Naleśniki z resztek ziemniaków (2 składniki) 176marnować jedzenia, które, pewnie jak większość z Was, nakupionego na zapas. Naleśniki z resztek ziemniaków idelanie się do tego nadają. Danie jest super proste, trzeba tylko zagnieść proste ciasto z resztek ziemniaków i mąki. Zresztą nie muszą to być wcale resztki. Na potrzeby tego dania naprawdę warto specjalnie ugotować ziemniaki i zrobić naleśniki. Nasz syn wcina je aż miło. Przepis(...)gładką masę tak, żeby nie było grudek. Krok 2 Wsyp do misy mąkę, dodaj ziemniaki i zacznij mieszać widelcem, a potem zagniataj dłońmi, tak aż powstanie zwarte i gładkie ciasto. Uformuj kulę i pokrój nożem na 8 części. Z każdej utocz kulkę. Krok 3 Podsyp delikatnie mąką blat, połóż kulkę ciasta i rozwałkuj na cieniutki placek, przecierając wałek mąką
Niedzielny kucharz
Bułeczki z dipem serowym 188użyć suszonej) sól, biały pieprz Dodatkowo: niewielka ilość roztopionego masła Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, mieszamy z solą. Dodajemy suche drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z olejem. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (u mnie nie było takiej potrzeby)*. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości. Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek. Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku. Na środku
Smaki Na Talerzu
Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim 183soli 300 ml letniej wody Przygotowanie: W misie miksera umieścić zakwas, dolać wodę i całość wymieszać do połączenia. Dodać mąkę pszenną chlebową oraz sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto przez około 5-8 minut mikserem lub 10-12 minut ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć folią aby nie wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach(...)czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa). Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia oraz siły zakwasu. Może trwać 2-3 godziny
Kocham..lubię..gotuję..
Omlet z szynką i serem 148Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka oleju do smażenia Dodatki: kilka plastrów(...)Szklimy cebulę, a następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem. 4. Odstawiamy na bok. 5. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną. 6. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. 7. W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 8. Smażymy
Prosto z Kotła
Paluszki z łososia w cieście francuskim 134wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia. Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest! Składniki: 800g surowego łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku czarnuszka do posypania (może być też sezam) Przygotowanie: 1. Łososia kroimy w paski grubości ok. 1 cm i doprawiamy solą(...)pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty w takiej ilości, ile mamy pasków łososia. 3. Odrywamy liście koperku od gałązek. 4. Na kawałku ciasta kładziemy pasek łososia i 1-2 listki koperku. 5. Zawijamy ciasto - w razie potrzeby można je lekko porozciągać. 6. Paluszki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. 7. Pieczemy 20 minut
Prosto z Kotła
Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią 217Uwielbiam pierożki typu wonton, szczególnie z mięsem. W tym przepisie postarałam się odtworzyć ten smak farszu, mając pod ręką standardowe wyposażenie kuchni. Muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie ;) Składniki: Ciasto: 750g mąki pszennej 2 żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki(...)wyrabiamy rękami, aż wszystkie się dokładnie wymieszają. 5. Mąkę, żółtka i sól umieszczamy w misce. 6. Dodajemy stopniowo wodę, mieszając całość. 7. Wykładamy ciasto na blat kuchenny i dalej wyrabiamy rękami do momentu, aż przestanie się lepić. Jeśli wciąż będzie zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki. 8. Ciasto rozwałkowujemy na grubość
Prosto z Kotła
Knedle ziemniaczane z truskawkami 147dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować gruby wałek z ciasta i pociąć je na grube plastry. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać
Krylowa Kuchnia
Domowa chałka z kruszonką 127Odkąd pamiętam lubiłam chałkę. Delikatne lekkie drożdżowe ciasto, które można jeść nawet bez dodatków, choć ja lubię najbardziej z domowym dżemem truskawkowym (już stoi gotowy u mnie w spiżarni) i kubkiem zimnego mleka lub kakao. Przyszedł czas zrobić ją samodzielnie. Muszę przyznać, że największą trudność miałam w splataniu chałki, no ale od czego są filmiki na necie:) Wyszła pyszna delikatna(...)miski miksera przesiać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać jedno jajko, żółtko (białko zostawić na później), cukry, olej i spienione drożdże z mlekiem. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ja robiłam to mikserem z hakową końcówką przez 5 minut. Następnie dodać przestudzoną margarynę i ponownie wyrabiać przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić
Krylowa Kuchnia
Domowe bagietki do zapiekanek 167rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę(...)przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Formujemy bagietki. Układamy na foremkach do bagietek lub po prostu na złożonym papierze do pieczenia. Papier do pieczenia o wymiarach 35*50 cm składamy w harmonijkę. Układamy na nim bagietki, nie mogą się stykać. Bagietki ponownie odstawiamy
VioletoweKucharzenie
tort kanapkowy 205[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki na pastę ogórkową: 180 g serka kanapkowego ok. 100 g ogórka, świeży 1/2 łyżeczka kopru suszonego 1
Domowy Smak Jedzenia
Domowy makaron 138poranek, jest wiosna... Drzwi do domu otwarte na oścież. Kto by je zamykał na wsi? Pies szczeka, mama wałkuje makaron i suszy go na czystych poszwach. Resztki ciasta wałkuje na małe placki i pozwala mi upiec je na rozgrzanej płycie węglowego pieca. Siedzę przy stole i zajadam, aż mi się uszy trzęsą. A ona zaczyna kroić zwinięte(...)rulony ciasto. tak szybko, że mój wzrok nie nadąża za nożem. Pytam ją czy mogę spróbować? Ona się śmieje i mówi, że mogę tylko na palce muszę uważać. Próbuję i idzie mi niezdarnie... Nie wiem czy kiedyś będę umiała tak jak ona. Odpowiedź dostałam kilka dni temu. Nie umiem. Niby tnę szybko, ale bez wprawy. Bo nigdy nie miałam potrzeby
bistro mama
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem 173kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: 2 słoiczki domowego kremu Lemon Curd mąka pszenna do podsypania stolnicy(...)masy krówkowej kajmak od HELIO Wykonanie pysznych babeczek: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek. 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia
Izabelawkuchni
Chleb na drożdżach, z gara 194przepis i taki chleb, który idealnie nadaje się na początek przygody z wypiekaniem własnego chleba. Pieczenie w naczyniu nie daje nam formy, musi być nawet większe niż chleb i ciasto nie powinno dotykać brzegów naczynia - ale rozgrzane naczynie daje kopa do rośnięcia chleba, zobaczcie jak się ładnie otworzył. W naczyniu piekę również formowane chlebki na zakwasie. Polecam Wam serdecznie(...)mąki żytniej typ 720 20 g świeżych drożdży 11 g soli 1 1/2 łyżki oliwy lub oleju 380 g letniej wody Przygotowanie: Do miski, w której będzie wyrabiane ciasto przesiać mąkę pszenną i żytnią, w mące zrobić dołek, wkruszyć tam drożdże, zalać odrobiną przygotowanej letniej wody, delikatnie wymieszać i zostawić aż zaczyn ruszy, na około
Kocham..lubię..gotuję..
Torcik makowy z mascarpone 189którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem. Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku(...)cukier puder. Miksować na średnich obrotach, aż masa stanie się lekka i puszysta. Wykonanie Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części, obie nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem. Dolny blat biszkoptowego ciasta posmarować dżemem, na nim rozsmarować połowę kremu mascarpone. Położyć drugi blat, na wierzchu oraz na bokach ciasta rozprowadzić pozostały krem. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin. Torcik makowy
niecodziennikpary
Dyniowe naleśniki 127strudel i część na upieczenie z miodem jako przekąska. Tego wieczora miałem ochotę na słodkie naleśniki, dlatego odkroiłem niewielki kawałek tego uniwersalnego warzywa i w postaci puree dodałem do ciasta. Dyniowe naleśniki wyszły smaczne, miały intensywny, żółty kolor i był to dobry pomysł, żeby iść za głosem swoich zachcianek, a nie ograniczać się do czegoś prostego. M. też się skusiła(...)białka. Białko ubić na puszystą pianę. W misce umieścić mąkę, mleko, żółtko, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, jeszcze chwilę miksować, żeby ciasto nabrało trochę puszystości. Dodać wystudzone puree z dyni, dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Ciasto jest trochę za gęste, dlatego trzeba dolać odrobinę mleka
niecodziennikpary