ciasto - 163312 przepisów (strona:3870/10888)

Lody truskawkowe 158

Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki  Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe 139

Składniki na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody 1 szklanka jogurtu greckiego ¾ szklanki dżemu pomarańczowego 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka groszków czekoladowych Dekoracja: Kandyzowane pomarańcze Całe jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii(...)rozpuszczoną kawę. Dodać jogurt, dżem, delikatnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypie składniki połączyć z płynnymi i wymieszać trzepaczką. Ciasto wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć

Gotujemy i jemy
Murzynek jogurtowo-wiśniowy 139

dżem, delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek z jogurtem i dżemem wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. Polewa czekoladowa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 czekolada deserowa W czasie(...)pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy i polać roztopioną czekoladą. Przed polaniem można w ciepłym cieście zrobić otwory w które wpłynie gorąca polewa. Mniammmm

Gotujemy i jemy
Chrust, czyli karnawałowe faworki 120

karnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki proszku(...)grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie

Gotujemy i jemy
Szarlotka z pianką i kruszonką 125

Szarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser

Gotujemy i jemy
Tarta kurkowa z pietruszką i serem bursztyn 170

albo nawet zawartości lodówki.  Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie! Składniki: kruche ciasto ziołowe: 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki Lub 2 łyżki świeżych ziół nadzienie(...)tarty: 250 g kurek 100 g sera bursztyn 2 jajka 1 opakowanie sera ricotta sól, pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut,  a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki drożdżowe na jogurcie greckim 224

zwróci jednak moją uwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie greckim postanowiłam przetestować. Składniki na 6 dużych bułek: - 480 g – 3 szklanki mąki pszennej* - 7 g – 1 saszetka suchych drożdży(...)cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folię spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik ustawiony

mojewypiekiinietylko
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex II 156

już na zewnątrz, bo chłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne. Składniki: • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 20 dag masła • 1 łyżka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • śliwki(...)cukrem waniliowym na pulchną masę. 3. Do masy maślanej dodawać po jednym całym jajku. Dokładnie miksować. 4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie. 5. Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wyłożyć ciasto, na wierzch położyć połówki śliwek. 6. Piec w temperaturze 170*C około 45 minut. 7. Po ostudzeniu

W mojej kuchni
Bułeczki cynamonowe z migdałami i orzechami 137

leje i wieje, więc odwiedzenie nawet najbliższej cukierni nie wchodzi w grę. I tak oto w minioną niedzielę powstały pyszne drożdżowe zawijańce z tym, co znalazłam w szafce. Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 g letniego/ciepłego mleka 25 g cukru 250 g mąki 35 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: 2-3 łyżki płatków migdałowych(...)łyżki orzechów włoskich Cynamon mielony wg uznania 2 łyżki brązowego cukru 50 g masła Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i wyrabiamy ciasto. Powinno ono być lekkie i delikatnie (ale nie za bardzo) kleić się do palców. Formujemy kulkę, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i zostawiamy do wyrośnięcia

Kate's Kitchen