KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 286Kolejna wariacja z krewetkami w roli głównej. Tym razem coś dla tych, którzy tęsknią za owocami morza smażonymi w cieście. Wystarczy tylko przygotować ciasto z odpowiednich składników by cieszyć się nimi także na LCHF. Krewetki doskonale sprawdzą się jako danie główne, w sałatce lub jako przystawka. Ktoś się skusi? Składniki: 700 g całych krewetek (wychodzi ok 350 g obranych(...)obtoczone krewetki do momentu zarumienienia. Krewetki podawać jako składnik sałatek lub przekąskę z dipami i sosami np czosnkowym, curry, teryaki, pomidorowym, barbecue itp. Smacznego! Artykuł KREWETKI W CIEŚCIE LCHF (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF
Koktajl bananowy 192Banany posiadają cenne właściwości odżywcze, dlatego bardzo często poleca się je sportowcom. Koktajl na bazie bananów dostarczy ci więc dużo energii i zwiększy uczucie sytości. • Czas
KUCHNIA POLSKA
Koktajl truskawkowy 212Korzystając z sezonu na truskawki, warto przyrządzić koktajl na ich bazie. Są to owoce, które skutecznie wspomagają spalanie tłuszczu, zawierają wiele witamin i doskonale wpływają na
KUCHNIA POLSKA
Soczyste i chrupiące nuggetsy z kurczaka 620uwielbiane przez dzieci można także w łatwy sposób zrobić w domu. Polecam! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szklanka mąki olej do smażenia Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 150ml mleka przyprawy: sól, pieprz, czosnek w proszku, słodka i ostra papryka mielona *** Filet z kurczaka kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki(...)mleko i wsypujemy przyprawy (ok. 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki czosnku, szczypta pieprzu i szczypta ostrej papryki). Całość mieszamy mikserem przez około 2minuty, tak aby ciasto dobrze się napowietrzyło *** *** Kawałki kurczaka zalewamy ciastem, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, delikatnie ją solimy i mieszamy
Blog z Apetytem
Koktajl buraka 189Koktajl z buraków to prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna dla organizmu. Buraki nie tylko pomagają schudnąć, ale również wspomagają układ mięśniowy i krwionośny. • Czas przygotowania: 4
KUCHNIA POLSKA
Sernik na zimno z truskawkami 198Składniki : (na foremkę 28x24 cm) • 1 szklanka mleka • 2 łyżki żelatyny • 600 g twarogu z wiaderka • 2/3 szklanki cukru • 2 opakowania cukru waniliowego • 2 żółtka • 125
KUCHNIA POLSKA
Koktajl z kiwi 220Kiwi jest powszechnie uważane za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Zawiera ogromne ilości witamin, a ponadto oczyszcza z toksyn i korzystnie wpływa na układ pokarmowy
KUCHNIA POLSKA
Szybkie ciasto z rabarbarem 210Rabarbar, to jeden z owoców na który czekam z utęsknieniem cały rok. Uwielbiam go przede wszystkim za kwaskowaty smak, który idealnie współgra ze słodkim ciastem. Składniki suche: - 300 g mąki pszennej - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego Składniki mokre: - 2 jajka - 150 ml oleju - 220 g śmietany - 4 laski rabarbaru Do miski wsypałam(...)miski z suchymi składnikami, energicznie i krótko mieszając, tylko do ich połączenia. Rabarbar umyłam, pokroiłam na małe kawałki. Formę na tartę o średnicy 29 cm wysmarowałam masłem, wylałam ciasto i dodałam rabarbar, lekko wciskając go w ciasto. Ciasto piekłam w temp. 170 st. C przez 30 minut
Receptura smaku
Koktajl z selera naciowego 181Warzywno-owocowy koktajl, dzięki dodatkowi selera naciowego doskonale wpływa na układ nerwowy. • Czas przygotowania: 5 minut • Smak: z nutką miodu • Kiedy pić: z rana Składniki : • 2
KUCHNIA POLSKA
Koktajl z natki pietruszki 167Pietruszka to cenny dodatek do wielu potraw. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C i wiele innych składników odżywczych. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy
KUCHNIA POLSKA
Zapiekanka ze szparagami 214przykryciem, aż szparagi trochę zmiękną. W dużej misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek, sól i płatki drożdżowe. Dodać jogurt, wodę i sok z cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody. Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać i przełożyć do przygotowanej blachy. Czerwoną(...)cebulę pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, całość posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 50 min. - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić na pół godz. do przestygnięcia, następnie kroić. Zamiast szparagów można wykorzystać inne warzywa, np. kalafiora - podzielić na różyczki i podgotować na parze, następnie dodać do ciasta. Poniżej zdj. zapiekanki z kalafiorem
Domowa Cookierenka Agi
Muffiny jogurtowe z rabarbarem 167mówiłam, ale mam fenomenalną sąsiadkę. Jest wspaniała, życzliwa, ciepła, wspaniale się z nią rozmawia i czasami przynosi mi „dary”. Są to truskawki z własnej grządki, kawałek ciasta które właśnie upiekła. Przyniosła mi też rabarbar. Pamiętam jak moja mama robiła nam z rabarbaru ucierane ciasto, kompot, ja postanowiłam zrobić muffiny. Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem(...)zrobię tartę z musem rabarbarowym 2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe. Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 kostki masła (ok 100 g) 1 szkl. jogurtu naturalnego 3 jajka Masło
MojaQchnia.pl
Kajmakowa kostka z truskawkami 961Ciasto na biszkopcie i herbatnikach, składające się z paru pysznych warstw. Słodka masa budyniowa z dodatkiem kajmaku świetnie dopełnia smak truskawek, bitej śmietany i czekolady. Smaczne i lekkie ciasto z truskawkami, które na pewno posmakuje gościom. Moim smakowało ;) BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli KREM BUDYNIOWY Z KAJMAKIEM
https:KKuchniaMniam
Kopytka ze szpinakiem 218Zwykłe kopytka wszyscy znają ale zawsze można coś pokombinować aby było inaczej. Do ciasta dodałam szpinak, który nadał kluchom zielony kolor. Szpinak najlepiej rozdrobnić jak najdrobniej się da wtedy barwa kopytek będzie intensywnie zielona. składniki: 1 kg ugotowanych letnich ziemniaków 2 jajka 200 g świeżego szpinaku ok 2 szklanek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez(...)rozdrabniaczu, szpinak rozdrobnić najdrobniej jak sie da wtedy kopytka będa bardziej zielone. Do ziemniaków dodać rozdrobniony szpinak oraz make pszenną i ziemniaczaną. Wszystko zagnieść aby składniki się połączyły. Ciasto będzie się lepić ale ja już nie dodaję mąki. Ciasto podzielić na porcje, podsypać mąką. Uformować wałeczki, lekko spłaszczyc ręką. Pokroić pod skosem w romby, można także ciasto uformować w innym
Monia miesza i gotuje
Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką 219Kruszonka to jedno z moich ulubionych ciast. No dobrze, wiem, że to nie jest ciasto tylko dodatek, ale dla mnie może stanowić samodzielny wypiek. Pomysłów na dania z kruszonką jest mnóstwo. Zapewne każdy zna tradycyjne ciasta kruche z kruszonką , czy też owocowe crumble , w którym to właśnie kruszonka gra pierwsze skrzypce. Co by nie mówił, kruszonka zawsze kojarzyła mi się(...)piórka. W misce wymieszaj wszystkie warzywa, a następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce wymieszaj mąkę z masłem pokrojonym na mniejsze kawałki oraz z przyprawami. Zagniataj ciasto tak aby powstała kruszonka. Gotową kruszonką posyp warzywa. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawaj na ciepło. Smacznego Artykuł Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchni