ciasto - 163312 przepisów (strona:3917/10888)

Makaron z bakłażanem 135

Składniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego

KUCHNIA POLSKA
Racuchy na maślance bez drożdży 10349

różni się głównie tym, że do ich wykonania nie wykorzystuje się drożdży, lecz sodę oczyszczoną. Dzięki temu przepis jest bardzo szybki w wykonaniu i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Z podanych składników wyszło mi ok. 20 racuszków kładzionych z jednej łyżki. Jeśli lubisz takie przepisy na placki i placuszki, to polecam również wykorzystać moje inne przepisy: Placki z jabłkami(...)przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego, Jabłka w cieście naleśnikowym oraz Naleśniki budyniowe . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(max-width:600px) { .ads-right {margin:10px;clear:both

Kulinarne Przeboje
Szybkie ciasto bez pieczenia 204

Szybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała. Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Na krem układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką.     Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Racuchy Drożdżowe 415

jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, przybywam z pomocą :) Składniki na około 15 racuchów Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 1/2 łyżki cukru 3/4 szkl ciepłego mleka Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko kl M 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżki cukru zwykłego szczypta soli ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka 1. Drożdże(...)pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli. 3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek. Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję. Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią

Gotowanie...to proste !
TORT KAWOWO-CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 171

czyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1)  CYTRYNÓWKA  (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2)  SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3)  MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4)  KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5)  STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym(...)bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie bezy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto na maślance 414

Wilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły. To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak

AniaGotuje.pl
Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami 177

rozczyn podrósł. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 2 szczypty soli ziołowej, łyżeczkę suszonej mielonej bazylii, wbijamy dwa jajka i dodajemy olej. Na koniec dodajemy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasta (w razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Frankfurterki kroimy(...)pół. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół. Tak przygotowanymi paskami obwijamy wokół przygotowane frankfurterki. Bułeczki układamy (miejsce łączenia do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy suszoną mieloną bazylią. Bułeczki

Słodkie okruszki
Chrupki chlebek skandynawski 198

łyżeczka kminku/nasion fenkułu - opcjonalnie 150 ml wody Wykonanie: piekarnik nastwić na 180'C wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia(...)drugim kawałkiem postąpić tak samo. Rozwałkowane ciasto podzielić ostrym nożem lub nożykiem do pizzy na dowolne kawałki. Można dodatkowo posypać solą gruboziarnistą obie blachy wstawić do piekarnika, piec 15 minut. Po tym czasie blachy zamienić miejscami i piec następne 15 minut do zezłocenia chlebki ostudzić, następnie połamać wg zaznaczonych wcześniej linii. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z serka homogenizowanego. Placuszki z serka Danio. 4924

Placki z serka homogenizowanego Danio -to pyszny przepis na placki z serków waniliowych, które same w sobie są już dość słodkie, więc do ciasta nie dodaję już cukru, a jedynie delikatnie oprószam placuszki na wierzchu cukrem pudrem. W sezonie polecam serwować je również ze świeżymi owocami, a poza sezonem idealnie będą się komponowały z lekko kwaskowatymi dżemami lub np. syropem(...)jajko, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3 czubate łyżki (czyli pół szklanki) mąki pszennej tortowej (czasami trzeba dać ciut więcej mąki jeśli serek jest bardzo rzadki – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję). Całość wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto odstawić na kilka minut, by odpoczęło. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (chyba, że mamy specjalną patelnię do smażenia

Kulinarne Przeboje
Ciasto z jabłkami i orzechami 204

Lubicie jesienne ciasta z dodatkiem cynamonu lub przypraw korzennych? Pięknie pachnące ciasto z cynamonem, orzechami i jabłkami idealne na każdy jesienny dzień. Salceson to bardzo łatwe ciasto, proste w przygotowaniu. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki(...)utrzyj z rozpuszczonym masłem, utrzyj jaja i dodaj do misy. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Orzechy podziel na mniejsze kawałki, jabłka obierz i pokrój w kostkę i dodaj wszystko do ciasta, wymieszaj. (jeśli będzie za suche można dodać 2 łyżki oleju) Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wypiekam około 40 minut ( do suchego patyczka

Kurnikowo
Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami 519

Krokiety z kapustą i pieczarkami to danie, które może posłużyć jako smaczna przystawka, pożywny codzienny obiad czy nawet potrawa na Wigilijnym stole. Bardzo smaczne, delikatne ciasto na krokiety razem z przepysznym farszem tworzą idealne połączenie smaków któremu naprawdę nie sposób się oprzeć.  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 dużych lub 20 małych krokietów) farsz: nieduża główka(...)kapusty (ok. 1 kg) ok. 400 g pieczarek 3 nieduże cebule masło do smażenia (ok. 50 g) sól, pieprz ciasto n a naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli  Krokiety ze Słodką Kapustą i Pieczarkami - Sposób

Słodka Strona
Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką 162

ciasto prezentowałam Wam prawie 3 lata temu, ale nie wiedząc czemu mój wpis zaginął. Jabłecznik naprawdę smakuje rewelacyjnie, więc postanowiłam, aby ponownie znalazł się na moim blogu, ponieważ szczerze na to zasługuje! Moja córeczka dzielnie mi pomagała.    Przyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię(...)zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam.   (Forma o średnicy 25-26 cm) 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 2-3 jabłka Kruszonka

Di gotuje
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 179

ponieważ nic tak bardzo nie kojarzy mi się z jesienią jak one. Co w nich takiego jesiennego ? Zawierają ogromną ilość cynamonu, który jest przyprawą silnie rozgrzewającą. Dodatkowo to ciasto drożdżowe, które dla mnie jest znakiem jesieni. Cinnamon rolls to dobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc(...)wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko i ciepłe mleko (podgrzej je z dodatkiem miodu). Wyrób elastyczne ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Olej kokosowy rozpuść, możesz dodać do niego ksylitol w ilości według upodobań. Jeśli chcesz, aby bułeczki

365 dni dookoła kuchni
Czekoladowy sernik 164

twarogu na sernik 150 g słodziwa 4 jajka 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 4-5 śliwek Składniki na spód zagniatamy na ciasto. Wykładamy nim spód i ewentualnie boki tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Śliwki drylujemy, kroimy na ósemki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ser ucieramy ze słodziwem. Do sera dodajemy po jednym(...)przestudzoną czekoladę. Nie miksujemy masy zbyt energicznie, ani dłużej, niż potrzeba do wmieszania czekolady. Masę wylewamy do przygotowanej formy, wykładamy na wierzch śliwki i delikatnie wciskamy w masę. Ciasto pieczemy ok. godziny w 160 st. C. Licząc 24 porcji, każda ma ok. 220 kcal, B: 8 g, T: 14 g, W: 16 g. Ponieważ moja foremka była troszkę mniejsza, pozostałą

Kucharzyca
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 146

rozetrzeć widelcem, dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 4. Do miski przełożyć mąki, jajko, puree z dyni, ziemniaki i szczyptę soli, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformować kształt wałka i pokroić na równe części (z całości ciasta wychodzi około

Szalona Kuchnia Eweliny