składniki: 500 g sera żółtego w kawałku 100 g masła, miękkiego 200 g serka topionego (np. śmietankowego, z szynka) 2 jajka, ugotowane na twardo 1/2 papryki
Domowy Smak Jedzenia150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta na około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła
Słodkie zapomnienieskładniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 6 jajek 250 ml wywaru z warzyw lub rosołu ok. 100 g szynki, dowolnej drobiowej, wieprzowej… pokrojonej w kostkę 1/2 puszki kukurydzy z groszkiem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 3 jajka 250-300 g passaty Jamar 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju lub oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki octu balsamicznego oregano ostra papryka
Domowy Smak Jedzeniapierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które ja zrobiłam z mąki orkiszowej a nadzienie oczywiście czekoladowe:) A w Waszych domach pieczenie mazurka na Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal(...)czasie przygotowujemy nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy mleczko i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy syrop klonowy oraz masło orzechowe. Całość mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyciągamy z lodówki. Z jednej części robimy spód rozwałkowując ciasto a z drugiej często ciasta wyklejamy boki (na przykład ro bimy rulon, który przyklejamy do spodu). Wkładamy do piekarnika
Health-Fit-LifeCukier wsypać do miski, wkruszyć drożdże i wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać jajka, żółtko i olej. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól. Wyrobić gładkie ciasto i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Mak wyłożyć do miski dodać bułkę tartą i wymieszać. Białko ubić na sztywno i dodać do maku, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć(...)stolicę podsypaną mąką. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować kulę. Trzy części odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt, wyłożyć część maku pozostawiając wolne brzegi. Zawinąć ciasno w roladę, lekko spłaszczyć i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Po środku każdego kawałka zrobić wgłębienie tępą stroną noża. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta. Gotowe
Agusiowe smakołykiBardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka łatwo jest dekorować. Ciastka(...)wymieszać z sypkimi składnikami. – Żółtka zmieszać z aromatem cytrynowym i odpowiednim barwnikiem czyli kakao, kurkuma, Red Velvet lub Matcha. – Zagnieść całość na gładkie ciasto. – Uformować kulę ciasta, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. – Schłodzone ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cmi wycinać ciasteczka
To co kochamkawy lub herbaty. Przepis znalazłam w książce kucharskiej z 1986r. Bardzo lubię stare sprawdzone przepisy, które zazwyczaj zawierają mało składników. Może i Wy skusicie się i zrobicie hamanki. Ciasto 500 g mąki 250 g margaryny 50 g świeżych drożdży 12 łyżek mleka ciepłego 5 łyżek cukru Dodatkowo 1 słoik 200 ml marmolady (smak dowolny) cukier puder do oprószenia Drożdże pokruszyć(...)mąki i dokładnie wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. wszystko posiekać nożem, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Uformować z ciasta kulę , włożyć do miski. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt
O kuchni z uczuciemLubię ciasto drożdżowe, lecz jestem niecierpliwa, nie mogę doczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie. 600g mąki 1 szklanka mleka 45g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka L 100 ml oleju 1 mała(...)letnim mleku, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Po tym czasie dodajemy mąkę, mleko, jajka i olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je, na środek wykładamy łyżkę masy makowej, formujemy bułeczki. Układamy je w niewielkich
Szefowa kuchniinnych foremek. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Przy tym stanowią piękną ozdobę stołu. Polecam! Kruche ciasteczka z dżemem Składniki na 2-3 duże blaszki: Na ciasto: 200g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: cukier puder do dekoracji do przełożenia(...)dowolny dżem (u mnie morelowy) Wykonanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią i schładzamy minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm, dowolnymi foremkami wycinamy kształty. W połowie wyciętych ciastek wycinamy dziurki (np. za pomocą nakrętki od butelki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 190 stopniach 10-12 minut
Smak mojej kuchniKolorowy tort naleśnikowy Kochani, pewnie jesteście zalatani przed Świętami, trwają ostatnie porządki, jeszcze trzeba upiec babkę: np. na oleju i przyozdobić mazurki. U mnie wygląda podobnie
dolcevitainmykitchenŚwięta tuż, tuż więc proponuję takie oto ciasto. Jest w nim wszystko co uwielbiam czyli sernik - numer jeden, brownie czekoladowe - numer dwa i ukochane wiśnie - tutaj mrożone. Sernik jest wilgotny a brownie bardzo czekoladowe i ciężkie, pyszne. Połączenie tych trzech ciast - składników to mistrzostwo na talerzu. Ciasto jest idealne i sprawdzi się doskonale na świąteczne spotkania przy stole, polecam. Sernik
Moje Małe Czarowaniedrugi dzień z rzędu piekę baby – wczoraj prezentowałam Wam Babkę piaskową , a dziś będzie to Bezglutenowa babka orzechowa . Przepis dla osób, które muszą unikać glutenu, jajek lub laktozy. Ciasto robi się maksymalnie szybko i prosto. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoby, które nienajlepiej czują się w kuchni. W tym roku, na moim świątecznym stole pojawią się także ciasta(...)wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu wymieszaj olej z wodą i masłem orzechowym. Do składników suchych dodaj składniki mokre oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być bardzo zwarte (najlepiej jeśli będzie lekko płynne). Formy na babki wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Wypełnij je ciastem, tak aby wypełniło 3/4 ich wysokości. Babki piecz
365 dni dookoła kuchniorzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli nadzienie 1 puszka masy kajmakowej ( duża 510 g ) 100 g miękkiego masła oraz prażony(...)słonecznik do posypania ( przygotowany według receptury na słonecznikowca ) Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żołtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką do babeczki wyciąć koła i wylepić formeki. Piec na złoty kolor
Monia miesza i gotuje