osób, które nie mają czasu na wymagające wypieki, a które chcą cieszyć się domowymi, karnawałowymi wypiekami. Przepis, który tutaj prezentuje to baza. Możecie ją modyfikować dowolnie, np. dodając do ciasta rodzynki, suszone owoce, czy też świeże jabłka. Polecam również dołożenie do ciasta skórki otartej z pomarańczy Fritelle alla panna to bardzo popularny wypiek we Włoszech. I nie ma się(...)dodaj do nich esencję waniliową i miksuj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj spirytus, przesianą mąkę oraz śmietanę. Całość wymieszaj dokładnie za pomocą ręcznej trzepaczki albo miksera. Powinnaś uzyskać gęste ciasto. W dużym garnku rozgrzej olej. Na bardzo gorący tłuszcz wykładaj porcję ciasta za pomocą łyżki (tak jak w przypadku klusek kładzionych). Pączki smaż ok. 3 minut. Po usmażeniu odkładaj
365 dni dookoła kuchniBawcie się smakiem!. Jeżeli jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek(...)śmietana lub jogurt tupu greckiego Do miski wsypać mąkę i sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę i mleko, dodać jajko i roztrzepać. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde dolać nieco wody, a gdy za luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek
Pieguskowa KuchniaPięknie wyglądają i pysznie smakują. Przygotowałam róże karnawałowe z ciasta jak na faworki, ale zamiast śmietany dałam jogurt grecki i pachnący ekstrakt z pomarańczy. Pięknie udekorowałam konfiturą i lekko oprószyłam cukrem pudrem. Warto je zrobić przynajmniej raz w sezonie karnawałowym. Warto. Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 2 żółtka 4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego(...)smażenia dowolna konfitura ( tak około pół słoiczka ) cukier puder do oprószenia mąka pszenna do posypania stolnicy białko do smarowania Wykonanie pysznych róż karnawałowych: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniatamy je kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. 2. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy krążek nacinamy
Izabelawkuchni[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: pomidorki koktajlowe, podłużne kawałek sera żółtego winogrona podłużne dodatkowo: wykałaczki wykonanie: Pomidorki lub winogrona przecinamy po skosie. Jedną część
Domowy Smak Jedzeniawody – 1 łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka soli – sezam Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i sól i wymieszać dokładnie. Następnie wlać wodę i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć (szczelnie) ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować, ugniatając delikatnie. Następnie znowu włożyć do miski(...)przykryć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na 4 równe części. Uformować okrągłe placki o grubości około 1,5 – 2cm. Uformowane placki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Środek placka placka przycisnąć pięścią tak, aby powstało małe wgłębienie i ponakłuwać widelcem. Posypać
Smaki Armineciastka robią się błyskawicznie. Ciasto jest mięciutkie, delikatne – pracować z takim ciastem to sama przyjemność. Można je nadziać ulubionym dżemem, kajmakiem, orzechami lub czymkolwiek innym. Swoje ciastka nadziałam kawałkami czekolady z kalendarza adwentowego- takie tam sprzątanie szuflad Składniki: -125g masła – 150g śmietany (u mnie 18%) – 2 łyżki cukru lub inne słodzidło wg smaku (u mnie cukier(...)nadzienie wg smaku (u mnie czekolada) – cukier puder do dekoracji Masło roztopić i wystudzić, dodać śmietanę i cukier, wymieszać dokładnie. Następnie dodać mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować ciasto (dość cienko) na blacie podsypanym mąką, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Na połowę wykrojonych ciastek wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. Wyłożyć na blachę wyścieloną papierem
Smaki Arminespód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant
Słodki sentyment[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 2 placki tortilli ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego oregano, sól 1 łyżka oleju ok. 150 g sera żółtego startego
Domowy Smak Jedzeniaposiekanego masła 80 g ksylitolu/erytrolu/cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skórka z pomarańczy Roztopiona czekolada i słodkie dekoracje Przygotowanie: Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników oprócz czekolady. Wkładamy ciasto do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto dzielimy na mniejsze części. Wałkujemy ciasto, podsypujemy mąką i wykrawamy serduszka. Piekarnik nagrzewamy
CzarnawisienkaSzenkeli to słodki przysmak karnawałowy smażony na gorącym oleju. Popularny w Szwajcarii oraz południowych Niemczech. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od słowa Schenkel i okresla powabne, kobiece udko
dolcevitainmykitchenSzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso
Cztery FajeryPyszna i łatwa masa maślana z mlekiem skondensowanym do tynkowania i dekorowania tortów, ciast czy babeczek. Bardzo stabilna, dekoracje z niej wykonane przetrwają w warunkach poza chłodniczych przez długi czas, nie tracąc jednocześnie swojej formy. Zapraszam na krótkie wideo: Składniki: (na tynk i dekorację tortu o średnicy 18 cm) 200 g miękkiego masła 200 g mleka skondensowanego słodzonego barwnik(...)jasną i puszystą masę ok. 7 min. Wlej mleko skondensowane i ubijaj jeszcze przez kilka minut. W trakcie ubijania dodaj barwnik. Gotowej masy użyj do tynkowania i dekorowania tortów, ciast lub babeczek. Wskazówki: Masło powinno być miękkie ale nie zbyt miękkie. Nie może być zbyt maziste ani tym bardziej rozpuszczone. Masa ma lekko żółty kolor, żeby ją wybielić należy dodać
Słodki Blogkilku podstawowych składników (które zapewne każdy ma w domu) i dawkę cierpliwości. Tylko tyle potrzebujemy, aby cieszyć się smakiem domowego chleba W tej wersji, którą tutaj Wam prezentuje, do ciasta dodałam przyprawy suszone pomidory. Możecie oczywiście ją pominąć lub dodać inną Dodatki dopasujcie do własnych preferencji Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami Składniki na keksówkę o długości(...)przyprawę suszone pomidory oraz suche drożdże. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Do kubka wlej ciepłą wodę, dodaj do niej oliwę, a następnie do suchych składników dodaj wodę z oliwą. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej Następnie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie
365 dni dookoła kuchniPyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝 BISZKOPT CIEMNY: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki krupczatki 2-3 łyżki naturalnego kakao Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą(...)Pieczemy w 150* ok 15 min. Blaszka 27cm x 36 cm CIASTO ORZECHOWE: 5 jaj 250 g orzechów włoskich 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Orzechy siekamy na grubsze kawałki, dodajemy do piany wraz z mąką, proszkiem oraz miodem. Żółtka zostawiamy do kremu! Delikatnie mieszamy
Moje Słodkie Piekiełkodomu jest o wiele lepszy. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata do kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Ciasto 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka Dodatkowo mąka do obtaczania olej do smażenia WYKONANIE Pierś z kurczaka(...)pokryły wszystkie kawałki.Odkładamy na 30 min. Do naczynia wbijamy jajka dodajemy przyprawy,mąkę i wlewamy mleko.Całość ubijamy mikserem lub blenderem przez parę minut.Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta jak na naleśniki. Ciasto wlewamy do zamarynowanego kurczaka.Mieszamy wszystko aby każdy kawałek kurczaka pokrył się ciastem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę.Widelcem nabieramy kawałki kurczaka i obtaczamy w mące
Mała w garnku miesza