ciasto - 163312 przepisów (strona:3879/10888)

Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami 150

Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami to doskonały przepis na lato! Idealnie kruche, maślane ciasto dżemem, bitą śmietaną i morelami. Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi! Artykuł Kruche babeczki z bitą śmietaną i morelami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Deser ptysiowy 149

Czas na ptysia w szklance. Ciastko ptysiowe podane z jogurtem truskawkowym i kremem orzechowym. 4 porcje: Ciasto ptysiowe: 1/4 szklanki wody 35 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka Jogurt truskawkowy: 250 g jogurtu naturalnego 150 g truskawek Krem orzechowy: 150 g jogurtu skyr 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g) 1 łyżka syropu daktylowego(...)truskawek Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia wykładamy ciasto przy pomocy łyżki lub rękawa cukierniczego. Pieczemy

Kucharzyca
Nalewka z zielonych orzechów włoskich 205

Nalewka na zielonych orzechach włoskich  Orzechówka staropolska Nalewka z zielonych orzechów włoskich (orzechówka) jest naturalnym lekiem na wiele dolegliwości, zwłaszcza ze strony przewodu pokarmowego. Orzechówka

Cztery Fajery
Śniadaniowe eklerki z serkiem 178

kremowego 3 łyżki śmietany 18% 4 plasterki szynki garść posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: eklerki: Margarynę podgrzewamy z wodą. Dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu,aż ciasto będzie zwarte i zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego

Bon appetit mon amie
Lodowiec, czyli najlepsze ciasto lat 90-tych bez pieczenia 156

Lodowiec to ciasto, które pamiętam jako wielki hit lat 90-tych.    Było moim pierwszym ciastem na zimno, jakie robiłam setki razy - uczęszczając jeszcze do szkoły podstawowej. (Tak, tak mam już swoje lata..)  Do dziś Lodowiec w moim domu jest popularny i bardzo go uwielbiam! Przepis pochodzi z moich dawnych notatek. Polecam! (Tortownica o średnicy około(...)200g.   Może to być masło zwykłe, ale nie zastępujcie go margaryną, ponieważ wpłynie to negatywnie na smak masy.   (**) Ja zazwyczaj dodaję 1/2 szklanki cukru, ponieważ robiąc ciasto według oryginalnej receptury wychodzi ono zbyt słodkie, a podkreślę, że jestem wielką miłośniczką słodyczy.   (***) Od początku mój Lodowiec jest z truskawkami, ale możecie użyć dowolnych owoców.   I wtedy należy

Di gotuje
Pizza z sosem bolognese 166

szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Dzięki temu wszystko mogę przygotować o wiele szybciej. Polecam Wam ten sprzęt. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli szczypta suszonej bazylii 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: około 200 g startego(...)wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, bazylię, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej

Słodkie okruszki
Jak wybrać wentylator przenośny 148

Wentylator kolumnowy Peter Stadler Form - opnie użytkownika Nie każdy ma ten komfort, aby zamontować sobie w domu klimatyzację. Po przygodzie z klimatyzatorem przenośnym, który buczał podczas

Cztery Fajery
Proste ucierane ciasto z truskawkami 165

Proste, ucierane ciasto z truskawkami 🍓🍰  Z mąką orkiszową/mixem bezglutenowym/owsianą nie wyrośnie aż tak bardzo więc wybór należy do Was - jeżeli chcecie aby było wyższe to użycie mąki pszennej, ale nawet niskie gwarantuje, że będzie Wam baaaardzo smakowało 😋 Składniki na klasyczną tortownicę : 2 szkl. mąki (mix  bezglutenu , owsiana, orkiszowa, pszenna) 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta(...)sodą. Stopniowo dodajemy, ciągle miksując. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 110 stopni. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy je na plasterki. Masę przelewamy do formy. Układamy truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 110 stopniach przez 3 minuty i zwiększamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy ciasto przez ok. 60 minut - do suchego patyczka

Czarnawisienka
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 161

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Kiedy tylko w sklepach i na lokalnym bazarku pojawiają

Cztery Fajery
Truskawkowiec z białą czekoladą i jogurtem 201

męża sernik z dodatkiem truskawek. Mamy sezon truskawkowy w pełni, a moje prosto z ogrodu w tym roku wydały bardzo dużo owoców, stąd też pomysł na wplecenie ich do ciasta. Oczywiście zważywszy na fakt, panujących wszerz upałów nie wchodziło w grę żadne pieczenie, bo mam kuchnię tak małą, że upiekłabym się jeszcze przed sernikiem.  Sernik tak więc będzie(...)zimno z dużą ilością świeżych truskawek oraz innymi pysznościami. Trochę odchudzona wersja klasycznego ciasta przypadnie do gustu każdemu, kto uwielbia serniki i truskawki zarazem. Małe cząstki truskawek skąpane w białej czekoladzie to musi być dobre.  Zapraszam gorąco.  Składniki :  160 g ciasteczek pełnoziarnistych  40 g masła roztopionego 500 g truskawek na mus  350 g truskawek

vaniliowoczekoladowa
Racuchy z truskawkami 142

truskawki olej kokosowy Jak zrobić racuchy z truskawkami: W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy mleko i wyrabiamy łyżką lub trzepaczką jednolite ciasto. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładamy łyżka porcje ciasta, w wierzch wciskamy 2-3 plasterki truskawki. Smażyć na złoto

Dorota Smakuje
Truskawkowo szpinakowa polana 184

Przepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami. Ciasto: 2 szkl.mąki, 2 duże jajka, ¾ szkl.cukru, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mrożonego szpinaku Krem: 500 ml śmietany 30%, 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe, truskawki, sok do nasączenia WYKONANIE Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki(...)minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Kremem przekładamy ciasto. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką

słodki bratek
Szybki deser 152

SKŁADNIKI: • 400 ml śmietanki 30% • 3-4 łyżki cukru • 3 pełne łyżki cappuccino np. czekoladowe lub śmietankowe • 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 25 ml wody • słoik

KUCHNIA POLSKA
Zakręcone bułeczki z truskawkami 199

mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, roztrzepane jajka, serek oraz zaczyn drożdżowy. Na koniec rozpuszczone i przestudzone masło. Całość dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka(...)ognia, odlać sok, wystudzić. Następnie rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą

W garach u Gosi
Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę 130

łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, wodę, kefir, podrośnięty zaczyn oraz olej rzepakowy, zagniatamy ciasto rękoma kilka minut, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przekładamy ciasto do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko(...)pokruszone na drobne kawałki, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, mieszamy 2,5 minuty/37stopni/obr.1, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut, następnie dodajemy olej, mąkę przesianą przez sitko oraz sól, wyrabiamy ciasto 3 minuty/interwał, dalej postępujemy zgodnie z przepisem powyżej. Przepis na Bułki pszenne z kefirem w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Bułki pszenne z kefirem na zimową niedzielę pochodzi

KulinarneImpresje.pl