Wołowina z grilla 213Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 193Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba
Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 208Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 258Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów
Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 200Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajery
Makaron z grzybami 195Składniki : • 140 g makaronu penne • 1 szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np
KUCHNIA POLSKA
Hot dogi w cieście francuskim 222Szybka i smaczna wersja hot dogów - wystarczą parówki, keczup i ciasto francuskie:). Przygotowanie kolacji nawet dla kilku osób zajmie nam 10 minut + czas pieczenia. Polecam ciasto francuskie w hot dogach jako alternatywę dla zwykłej, pszennej bułki. 1 arkusz ciasta francuskiego 6 parówek 6 plastrów żółtego sera keczup 1 jajko sezam 1. Ciasto francuskie kroimy
Szefowa kuchni
Tort czekoladowy z wiśniami 167miski. Suche składniki stopniowo dodawać do ubitych z cukrem jajek i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno, nie natłuszczać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu(...)część kremu czekoladowego, nakryć kolejnym krążkiem biszkoptu i nasączyć sokiem z wiśni. Wyłożyć drugą część kremu i nakryć ostatnim krążkiem biszkoptu, również nasączyć. Ostatnią częścią kremu czekoladowego przesmarować całe ciasto - góra i boki. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o średnich oczkach i oprószyć cały tort. Udekorować czekoladkami. Tort czekoladowy z wiśniami udekorować czekoladkami. Włożyć do lodówki na kilka/kilkanaście godzin
WSZYSTKO SMACZNE
Pomarańczowe ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonową kruszonką 445kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie kawałki... ;). Polecam(...)cukru 1,5 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach
Opowieści z piekarnika
Paluchy 241mój smak dzieciństwa. Paluchy to nic innego jak ciasto na kopytka, tylko uformowane w wałeczki i podawane na słodko z topionym masełkiem i posypane cukrem. Składniki: 1,2 kg ziemniaków ok 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonym wrzątku, po ugotowaniu odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę. 2. Na stolnicę(...)przełożyć chłodne ziemniaki, dodać mąkę, jajko, troszkę soli i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części, uformować grubszy wałek, odcinać nożem kawałki ciasta jak na kopytka, a następnie każde kopytko zrolować na stolnicy w wałeczek. 3. Paluchy gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 4. Podawać z topionym masłem i posypane cukrem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
gruszki w syropie 171składniki: 1000 g gruszek 500 g cukru 1000 ml wody kilka goździków laska cynamonu sok z 1 cytryny wykonanie: Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy
Domowy Smak Jedzenia
Chleb z zieloną czubrycą 210ciepłej wodzie kruszymy drożdże. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie składniki suche, mieszamy. Dolewamy wodę z drożdzami, mieszamy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto znacznie wyrośnie ponownie je mieszamy, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Wymieszane ciasto ponownie przykrywamy i drugi raz pozwalamy mu wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Wkładamy ciasto do wysmarowanej(...)tłuszczem i posypanej mąką foremki, posypujemy górę ciasta płatkami owsianymi i wstawiamy do piekarnika. Obniżamy temperaturę do 220 stopni pieczemy 50 minut. Chleb musi dobrze wystygnąć, żeby się nie kruszył przy krojeniu. Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolory
Ciasto z cukinii 375prostu pyszne i super łatwe do zrobienia ciasto z cukinii tartej na tarce z dodatkiem kakao. Ciacho wychodzi wilgotne i aromatyczne. Jest też mało słodkie. Uwielbiam je jeść do ciepłej kawy lub herbaty. Po upieczeniu wystarczy oprószyć je kakao i cukrem pudrem, lub nawet cynamonem. Jeśli nie możesz się przekonać do ciast z warzywami, albo wręcz(...)przeciwnie.. uwielbiasz takie słodkie eksperymenty, to polecam Ci też ciasto marchewkowe oraz ciasto buraczane
AniaGotuje.pl
Murzynek, czyli czekoladowy klasyk. Oryginalny przepis z lat 80. 232Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z tym deserem. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, łatwy do przygotowania i daje wręcz nieograniczone pole do słodkich eksperymentów. Oto tradycyjny przepis na murzynka pochodzący z lat 80. ubiegłego wieku. Ta klasyka nigdy się nie starzeje
Korniszonki
ŚMIETANOWY TORT URODZINOWY + FILMIK 172PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - całe jajka ubijamy z cukrami na puch, następnie wlewamy olej, chwilkę mieszamy i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu studzimy, kiedy biszkopt jest już całkowicie zimny, przecinamy go na trzy równe połówki. Śmietana - żelatynę namaczamy we wrzątku i mieszamy(...)dobrze się połączyła ze śmietaną. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu, nasączamy go herbatką, następnie rozkładamy porcję dżemu, rozsmarowujemy i porcja bitej śmietany, ponownie rozsmarowujemy i przykrywamy następnym ciastem. Czynność tą powtarzamy aż składniki się wyrobią. Górę i boki ciasta należy wyrównać. Tort dekorujemy według uznania, ja obsypałam boki kokosem, górę udekorowałam ciasteczkami kokosowymi i wisienkami. Ciasto
Kulinarne Fantazje Marioli