodatkiem

Kronika Piekarnika
Piernik adwentowy 84

przepis pożółkł jeszcze bardziej, ale jestem mu wierna. Choć, nie do końca, dziele się nim z Wami. Piernik należy upiec trzy dni przed Świętami, lub terminem planowanej degustacji, natomiast ciasto powinniśmy zagnieść około cztery tygodnie przed pieczeniem. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu ( proponuję lipowy, akacjowy ) 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 500 gram mąki pszennej 2 duże jajka 1/3 szklanki(...)przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Teraz pora na przełożenie do kamionki, przykrycie ściereczką i pożegnanie się na konieczny do dojrzewania kilkutygodniowy okres. Odstawiamy naczynie w chłodne miejsce. Dojrzałe ciasto wykładamy do natłuszczonej średniej formy keksowej i pieczemy około 50 - 60 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, 15 min przed końcem pieczenia możemy ciasto przykryć

Kronika Piekarnika
Tort serowo - kawowy spiralkowy 90

Szukałam pretekstu do upieczenia tortu, los mi sprzyjał. W kalendarzu, po raz dziesiąty ( i nie ostatni ) w tym roku - imieniny osoby bliskiej i do wepchania petardy w ciasto chętnej. Zawsze. To raz. A dwa -  chciałam bardzo pomocnej osobie powiedzieć dziękuję. Czekoladki Merci też spełniają swe zadanie,  ale tort.. to tort! Tort można dzielić na dwie połowy, cztery(...)ćwiartki, sześć, osiem, dziesięć ( coraz węższych ) cząstek,  więc osłodzić mogłam jeszcze wieczór psiapsiółce - zawsze doceniającej. I robiącej postępy wypiekowe. Opanowała technikę pieczenia ciast z mieszanek gotowców. Ale powtórzę - tort to tort. Powodów miałam komplet. Braki natomiast stwierdziłam w tortownicach - wszystkie zostały wyniesione z domu, wraz z zawartością, gdzieś, kiedyś, do kogoś. Cóż, tort to tort i wart jest pogoni

Kronika Piekarnika
Piernik z blachy z golden syropem 82

Prawdziwy piernik. Żaden produkt zastępczy, dla spóźnionych i niecierpliwych ( babka piernikowa, ciasto korzenne z dżemem, mają swe zalety, ale to inna kategoria przecież ). Oto wypiek z dodatkiem miodu, bakalii, na maśle. Z każdym dniem nabiera mocy i aromatu. Po upieczeniu, jeszcze ciepły i chrupiący równie smaczny. Upiekłam go, by Święty Mikołaj nie pobłądził. 6 grudzień, czas na sprawianie radości(...)studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą, kakao. Dolewamy rozkłócone wcześniej dwa jajka i wsypujemy orzechy, mieszamy. Teraz wlewamy masę miodową i mieszamy ponownie, wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli lubimy - dodajemy bakalie. Wykładamy ciasto do blaszki 22 cm / 24 cm lub o podobnej powierzchni. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do temperatury 180 stopni, na około godzinę. Jeśli zbyt mocno

Kronika Piekarnika
Babka z jabłkiem i mielonymi orzechami 90

Proponuję przepis na puszystą, lekką, aromatyczną babkę. Wanilia, orzechy i jabłko - czy więcej zachęty potrzeba? Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Efekt idealny, dla tych którzy szukają przepisów na klasyczne, nie udziwnione wypieki do herbatki. Upiekłam ją o świcie, z przyzwyczajenia wstając dość wcześnie. Urlop przymusowy. Przed końcem roku rozliczam wszystko, co od stycznia staje się zamkniętym rozdziałem. Przede mną(...)tydzień Wigilia.Wszystko wokół sprawia wrażenie, że pozostało nam tak mało czasu, że nie zdążymy z tym, z czym powinniśmy. A może to i fakt. Zawsze coś zaniedbam. Choć - ciasto na piernik dojrzewa. Ostatnie okno - już przejrzyste. Jarmarków odwiedzonych kilka - jutro kolejny. Tradycyjny wyjazd w rodzinne strony przede mną. Dwa dni izolacji od tych którzy zostają na posterunku. I dla nich

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z cytryną w tle 100

można usprawnić, uprościć i przyspieszyć całą procedurę wypiekowej twórczości. Nawet z zastosowaniem emulgatora. Jeżeli natomiast, jest to w waszym przekonaniu niedopuszczalne - upieczcie swój sprawdzony jasny biszkopt z 3 jaj. Ciasto jest fantastyczną kompozycją. Przy myciu tortownicy serce boli, bo pusta.. Smak tortu będzie za Wami chodził sadystycznie. Jak za mną. W niedzielę piekę go ponownie. Wczoraj małą tortowniczkę opróżniliśmy(...)około 8 porcji - Gotowa mieszanka do wypieku biszkopta firmy Delecta ( wykorzystujemy 1/2 paczki ) Pieczemy biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do ciasta pieczonego w  tortownicy o średnicy 18 cm wystarczy ta ilość. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów z maliną w tle 94

piekąc z częstotliwością przesadną. Na jakiś czas cykl ten przerywam.  Piszę to w Dniu pączka. Mój bilans kaloryczny jeszcze nie przekroczył normy,  ale wszystko przede mną.  Ciasto drożdżowe w misce już pnie się do góry. A teraz, wracam do malinowego,   demonstracyjnie przekoloryzowanego różu odcieniami torcika. Składniki: na małą tortownicę - 18 cm, około 8 porcji Biszkopt(...)biszkopt zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, wykorzystując tylko połowę jego zawartości. Do gotowej mieszanki po przesypaniu jej do miski,  dodajemy  jeszcze 2 łyżki kisielu malinowego. Do ciasta pieczonego w tortownicy o średnicy 18 cm, wystarczy połowa opakowania. Pieczemy około pół godziny i zostawiamy do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, przez 15 min. Po zupełnym ostudzeniu kroimy ciasto

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z białą czekoladą 86

okresie zimowym prawdopodobnie instynktownie stawiam na ciasta, które wiążą się z rozgrzewaniem piekarnika, wypełnianiem kuchni zapachem, ciepłem. Na jakiś czas zapomniałam o sernikach na zimno. Czas na przeproszenie się z lodówką. Czas na żelatynę:) Czas na eksperymentowanie. Proponuję poniżej przepis,  który stwarza możliwość eksperymentowania właśnie, dopasowania do własnych upodobań. Zacznijmy od spodu - lubię, gdy masa serowa wyłożona(...)masłem, niech takim spodem sobie dogodzą. A alternatywa najszybsza -  nasączone okrągłe biszkopty. Wkładka z galaretki w moim egzemplarzu tu prezentowanym, również nie jest elementem koniecznym. Zamiast w środek ciasta, może trafić na jego wierzch, zastępując wylewaną przeze mnie galaretkę. I kwestia wykończenia boków. Rurki, biszkopty wokół brzegów sprawiają, że sernik pięknie się prezentuje, niczym wykwintny tort

Kronika Piekarnika
Sernik gotowany z jabłkami - warstwowy 109

skąpimy. To zbyt proste. Dziś wydaje mi się, że nic nie jest proste. Ale fakt, mam czas by spokojnie napisać to, co powyżej. Miałam czas, by upiec dość pracochłonne ciasto serowo - jabłkowe. Z ostatniego wiaderka sera twarogowego, który znalazłam w sklepie w piątek. Składniki: Biszkopt: Waniliowy z czterech jaj z waszego sprawdzonego przepisu lub z polecanej już przeze mnie(...)letnia ), na masie rozkładamy równą warstwą 1/2 ilości jabłek w galaretce. Przykładamy drugi blat, dociskamy. Nakładamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Rozkładamy resztę jabłek tak, by pokryły całą powierzchnię ciasta. Na jabłka wykładamy ściętą górę biszkopta, przyklejamy ją dociskając do brzegów ciasta. Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki wody 3 łyżki cukru Wszystkie

Kronika Piekarnika
Babeczka wiosennie szpinakowa 89

Mięciutka, aromatyczna o posmaku cytrynowym. Nuta zieleniny nie wyczuwalna w jakimkolwiek stopniu. Zdarzało mi się próbować ciast z kategorii  "opowieści z mchu i paproci" , w których szpinak był delikatnie wyczuwalny. Mogło to przewrażliwionym przez przedszkolne traumy obiadowe przeszkadzać. Tu - utajony zupełnie. Absolutnie. Córka podejrzliwie zapytała, czy ten kolor to zmiksowane kiwi albo skórka zielonego jabłka.. W najśmielszych fantazjach(...)wypiekowych, nie pomyślałam o zmasakrowaniu blenderem kiwi i wkomponowaniu go w ciasto. Kto wie, może to niedopatrzenie. Jeśli zdarzy się, że kiwi zbyt długo zalegać na mym stole będzie.. Poeksperymentuję. Zdam relację. Albo i nie. Wracając do podejrzliwości dziecka - powiedziałam, że owszem - kiwi. Zjadła dwa plastry jeszcze ciepłej babki. I wzięła do ręki przepis.  Przeczytała składnik

Kronika Piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 94

drożdże. W szklance ciepłej wody ( lub wody z mlekiem ) rozpuszczamy cukier i miód. Płyn wlewamy do miski z mąką. Początkowo mieszamy łyżką, gdy składniki się połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni(...)zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy w dłoniach kulki - takie wielkości piłeczki do ping ponga ( wyszło mi dziewięć ). Układamy je w formie na babkę z kominem, w niewielkich odstępach, by w czasie wyrastania skleiły się ze sobą. Smarujemy z wierzchu mlekiem, posypujemy

Kronika Piekarnika
Tort "Czekoladowy bezkres" 86

Torcik urodzinowy. Czekoladowe masy, czekoladowe ciasto, czekoladowa polewa z czekoladową posypką. Wszystko to,  by w ograniczonym z wiadomych przyczyn gronie, ( rodzina najbliższa, która pustki po odizolowanych przyjaciołach i tak nie wypełni ) zapomnieć się na chwilę. By maseczki ściągnąć i szczere sto lat zaśpiewać jubilatce. I korzystać z pierwszego, tak ciepłego dnia tej wiosny. Poza tęsknotą za uściskami tych brakujących(...)zabrakło dwóch świeczek. W komplecie było tylko dziesięć :) Wyszukanego, wymuskanego i wymyślnego wykończenia również zabrakło. Zastosowana była wersja minimalistyczna - taka nie rozpływająca się w przyjemnych 25 stopniach. Składniki ciasta: - klasyczny murzynek: 200 gram mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki drobnego cukru 250 gram masła 2 łyżki ciemnego kakao 5 łyżek wody 3 jajka L szczypta soli

Kronika Piekarnika
Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania 86

Puchate, lekkie rogaliki, na dwa kęsy. Szybka, łatwa i sprawdzona procedura wyrabiania ciasta drożdżowego, - mieszanie łyżką. Po godzinnym chłodzeniu w lodówce, gotowe do wałkowania i wycinania. I to tyle. Upieczone rogale znikają błyskawicznie, bo jeden to za mało, by się nacieszyć ich smakiem. Jako nadzienia użyłam dżemu jabłkowego, wiśniowego i oczywiście kilka sztuk wypełnił kremem czekoladowy. Czekoladowe przypadały tym, którym(...)mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Przesiewamy kolejno mąkę, wsypujemy sól, wlewamy wcześniej roztrzepane jajko i dodajemy masło. Składniki mieszamy łyżką, do dokładnego połączenia, - kilku minut energicznego mieszania wystarczy, nie musimy ciasta zagniatać rękoma. Ciasto powinno być gładkie, gęste, dość lepkie - stężeje w lodówce i bezproblemowo będzie można je rozwałkować. Po godzinie chłodzenia wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy na wyłożony podkładką silikonową

Kronika Piekarnika