ciasto - 162322 przepisów (strona:3797/10822)

sernik z brzoskwiniami i kajmakiem + film krok po kroku 78

składniki na spód sernika: 150 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabiamy, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania tekstury „mokrego piasku”

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki won ton z kurczakiem i selerem, gotowane na parze. 81

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to przychodzę z pomocą. Takie oto pyszne pierożki na parze z kurczakiem. Trochę Azji w domu, polecam!  Składniki na ciasto; 2 szklanki maki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli mąka do podsypania ciasta Przygotowanie; Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zalać woda. Zagnieść elastyczne ciasto.  Odstawić(...)świeżej 2 łodygi selera naciowego Przygotowanie; Do miski przełożyć mięso, dodać starty czosnek, pokrojoną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Seler również posiekać, dodać do mięsa. Dodać wszystkie przyprawy, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Podsypywać mąką bo przykleja się do stolnicy. Wykrawać szklanką okręgi, na każdy kłaść łyżeczkę farszu. Pierożka sklejać tworząc sakiewkę. Do głębokiej patelni nalać wodę, postawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Wytrawne bułki "ptaszki" 118

interesują bułki wytrawne, które można podać do zupy lub na kanapki, lub mogą być samodzielną wytrawną przekąską. Dlatego poniższy przepis zawiera tamtą metodę uformowania bułek i moją recepturę na ciasto. Przy okazji wypróbowywałam bułeczki, które chciałabym upiec na tegoroczną Wielkanoc. Składniki (na 8 bułek): 500 g mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna) 6 g suchych drożdży 2 g cukru(...)solą i połową łyżeczki czosnku. Do suchych składników wlać 200 ml wody i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić na ok. 15 minut do autolizy. Dolać resztę wody i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać miękkie miasto i ponownie wyrobić tak, by masło rozprowadzić w całej objętości. Ciasto uformować w kulę i odłożyć pod przykryciem na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić

Weekendy w domu i ogrodzie
Babka zebra 100

taki sam sposób jak biszkopt, z tą różnicą, że dodajemy znacznie więcej mąki oraz oleju i wody. Do jednej części masy dodajemy kakao, uzyskując tym samym dwa kolory ciasta. Babka Zebra po upieczeniu ma piękny wzór. Podoba mi się w niej to, że często każdy kawałek różni się od poprzedniego w zależności od tego, w jaki sposób ciasto zostało wykładane

Smaki Na Talerzu
Ciasto bez pieczenia 3 BIT 54

Najlepszy przepis na domowe ciasto bez pieczenia 3 BIT. Idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery. Składniki 6-7 paczek herbatników petit beurre 1 puszka masy kajmakowej 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukrem waniliowym oraz śmietan-fixem, na śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę. Ja robię w blaszce 25×25 i najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby herbatniki zmiękły. Autor przepisu: Grażyna Artykuł Ciasto bez pieczenia 3 BIT pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sprawdzone przepisy na babki wielkanocne 84

Babka wielkanocna to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjnie powinna być upieczona samodzielnie a nie kupiona w sklepie, na znak umiejętności i perfekcyjności. Jeśli zatem przymierzasz się do upieczenia pysznej babki wielkanocnej, to ten wpis jest dla Ciebie! Poniżej zebrałam najciekawsze przepisy na babki wielkanocne , które nie tylko pięknie wyglądają ale i świetnie smakują(...)Wybierz odpowiedni dla siebie przepis i upiecz pyszne ciasto z miłością! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1. Babka gotowana przepis na: Słodki Sentyment 2. Pyszna babka cytrynowa przepis na: Smaki Katriny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Babka na oleju przepis na: Andzia Pichci 4. Babka marchewkowa przepis na: Cynamonowe Szczęście 5. Babka marmurkowa przepis na: Kulinarne Przygody 6. Babka kukurydziano-kokosowa przepis

BabskiePorady.pl - Przepisy
DELIKATNY SERNIK Z DODATKIEM UGOTOWANEGO BUDYNIU 114

delikatny, kremowy i nie mocno słodki. Jeśli więc jesteście łasuchami posypcie go cukrem pudrem, polejcie lukrem czy zwyczajnie zwiększcie ilość cukru. Ja tego nie zrobiłam, bo lubię delikatnie słodkie ciasta, więc dlas mnie balans słodyczy jest tutaj w punkt. Dodałam jedynie (w stosunku do oryginału) 1 cukier waniliowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Sernik możemy upiec z dowolnymi owocami(...)śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: dowolne owoce, u mnie brzoskwinie z puszki Wykonanie: Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i chłodzić 1h w lodówce lub 30 minut w zamrażarce.  W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym, dodawać stopniowo ser, potem

Walijskie Pichcenie
Buraczane pizzerki z pesto 71

Nietypowe pizzerki w formie zawijanych drożdżówek z różowego ciasta. Za to piękne barwienie odpowiada sok z buraka. Natomiast jeśli chcecie go pominąć w przepisie, to dodajcie więcej maślanki :) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 400 g mąki orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki soli 120 ml oleju rzepakowego 100 ml kefiru 80 ml soku z buraka jajko 2 łyżki posiekanego szczypiorku nadzienie(...)odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz sokiem i olejem. Mąkę przesiewamy z solą i dodajemy do niej mokre składniki, szczypiorek oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy pesto, a następnie posypujemy dwoma rodzajami sera i szczypiorkiem. Posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę. Ciasto kroimy na kawałki

Mienta blog
domowy majonez – ekspresowy + film krok po kroku 73

składniki: 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 jajko, świeże 2 łyżeczki musztardy np. stołowej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Film krok po kroku jak

Domowy Smak Jedzenia
Kebab z kurczakiem i warzywami 74

odstawi\u0107 na 10 minut do podwojenia obj\u0119to\u015bci zaczynu.\r","Doda\u0107 m\u0105k\u0119, s\u00f3l, reszt\u0119 mleka i mas\u0142o.\r","Wyrobi\u0107 ciasto, zostawi\u0107 na godzin\u0119 a\u017c wyro\u015bnie.\r","Zrobi\u0107 2 kule, sp\u0142aszczy\u0107. Naci\u0105\u0107 na wierzchu delikatnie (niezbyt g\u0142\u0119boko!).\r","Posmarowa\u0107 rozbe(...)lodowej, sosy wedle uznania. Przygotowanie: Drożdże, cukier i połowę ciepłego mleka wymieszać i odstawić na 10 minut do podwojenia objętości zaczynu. Dodać mąkę, sól, resztę mleka i masło. Wyrobić ciasto, zostawić na godzinę aż wyrośnie. Zrobić 2 kule, spłaszczyć. Naciąć na wierzchu delikatnie (niezbyt głęboko!). Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem. Zostawić do dalszego wyrośnięcia na 10 minut. Piec 20 minut

Bardzo Gruby Smok
Makaron pszenny 77

łyżeczki oliwy z oliwek woda Przygotowanie: Mąkę przesiać. W miarce umieścić jajko i oliwę, dolać wody tyle aby płynów było 100 ml, wlać do mąki. Zagnieść elastyczne ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem, w razie gdyby ciasto było za suche dodać więcej wody. Zostawić ciasto na około 20 min przykryte miską lub ściereczką aby odpoczęło, po tym czasie cienko wałkować(...)podsypując delikatnie mąką i kroić makaron, ręcznie lub za pomocą maszynki do cięcia makaronu. Rozwałkowane ciasto można zostawić do podsuszenia na około 30 min, rozłożone na lnianych ściereczkach i dopiero po tym czasie kroić. Można również przygotować w maszynie do makaronu - postępować zgodnie z instrukcją producenta. Makaron gotować w wodzie z solą, w zależności od grubości i długości makaronu gotować

Kocham..lubię..gotuję..
Banoffee pie 125

Szybkie, proste w wykonaniu i pyszne – właśnie takie jest ciasto bez pieczenia banoffee pie. Wystarczy naprawdę zaledwie kilka składników aby wyczarować pyszny deser. Składniki : 250 g herbatników kakaowych (mogą być też zwykle) 125 g masła 400 g masy krówkowej Helio o smaku słonego karmelu 3 duże banany sok z cytryny 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)masę krówkową. Banany kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie zczarniały, układamy na masie krówkowej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Wykładamy na banany, wyrównujemy. Wierzch ciasta ozdabiany startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy na ok 1 godzinę do lodówki. Smacznego

Fascynacje Ani
Żurek z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą 75

seler korzeniowy 1 por 1 cebula 2 suszone kapelusze borowików 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego ¼ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżka majeranku 500 ml żuru   Ciasto:  250 g mąki  1 łyżeczka masła  200 ml wrzącej wody   Farsz:   2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku      Przygotowanie:     Włoszczyznę obieramy(...)wyciągamy farsz, lekko doprawiamy majerankiem. Wyrabiamy z odrobiną ciepłego bulionu warzywnego.   We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.   Gotujemy w osolonym wrzątku, 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię

R'n'G Kitchen
Ciasto królowa śniegu 65

Królowa śniegu to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem ale także smakiem. Jest leciutkie i delikatne jak chmurka. Składniki Biszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona(...)biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić. Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić i udekorować śmietaną. Autor przepisu: Lucyna Guziołek Artykuł Ciasto królowa śniegu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania