wanilia mielona -2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajka z ok 200g mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wylepić spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia i wystudzić. NADZIENIE MORELOWE 1. Morele zalać wrzątkiem
Candy PandasZobaczcie, jak łatwo przygotować amerykańskie ciasteczka bez foremek na poniższym filmie: Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Amerykańskie ciasteczka przygotowuje się błyskawicznie, bo nie musimy wałkować ciasta i wykrawać foremkami. Są idealne do przygotowania dla niespodziewanych gości, bo większość składników zazwyczaj mamy w domu. Są dość słodkie, co jest typowe dla przepisów na amerykańskie ciastka, dlatego jeśli(...)cukru (ja i tak zmniejszyłam w porównaniu do oryginalnego przepisu). Aby nasze amerykańskie ciasteczka maślane udały się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach. W związku z tym, że do ciasta dodajemy czekoladę, dość łatwo przypalają się od spodu - aby tego uniknąć, ja zawsze piekę je na najwyższym poziomie piekarnika i staram się ich pilnować. Są gotowe, gdy wyraźnie się zarumienią
Lekcje w kuchniprzejść zalewą i aromatami. Danie jest odrobinę skomplikowane i czasochłonne, ale smak potrawy zdecydowanie to rekompensuje. Polecam nie tylko na Wigilie! Ryba po japońsku Składniki: Na rybę w cieście: 500g ryby (dorsz, łupacz) szklanka mąki 1 jajko sól, pieprz woda olej do smażenia Na warzywa: 2 średnie cebule słoiczek korniszonów (użyłam takich z chilli) słoik papryki konserwowanej masło(...)pieprzu Jak zrobić rybę po japońsku? Przygotowanie ryby: Rybę umyć i osuszyć. Na głębokim talerzu dokładnie wymieszać mąkę, sól i jajko, następnie stopniowo dolewać wody do uzyskania gęstego ciasta. Odstawić. W międzyczasie przygotować rybę. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Rybę zanurzać w cieście
Codzienne GotowanieCiasto porzeczkowiec to jeden z pyszniejszych wypieków. Czekoladowe i wilgotne ciasto przełożone dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem twarogowym i śmietankowym. - można je piec w tortownicy - bez potrzeby nasączana ciasta - popularne ciasto na Święta i na Sylwestra
AniaGotuje.plDobre ciasto na pierogi to podstawa. Po kilkudziesięciu latach pracy z pierogami, podaję Wan 3 doskonałe przepisy na ciasto. Aby uzyskać kolorowe i smakowe ciasto dodajemy : * kakao *natkę pietruszki * sok z buraka *czerwoną sproszkowaną paprykę *kurkumę *szafran itp. 1 PRZEPIS mąka pszenna 500 g bardzo ciepła woda 250 ml olej 4 łyżki szczypta soli 2 PRZEPIS mąka pszenna(...)soli 3 PRZEPIS mąka pszenna 330 g olej 4 łyżki zsiadłe mleko 200 ml szczypta soli Do miski z mąką dodajemy składniki, mieszamy. Przekładamy na blat i zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odkładamy zawinięte w wilgotną ściereczkę lub folię na ok.10 minut. Potem wałkujemy
Smaczne mojeMakowiec japoński to świetne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Proste i szybkie do przygotowania. Składniki: 2 torebki maku mielonego (łącznie 400g) 1,5 szkl. cukru pudru 2,5 szkl. mleka 3,2 % 8 jajek masło (200g) 200g kaszy manny (sypka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy 5 jabłek obranych i startych na grubych oczkach bakalie (dałam garść rodzynek(...)pieczenia i dodać do masy makowej, zmiksować. Dodać bakalie oraz starte jabłka, wymieszać łyżką drewnianą. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i wymieszać delikatnie. Ciasto wylać na blachę 25×25 wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać, piec w 175 st. ok. 1 godzinę (sprawdzać patyczkiem). Polewa: czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej z 1 łyżką mleka
Wasze Przepisymisy robota wsypuję obie mąki ,sodę i sól- wymieszać dokładnie. Można zrobić to niskich obrotach robotem. Następnie wlewam bardzo ciepłe mleko z dodatkami i wyrabiam na ciasto. Wyrobione ciasto jest miękkie, dość sztywne i nie lepi się mocno do dłoni. Przykryć gotowe ciasto by nie obsychało i odstawić na 3 godziny bądź na całą noc. Gotowe(...)ciasto przełożyć na stolnicę obsypaną mąką . Podzielić na kilka części ,z każdej formować podłużne wałeczki i kroić na mniejsze kawałki. Coś jak na kopytka. Nie trzeba się przejmować równą wielkością . Pierniczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachować niewielkie odstępy i piec 20 min w 170 st. C. Zbyt długo pieczone będą twarde. Gdy ostygną polać lukrem
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. To propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :). Składniki(...)ognia i lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej
Opowieści z piekarnikawymieszać mąkę, sodę i przyprawy. Dodać cukier, przesiane kakao i wymieszać. Dodać starty imbir, wlać olej, jajka i mleko. Wymieszać. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Wymieszać. Jeśli ciasto jest za suche dolewamy odrobinę więcej mleka. Foremkę o wymiarach ok 28x18cm wyłożyć papierem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec około 40 min. w temp 180C. Składniki lukru wymieszać ze sobą(...)wodę dolewać po kropelce sprawdzając gęstość lukru. Po ostudzeniu ciasto polać lukrem, posypać po wierzchu startą gorzką czekoladą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.było grudek Dodaj szczyptę soli, olej i jajko, wymieszaj do powstania jednolitej masy Wsyp kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, wymieszaj Dodaj 4-5 łyżek mąki, ciasto będzie lepiące ale nie dodaj więcej mąki Stolnicę obficie posyp mąką, wyłóż ciasto i posyp je również obficie mąką Rozwałkuj na grubość 3 mm i wycinaj szklanką półksiężyce Piecz
Słodki BlogSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru pomarańczowego 2 łyżki startej skórki pomarańczowej 3/4 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Dodatkowo: Białka do posmarowania ciasteczek. Przygotowanie: Ma rgarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami przesiać. Następnie dodajemy cukier(...)cukier pomarańczowy i startą skórkę pomarańczową, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąc ciasto z lodówki, zagnieść i rozwałkować je na stolnicy obsypanej dokładnie mąką na wysokość foremki ok. 0,5 cm. Z podanego przepisu
Ciastka - domowe słodkościPRZEPIS NA TARTĘ Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM Składniki na ciasto: - 100 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 220 g masła - 1 jajko - szczypta soli - 2 - 3 łyżki śmietany Wykonanie : W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep duże naczynie do tarty. Na wierzch: - 6 batatów - 4 łyżki(...)skórki i potnij na mandolinie na cienkie plasterki. Szalotkę obierz z łupiny i poszatkuj. Ser kozi, śmietankę, jajko, musztardę MAILLE Honey Dijon i sól morską wymieszaj dokładnie. Na wylepioną ciastem formę ułóż szalotkę, bataty, całość polej sosem i piecz w piecu przez 55-60 minut, w temp. 200 stopni C, grzanie piekarnika: dół + góra. Tartę można jeść na ciepło
SMYKWKUCHNIOrzechowiec z masą budyniową i orzechami jest to ciasto pyszne, które zanurzone są w lekkim karmelu. Przygotowanie tego ciasta jest proste do zrobienia. Orzechowiec z masą budyniową pochodzi od sympatycznej Agnieszki . Dziękuję serdecznie za przesłanie przepisu. Orzechowiec z masą budyniową – SKLADNIKI Ciasto 4 … The post Orzechowiec z masą budyniową appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne PotrawyPrzychodzę z pomysłem na szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek albo nawet kolację - jabłka w cieście. Takie prawie racuchy:) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuszki z rabarbarem Twarogowe placuszki Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą Czekoladowe placuszki owsiane(...)Jabłka w cieście Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka 1 łyżka cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka sody ok 0,5 szklanki mąki (w zależności jak gęsty jest kefir) 2 jabłka (najlepiej szara reneta) olej do smażenia cukier puder do posypania Najlepiej żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
Obiad gotowypierwszy ogień wzięłam chyba najbardziej wychwalane w sieci kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION. Kremy NUTLOVE to cała gama przepysznych, dietetycznych kremów, które są wspaniałym dodatkiem do kanapek, naleśników, pancakes, ciast i deserów. Świetne jako samodzielny „posiłek” albo też baza do stworzenia kremu do ciasta. Nie zawierają tłuszczu palmowego! Nie zawierają cukru! Nie zawierają soli! Nie zawierają tłuszczów trans! Słodzone(...)mąkę migdałową z kokosową. Dodajemy cukier kokosowy, kakao i sodę. Rozpuszczony olej kokosowy blendujemy z masłem orzechowym, jajkiem oraz mlekiem. Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy, formujemy ciastka zostawiając niewielką ilość ciasta. Ciastka układamy na blasze, robimy wgłębienie, nadziewamy kremem. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 13-14 minut w 170C. Studzimy! Smacznego! Ps. w wolnej chwili zaglądnijcie do sklepu i zobaczcie jakie
Ostra na Słodko