[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki: 2 placki tortilli pszennej lub z ziarnami serek śmietankowy ok. 100 g szynki w plastrach, ulubionej ok. 100 g
Domowy Smak JedzeniaPyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz(...)pieczarki przesmażamy na patelni. Dokładamy suszone grzyby. Gdy kapusta zmięknie dodajemy ją do pieczarek i smażymy do miękkości (około 10 minut). Gotowy farsz delikatnie blendujemy aby był gładszy. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól. Drożdże rozcieramy w śmietanie z cukrem. Przelewamy do mąki. Wbijamy żółtka oraz dodajemy posiekane masło. Wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy w kulę
VioletoweKucharzeniepełna łyżka miodu 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu Przygotowanie: Drożdże instant zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody ze szczyptą cukru i mąką (zawsze - ponieważ raz nie wyrosło mi ciasto na pizzę, a pod ręką czułam nierozpuszczone kuleczki drożdży). Do miski wsypałam mąkę, mąkę sezamową dodałam cukier, szczyptę sol, wlałam drożdże, napój migdałowy i zaczęłam zagniatać ciasto, następnie wlałam olej(...)wyrabiałam ok. 10 minut. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoiło objętość na stolnicę wysypałam trochę mąki, przełożyłam ciasto, odgazowałam i rozwałkowałam dość cienko na prostokąt. Był bardzo długi i wąski. Wymieszaną tahinę z miodem rozsmarowałam cienko na całej powierzchni zostawiając około cm ciasta z po bokach.Posypałam jeszcze sezamem. Całość zrolowałam, posmarowałam oliwą i posypałam resztą sezamu, pocięłam
AZgotuj![Głosów:1 Średnia:5/5] składniki : ok. 500 g piersi kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula ok. 170 g makaronu np. w
Domowy Smak JedzeniaWłaśnie zjadłam ostatnią sztukę. Wyszło pysznie. Z dodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem(...)Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach - ciasto musi się przyrumienić
Kardamonovynagrzanym do 180°C przez około 6 – 8 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona ciecierzyca → Chipsy z jarmużu → Chipsy z plantana → Paluchy z ciasta francuskiego z pesto → Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem
Oryginalny smakmoże imprezkę ze szwedzkim stołem ze znajomymi lub po prostu jakiś tematyczny wieczór? Myślę, że znajdziecie coś dla siebie. Warto przygotować chociaż dwa ciepłe posiłki, coś słodkiego może ciasto? A może jakiś deser? I przekąski na szybko lżejsze dla Pań i coś cięższego dla Panów, jeśli wolą mocniejsze trunki. O to moje podpowiedzi, na różne typy imprezy Sylwestrowej! PRZEKĄSKI(...)Panów ;-) Placki ziemniaczane z gulaszem Żeberka "lepkie palce" -pyszne! I coś lżejszego dla Pań Krewetki w sosie szampańskim COŚ SŁODKIEGO Sprawdzi się jako deser na Sylwestrze lub jako ciasto na Nowy Rok 1. Sernik chałwowy - bardzo fajne ciasto, mocno aromatyczne i wyjątkowe, takie którego nie jemy co niedziela u mamy ani cioci, warto sięgnąć po przepis. 2. Kruche ciasto
SMYKWKUCHNIciasteczka na pewno też będą Wam smakować. Keto ciasteczka kakaowe to szybki wypiek, idealny do podjęcia gości Niektórych z Was pewnie dziwi fakt, że po tych wszystkich świątecznych ciastach pojawia się u mnie kolejny przepis na słodki wypiek. Jednak czas okołoświąteczny sprzyja przeróżnym spotkaniom towarzyskim, a z zaprezentowanych na blogu ciast zostały po Świętach same skrawki. Nie wyobrażam sobie przyjąć(...)drobne niedogodności… Keto ciastka – krok po kroku Keto ciasteczka kakaowe z orzechami pecan – oprócz tego, że są bardzo smaczne – robi się naprawdę szybko. Jedynie rozwałkowywanie ciasta i wykrawanie zajmuje trochę czasu. Reszta idzie jak z płatka… Po upieczeniu na każde ciastko wylewa się odrobinę rozpuszczonej czekolady (pamiętajcie, żeby była niskowęglowodanowa lub o wysokiej zawartości kakao
Modern Cave Girlcalzone była strzałem w dziesiątkę. Smak rewelacyjny – mięsny farsz obłędny. Mąka orkiszowa jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Zawiera zdrowe substancje, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 00 <Radix-bis> ¾ szklanki letniej wody 20 g drożdży 2,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz(...)suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki 10 pieczarek 1 biała cebula 4 suszone pomidory 150 g żółtego sera radamer 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 łyżki łagodnego keczupu Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia
VioletoweKucharzenie[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól, pieprz olej do smażenia wykonanie: Jajko
Domowy Smak Jedzeniamięsko nie prezentuje się urodziwie. Tak nastał wtorek i zerknęłam na miskę w lodówce. Pomyślałam: paszteciki? Nieeee, pyzy? Też nie, bo ziemniaków z obiadu nie zostało. Myślałam zagnieść drożdżowe ciasto i upiec pieróg, ale ani kapusty nie miałam naszykowanej ani grzybków. Najszybsze były pierogi. Nie to, że to był pierwszy raz. Nie, nie! Zalepiłam pierogi z mięsa rosołowego(...)też i drugą, doda wilgoci. Podsmażyłam na maśle cebulkę średniej wielkości. Wszystko dodałam do mięsa, przyprawiłam solą i pieprzem ziołowym i kolorowym. Podlałam rosołem ok. 1/4 szklanki. Wystarczyło zagnieść ciasto na pierogi. Do tak małej ilości posłużyłam się proporcjami do ciasta na pizzę: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka wody dość ciepłej * odrobina soli i oleju Przyznam, że ciasta wraz
Pieprzyć z Fantazjądomu. No może czasami jakąś kanapeczkę się zje albo jajeczko dla odmiany. Dostałam mąkę od koleżanki, prosto z młyna. Jakościowo taka mąka to rewelacja. Dużo lepiej wyrabia się, ciasto jest jasne a nie ciemne i szare. U mnie już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego przepisu: * mąka * gorąca albo dobrze(...)ciepła woda * szczypta soli * odrobina oleju Do nadzienia: * truskawki Do polania: * śmietana albo jogurt naturalny do polania pierogów * cukier do posypania Zagniotłam ciasto. Robię je trochę na oko przyznam. Jednak ciasto w konsystencji ma być plastyczne i lepkie na tyle, by zakleić brzegi pierogów. Rozwałkowałam i wykrawałam szklanką kółka. Na każde kółko kładłam połowę truskawki, jeśli była duża albo jedną
Pieprzyć z Fantazjązarumieniłam na stopionej słonince. Dodałam do mięsa razem ze skwarkami i tłuszczem. Posoliłam, dodałam świeżo zmielonego pieprzu, podlałam 1/4 szklanki wywaru z gotowania i wyrobiłam farsz. Na ciasto: * ziemniaki ok. 1,5 kg * 1 jajko * mąka ziemniaczana Okrasa: * słoninka * 1 cebula Nie podawałam konkretnej wagi mąki i ziemniaków. Zakładamy, że ugotowałam ok. 1,5 kg ziemniaków. Nigdy(...)ważę składników na ciasto. Mam garnek do gotowania ziemniaków i on jest taką moją miarką. Ziemniaki ostudziłam i przecisnęłam przez praskę do ziemniaków. Wszystko przełożyłam do miski i podzieliłam na 4 równe części. Jedną część odłożyłam. We wgłębienie, które pozostało po 1/4 części ziemniaków wsypałam mąkę ziemniaczaną równo z wysokością pozostałych części. Wbiłam jajko i dołączyłam wcześniej odłożoną porcję ziemniaków
Pieprzyć z Fantazjąrobię moje kluski kładzione? Składniki: * 3 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki mleka * 2 jajka * sól Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki. Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto(...)Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki. Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół. Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką Pyszota! Notatki: * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już
Pieprzyć z Fantazją