jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki(...)Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać tylko syrop lub całość razem z owocami. GOFRY Wszystkie składniki na ciasto (oprócz oleju) dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Rozgrzewamy gofrownicę. Górną i dolną płytę gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju, najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami
Tajemnice Smaku[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
Domowy Smak Jedzeniaproste i szybkie do wykonania. Składniki: 1 szkl. mąki 250 g białego sera 1 łyżeczka sody 2 jaja 2 łyżki cukru olej do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto, gdy bardzo klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę mąki. Ciasto będzie się trochę kleić i tak ma być. Podsypujemy je mąka i rozwałkowujemy na grubość(...)szklanką wycinamy koła, a następnie w tych kołach wycinamy otwory (ja robiłam to kieliszkiem, ale można użyć np. nakrętki). Pozostałe po cięciu ciasto ponownie rozwałkowujemy i wycinamy kolejną serię oponek. W garnku rozgrzewamy olej, by sprawdzić, czy jest dostatecznie gorący wrzucamy kawałeczek ciasta - gdy zaczyna skwierczeć znaczy, że olej jest nagrzany. Wrzucamy oponki i gdy zaczną się rumienić widelce
Cynamonowe szczęścieDzisiaj mam dla Was przepis na kolejną imprezową szybką w wykonaniu przekąskę. Do tego jest strasznie smaczna i znika szybciutko, więc najlepiej zrobić kilka porcji na raz. Koszyczki z ciasta francuskiego a w nich sałatka. U mnie gotowa sałatka jarzynowa a'la domowa Dega :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego sałatka jarzynowa u mnie gotowa(...)sałatka jarzynowa a'la domowa Dega 1. Ciasto francuskie kroimy na cztery równe prostokąty (pionowo), te prostokąty na trzy kwadraty. 2. Takimi kwadratami wykładamy formę do wypieku muffinek. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i wkładamy naszą formę. 3. Koszyczki pieczemy do momentu aż ładnie nam się zarumienią najlepiej na termoobiegu. 4. Wyjmujemy, delikatnie nożem oddzielamy ciasto od foremki
kruche babeczkipieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy olej, sól i wodę, mieszamy, następnie przesiewamy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajcie odrobinę mąki, jak zawsze wspominam mąka mące nie równa. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy miseczką i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie ciasto jeszcze(...)przerabiamy i dzielimy na pół. Blat obficie oprószamy mąką, rozwałkowujemy każdy kawałek na około 2 mm. Rozwałkowane ciasto składamy jedno na drugie jak falbankę, kroimy makaron szerokości 1 cm. Oprószamy mąką i delikatnie go oddzielamy od siebie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli, wrzucamy partiami makaron gotujemy około 10 minut. Gotowy makaron przelewamy zimną wodą na durszlaku. Gotową szynkę
Sama słodycz i szczypta chiligrama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca - coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą :). Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka 2 łyżki oleju(...)wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach
Kardamonovyminut, aż rozczyn się spieni. Mąkę przesiewamy do drugiej miski i dodajemy sól. Wlewamy rozczyn z drożdży cały czas mieszając łyżką, a na koniec dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez ok. 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na oprószony mąką
Be Fit Be Strongruloniki, a teraz gęsie łapki. Od czasu do czasu, bardzo lubię do herbaty. Gęsie łapki robiłam, pierwszy raz, ale od razu skradły moje serce :) Nie mają żadnych dodatków, tylko ciasto maczane w cukrze, a smakują naprawdę bardzo dobrze. Spróbujcie i dajcie znać, czy smakowało :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g. masła 250 g. twarogu 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)szklanki cukru Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać masło, utarte na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać pokruszony twaróg i delikatnie wymieszać. Wbić jajko i dodać śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić godzinę w lodówce. Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować. Cukier wsypać do miseczki. Z ciasta wykrawać szklanką krążki. Krążek
Agusiowe smakołykiŚwięta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników(...)Miód i masło podgrzać w garnku. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać ostudzony miód z masłem. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sodę, przyprawę do pierników, jajka i zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli
Strefa Zdrowego ŻywieniaCIASTO: mąka pszenna - 40 dag mleko ciepłe - 3/4 szkl drożdże świeże- 3 dag sól- szczypta oliwa - 2 łyżki FARSZ: udka z kurczaka - 40-50 dag przyprawa do drobiu olej papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1/2 szt mozzarella - 20 dag SOS: koncentrat pomidorowy - 20 dag oliwa - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki sól -szczypta pieprz- szczypta cukier - szczypta bazylia suszona - szczypta(...)tymianek suszony - szczypta oregano suszone -szczypta Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, dodać pokruszone drożdże, letnie mleko, oliwę, sól. Ciasto zagnieść i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Mięso z kurczaka umyć, usunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto
przepisy- Milkitakie delikatne w smaku. Będą to moje ulubione bułki. Polecam każdemu. Upieczcie na śniadanie czy kolację. Do takiej bułki to samo masełko wystarczy. Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ryżowej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 małe płaskie łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo(...)miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. W razie potrzeby gdy mąka słabo się połączyła dolewamy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i dokładnie zagniatamy. Zagniatamy tak kilka minut
Izabelawkuchniszczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam ubitą pianę z białka i wmieszałam ją delikatnie łyżką. Gofrownicę rozgrzałam. Płytki posmarowałam cienko olejem przy pomocy pędzelka silikonowego. Do rozgrzanej gofrownicy nałożyłam pierwszą porcję ciasta(...)Dawałam ok. 3 łyżki ciasta na jedną płytkę. Gofry piekłam po kilka minut, aż zrobiły się ładne i rumiane. Czas pieczenia zależy oczywiście od rodzaju i mocy gofrownicy. Upieczone gofry wykładałam na metalową kratkę, wtedy nabierają dodatkowej chrupkości. Przed podaniem gofry oprószyłam cukrem pudrem, ale można je podać z innymi słodkimi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam do zapoznania się
Waniliowe Improwizacjewciąga je z jogurtem, każąc namiętnie „umoczyć w sosiku” Placki wychodzą zarówno z dodatkiem kaszy manny jak i mąki. Można dodać skórkę pomarańczową lub ulubiony aromat. Możemy ciasto posłodzić np. ulubionym słodzidłem jak ksylitol czy erytrol. Ja nie słodzę, bo dodaję wystraczająco słodkie dodatki. Placuszki są bardzo sycące. Nie zjecie ich za dużo. Placki z sera białego smażymy(...)łyżek mąki lub kaszy manny cukier/erytrol/ksylitol (opcjonalnie) aromat waniliowy (opcjonalnie) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) Wykonanie Ser rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy jajka, kaszę/mąkę, sól i ewentualne dodatki. Wyrabiamy ciasto. CIasto dzielimy na ok. 10 placuszków, które smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniczkach papierowych. Artykuł Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu pochodzi
Mieszam w GarnkuPasta z uprażonych orzechów włoskich to świetny dodatek do ciast, deserów, owsianek, napojów, sosów i dressingów. Zastosowań jest mnóstwo! I na dodatek banalnie prosta do przygotowania, tak jak Tahini . Pasta jest aromatyczna, zdrowa i nie znajdziemy w niej żadnych sztucznych dodatków. Do jej przygotowania najlepiej użyć mocny blender kielichowy, przy ręcznym będzie potrzeba trochę cierpliwości Składniki: 3 szklanki orzechów włoskich(...)mocno zmielić, aż konsystencja stanie się lejąca. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tahini → Pasta figowa z orzechami włoskimi → Kawa z białą czekoladą i tahini → Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi → Mleko migdałowe
Oryginalny smakkremowym sosie jajeczno śmietanowym. Sprawdzi się świetnie na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Zapraszam również na stronę zimowego numeru magazynu Aromat , po wiele, wiele inspiracji! Składniki: kruche ciasto: 200 g pszennej mąki szczypta soli 150 g masła 3 łyżki wody farsz: 3 średniej wielkości cebule czerwone sól i pieprz do smaku(...)łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 150 gram sera feta 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta włączymy ze sobą w misce lub na stolnicy, wyrabiamy kilka minut, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto, po wyjęciu z lodówki cienko wałkujemy na placek większy
Życie zaczyna się w kuchni