ciasto - 163312 przepisów (strona:3849/10888)

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką 151

Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną. Wbiłam jajko i wlałam gęsty kefir. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Kapustę kiszoną odcisnęłam i drobno poszatkowałam. Dodałam ją do ciasta. Następnie obrałam ziemniaki i starłam je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnęłam i dodałam do ciasta. Na koniec dodałam jeszcze prażoną cebulkę, przyprawiłam ciasto solą i pieprzem(...)wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam porcje ciasta formując owalne placki. Placki smażyłam na średnim ogniu z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone placki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki podałam na ciepło bez żadnych dodatków, bo same w sobie są smaczne i wyraziste. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z przepisem

Waniliowe Improwizacje
Bagietki ziołowo-czosnkowe 165

wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek do zup czy nawet sałatek. Bardzo polecam. Udanych wypieków :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 lekko kopiasta łyżeczka soli 4 łyżki oleju Na nadzienie: 4 łyżki miękkiego masła(...)ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia

Izabelawkuchni
domowe kulki mocy dla ptaszków 88

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: ok. 200 g smalcu 4 garstki ziaren słonecznika 4 garstki ziaren lnu trochę ziaren zboża jeśli takowe mamy trochę

Domowy Smak Jedzenia
Kefirowe placki nadziewane marmoladą 152

oprószenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wbiłam jajko i dolałam kefir. Wszystko wymieszałam łyżką na jednolite ciasto bez grudek. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wyłożyłam łyżką porcje ciasta. Kładłam jedną łyżkę ciasta na jeden placuszek. Na każdym placku na środku robiłam łyżką lekkie zagłębienie(...)nakładałam w nie marmoladę. Marmoladę zakrywałam cienko ciastem. Placuszki smażyłam na małym ogniu z każdej strony na ładny rumiany kolor i wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placuszki można przed podaniem oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, bo same w sobie są słodkie. Z podanych proporcji wyszło mi ok. 9 niedużych placuszków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam

Waniliowe Improwizacje
Kotlety drobiowe Szu Szu 128

Kotlety drobiowe Szu Szu to przepyszne, delikatne i soczyste mięso piersi z kurczaka w chrupiącej ciasto-panierce. Szybkie i proste w przygotowaniu, przepis poleciła mi koleżanka, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Jedna podwójna duża pierś z kurczaka 3 żółtka jajek 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 4 nie za czubate łyżki(...)kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), do szerszego garnka/miski przekładamy wszystkie składniki do ciasto-panierki; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, śmietanę/jogurt, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta, do powstałego ciasta przekładamy pojedynczo nasze kawałku kurczaka

Blog kulinarny S9.PL
Zacierka ze słoniną i śmietaną (polewka) 134

skwareczkami i śmietaną? Kiedyś jedzenie na wsi miało dać siłę do pracy fizycznej, taka zacierka z pewnością zapychała brzuch i dodawała sil. Często taką zacierkę robię jak zostanie mi ciasto z lepienia pierogów. Jednak jak chcę ugotować ją bo mam taki kaprys to robię ją tak jak tu niżej opiszę. Składniki: Na kluski: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko(...)włożyłam do garnka i zalałam 2,5 l zimnej wody. Posoliłam i nastawiłam na gotowanie. W czasie gdy gotowały się ziemniaki z podanych składników na kluski zagniotłam w misce ciasto. Rozgniotłam w dłoniach wyrobione na gładką masę ciasto (rozgniotłam jak na małą grubą pizzę). Jak już ziemniaki były na pół miękkie zaczęłam odrywać małe kawałki ciasta i wrzucać do gotujących

Pieprzyć z Fantazją
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 332

Sałatka z jarmużu – prosta i smaczna Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Makaron ryżowy z warzywami Ryba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy(...)szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciastka francuskie Ciasto francuskie na słodko Ciastka francuskie Wąsy Sorbet owocowy Artykuł Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych 167

płatków kukurydzianych Sprawdź przepis na Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym Nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych – przepis Mleko, jajko, mąkę, sól, pieprz i papryki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Filet z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Mniej więcej 2-3 cm. Płatki kukurydziane rozdrabniamy przy pomocy blendera albo tłuczka do mięsa. Kurczaka maczamy w cieście, następnie dokładnie obtaczamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciastka z maszynki 154

pszenna 500 g Masło 100 g Cukier puder szklanka Śmietana 18% 2 łyżki Żółtka 4 Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona na czubek łyżeczki Smalec 2 łyżki Przygotowanie : Ciasto możecie przygotować w robocie kuchennym lub ręcznie. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać masło, smalec, sodę oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę(...)dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastycznie i ładnie odchodzić od rąk w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przełożyć do maszynki z końcówka do ciastek. Wycinać bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15-18 minut w temperaturze 180 stopni. Piec na złoty kolor. Gotowe możecie dodatkowo polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą. Zapraszam

Kulinarne przygody
Pączki serowe 147

trzeba długo czekać na efekt. Do pączków można dodać dowolny aromat czy odrobinę alkoholu, aby miały bardziej wyrazisty smak. Można je też przygotować z serków waniliowych homogenizowanych, tylko wtedy ciasto może być ciut rzadsze i trudniejsze do formowania. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 łyżka(...)śmietanką, która była w opakowaniach, przełożyłam do miski i zblendowałam na gładki serek. Dodałam go do miski ze składnikami sypkimi i jajkami. Wszystko wymieszałam łyżką. Powstało gęste ciasto. Do ciasta można dodać jeszcze alkohol (spirytus, rum), szczyptę cynamonu czy dowolny aromat do ciast. W garnku rozgrzałam ok. pół litra oleju. Powinien osiągnąć temperaturę ok. 170-180 stopni, aby zacząć smażyć

Waniliowe Improwizacje
kotlety ziemniaczane z pieczarkami 153

[Głosów:3    Średnia:5/5] składniki: 500 g ziemniaków, ugotowanych 125 g pieczarek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 i 1/2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
CZERWONY KREM DO DEKORACJI 173

Jak zrobić czerwony krem do dekoracji tortów i nie zużyć przy tym całego opakowania czerwonego barwnika? Zabarwienie małej ilości kremu maślanego na czerwono nie jest większym

Słodki Pomysł
Tarta cebulowa 161

mleko 3/4 szkl · śmietana kremówka 20 dag · gałka muszkatołowa mielona  Mąkę, sól i 13 dag masa wyrobić z 1 jajkiem i łyżką lodowatej wody na gładkie, jednolite ciasto. Przykryć, wstawić na 30 min do lodówki. Cebulę obrać, pokroić na połówki, a następnie w cienkie plasterki. Pozostały tłuszcz rozgrzać w rondlu, zeszklić w nim cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć(...)patelni. Resztę jajek wymieszać z mlekiem i śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Ciasto rozwałkować na placek (sr 25cm). Przełożyć do formy, brzegi ciasta podnieść, przycisnąć do boków formy. Na spodzie ciasta umieścić krążki cebuli, równomiernie polać mieszaniną jajek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min w 200stC

przepisy- Milki
Fuczki 130

majeranku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową. Wbiłam do niej jako i dolałam mleko. Podane składniki zmiksowałam na jednolite lekko gęste ciasto. Kapustę kiszoną odcisnęłam z soku i drobniutko poszatkowałam. Dodałam ją do przygotowanego ciasta i dokładnie wszystko wymieszałam łyżką. Na koniec przyprawiłam ciasto solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzałam(...)kilka łyżek oleju i nałożyłam łyżką porcje ciasta, lekko je rozsmarowując i nadając bardziej owalny kształt. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki smażyłam na średnim ogniu przez kilka minut, na ładny złotobrązowy kolor. Po usmażeniu wykładałam je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki można podawać z dodatkami typu wędzona ryba, sos czosnkowy, lub inne ulubione

Waniliowe Improwizacje