Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito
ciasta i desery czyli na słodkoSkładniki na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozprowadzona 2 łyżkami wody 1 szklanka jogurtu greckiego ¾ szklanki dżemu pomarańczowego 1 szklanka mąki ½ szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 szklanka groszków czekoladowych Dekoracja: Kandyzowane pomarańcze Całe jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać ekstrakt z wanilii(...)rozpuszczoną kawę. Dodać jogurt, dżem, delikatnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypie składniki połączyć z płynnymi i wymieszać trzepaczką. Ciasto wylać na blachę, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć
Gotujemy i jemydżem, delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek z jogurtem i dżemem wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do formy silikonowej. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. Polewa czekoladowa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 czekolada deserowa W czasie(...)pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy i polać roztopioną czekoladą. Przed polaniem można w ciepłym cieście zrobić otwory w które wpłynie gorąca polewa. Mniammmm
Gotujemy i jemykarnawałem. Dodatkowo stanowią świetną alternatywę dla pączków, chociaż także smaży się je w głębokim tłuszczu! Faworki, wbrew pozorom, są łatwe do wykonania, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad: cienkie ciasto, dobry rondel i odpowiednio nagrzany tłuszcz! Składniki na karnawałowe faworki 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 0,5 łyżeczki proszku(...)grubym dnie o średnicy minimum 15 cm Mąkę przesiać i na stolnicy posiekać z masłem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zarobić ciasto, aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto bardzo cienko rozwałkować - najlepiej w kształt prostokąta. Im ciasto będzie cieńsze - tym lepiej. Za pomocą radełka wykrawać paski szerokie na 2 - 3 cm, a następnie
Gotujemy i jemySzarlotka z pianką i kruszonką Ciasta z jabłkami można piec praktycznie przez cały rok, ale jesień to czas, kiedy wśród wypieków naprawdę królują szarlotki i jabłeczniki. Tym razem proponuję szarlotkę na kruchym cieście z pianą oraz kruszonką na wierzchu. To ciasto jest naprawdę doskonałe – idealnie nadaje się do podania jako elegancki deser
Gotujemy i jemyalbo nawet zawartości lodówki. Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z marką Leśne Skarny. Przepis jest dostępny na blogu Kulinarne Skarby jak i moim. Zapraszam serdecznie! Składniki: kruche ciasto ziołowe: 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka mixu suszonych ziół oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki Lub 2 łyżki świeżych ziół nadzienie(...)tarty: 250 g kurek 100 g sera bursztyn 2 jajka 1 opakowanie sera ricotta sól, pieprz pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy niż średnica
Życie zaczyna się w kuchnizwróci jednak moją uwagę. A to za sprawą swojej prostoty wykonania, albo jakiegoś nietypowego składnika… i nie tylko. Tak też było i tym razem. To dodatek jogurtu do ciasta sprawił, że przepis na bułki drożdżowe na jogurcie greckim postanowiłam przetestować. Składniki na 6 dużych bułek: - 480 g – 3 szklanki mąki pszennej* - 7 g – 1 saszetka suchych drożdży(...)cukru * szklanka – u mnie miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże, jogurt, ciepłą wodę i olej – mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (można ręcznie lub robotem z hakami, ja tym razem wyrabiałam ręcznie). Formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folię spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie piekarnik ustawiony
mojewypiekiinietylko