Jedno z pyszniejszych ciast z dynią- miękkie, wilgotne, mięsiste, sycące i taaak nieziemsko pachnące cynamonem i gałką muszkatołową, dodatkowo nadziane waniliowym twarożkiem. Do tego leciutko chrupiący wierzch z cukru trzcinowego, petarda, mówię Wam petarda! 💥 Ciasto jest też na mące orkiszowej i owsianej więc jest to ciut zdrowsza wersja 👍 Inspiracją był przepis Tieghan z Half Baked Harvest (klik) , która(...)zrobiła bananowy chlebek z dodatkiem dyni i serka. Ciasto, keksówka 30cm: 350 g pieczonej dyni 160 g drobnego cukru trzcinowego 150 roztopionego masła 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Serek: 100 g serka
Kraina Miodem Płynącaskwarkami, jak i odsmażone nazajutrz. FARSZ: około 1 kg gotowanej wołowiny 1/2 kg kapusty kiszonej 1 jajko duża cebula 3 dag smalcu sól, pieprz, przyprawa Vegeta lub Kucharek CIASTO: 1 kg mąki około 400 ml gorącej wody 1 łyżka miękkiego masła 1 jajko Ponadto: do gotowania: woda, sól, olej tłuszcz do polania - np. stopioną słoninę lub smalec ze zrumienioną(...)Około 3/4 przygotowanej mąki wysypać na stolnicę, schlapać całą ilością wrzącej wody. Dodać masło, przemieszać tępą stroną długiego noża, przestudzić, po czym wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto ma nie być zbyt twarde, ma się łatwo formować i sklejać. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać odrobinę wody. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, podzielić je na kilka części
Praktyczna plKrem orzechowo daktylowy - domowa nutella orzechowo-daktylowa Krem orzechowo daktylowy - przepis na zdrową wersję smarowidła do chleba czy naleśników jest banalnie prosty. W końcu zmiksowanie na
Cztery Fajeryryżową. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Mąki wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier i jajko. Całość zagniataj energicznie ręką, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, potem wstaw je do lodówki na ok. godzinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz delikatnie mąką ryżową, a następnie schłodzone ciasto podziel na dwie części(...)Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Ciastka układaj na blasze. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj przestudzone Smacznego Artykuł Bezglutenowe kruche ciasteczka pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSkładniki : • płat surowego boczku bez skóry, ok. 2,5 kg • 2 łyżki soli • 1 łyżeczka mielonego pieprzu • 8 ząbków czosnku • 3 łyżki musztardy • 2 łyżki miodu
KUCHNIA POLSKAserka kremowego śmietankowego Masło utrzyj z cukrem pudrem na bardzo jasną i puszystą masę. Dodaj schłodzony serek i zmiksuj szybko na wysokich obrotach. Gotową masą obłóż brzegi i wierzch ciasta, a następnie wygładź. Możesz to też zrobić w dwóch etapach: najpierw nałóż cienką warstwę masy i schłódź w lodówce aż masa stężeje (ten etap ma na celu zebranie okruszków ciasta
Słodki Blogresztę składników: mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, proszek do pieczania, aromat, jajka, szczyptę soli, gorzką czekoladę i jedno opakowanie M&M’s. Z podanych składników zagnieść ciasto, Wylepić spód formy ciastem, na wierzch rozłożyć drugie opakowanie M&Ms, cukierki wcisnąć delikatnie w ciasto, Ciasto piec 25-30 minut, po wystudzenie pokroić na batony. Artykuł Kruche batony
tyfranboxopakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto będzie lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta) . Smażyć na mniejszym ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza (spójrz na zdjęcia(...)poniżej) - placuszki odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Ciasto przed i po wymieszaniu Smażenie placuszków
Ugotowaćodwróć do góry dnem na całą noc do ostygnięcia. Zupę możesz przechowywać w słoiku w lodówce nawet do miesiąca czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy krupnik – jak u babci! Ciasto 3 bit – zdecydowanie najlepsze ciasto bez pieczenia! Jak uratować przesoloną potrawę? Sprawdź najlepsze triki! Jak korzystać ze zmywarki, by była oszczędna a naczynia czyste – 6 ważnych zasad! Używasz(...)zastosowań jakich nie znałeś! Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać! Rozmrażanie mięsa – 5 błędów, które mogą zaszkodzić zdrowiu! Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Najsmaczniejsze szarlotki i ciasta z jabłkami Używasz mikrofalówki? Sprawdź 10 zastosowań jakich nie znałeś! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowy krupnik – jak u babci
To Musisz Wiedziećkształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były dodawane w celu „rozmnożenia” farszu mięsnego. Przepisów na farszynki jest dużo, pewnie tyle ile gotujących je gospodyń. Generalnie ciasto przygotowuje się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej z dodatkiem jajka. Proporcje mąki do ziemniaków mogą być różne. Ciasto : 2 kg ziemniaków (typ kulinarny B) 400 - 500 g mąki ziemniaczanej(...)półplasterki, poddusić na maśle. Mięso, jajka na twardo i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę dodając bulion. Ciasto: ziemniaki umyć, ugotować, odcedzić. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki i zemleć. Do ziemniaków dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałek, podzielić na kawałki
królestwo garówspód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant
Słodki sentymentostudzeniu udekoruj bitą śmietaną i posyp pokruszonymi ciasteczkami lub kakao. Smacznego:) Moje wskazówki i uwagi: Smak babeczek mnie zachwycił, są pyszne, wilgotne i mięciutkie. Sekretem jest jak najkrótsze mieszanie ciasta po dodaniu mąki oraz pieczenie tylko do momentu kiedy patyczek będzie suchy. Bardzo łatwo przesuszyć te babeczki, a wtedy już nie są takie smaczne. Zetrzyj tylko najbardziej wierzchnią warstwę skórki(...)cytrynowej, w przeciwnym wypadku ciasto może wyjść gorzkie
Słodki Blogostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest(...)zacznie się robić sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Następną porcję cukru dodaj dopiero gdy poprzednia się rozpuści. Następnie dodaj żółtka. Odstaw mikser i resztę składników połącz za pomocą szpatułki. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa: 500g śmietany kremówki 250g
Słodki BlogCiasto tak łatwe i szybkie, że dłużej zajmuje pokrojenie truskawek niż przygotowanie samych babeczek. Co więcej ciasto nic przez to nie traci na smaku, jest lekkie, delikatne i wilgotne za razem. Naprawdę warte poświęcenia kilku minut na przygotowanie. Składniki: 2 jajka 100 g cukru 150 ml maślanki 150 ml oleju 150 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki Blog