ciasto - 162322 przepisów (strona:3801/10822)

Płaski chleb ziemniaczany. Chleb bez glutenu. 82

kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen. Mak jest wspaniałym dodatkiem do ciast, deserów, ale także produkuje się z niego leki uspokajające. Mak jest źródłem cennych wartości odżywczych. Mak powinny jeść osoby cierpiące na osteoporozę. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga pracę serca i zapobiega zmianom miażdżycowym. Wzmacnia odporność organizmu. Wskazany jest(...)cynk, żelazo, fosfor, potas, wapń, magnez, mangan, selen, miedź. W maku znajdziemy również błonnik i kwasy omega – 6. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym działaniem

Zdrowy Styl Joanny
Ciasto w 5 minut 73

Szybkie ciasto bez pieczenia, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut! Składniki 3 duże paczki herbatników 4 banany 500 ml śmietanki 30 % masa krówkowa czekolada mleczna starta Przepis na blachę 25×30 cm Przygotowanie Rozkładamy herbatniki na blaszkę na to nakładamy masę krówkową, następnie plasterki bananów i śmietanę ubitą i powtarzam czynności. Na koniec posypuję startą czekoladą i wstawiam(...)lodówki na jakieś 3-4 godz. Autor przepisu: Anna Rytel Artykuł Ciasto w 5 minut pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pielmieni gruzińskie: niezawodny przepis 251

ręcznie, albo skorzystać ze specjalnej okrągłej lub kwadratowej formy do pielmieni, która znacznie przyśpiesza ich wytwarzanie :) W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać delikatne i miękkie ciasto oraz soczysty i pyszny farsz do pielmieni za każdym razem. Wszystko czego potrzeba, aby zrobić domowe pielmieni to mielone mięso, cebula, czosnek, posiekana natka pietruszki oraz rosół. Na ciasto pierogowe(...)baraniny lub jagnięciny 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, starte 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki (same listki) około 1/2 szklanki rosołu sól i pieprz do smaku Ciasto na pielmieni: 550g mąki pszennej + dodatkowa ilość do podsypywania około 250g gorącej wody (tyle ile wchłonie mąka) 1 jajko szczypta soli Pielmieni gruzińskie przepis: Krok 1. Z mielonej baraniny, posiekanej

Moja Książka Kucharska
Ciasto Maltesers bez pieczenia 97

Ciasto Maltesers bez pieczenia to pyszny i słodki deser z dodatkiem znanych i lubianych draży. Przygotujesz je w mgnieniu oka! Składniki 100g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 2 paczki herbatników opakowanie Maltesers syrop klonowy Przygotowanie Herbatniki zmiksować, wymieszać z syropem klonowym, przełożyć na spód okrągłej blaszki i wstawić do zamrażalnika na około pół godziny. Czekolady zmieszać ze sobą, rozpuszczając(...)zalać herbatniki. Wstawić z powrotem do zamrażalnika do stężenia. Gdy cisto stwardnieje na wierzchu ułożyć draże maltesers. Autor przepisu: Gosia Ogonowski Artykuł Ciasto Maltesers bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pączki na maślance 80

piekarnika. A także jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Maślanka nie jest podgrzewana tak jak mleko, a więc dajemy drożdżom więcej czasu aby zaczęły pracować(...)masy drożdżowej przesiewamy mąkę, wlewamy spirytus i mieszamy łyżką ( najlepiej drewniana) aż się mąka wchłonie. Kto ma mikser z hakiem może się posiłkować. Tak czy inaczej wyrabiamy ciasto około 10 minut. Na koniec dodajemy tłuszcz. Jeszcze kilka obrotów, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 - 50 minut. Wyrośnięte ciasto  wykładamy na blat oprószony mąka i rozciągamy ( rozklepujemy

Dieta moja pasja
Sernik na Zimno z Galaretką 76

razem pokusiłam się o dodatek bananowy z pięknie prezentująca się żółtą galaretką cytrynową. Możecie także przygotować ten serniczek w wersji malinowej. Sernik na zimno to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto, jedynym jego minusem jest czas potrzebny na stężenie galaretki. Warto poczekać, ponieważ smakuje naprawdę rewelacyjnie. Zapraszam Was do zapoznania się z poniższym przepisem. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru. Dodać żółtka, ubijać około 30 sekund – aż składniki się połączą. Dodać mąkę pszenną, proszek, wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do blachy. Piec przez 25 minut w 170 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); MASA SEROWA Nasiona chia zalać mlekiem. Wstawić do lodówki, przemieszać 2-3 razy, w momencie przygotowania pozostałych

Przepiski.pl
Kotlety ziemniaczane z kurczakiem - Coś pysznego! 998

Składniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Filet z kurczaka 2 małe Natka pietruszki garść Ser żółty tary 100 g Ulubione przyprawy do kurczaka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni(...)razem wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe

Kulinarne przygody
Chrupiące faworki z bąblami. Chrust 91

wanilii do oprószenia puder z ksylitolu olej do smażenia ok.0,5 litra Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób kopczyk.W kopczyku zrób dołek, dodaj żółtka, śmietanę, sól, wanilię i spirytus (jeśli ciasto będzie za luźne dosyp mąki) i  zagnieć. Wyrobione ciasto zawiń w filię spożywczą i odłóż na bok na 10  minut. Po 10 minutach kulę wybijać wałkiem kilkakrotnie zwijając(...)ciasto do środka. Czynność powtórz kilka razy. Dzięki wybiciu powstaną bąbelki. Wybite wałkiem ciasto rozwałkuj cienko, potnij w paski o szerokości 2 cm. o długości 10 cm. Natnij w środku wzdłuż i przełóż jeden koniec przez nacięcie tworząc faworka.  Smaż w oleju rozgrzanym do 180 stopni C. na słomkowy kolor. Wyjmij patyczkiem na ręcznik papierowy. Po odsączeniu

AZgotuj!
Węgry - Suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym (Lakatosinas) 89

Jeśli ktoś chciałby spróbować czegoś innego w tłusty czwartek, to gorąco polecamy węgierskie suszone śliwki z marcepanem w cieście naleśnikowym,czyli lakatosinas.  Składniki (4 porcje, około 20-25 sztuk): - 20-25 suszonych śliwek  - 3-4 łyżki rumu  Ciasto - 0.5 szklanki mąki  - 1/6 szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)  - szczypta cukru - mała szczypta soli  - jeszcze(...)lub/i cynamon  Przygotowanie: 1) Śliwki przekładamy do pojemiczka, zalewamy rumem i wodą tak, by śliwki były dokładnie przykryte. Odstawiamy na chwilę na bok.  2) W międzyczasie przygotowujemy ciasto - suche składniki przesiewamy, wlewamy mleko, olej i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 15 minut, by lekko zgęstniało.  3) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju, przynajmniej

Roślinożerni urlopowicze
Faworki vel chrust 80

łyżki wódki lub spirytusu) szczypta soli 500 g (2 kostki smalcu) lub margaryny w opcji wege Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy na aksamitne, sprężyste ciasto. Nie powinno ono kleić się do rąk, ale powinno być delikatne. Odstawiamy na paręnaście minut, żeby sobie odpoczęło. Odpoczętą kulkę ciasta należy… stłuc wałkiem. Nie za mocno, ale tak, żeby trochę(...)ciasto jeszcze napowietrzyć. Dzielimy na porcje i każdą z porcji rozwałkowujemy na prostokąt (albo co nam tam wyjdzie) o grubość 1 mm, podsypując lekko mąką, aby nie kleiło nam się do stolnicy. Następnie kroimy w paski o szerokości ok. 2 cm. Bardzo długie paski przekrawamy jeszcze na dwie lub trzy części. Każdy z pasków ciasta nacinamy na środku. Przez nacięcie

Kate's Kitchen
Faworki (chrust) – prosty przepis 117

się sprawdził) olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i alkohol. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy z nich ciasto. Formujemy a la kulę. Przekładamy na suchy blat lub stolnicę i kilka razy zagniatamy ciasto, spłaszczamy je i ponownie zagniatamy. Można je też uderzać pięścią lub wałkiem i ponownie zagniatać(...)napowietrza ciasto. Im więcej czasu będziecie to robić tym pojawi się wam więcej pęcherzyków. Ciasto cienko rozwałkowujemy (im cieniej tym bardziej chrupiące faworki, u mnie ciut grubsze bo takie woli rodzina), kroimy w długie paski (szer. 2-2,5 cm), te kroimy na mniejsze kawałki. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonujemy niewielkie nacięcie, przez które przeciągamy jeden z końców paska

Słodkie okruszki
Ciasto stefanka bez pieczenia 59

Stefanka na herbatnikach to ciasto idealne do kawy. Rewelacyjnie wygląda, pysznie smakuje, a pracy przy nim niewiele. Składniki 10 paczek herbatników petitków 2 kostki masła 15 dkg cukru pudru 4 żółtka cały olejek waniliowy 3 łyżki kakao trochę cukru trzcinowego w płynie 15 dkg orzechów mielonych Blacha 36×25 Przygotowanie 2 kostki masła utarłam z 15 dkg cukru pudru(...)wyłożyłam na blachę I warstwami nakładałam krem i znowu herbatniki i tak powstało 5 warstw wsadziłam do lodówki na kilka godzin i gotowe. Autor przepisu: Mariola Wikarek Strzempek Artykuł Ciasto stefanka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Oponki z mascarpone. 92

bardzo miękkie i delikatne, do tego proste i szybkie w przygotowaniu.  Przygotujecie je naprawdę w kilka chwil. Zrobione są na sodzie, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie w Tłusty Czwartek przygotować coś samodzielnie,  a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Składniki: 2 szklanki mąki  szczypta soli(...)octu Dodatkowo: 1 litr oleju, do smażenia cukier puder do posypania oponek Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Dodać jajko, żółtka, mascarpone i ocet.  Zagnieść ciasto, mikserem z hakami lub robotem. Ciasto będzie się kleić.  Przełożyć je na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze raz delikatnie zagnieść.  Następnie rozwałkować i wykrajać szklanką koła, a następnie

Agusiowe smakołyki
Czekoladowy tort z białymi michałkami i granatem 111

swoją kolej. I tak to powstał ten przepyszny tort z 2 kremami, jednym na bazie białych michałków, a drugim śmietankowym z dodatkiem pestek granatu. Do tego pyszne nieco ciężkawe ciasto czekoladowe, które w zasadzie jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatków. Do tego dzięki temu że jest dość "zbite" bardzo ładnie się kroi  Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady(...)wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następni delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na 3 blaty.  Jeśli boicie

Cynamonowe szczęście
Pączki. Najlepszy przepis. 88

koniec zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych mięs oraz innych tłustych potraw i oczywiście przepijanie tego wszystkie hektolitrami wina. Za przekąskę służyły „pączki” z ciasta chlebowego nadziewanego słoniną. Rzymianie, od których na dobrą sprawę wszystko się zaczęło nazywali ten dzień tłustym dniem . “Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania” Jednak Małopolska, jak zwykle musiała(...)się dopiero w okolicach XIX wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. “Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania