ciasto - 164325 przepisów (strona:3881/10955)

Knedle ze śliwkami mojej mamy 141

Drodzy, dziś zapraszam Was do kuchni mojej mamy na przepyszne knedle ze śliwkami. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, więc jest to pyszna opcja na wykorzystanie pozostałości z obiadu. Przepis jest skonstruowany w taki sposób, że nie musisz mieć określonej ilości składników tylko dopasowujesz ilości do ziemniaków, które masz do dyspozycji :)  Śliwki - witaminy na przełomie lata(...)Podziel na 4 części i wyjmij jedną z nich. W miejsce wyjętej części nasyp połowę części mąki ziemniaczanej i połowę mąki pszennej. Dodaj szczyptę soli i wbij jajko. Zagnieć ciasto szybko. Stolnicę oprósz odrobiną mąki. Z ciasta uformuj rulon o przekroju ok. 3cm i odkrawaj kawałki o szerokości ok. 2cm. Każdy kawałek cista rozgnieć na płasko i otul nim cząstki

Gary Bez dna
Tarta z papryczkami padron 174

mąki dodaj posiekane twarde masło i jedno jajko, dodaj sól i zimną wodę, a następnie szybko zagnieć lub wrzuć do malaksera. Z reguły wszyscy ortodoksi zalecają szybkie ręczne ugniatanie ciasta kruchego, ja jednak lubię ułatwiać sobie życie i wrzucam składniki do malaksera - wychodzi równie dobrze. Uformuj kulę (lub daj się wykazać w tej kwestii malakserowi) i wstaw do lodówki(...)posmaruj olejem, na dno połóż połówki papryczek skórką do dołu, do każdej włóż kawałek sera i szynki. Piecz w piekarniku 6 minut. 6. Kiedy papryczki będą się piekły wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, włóż do formy na tartę i przykryj papierem do pieczenia. Na wierzch wysyp kulki ceramiczne (jeśli nie masz równie dobrze sprawdzi się fasola albo groch - tylko surowe

Z notatnika dietetyka
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 179

mąki pszennej i cukru, po czym odstaw go do wyrośnięcia. 2. W dużej misce wymieszaj obie mąki z ksylitolem, dodaj wyrośnięty zaczyn, masło i 2 jajka. 3. Dobrze wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia. 4. Obierz gruszki, wytnij im gniazda nasienne i zetrzyj na tarce(...)oczkach. Jeśli gruszki są bardzo soczyste odsącz sok - u mnie było prawie pół kubka bardzo słodkiego soku. 5. Posiekaj śliwki i wymieszaj je z gruszkami i migdałami. 6. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o wielkości mniej więcej 30 x 40 cm, posmaruj go mieszaniną gruszek, śliwek i migdałów. 7. Posmarowane ciasto zwiń w roladę, przetnij

Z notatnika dietetyka
Sero - Mak 160

CIASTO: mąka pszenna - 3 szkl cukier puder - 1/2 szkl margaryna - 300 g żółtka - 4 szt sól - szczypta MASA SEROWA: ser biały zmielony - 1 kg cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 3 łyżki rodzynki - 1/2 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka rodzynki - 1/2 szkl orzechy - 1/2 szkl jajka - 3 szt LUKIER: białko(...)cukier puder - 200 g Margarynę posiekać z mąką, cukrem pudrem, solą i żółtkami, zagnieść na ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po pół godzinie wyjąc ciasto, rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Masę makową przekładamy do miski, wsypujemy bakalie, dodajemy żółtka  razem wymieszać, nastepnie dodać ubite białka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto

przepisy- Milki
Muffinki owsiano-bananowe z czekoladą 118

Pyszne muffinki, które powstały z potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, a, że nie miałam siły piec ciasta powstały takie małe pyszności z tego co było pod ręką. Dodam, że bez użycia miksera, wystarczyły mi miska, ,,rózga'' i łyżka. A nie ukrywam, że wyszły pyszne. Upieczcie takie, możecie je nawet zabrać ze sobą do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Udanych wypieków(...)pysznych muffinek:  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy syrop z mniszka i cukier waniliowy, roztrzepujemy ,,rózgą''. Wsypujemy płatki owsiane, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość, ale takie ma być i nie należy się tym przejmować. 2. Czekoladę siekamy na małą kosteczkę, banany obieramy i również kroimy na mniejsze kawałki, np.półplasterki. Czekoladę

Izabelawkuchni
Krakersy z czosnkiem i szczypiorkiem (Cracker all'aglio e erba cipollina) 182

PRZYGOTOWANIE Mi ę kkie mas ł o ucieramy z 3  ż ó ł tkami, drobno posiekanym szczypiorkiem i 3 z ą bkami czosnku wyciśniętymi przez prask ę . Do ciasta dodajemy starty parmezan i m ą k ę ; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając  2-3 łyżki zimnej wody.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate(...)erba cipollina. Aggiungete la farina e il parmigiano grattugiato, aggiustando di sale e pepe.  Iniziate ad impastare, versando 2-3 cucchiai d'acqua fredda.  Wyrobione ciasto przykrywamy foli ą  spożywczą i sch ł adzamy w lod ó wce ok. 30 minut. **** Coprite l'impasto con una pellicola e lasciatelo raffreddare per circa 30 minuti. Piekarnik

La grande e la piccola cuoca
Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska) 197

Kaszę, mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku. 4. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki). 5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę. 8. Drugą część(...)resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę. 10. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona. 11. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin. 12. Przed podaniem górę szarlotki warto polać pysznym kremem np. jabłko-cynamon MyRawJoy

Candy Pandas
błyskawiczna pizza na spodzie z tortilli 168

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 1 placek tortilli sos pomidorowy (np. passata lub koncentrat pomidorowy wymieszany z oregano i odrobiną oleju) kawałek papryki, kawałek

Domowy Smak Jedzenia
Kanapka z pastrami 228

Kanapka z pastrami to danie, które jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Jednak coraz częściej spotykane jest również w Polsce, w dobrych restauracjach serwujących wołowinę. Niedawno

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
rollsy z tortilli ze szpinakiem i łososiem 166

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 2 placki tortilli ok. 300 g serka śmietankowego, ja użyłam fety do której dodałam śmietanę ok. 150 g łososia

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Biedronka bez pieczenia -idealne gdy mamy awarie piekarnika 233

ciasto przeznaczone na blaszkę 24 na 24 Wystarczy tylko mieć 2 paczki Delicji 2 paczki podłużnych biszkoptów 2 galaretki czerwone 1 opakowanie mascarpone 250 g 1 cukier waniliowy 2 budynie śmietankowe mleko papier do pieczenia przygotowanie ciasta 2 galaretki rozpuścić według przepisu na galaretce i wymieszać i zostawić do wystygnięcia . 2 opakowania budyniu gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu

Moje Wyroby
Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami 200

się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Bułeczki wychodzą mięciutkie i znikają w zatrważającym tempie     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 30g przestudzonego, roztopionego masła 3 łyżeczki drobnego cukru 1 łyżeczka soli 4g suchych drożdży 280ml letniego mleka Dodatkowo: 50g miękkiego masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej(...)natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku szczypta soli 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek       *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita, elastyczna masa *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy

Blog z Apetytem
koreczki z camembertem 155

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: ok. 16 szt kuleczek winogrona, dowolnego 2 krążki sera camembert 1 jajko 25 ml mleka bułka tarta mąka sól

Domowy Smak Jedzenia
Domowa pizza 146

mąkę wymieszać z łyżeczką soli w misce i połączyć z rozczynem, wyrobić(ugniatać) do uzyskania jednolitej masy (około 10 min.), zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz., z ciasta zrobicie dwie okrągłe pizze lub dużą prostokątną, ciasto wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę i delikatnie rozmasować, by przykryć całą powierzchnię blaszki, ciasto będzie sprężynować, dlatego zostawcie na 2 min. powtórzcie(...)czynność, rozłożone ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki, piec w nagrzanym do temperatury 250 stopni piekarniku przez

Kuchnia Beaty
Pierogi z jabłkami – kuchnia podkarpacka 213

owocami – z truskawkami, z jagodami, a zimą najczęściej właśnie z jabłkami. Wybierała niewielkie karłowate jabłka, których nikt latem nie chciał jeść, a które dobrze przechowywały się w piwniczce. Ciasto na pierogi było typowe, takie samo jak na pierogi ruskie. Babcia zwykle przygotowywała je na mleku, nie na wodzie. Pierogi z jabłkami okraszone masłem były jednocześnie słodkie i lekko słone(...)zastąpić wodą) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 6-7 małych jabłek 2 łyżki masła do omaszczenia Do mąki wlewamy ciepłe mleko, olej i dodajemy sól. Wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Przykrywamy je, żeby nie obsychało. Jabłka obieramy, usuwamy środek i każde kroimy na około 10 części, tzw. ósemek. Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość około 3 mm (nieco grubsze niż

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania