zwiększać. Na moich pizzach zazwyczaj królują też pieczarki. Tym razem ich jednak zabrakło i… smak na tym nie ucierpiał. Spróbujcie. Miłego weekendu. Składniki: (pizza na dużą blachę) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej duża szczypta soli 2 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: sos pomidorowy do wysmarowania pizzy(...)wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można
Słodkie okruszkilubimy tylko dla tego, że mam coraz mniej czasu, a ta potrawa jednak trochę go wymaga. Najfajniejszy jest w tej potrawie, wypływający z pierożków chinkali rosołek… Pycha ! składniki: ciasto: 0,5 kg mąki pszennej bardzo ciepła woda, taka około 60 C ( wody tak około niepełnej szklanki, ale lepiej dolewać stopniowo podczas wyrabiania) 1 żółtko 1 łyżeczka soli farsz(...)posiekaną natkę pietruszki, startą cebulę, wyciśnięty praską czosnek, chmieli suneli, bulion, sól i pieprz do smaku. Wyrób na gładka masę, mieszając cierpliwie przez około 4 minuty. Odstaw. Składniki na ciasto umieść w maszynie do wyrabiania lub w misce i wyrób na gładkie nieco twarde ciasto. Jeśli zbyt się lepi dodaj mąki, jeśli jest mega twarde dolej więcej wody. Po wyrobieniu
Ogrodnik w podróżywstawiamy do zimnego piekarnika. Następnym razem upiekę chlebek wrzucając go do gorącego garnka i sprawdzę różnicę A co! Ja do mojego chleba orkiszowo żytniego dodałam nasionka i do ciasta i na wierzch. W oryginale ich nie było. Użyłam również ciemniejszych-cięższych mąk, niż zalecane przez Elę. Chleb jest pyszny, a jedyna różnicą chyba polega na wyglądzie i fakturze chleba. Mój(...)Odstawić do wyrośnięcia. Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i wyrabiać mikserem ok 7 min. Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie złożyć (boki ciasta składamy do środka – coś ala koperta). Uformować bochenek, złączeniem do dołu. Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam otrębami. Przełożyć
Mieszam w Garnku[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 500 ml piwa, jasnego 4 żółtka 5 łyżek śmietany 3-4 goździki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta
Domowy Smak Jedzenia[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki
Domowy Smak Jedzeniacukru Sposób przygotowania: Do miski przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier. W drugim naczyniu wymieszaj piwo z olejem. Potem połącz składniki suche i mokre. Powinnaś otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Będzie ono dość tłuste. Przypomina trochę ciasto ptysiowe. Gotowe ciasto odstaw na ok. 10 minut. Następnie odrywaj z niego niewielkie kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki i zawijaj je wokół
365 dni dookoła kuchniPomidorowe masło jest przepyszne i koniecznie trzeba je spróbować. Zwłaszcza, że przepis na takie domowe masełko jest łatwy i szybki. Pomidorowe maslo można podać na grillu
dolcevitainmykitchensuche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje(...)mnie 6 szt po 120 g każda). Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę i położyć sklejeniem na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 0 C, wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika i piec 5 min, następnie obniżyć
Kocham..lubię..gotuję..Bułeczki domowe dziś powstały, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, radość bez opisania! Puszyste, delikatne w smaku, w sam raz na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na bułeczki możecie dodać drobniutko posiekane suszone pomidory lub oliwki, będzie wytrawnie i równie pysznie! SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 80 ml mleka 200 ml letniej wody łyżeczka cukru pudru 7 g suchych drożdży(...)łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: W większej misce mieszam płynne składniki, dodaję drożdże i cukier puder, mieszam. Następnie wsypuję przesianą mąkę oraz sól, mieszam mikserem przez kilkanaście minut, by dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Przykrywam je bawełnianą ściereczką i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto delikatnie i krótko wyrabiam
Zasmakuj Kuchni[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: ok. 600 g ziemniaków 2 główki czosnku 1000 ml rosołu sól, pieprz 1 liść laurowy 3 łyżki
Domowy Smak Jedzenialitrowym słoiku mieszamy cebulę , mak , 2 łyżki oleju i 1.5 łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wkładamy do lodówki na wspomniane wyżej 10 godzin. 2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży 1 łyżki cukru i połowy mleka. Następnie odstawiamy żeby rozczyn zaczął pracować. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło. 3. W misce mieszamy składniki. Mąkę(...)solą, rozczyn, 1 roztrzepane jajko oraz masło. Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny żeby wyrosło. 4. Ciasto przekładamy na stolnicę przesypaną mąką i ugniatamy. Dzielimy na 12 równych części. Wałkujemy placuszki o średnicy od 10-15 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Na środek każdego placka przekładamy farsz a boki
karolgotujeSkładniki wątróbka drobiowa 700 g marynata szklanka mleka 1 łyżka miodu pozostałe składniki 1 jabłko olej do smażenia. 1 łyżka masła 1 cebula żółta 1 cebula
KUCHNIA POLSKAPrzed Wami prosty przepis na ciasteczka z 3 składników, bardzo łatwe w zapamiętaniu składniki, w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne chrupiące warstwy). Jednego jestem pewna, jeśli zasmakujecie – na jednym się nie skończy! Polecam ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie(...)Uwagi do przepisu: Mąkę przesiewam, twaróg mam w temp. pokojowej. Masło wyjmuję prosto z lodówki, siekam nożem na małe kawałeczki. Wystudzone ciasteczka oprószam cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie do ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne. PRZYGOTOWANIE: W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) mieszam mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam nożem
Zasmakuj Kuchni