czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy oraz startą gorzka czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem(...)ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją kawową i rozsmarować pozostałym kremem wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Przykładowa dekoracja - wielkanocna: Wokół osi tortu ułożyć czekoladowe jajeczka, zaś na środku tortu za pomocą kolorowych posypek zrobić zajączka stojącego na pisankach. Rada: zamiast kawy rozpuszczalnej
Ciastka - domowe słodkościSkładniki : Składniki 1 porcja: • 250 g świeżej polędwicy wołowej lub antrykotu wołowego • sól świeżo mielona • czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę . Mięso
KUCHNIA POLSKApamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciastka z KAMYKAMI Składniki na około 18 sztuk: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody szczypta soli 120g miękkiego masła 100g cukru 1 jajko(...)mikserem do połączenia składników. Jeśli masa troszkę się zwarzy, nie należy się przejmować. 3. Następnie do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Do ciasta dodać 3/4 arachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można wstawić do lodówki na około 20-30 minut, ale nie trzeba koniecznie, możemy od razu piec ciasteczka. 4. Z ciasta formować
Mała Cukierenkadeser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców, a nawet warzyw (np. ciasto z dynią lub marchewką). Na kolację jadam lekkie sałatki lub piję koktajle warzywne. Ile warzyw i owoców należy spożywać dziennie? Najlepiej 400 g podzielone na 5 porcji - każda po około(...)Koktajl ananasowy Gofry migdałowe z sosem jogurtowym i owocami leśnymi Tarta z jagodami Domowy kisiel owocowy Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Fit ciasto kokosowe z owocami Ciasto czekoladowe z dynią PODWIECZOREK, KOLACJA Koktajl warzywny z burakami i marchewką
Passions hobbies lifenaczyniu żaroodpornym. Z tego przepisu można przygotować jedną dużą blachę focacci lub kilka małych - z mojego naczynia 15x15 cm otrzymałam trzy malutkie focaccie. Zawsze używam tylko świeżych drożdży, ciasto pięknie wyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach. Focaccia z czarnym sezamem / 3 małe placki 15x15 cm Składniki: na ciasto(...)wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy 1/2 szklanki czarnego sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy
Moja smaczna kuchniadobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków usmażyć na delikatnie natłuszczonej patelni i zobaczyć różnicę w smaku. W przepisie podaję jedynie orientacyjną ilość mąki, jaką dodajemy do ciasta. Duże znaczenie ma rodzaj użytych ziemniaków – jedne są bardziej mączyste, inne bardziej wodniste. Dlatego może zaistnieć konieczność dosypania większej ilości mąki. Ogólnie ciasto nie powinno być bardzo lepkie(...)cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy aż drożdże ruszą na ok 15 min. W tym czasie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli zajdzie potrzeba, dodajemy trochę mąki. Odstawiamy na 20 min, przykryte ściereczką. Formujemy płaskie placuszki, które smażymy bez tłuszczu na gorącej patelni. Artykuł Moskole – placuszki z ziemniaków pochodzi
Mieszam w GarnkuNaleśniki wprost uwielbiam. Potrafię na kolację usmażyć stertę, a potem jemy je zamiast chleba. Miewam jednak trochę kłopot z podaniem dokładnego przepisu na ciasto, bo robię je "po omacku", na wyczucie. Kiedy zatem przygotowuję wpis na blog, to zaczynam od kartki i długopisu, a potem skrzętnie notuję proporcje. I tak było tym razem 😊 Pomysł na nadzienie do dzisiejszych naleśników pojawił(...)mielonej ostrej papryki ok. 70-80 ml słodkiej śmietanki (lub mleka) Naleśniki Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najwygodniej przy pomocy miksera lub trzepaczki rózgowej. Odstawić na kilka minut, żeby ciasto "odpoczęło". Patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem. Można użyć kawałka słoniny nabitej na widelec, spryskać oliwą lub - jak robię to ja - przy pomocy silikonowego pędzelka przesmarować cienko olejem. Na rozgrzaną
Codzienna kuchnia niecodziennafilmiku z przepisem na: Placki z rabarbarem Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram ze skórki i drobno kroję, na kawałki nie większe niż pół centymetra. Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz rabarbaru i miksuję na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do ciasta dodaję rabarbar i dokładnie mieszam. Smażenie: Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni(...)obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciasta nakładam po około 2 łyżki, na placek. Placki z rabarbarem są gotowe, można się częstować. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujeKwaśny rabarbar i słodka beza,połączenie idealne. Kruche ciasto: 240 g mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 100 g cukru (dałam mniej) 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Beza: 5 białek 350 g cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej szczypta soli 50 g płatków migdałowych ponadto: 500 g rabarbaru 2 łyżki mączki ziemniaczanej Ciasto zagnieść, owinąć(...)folię i do lodówki na minimum godzinę. Schłodzonym ciastem wykleić spód tortownicy (24cm),ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Rabarbar pokroić na drobne kawałki, ułożyć na podpieczonym wystudzonym spodzie,posypać 2 łyżkami mączki ziemniaczanej. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i na koniec mączkę. Bezę położyć na rabarbar
Kolorowa kuchnia Elkialbo lekka kolacja. Myślę, że 1 foremka tarty to porcja dla maksymalnie 4 osób. Zjada się ją w kilka chwil. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: około godziny Składniki: Ciasto: smalec – 80g mąka pszenna – 200g jajko – 1 sztuka kilka łyżek mleka sól, pieprz Nadzienie: szparagi – 200g szpinak świeży – 100g cebula – 1 duża sztuka koperek(...)jajko – 2 sztuki ser kozi – 50g, miękki sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu. Składniki na ciasto zagnieć i rozwałkuj. Foremkę na tartę posmaruj olejem i posyp bułką tartą. Ciasto kruche przełóż do foremki. Cebulę pokrój w kostkę, szparagi pokrój w nieduże kawałki. Smaż na rozgrzanym oleju
wiecejwarzyw.plSzybkie ciasta sa najlepsze gdy najdzie nas ochota na domowe ciasto oraz gdy niespodziewanie wpadaja do nas goście. Zrobienie ciasta zajmuje nie wiecej niż 15 minut plus 45 minut pieczenia. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo
słodki bratekkakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty. Z górnego blatu delikatnie ścinamy wierzch i tworzymy biszkoptową posypkę. Mus malinowy: Do garnka przekładamy maliny. Dolewamy wodę oraz wsypujemy(...)ubijamy śmietankę z czekoladą na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Warstwa z galaretką: W wrzątku rozpuszczamy galaretki, dokładamy maliny. Galaretki odstawiamy do delikatnego stężenia. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat biszkoptu. Następnie równomiernie rozsmarowujemy mus malinowy, dociskamy drugim biszkoptem. Kolejno wykładamy krem śmietankowy z białą czekoladą, posypkę biszkoptową oraz wylewamy delikatnie stężałą galaretkę z malinami
VioletoweKucharzeniePyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą, wyczekiwane i nasmaczniejsze z majowych ciast. Nadają się do niego praktycznie każde owoce, lecz beza w towarzystwie kwaśnych owoców jest szczególnie smaczna. Także rabarbar, czerwona porzeczka, agrest czy jeżyny są tu połączeniem idealnym. Bardzo lubię wszelkie słodkości, nie wyobrażam sobie niedzieli bez kawałka domowego ciasta do kawy. Nie przepadam jednak za skomplikowanymi przepisami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru pudru 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 kg delikatnego twarogu 200 ml śmietany 12% 1 szklanka cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Wałkuję na placek o grubości około 4 mm i wycinam okręgi nieco większe, niż górny obwód foremek. Ciastem dokładnie wylepiam
babka w formie