ciasto - 162322 przepisów (strona:3857/10822)

makaron aglio olio 94

[Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 500 g makaronu spaghetti, u mnie domowy 1/2 główki czosnku 1 ostra papryczka 100 ml oliwy sól

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocne muffinki z suszoną figą 132

tradycyjnej babki. Muffinki są pyszne, a dodatek suszonej figi sprawia, że są wyjątkowe. Muffinki udekorowałam białą czekoladą i płatkami migdałowymi. Wyglądają pięknie. Bardzo Wam je polecam. Upieczcie. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 ml zimnego mleka 75 ml oleju 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)15dag fig suszonych od HELIO 5 dag polewy i dekoracji białej od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO Wykonanie pysznych muffinek wielkanocnych: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej i mleko i chwilkę miksujemy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenie i ponownie dokładnie miksujemy. Suszone figi kroimy w kostkę

Izabelawkuchni
PLACUSZKI JABŁKOWE 449

puree z owoców lub miodem, są pyszne także z powidłami czy kleksem jogurtu. Placuszków wychodzi dużo, więc nadmiar z łatwością możecie odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce następnego dnia. Do ciasta pasować będą również inne owoce, np. gruszki, truskawki, banany, śliwki. SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 2 jabłka, obrane i starte na tarce o grubszych(...)oczkach szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcja: szczypta cynamonu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto łączę w misce za pomocą rózgi kuchennej. Dodaję starte jabłka. Ciasto jest rzadkie, ale nie przejmuj się, z łatwością uformujesz z nich kształt placków na patelni. Ciasto nakładam łyżką do zupy. Placuszki jabłkowe smażę z obu stron

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z resztek ziemniaków (2 składniki) 95

marnować jedzenia, które, pewnie jak większość z Was, nakupionego na zapas. Naleśniki z resztek ziemniaków idelanie się do tego nadają. Danie jest super proste, trzeba tylko zagnieść proste ciasto z resztek ziemniaków i mąki. Zresztą nie muszą to być wcale resztki. Na potrzeby tego dania naprawdę warto specjalnie ugotować ziemniaki i zrobić naleśniki. Nasz syn wcina je aż miło. Przepis(...)gładką masę tak, żeby nie było grudek. Krok 2 Wsyp do misy mąkę, dodaj ziemniaki i zacznij mieszać widelcem, a potem zagniataj dłońmi, tak aż powstanie zwarte i gładkie ciasto. Uformuj kulę i pokrój nożem na 8 części. Z każdej utocz kulkę. Krok 3 Podsyp delikatnie mąką blat, połóż kulkę ciasta i rozwałkuj na cieniutki placek, przecierając wałek mąką

Niedzielny kucharz
Bułeczki z dipem serowym 131

użyć suszonej) sól, biały pieprz Dodatkowo: niewielka ilość roztopionego masła Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, mieszamy z solą. Dodajemy suche drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z olejem. Wyrabiamy ciasto. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę (u mnie nie było takiej potrzeby)*. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy, a następnie dzielimy na około 10-12 kawałków równej wielkości. Mozzarellę kroimy na pół – jedną część wykorzystamy do sosu, drugą część kroimy np w słupki – na tyle kawałków, ile mamy bułeczek. Ciasto lekko rozpłaszczamy w dłoniach, dajemy do środka po kawałku sera i formujemy bułeczkę, zamykając ser w środku. Na środku

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim 133

soli 300 ml letniej wody Przygotowanie: W misie miksera umieścić zakwas, dolać wodę i całość wymieszać do połączenia. Dodać mąkę pszenną chlebową oraz sól. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto przez około 5-8 minut mikserem lub 10-12 minut ręcznie. Miskę z wyrobionym ciastem nakryć folią aby nie wysychało i pozostawić na 2,5-3 godziny. W międzyczasie w równych odstępach(...)czasu złożyć ciasto 2-3 razy, np. co godzinę. Po tym czasie uszykować koszyk do wyrastania chleba, oprószyć go mąką (u mnie ryżowa). Ciasto przełożyć na blat/deskę i uformować bochenek. Chleb przełożyć do koszyka łączeniem ku górze, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: temperatury otoczenia oraz siły zakwasu. Może trwać 2-3 godziny

Kocham..lubię..gotuję..
Omlet z szynką i serem 103

Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku + 1 łyżka oleju do smażenia Dodatki: kilka plastrów(...)Szklimy cebulę, a następnie dodajemy od niej pieczarki i smażymy całość, doprawiając solą i pieprzem. 4.   Odstawiamy na bok. 5.   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce rózgą kuchenną. 6.   Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wylewamy ciasto. 7.   W razie potrzeby poruszamy patelnią, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 8.   Smażymy

Prosto z Kotła
Paluszki z łososia w cieście francuskim 88

wigilijnym stole. Przepis publikuję już po świętach, ponieważ nie byłam pewna, czy będzie godna polecenia.  Teraz już mam pewność - zdecydowanie jest! Składniki: 800g surowego łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek koperku 1 jajko sól i pieprz do smaku czarnuszka do posypania (może być też sezam) Przygotowanie: 1. Łososia kroimy w paski grubości ok. 1 cm i doprawiamy solą(...)pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na prostokąty w takiej ilości, ile mamy pasków łososia. 3. Odrywamy liście koperku od gałązek. 4. Na kawałku ciasta kładziemy pasek łososia i 1-2 listki koperku. 5. Zawijamy ciasto - w razie potrzeby można je lekko porozciągać. 6. Paluszki układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. 7. Pieczemy 20 minut

Prosto z Kotła
Azjatyckie pierożki z mięsem, marchewką i cukinią 175

Uwielbiam pierożki typu wonton, szczególnie z mięsem. W tym przepisie postarałam się odtworzyć ten smak farszu, mając pod ręką standardowe wyposażenie kuchni. Muszę przyznać, że wyszło całkiem podobnie ;) Składniki: Ciasto: 750g mąki pszennej 2 żółtka 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 średnie marchewki 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki(...)wyrabiamy rękami, aż wszystkie się dokładnie wymieszają. 5.   Mąkę, żółtka i sól umieszczamy w misce. 6.   Dodajemy stopniowo wodę, mieszając całość. 7.   Wykładamy ciasto na blat kuchenny i dalej wyrabiamy rękami do momentu, aż przestanie się lepić. Jeśli wciąż będzie zbyt lepkie, dodajemy trochę mąki. 8.   Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Prosto z Kotła
Knedle ziemniaczane z truskawkami 99

dużą łyżką soli. Ziemniaki zgnieść i całkowicie ostudzić (najlepsze są ugotowane dzień wcześniej. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę, dodać mąkę, szczyptę soli i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Uformować gruby wałek z ciasta i pociąć je na grube plastry. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Na każdy krążek ciasta nakładać jedną truskawkę i pół łyżeczki cukru. Ciasto starannie zaklejać

Krylowa Kuchnia
Domowa chałka z kruszonką 82

Odkąd pamiętam lubiłam chałkę. Delikatne lekkie drożdżowe ciasto, które można jeść nawet bez dodatków, choć ja lubię najbardziej z domowym dżemem truskawkowym (już stoi gotowy u mnie w spiżarni) i kubkiem zimnego mleka lub kakao. Przyszedł czas zrobić ją samodzielnie. Muszę przyznać, że największą trudność miałam w splataniu chałki, no ale od czego są filmiki na necie:) Wyszła pyszna delikatna(...)miski miksera przesiać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Do mąki dodać jedno jajko, żółtko (białko zostawić na później), cukry, olej i spienione drożdże z mlekiem. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ja robiłam to mikserem z hakową końcówką przez 5 minut. Następnie dodać przestudzoną margarynę i ponownie wyrabiać przez 10 minut. Odstawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić

Krylowa Kuchnia
Domowe bagietki do zapiekanek 121

rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę(...)przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 części. Formujemy bagietki. Układamy na foremkach do bagietek lub po prostu na złożonym papierze do pieczenia. Papier do pieczenia o wymiarach 35*50 cm składamy w harmonijkę. Układamy na nim bagietki,  nie mogą się stykać.  Bagietki ponownie odstawiamy

VioletoweKucharzenie
tort kanapkowy 159

[Głosów: 5   Average: 5/5] składniki na pastę ogórkową: 180 g serka kanapkowego ok. 100 g ogórka, świeży 1/2 łyżeczka kopru suszonego 1

Domowy Smak Jedzenia
Domowy makaron 98

poranek, jest wiosna... Drzwi do domu otwarte na oścież. Kto by je zamykał na wsi?  Pies szczeka, mama wałkuje makaron i suszy go  na czystych poszwach. Resztki ciasta wałkuje na małe placki i pozwala mi upiec je na rozgrzanej płycie węglowego pieca. Siedzę przy stole i zajadam, aż mi się uszy trzęsą. A ona zaczyna kroić zwinięte(...)rulony ciasto. tak szybko, że mój wzrok nie nadąża za nożem. Pytam ją czy mogę spróbować? Ona się śmieje i mówi, że mogę tylko na palce muszę uważać. Próbuję i idzie mi niezdarnie... Nie wiem czy kiedyś będę umiała tak jak ona. Odpowiedź dostałam kilka dni temu. Nie umiem. Niby tnę szybko, ale bez wprawy. Bo nigdy nie miałam potrzeby

bistro mama

Proponowane wyszukiwania