sprawdzi się pszenna pełnoziarnista czy żytnia. Do farszu dodałam moje ulubione dodatki do pizzy czyli mięso, pieczarki, sos pomidorowy i oczywiście ser. Dokładny przepis znajdziecie poniżej:) Zapraszam:) Składniki Ciasto - 3 szklanki (350 g ) mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju Farsz - 1 zmielona pierś z kurczaka - 2-3 łyżki przecieru pomidorowego - 200 g pieczarek(...)czerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona - gotowa przyprawa do pizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju
Health-Fit-Lifedrugie śniadanie polecam pyszne, mięciutkie, aromatyczne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem, twarogiem i serem Składniki: Ciasto: – 2 szklanki mąki pszennej, – 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej, – 1 szklanka ciepłej wody, – 25g drożdży (świeżych), – 1 łyżka soli, – 1/2 łyżeczki cukru, – 1/3 szklanki oleju, – 1 jajko Nadzienie wg uznania. Ja wymieszałam szpinak z twarogiem półtłustym(...)zaczyn z drożdży, 1 szklanki mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki
Smaki ArmineJuż od dawna miałam ochotę na pierś z kurczaka w cieście kukurydzianym z sezamem i w końcu nastał ten dzień kiedy usmażyłam te delikatne paluszki, z lekkim czosnkowym posmakiem, idealne na obiad z dodatkiem sezonowych warzyw. Składniki: – 400g filetów z piersi kurczaka, – 1 jajko, – 80ml mleka, – około 150g mąki kukurydzianej, – 4 łyżki sezamu(...)smażenia. Mięso pokroić na kawałki ( kotleciki/paluszki), włożyć do miseczki, dodać sól, pieprz, czosnek, olej sezamowy i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie zrobić ciasto: jajko rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę i sezam i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Mięso włożyć do ciasta, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Smaki Arminemiodem albo ostatecznie cukrem (jeśli ktoś używa), ale wtedy zwiększy się liczba węglowodanów w porcji. Do mieszanki w misce dodać jajko i mleko kokosowe, wymieszać dokładnie tworząc gęste ciasto. Zupełnie nie będzie ono przypominać lejącego ciasta na gofry. Ciasto podzielić na 4 części. Na rozgrzaną gofrownicę wykładać po porcji ciasta, zamknąć i piec do zrumienienia (około 3-4 minuty). Podawać
Dietologpomyślałam, że i Wam ten pomysł na szybki obiadek może się spodobać. POMYSŁ NA OBIAD W 10 MINUT placki cukiniowe z sosem z ogórka Na początek robimy gęste ciasto naleśnikowe. Czas na to potrzebny to około 2 minuty. jajko mąka mleko woda mineralna niegazowana / zawsze jej dolewam aby ciasto było leciutkie/ szczypta sody oczyszczonej / aby nadać placuszkom pulchności/ sól, cukier(...)Następnie musimy 1-2 cukinie zetrzeć na tarce i dosypać do ciasta naleśnikowego. Powinno być gęste. Na kilku kroplach oleju rzepakowego smażymy zgrabne placuszki. Smażą się bardzo szybko. przepis na sos z ogórka / tzatziki/ gęsty jogurt naturany 1-2 świeże zielone ogórki ząbek czosnku sól, pieprz Ogórki należy zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posolić
W Kawiarencedobrze wystudzonego ryżu najlepiej nadać kształt, a przez noc, w zimnie oczywiście- kulki "zwiążą" się na tyle, że panierowanie ich to niemal czysta przyjemność. Niemal, bo jednak przy cieście troszkę paluszki można pobrudzić, ale wystarczy mieć przy sobie miseczkę z letnią wodą i praca nad końcowym etapem idzie naprawdę sprawnie. Nie użyłam ryżu przeznaczonego typowo do risotta(...)użyłam parboiled, ale najlepszy będzie arborio) Ok 1l. bulionu 40g masła 40g tartego parmezanu Dodatkowo: Kilka pieczarek 3 łyżki kukurydzy 120g sera (np. mozzarella) Mąka i woda do przygotowania ciasta Bułka tarta do panierowania Olej roślinny do głębokiego smażenia Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy ryż. Mieszamy dokładnie, by ziarenka pokryły się tłuszczem, a następnie zalewamy bulionem
Kuchnia w czekoladzieInna wersja tradycyjnego Tiramisu , ta dla osób lubiących połączenie mięty oraz czekolady podobne do ciasta miętusek . Kakaowy biszkopt nasączony nalewką miętową oraz kremem o tym samym smaku, wybornie smakuje. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) Biszkopt 750g serka mascarpone 4 jajka paczka podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru Napar z garści listków miętych zaparzonych
RAROSSACiasto pełne bananów i bakalii jest smaczne i wilgotne. Ma wyraźny i przyjemny smak i zapach bananów. Do wymieszania ciasta wystarczy użyć łyżkę. Najlepsze banany na ciasto to takie, które są mocno dojrzałe, o żółtych skórkach z brązowymi plamkami
Przepisy KulinarneZostało Wam ziemniaków z obiadu, a macie dość tradycyjnych kopytek? Sezon dyniowy trwa więc wystarczy, że do tradycyjnego ciasta na kopytka dodacie upieczonej dyni, rach ciach i pyszny obiad gotowy. Te kopytka zachwycają słonecznym kolorem, posmak dyni jest prawie niewyczuwalny, więc znów udało mi się przemycić dynię Mężowi, który ciągle uparcie twierdzi, że jej nie lubi ;) Składniki(...)praskę, mielimy w maszynce lub bardzo dokładnie rozgniatamy tłuczkiem jeśli nie posiadamy innych sprzętów. Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, 1,5 szklanki mąki, dynię, wbijamy jajko i całość zagniatamy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, tak żeby udało nam się z ciasta uformować wałeczek i pokroić go nożem. Uważamy przy tym żeby nie przedobrzyć
Cynamonowe szczęścieproszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać zmielone migdały wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać(...)amaretti i na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do lodówki na całą noc. 14. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z blaszki (jeśli nie użyliśmy folii rantowej nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i ułożyć na paterze. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery
Mała Cukierenkaprzyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi. Masa jest bardziej zwarta(...)ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać
Agusiowe smakołykidomu. Możecie je dowolnie modyfikować, urozmaicać, dodawać od serca to na co macie ochotę! Świetny i mega prosty przepis – jedynie wymieszanie składników, banalne! przekonajcie się sami Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, wiórki kokosowe, posypki, polać polewą, lukrem smakowym, oprószyć cukrem pudrem – warto za każdy razem tworzyć nowe smaki! Ja piekę(...)Formę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami lub smaruję olejem i wysypuję mąką lub bułką tartą albo używam foremek silikonowych. Mieszam mokre i suche składniki trzepaczką kuchenną do połączenia. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to 2 maliny (bez rozmrażania) i przykrywam maliny połową łyżki. Powinno być ciasta na ok. 2/3 wysokości foremek. Tak postępuję z 12 muffinkami, ciasta
Zasmakuj Kuchniciasto powstało w 10 minut, no może w 12! Zniknęło również ekspresowo, ponieważ nie sposób mu się oprzeć. Krem na bazie serka mascarpone, lekko kwaskowate maliny oraz biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie. Ciasto widoczne na zdjęciach sfotografowałam po około 10 minutach chłodzenia, choć można ten etap pominąć lub wydłużyć, aby ciastka lekko zmiękły. Przyznam(...)ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić i delikatnie odcedzić z nadmiaru wody/soku) oraz krem mascarpone. Całość obficie posypać ciasteczkowymi okruchami z uprzednio posiekaną białą czekoladą i udekorować całymi paluszkami. Gotowe ciasto nadaje się do bezpośredniego spożycia, ale można je również schłodzić w lodówce
Di gotujeciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak ciasto marchewkowe, więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni przepadają za dynią. Składniki: (na formę 23cmx23cm) 2/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu(...)przez 40 minut do tzw. „suchego patyczka”. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Posypujmy płatkami migdałów. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na Gaz