ciasto - 162322 przepisów (strona:3960/10822)

Jaglany chleb - bezglutenowy. 180

szklanki wlewamy ciepłą  wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie "pracować". Do mąki dodaje kefir i mikserem zagniatam ciasto. Następnie dolewam drożdże i dorzucam masło. Miksuje dalej. ciasto ma być gęste lecz klejące. Jeśli jest zbyt zbite dolewamy jeszcze odrobinę wody.  Ciasto przekładam do blaszki, wyrównuję mokrą ręką, posypuję(...)płatkami jaglanymi i odstawiam na około 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb  będzie jasny, nie zarumieni się.  Smacznego!  Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek

Radość kipiąca uśmiechem.
koktajl mango banan 224

*składniki: 1 dojrzałe mango 1 dojrzały banan 125 ml kefiru naturalnego lub jogurtu wykonanie: Banana i mango obieramy, z mango usuwamy pestkę. Obrane owoce wkładamy do

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 430

Składniki : • 4 buraki • 2 ząbki czosnku • sól • pieprz • 2 łyżeczki octu • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 malutki por • 1 liść laurowy • 1,5 łyżki śmietany 30

KUCHNIA POLSKA
TRUSKAWKOWIEC Z RABARBAREM 120

roku! Ale oprócz rabarbaru zaczęły się pojawiać nasze pierwsze krajowe truskawki. Nie mogłam się powstrzymać - kupiłam rabarbar i truskawki. I tak zrodził się pomysł w mojej głowie na ciasto z truskawkami i rabarbarem. Lekki biszkoptowy truskawkowiec przełożony musem truskawkowo-rabarbarowym i bitą śmietaną....Poezja! Przepis prosty i pyszny 😋 Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do tortownicy. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, które układamy na wierzchu masy, delikatnie dociskając. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min, aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy

Kuchnia MagdaLeny
sernik zebra 190

składniki: 1000 g sera białego, zmielonego 200 g cukru 15 g cukru z wanilią 4 jajka 100 g masła, miękkiego 1 budyń waniliowy 3 łyżki mleka

Domowy Smak Jedzenia
Kluski śląskie 135

Składniki : • 1 kg ziemniaków • mąka ziemniaczana • 1 jajko • sól Przygotowanie : Ugotowane ziemniaki przecisnąć jeszcze ciepłe przez praskę. Dać je do miski i wyrównać. Wybrać dokładnie 1/3

KUCHNIA POLSKA
Biszkopt z musem kokosowo-czekoladowym 129

Kolejne ciasto mojej córki..tym razem kombinacja z dwóch przepisów, które są już na blogu i ciasta też były w wykonaniu mojej córki...spód ciasta jest stąd [tylko z inną mąką i z  dodatkiem kakao i z większej porcji] a wierzch ciasta stąd . 4 jajka  4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z nutellą 154

Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia :-) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej(...)Dodajemy do ubitych jajek zaczyn, sól i ciepłe mleko, miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i stopione, przestudzone masło i miksujemy już na niskich obrotach miksera. Ciasto możemy wyrobić mikserem lub ręcznie. Robimy to przez około 8 minut. Następnie misę nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1 godzinę. 4. Stolnicę posypujemy lekko mąką, nabieramy porcje ciasta, rozwałkowujemy

kruche babeczki
Brownie z cukinii. 145

cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek i bez cukru, wyszło na tyle przyjemne, że młoda (totalny(...)sody oczyszczonej Rodzynki przelać wrzątkiem, namoczyć, a gdy napęcznieją zmiksować razem z płynem na gładką papkę.  Mąkę, kakao i sodę przesiać. Wszystkie składni, bardzo, bardzo...dokładnie wymieszać. Gdyby ciasta wydawało się za gęste, to należy ewentualni dolać odrobinę mleka. Wylać do okrągłej foremki, piec 40-45 min w 180* C  Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne

Farmażony
Szybkie bajgle z makiem na drożdżach 164

nazwałabym taki kształt obwarzankiem. Tymczasem teraz, jako nieco bardziej świadoma, nie bójmy się tego słowa, kucharka :D, może z czystym sumieniem powiedzieć, że to obwarzanki nie są. W obwarzankach, ciasto się przez chwilę obwarza, czyli wrzuca do gorącej wody. Tutaj takich cudów nie musimy wyrabiać. Bajgle to bajgle, a że są pyszne, to sami musicie się o tym przekonać robiąc(...)osobiście. Te bajgle, to nic innego, jak pokłosie wcześniej publikowanego przepisu na paluchy drożdżowe z makiem , od genialnej Onijki Z tego samego ciasta możecie formować bułki, rogale, paluchy lub co Wam przyjdzie na myśl, a każdy wypiek smakuje nieco odmiennie, ale równie doskonale. Nie wiem czy też tak macie, oby nie, ale ja często nie mogę rano spać. Koty budzą

Mieszam w Garnku
koreczki caprese 147

składniki: 12 szt. pomidorków koktajlowych 12 szt. mini kulek mozzarella 12 szt. listków bazylii lub więcej ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Na szpatułki nabijamy kuleczkę mozzarelli

Domowy Smak Jedzenia
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 131

Paluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Najlepsze jeszcze ciepłe... mniam :) Koniecznie spróbujcie ;) Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 7 g suchych drożdży * 1 szklanka ciepłego mleka * 1 łyżeczka cukru * 1 jajko + 1 jajko do posmarowania * 4 łyżki oleju * szczypta łyżeczki soli(...)Zakryć miskę ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (prócz 1 dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości

Zrób to smacznie
Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu 200

prawdziwa bomba dziś na talerzu. Ciasto z ryżu, smakuje obłędnie, niczym najlepszy sernik kokosowy z jagodami. Pracy niewiele, smak obłędny, polecam zróbcie sobie takie cudne ciasto. Sernik znalazłam u Olgi Smile. Ryżowy sernik kokosowy z jagodami - ciasto z ryżu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Top 10 najlepszych przepisów na wiosnę – nowalijki 174

warzyw w paski parmezan pokrojony obieraczką do warzyw w paski – kilka pasków do dekoracji Pełny przepis na makaron primavera z wiosennymi warzywami i pesto 10. Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem Nie zapomniałam o deserze! Rabarbar jest tak uniwersalny, że może zastąpić owoce w cieście czy dżemie a potem być warzywem w sałatce. Idealnie komponuje się z truskawkami(...)Można dodać go do zupy owocowej i przerobić na dodatek do mięsa. To najsmaczniejsze i najbardziej uniwersalne warzywo jakie znam. Szkoda, że jest tylko raz do roku. Lubię to ciasto, bo bardzo łatwo się robi i ma krótką listę składników – wystarczy mąka, masło, cukier, owoce, migdały i wanilia. Składniki: Owoce: 4 łodygi rabarbaru pół łyżeczki esencji waniliowej szczypta świeżo zmielonego

Ugotowane pozamiatane
Drożdżówki z twarogiem i kremem czekoladowym 132

nadzienie - u mnie masa twarogowa i krem czekoladowy Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Ciasto wyrabiać,aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować.  Ciasto rozwałkować(...)pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.Wystudzić, posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania