ciasto - 163312 przepisów (strona:3796/10888)

Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 116

wanilia mielona -2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajka z ok 200g mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wylepić spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia i wystudzić. NADZIENIE MORELOWE 1. Morele zalać wrzątkiem

Candy Pandas
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą / Chocolate Chip Cookies 229

Zobaczcie, jak łatwo przygotować amerykańskie ciasteczka bez foremek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Amerykańskie ciasteczka  przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu. Są dość słodkie, co jest typowe dla przepisów na amerykańskie ciastka, dlatego jeśli(...)cukru (ja i tak zmniejszyłam w porównaniu do oryginalnego przepisu). Aby nasze amerykańskie ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy wyraźnie się zarumienią

Lekcje w kuchni
Ryba po japońsku 267

przejść zalewą i aromatami. Danie jest odrobinę skomplikowane i czasochłonne, ale smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje. Polecam nie tylko na Wigilie! Ryba po japońsku Składniki:  Na rybę w cieście: 500g ryby (dorsz, łupacz) szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz woda olej do smażenia Na warzywa: 2 średnie cebule słoiczek korniszonów (użyłam takich z chilli) słoik papryki konserwowanej masło(...)pieprzu Jak zrobić rybę po japońsku?  Przygotowanie ryby: Rybę umyć i osuszyć. Na głębokim talerzu dokładnie wymieszać mąkę, sól i jajko, następnie stopniowo dolewać wody do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić. W międzyczasie przygotować rybę.  Rybę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprószyć mąką.  Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście

Codzienne Gotowanie
Porzeczkowiec 216

Ciasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym.  - można je piec w tortownicy  - bez potrzeby nasączana ciasta - popularne ciasto na Święta i na Sylwestra

AniaGotuje.pl
3 najlepsze ciasta na pierogi 130

Dobre ciasto na pierogi to podstawa. Po kilkudziesięciu latach pracy z pierogami, podaję Wan 3 doskonałe przepisy na ciasto. Aby uzyskać kolorowe i smakowe ciasto dodajemy : * kakao *natkę pietruszki * sok z buraka *czerwoną sproszkowaną paprykę *kurkumę *szafran itp.   1 PRZEPIS mąka pszenna 500 g bardzo ciepła woda 250 ml olej 4 łyżki szczypta soli 2 PRZEPIS mąka pszenna(...)soli 3 PRZEPIS mąka pszenna 330 g olej 4 łyżki zsiadłe mleko 200 ml szczypta soli Do miski z mąką dodajemy składniki, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Potem wałkujemy

Smaczne moje
Makowiec japoński 219

Makowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g) 1,5 szkl. cukru pudru 2,5 szkl. mleka 3,2 % 8 jajek masło (200g) 200g kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach bakalie (dałam garść rodzynek(...)pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, piec w 175 st. ok. 1 godzinę (sprawdzać patyczkiem). Polewa: czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka

Wasze Przepisy
KRAJANKA PIERNIKOWA 122

misy robota wsypuję obie mąki ,sodę i sól-  wymieszać dokładnie. Można zrobić to niskich obrotach robotem. Następnie wlewam bardzo ciepłe mleko z dodatkami i wyrabiam na ciasto.  Wyrobione ciasto jest miękkie, dość sztywne i nie lepi się mocno do dłoni.  Przykryć gotowe ciasto by nie obsychało i odstawić na 3 godziny bądź na całą noc.  Gotowe(...)ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką . Podzielić na kilka części ,z każdej formować podłużne wałeczki i kroić na mniejsze kawałki. Coś jak na kopytka. Nie  trzeba się przejmować równą wielkością . Pierniczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachować niewielkie odstępy i piec 20 min w 170 st. C. Zbyt długo pieczone będą twarde.  Gdy ostygną polać lukrem

Niespełnione zdolności kulinarne
Prosty piernik z powidłami 106

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. To propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :).  Składniki(...)ognia i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej

Opowieści z piekarnika
Bananowy szybki piernik z lukrem. 117

wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, przesiane kakao i wymieszać. Dodać starty imbir, wlać olej, jajka i mleko. Wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dolewamy odrobinę więcej mleka. Foremkę o wymiarach ok 28x18cm wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec około 40 min. w temp 180C.  Składniki lukru wymieszać ze sobą(...)wodę dolewać po kropelce sprawdzając gęstość lukru.  Po ostudzeniu ciasto polać lukrem, posypać po wierzchu startą gorzką czekoladą.      Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierniczki w czekoladzie 105

było grudek Dodaj szczyptę soli, olej i jajko, wymieszaj do powstania jednolitej masy Wsyp kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, wymieszaj Dodaj 4-5 łyżek mąki, ciasto będzie lepiące ale nie dodaj więcej mąki Stolnicę obficie posyp mąką, wyłóż ciasto i posyp je również obficie mąką Rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj szklanką półksiężyce Piecz

Słodki Blog
CIASTECZKA ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA 112

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Dodatkowo: Białka do posmarowania ciasteczek.  Przygotowanie: Ma rgarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami przesiać. Następnie dodajemy cukier(...)cukier pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto z lodówki, zagnieść i  rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Z podanego przepisu

Ciastka - domowe słodkości
WYTRAWNA TARTA Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM 122

PRZEPIS NA TARTĘ Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM Składniki na ciasto: - 100 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 220 g masła - 1 jajko - szczypta soli - 2 - 3 łyżki śmietany Wykonanie : W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep duże naczynie do tarty. Na wierzch: - 6 batatów - 4 łyżki(...)skórki i potnij na mandolinie na cienkie plasterki. Szalotkę obierz z łupiny i poszatkuj. Ser kozi, śmietankę, jajko, musztardę MAILLE Honey Dijon i sól morską wymieszaj dokładnie. Na wylepioną ciastem formę ułóż szalotkę, bataty, całość polej sosem i piecz w piecu przez 55-60 minut, w temp. 200 stopni C, grzanie piekarnika: dół + góra. Tartę można jeść na ciepło

SMYKWKUCHNI
Orzechowiec z masą budyniową 119

Orzechowiec z masą budyniową i orzechami jest to ciasto pyszne, które zanurzone są w lekkim karmelu. Przygotowanie tego ciasta jest proste do zrobienia. Orzechowiec z masą budyniową pochodzi od sympatycznej Agnieszki . Dziękuję serdecznie za przesłanie przepisu. Orzechowiec z masą budyniową – SKLADNIKI Ciasto 4  … The post Orzechowiec z masą budyniową appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Jabłka w cieście 136

Przychodzę z pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo nawet kolację - jabłka w cieście. Takie prawie racuchy:)   Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną   Placuszki z jabłkami   Drożdżowe racuszki z rabarbarem   Twarogowe placuszki   Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą   Czekoladowe placuszki owsiane(...)Jabłka w cieście  Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka 1 łyżka cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka sody ok 0,5 szklanki mąki (w zależności jak gęsty jest kefir) 2 jabłka (najlepiej szara reneta) olej do smażenia  cukier puder do posypania  Najlepiej żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Obiad gotowy
FIT CIASTKA CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM NUTLOVE 176

pierwszy ogień wzięłam chyba najbardziej wychwalane w sieci kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION. Kremy NUTLOVE to cała gama przepysznych, dietetycznych kremów, które są wspaniałym dodatkiem do kanapek, naleśników, pancakes, ciast i deserów. Świetne jako samodzielny „posiłek” albo też baza do stworzenia kremu do ciasta. Nie zawierają tłuszczu palmowego! Nie zawierają cukru! Nie zawierają soli! Nie zawierają tłuszczów trans! Słodzone(...)mąkę migdałową z kokosową. Dodajemy cukier kokosowy, kakao i sodę. Rozpuszczony olej kokosowy blendujemy z masłem orzechowym, jajkiem oraz mlekiem. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy, formujemy ciastka zostawiając niewielką ilość ciasta. Ciastka układamy na blasze, robimy wgłębienie, nadziewamy kremem. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 13-14 minut w 170C. Studzimy! Smacznego! Ps. w wolnej chwili zaglądnijcie do sklepu i zobaczcie jakie

Ostra na Słodko