ciasto - 162322 przepisów (strona:3856/10822)

Placek cebulowy 95

postaci, a dodaną do placka jako farsz mogę polecić z czystym sumieniem. Placek jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Przepis na blachę 20 x 30 Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej typ 450, 200 g miękkiego masła, 1 jajko, Szczypta soli, Co potrzeba na farsz: 600 g cebuli, 50 g masła, 3 jajka, 200 g słodkiej(...)śmietany 30 %, Sól, Pieprz, Oregano, majeranek Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie robimy farsz. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na maśle. Pod koniec smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 1 płaską łyżeczkę pieprzu, 1 płaską łyżeczkę oregano. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, robimy z niego

Bułka z Chlebem
Pierogi z czerwoną kapustą i sezamem / Dumplings with red cabbage and sesame 131

suszonych daktyli 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu 2 łyżeczki soku z cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru świeżo mielony czarny pieprz 1 szkl. wody Ciasto: 1,5 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. mocno ciepłej wody 2 łyżki oleju Do podania: 1 łyżka sezamu szczypiorek oliwa i mielone chilli Kapustę poszatkuj jak najdrobniej. Na dużej patelni(...)ponownie duś (na małym ogniu) przez 30 minut. Do farszu dodaj sok z cytryny, spróbuj czy jest dobrze doprawiona. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Najlepiej po krótkim ugniataniu wałkować ciasto, składać wpół i znowu wałkować. Wszelkie grudki szybko znikną. Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkowuj jak najcieniej, wykrawaj kółka i nakładaj po łyżeczce farszu

Delicious Place
Drożdżówki z dżemem marchewkowym 102

posypania Przygotowanie Drożdże rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy jedno jajko i jedno żółtko oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości(...)Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (30x45cm) smarujemy grubo dżemem (przepis na dżem marchewkowy znajdziecie na moim blogu, można też użyć każdego innego ulubionego). Ciasto zwijamy jak roladę w rulon, ostrym nożem dzielimy je na 3-4cm kawałki. Każdy kawałek nacinamy pośrodku do połowy i wywijamy boki na zewnątrz formując serce. drożdżówki układamy na blaszce na której będą się

Gotowanie moimi oczami
Kruche pierożki z masą kukułkową 99

Kruche pierożki z masą krówkową. Rozpływają się w ustach. Są idealne. Bardzo kruche ciasto i masa krówkowa o smaku znanych cukierków kukułek. Proste i szybkie w wykonaniu. Takie ciasteczka to moja propozycja na świąteczny stół.Upieczcie :) Dobrego dnia :)   Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo(...)masy krówkowej kukułka od HELIO mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką pszenną, wykrawamy krążki, nakładamy masy krówkowej, składamy na pół, widelcem zlepiamy brzegi i nakłuwamy.  2. Pierożki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  3. Następnie pieczemy około 20-25 minut

Izabelawkuchni
Ciasteczka z serkiem waniliowym + Gosia i jej pomocne produkty 121

Dodajemy cukier puder, mieszamy następnie robimy w środku dziurkę do której dajemy serek i żółtko. Ja palcem wymieszałam to żółtko z serkiem i teraz wszystko łączymy i zagniatamy gładkie ciasto.  3. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki dzielimy na 2-3 porcje. Jedną zostawiamy a dwie pozostałe wkładamy(...)lodówki. 5. Ciasto musimy rozwałkować na jakieś 2-3 mm, foremką wykrawamy ciasteczka. 6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka. Pieczemy w 200 stopniach funkcja piekarnika góra/dół jakieś 10 minut. Ciasteczka powinny ładnie się nam zarumienić. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego :-) W przygotowaniu ciasteczek moimi pomocnikami były dzieci i produkty marki Gosia . Użyła folii spożywczej, którą

kruche babeczki
Gofry jogurtowe 107

dnia, żebym nie zadawała sobie tego pytania. Jeżeli chodzi o mnie to zawsze jem na szybko - niestety, ale dla reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień. Gofry przepis 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)szczyptą soli. 3 miska: Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki z 2 miski dodajemy do składników z 1 miski i mieszamy. Następnie ubite białka łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto na gofry odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy. Gofrownicę rozgrzewamy bardzo mocno, wylewamy chochelkę ciasta, nie rozsmarowujemy, zamykamy gofrownicę. Po około 5 minutach otwieramy, ściągamy gofry i odstawiamy na kratkę

MamaOskarka
Bardzo dobry przepis na chrupiące gofry 104

Marzysz o bardzo smacznych i chrupiących gofrach? To nic trudnego, poniżej podaję przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Wystarczy trzymać się proporcji:  Image by 1259483 from Pixabay   Składniki na chrupiące gofry: 300 g mąki 10 g proszku do pieczenia szczypta soli 65-75 g cukru pudru 100 g oleju 2 jajka 1/2 litra mleka Suche(...)składniki wsypać do miski. Dolać olej oraz wrzucić jajka. Wymieszać, następnie stopniowo dolewać mleko. Mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Kiedy wlejemy już mleko, możemy wymieszać wszystko mikserem, teoretycznie ciasto może odstać godzinkę. Jednak ja ostatnio robiłam gorfy od razu. Wyszły pyszne, chrupiące. Uwaga: Olej już jest w cieście, dlatego gofrownicy już nie smarujemy tłuszczem. Jako dodatek do gofrów polecam dżem

Jak u mamy
Paluchy zakręcone bazylią 111

Doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu, delikatnej przystawki lub imprezowej przekąski. Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 1 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Pesto: 40g świeżej bazylii 60g orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku(...)odstawić na 10 minut. Mąkę, sól i cukier przełożyć do miski, wymieszać, dodać oliwę z oliwek, wodę z drożdżami i całość dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Pesto: Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb z garnka 169

Chleb z tego przepisu ma niesamowicie chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Długo zachowuje świeżość. Do ciasta można dodać wg upodobania dowolne ziarna. Chleb pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym garnku z pokrywką (pojemność 4l), przeznaczonym również do pieczenia. 5,5 szkl mąki pszennej 14 g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 szkl ciepłej wody 2 łyżki(...)oleju Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i sól. Mieszamy. Wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.  Do piekarnika wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką i nagrzewamy go do 220 stopni. Ciasto ponownie wyrabiamy, można lekko oprószyć mąką i wkładamy do gorącego garnka. Przykrywamy

Smakołyki Asi
Szybki przepis na domowy chleb 145

przygotować domowy chleb. Byłem troszkę sceptycznie nastawiony do wypieku chleba i chyba niepotrzebnie. Mój domowy chlebek wyszedł pyszny i chrupiący. Robi się go dosłownie 15 minut, tylko chwilę dłużej ciasto musi poleżeć aby urosło. Zobacz także: Risotto z kurczakiem i kurkami No to zaczynamy… Składniki 20g świeżych drożdży (lub 7g drożdży instant) 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej(...)łyżeczka cukru Sprawdź przepis na: Spaghetti z krewetkami z patelni Domowy chleb – przepis Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, dodajemy cukier i sól. Następnie wlewamy oliwę oraz letnią wodę. Ciasto mieszamy na początku łyżką, a później wyrabiamy ręką ok. 5 minut. Powinny być dość „jędrne”. Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki Naan z grilla 101

oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić na 10 minut aż zrobią się pieniste. Dodać oliwę, mąkę, sól i kardamon. Całość mieszać do uzyskania konsystencji ciasta. Uformować z ciasta kulę. Umieścić ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni i zagnieść je aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 8 równych części i uformować kulki. Kulki ustawić na posmarowanej(...)kulek rozwałkować na okrągłe placki, każdy około 20 cm średnicy. Ułożyć je na papierze do pieczenia i pozwolić im odpocząć około 20 minut. W międzyczasie rozgrzać grilla. Każdy okrąg ciasta natrzeć oliwą z oliwek i grillować przez około 1 minutę aż będzie złocisty od spodu a na wierzchu zrobią się pęcherzyki. Odwrócić i grillować jeszcze około minutę. Polecamy grillować placuszki

naRuszcie
Kluski z mięsem. Mięciutkie ciasto i dużo pysznego farszu. Idealne na obiad. PRZEPIS 99

Lubimy, gdy są duże i po brzegi wypełnione mięsnym farszem. Dwie spokojnie starczą na jedną porcję. Ciasto musi być miękkie, ale sprężyste. Te kluski właśnie takie są. Zawsze robimy je według tego przepisu. Przepis na kluski z mięsem Składniki: na ciasto ok. 1,5 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Na farsz potrzebne będzie 800 gramów mięsa mielonego (można(...)ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz – masa musi być zupełnie gładka. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Ciasto dokładnie wyrób za pomocą dłoni. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju razem z mięsem mielonym, dopraw solą i pieprzem, następnie zmiksuj wszystko za pomocą blendera (ten krok można pominąć

Kulinarna Polska
Kopytka z burakami 84

jajko ok 150-180 g mąki pszennej sól do smaku Wykonanie: Warzywa ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce. Umieszczamy w misce wraz z pozostałymi składkami. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na kopytka. Gdyby było za rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i dzielimy na kawałki, podsypujemy mąką i z każdego

Kulinarne przygody Gatity
Cytrynowe kruche jajeczka 110

już ostatni, zeszłoroczny pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Czy będą kolejne? Czas pokaże! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składnii na ok 40 sztuk Ciasto: 400g mąki 170g masła 2 żółtka 1 pełna łyżka kwaśniej śmietany Szczypta soli 180g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Lemon curd: Sok i skórka otarta z 3 cytryn 220g(...)cukru 3 żółtka 2 jajka 150g masła Cukier puder do oprószenia ciastek Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy na gładką kulę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Jajka, żółtka i cukier ubijamy tylko do połączenia. Naczynie ustawiamy nad gotującą się wodą i mieszając cały czas, dolewamy sok, dodajemy posiekane

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto kruche 107

Podstawowe i najbardziej sprawdzone ciasto kruche do słodkich wypieków. Zapraszam po mój bazowy i najlepszy przepis na kruche ciasto pod wiele pysznych słodkości. Proporcje są idealne a smak ciasta wyważony! - tylko 4 składniki - idealnie kruche ciasto - bez żadnych spulchniaczy

AniaGotuje.pl

Proponowane wyszukiwania