MURZYNEK Z RÓŻOWĄ PIANKĄ 419Takie szybkie i pyszne ciasto powstało ze składników jakie miałam w domu. Polecam wyszło rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: MURZYNEK: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kopiata łyżeczka sody 2 łyżki kakao szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego(...)masy serowej i chwilę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek masy, mieszamy i wlewamy do masy. Miksujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki aż lekko stężeje. Zimne ciasto smarujemy dżemem, wlewamy tężejący krem. wyrównujemy i chowamy do lodówki. POLEWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Składniki polewy umieszczamy w garnku, rozpuszczamy. Na koniec dodajemy żelatynę
Pani na deser
Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą 174wiśnie. Kiedyś używałam miksera z hakiem do zagniatania cista drożdżowego. Jest to z pewnością wielkie ułatwienie, ale czy daje tyle samo satysfakcji z pieczenia drożdżówek? Ja zagniatając ciasto ręcznie relaksuję się po prostu. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, smak , jego strukturę i to jak się zmienia pod wpływem zagniatania. Oczywiście jest też niezłym wysiłkiem, bo gnieść ciasto przez(...)minut nie należy do najłatwiejszych. Ćwiczę na siłowni, jestem aktywna fizycznie, ale takie ciasto drożdżowe potrafi dać kopa . A może jesteście już zaprawieni w boju i uwielbiacie drożdże jak ja, mam dla Was kilka przepisów: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Cynamonowe bułeczki Domowe Precle Artykuł Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą pochodzi
Słodkie Gotowanie
Placuszki z ziemniakami – kuchnia podkarpacka 160Przepis na to nietypowe danie otrzymałam od Pań ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, za co im serdecznie dziękuję. Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Placuszki z ziemniakami - kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 1 i ½ szklanki mleka ½ łyżki soli 1 jajko 1 żółtko Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego sera (twarogu) 1 cebula(...)tłuczemy, bądź przeciskamy przez praskę. Cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Do ziemniaków dodajemy ser, cebulkę z masłem i całość doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie może być gorące), dodajemy je do mąki razem z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy elastyczne ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. W razie potrzeby podsypujemy
Trzeci talerz
Ciasto naleśnikowe do ryb 154Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym. Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor. Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe … Czytaj dalej Ciasto naleśnikowe(...)Artykuł Ciasto naleśnikowe do ryb pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 214suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam białą masą cukrową i pomalowałam żelowymi barwnikami spożywczymi - czarnym i niebieskim, wymieszanymi ze srebrnym barwnikiem(...)łyżeczki cynamonu SKŁADNIKI NA MASĘ MAŚLANĄ DO OBŁOŻENIA TORTU: 500 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru odrobina aromatu śmietankowego DODATKOWO: gotowa biała masa cukrowa (kupiłam gotowy, rozwałkowany blat ciasta o wadze 450 g, zapakowany jak ciasto francuskie) barwniki spożywcze w żelu: czarny i niebieski (lub inne według uznania) barwnik spożywczy w proszku: srebrny WYKONANIE: BROWNIE: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Rocher – bez pieczenia 664Ciasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem. Szczerze mówiąc, nie mogłam dać mu rady;) I choć w smaku jest pyszne, to taka dawka słodyczy zdecydowanie jest ponad moje limity;) Na plus mogę napisać, że jest proste i szybkie do przygotowania(...)resztą orzechów. Układamy w blaszce w następujący sposób: Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady Ciasto schładzamy w lodówce. Źródło
Smaki Na Talerzu
Naleśniki budyniowe (waniliowe) 174kolejny pomysł na urozmaicenie naleśników. Poniższe ciasto przygotowałam na bazie budyniu (dokładnie wykorzystałam proszek budyniowy o smaku waniliowym) i jogurtem naturalnym. Naleśniki są nieco grubsze, a zarazem miękkie w smaku. Wymagającą odrobinę dłuższego czasu smażenia, ale nie przypalają się. Uwaga: podczas ich smażenia po całym mieszkaniu roznosi się piękny zapach wanilii! Takie naleśniki będą idealnie smakować ze słodkimi dodatkami(...)proszku do pieczenia 1/4 kostki masła (25 g) 3 jajka Masło rozpuścić, ostudzić. Do miski przełożyć wszystkie składniki na naleśniki. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu) . Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru
Ugotować
Gofry churros 163Gofry churros to taka moja wariacja na temat tradycyjnych churros. Dobra, dobra, ale co to jest churros. To tradycyjny wypiek karnawałowy pochodzący z Hiszpanii Wytwarza się go z ciasta parzonego, składającego się z mąki, masła, jajka i wody. Gotowe churros podaje się solo lub z filiżanką gorącej czekolady, wtedy nazywa się je chocolate con churros . Moja wersja to taka wariacja(...)smarowania gofrownicy Sposób wykonania: Do rondelka włóż olej kokosowy, olejek migdałowy, cukier oraz wodę. Całość zagotuj, doprowadź do wrzenia. Do gorącej masy dodawaj energicznie mąkę, cały czas mieszając ciasto. Gdy ładnie się połączy, odstaw rondelek z ognia i pozostaw ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Następnie dodaj jajko i połącz składniki energicznie mieszając. Rozgrzej gofrownicę. Z ciasta uformuj 8 kulek
365 dni dookoła kuchni