ciasto - 163312 przepisów (strona:3973/10888)

Drożdżowe pierogi z kwaśną kapustą i grzybami 213

dzień z jeszcze większą miłością się gotuje.   W tym roku  drożdżowe  pierogi  przygotowałam, w których farsz z kwaśnej kapusty i prawdziwków schowałam. Ciasto delikatne z wyrazistym  farszem  - kwaśnym, ostrym, grzybowym - kontrastowało, ale smakowo idealnie współgrało. Pierożki same na ciepło zjadane, lub  barszczykiem czerwonym podane, będą fajnym urozmaiceniem, pierogów, kapusty grzybów połączeniem(...)mocno została odciśnięta dolewamy ½ kubka soku, lub wody. Kapustę z grzybami przesmażamy tak długo, aż odparuje z nich sok. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro. Odstawiamy do przestygnięcia. ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 100g mąki, mieszamy i pozostawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy, sól, olej, jajko i całość miksujemy do uzyskania gładkiej

Moniki Smakołyki
Pierogi z kiszoną kapustą, grzybami i suszonymi śliwkami 320

pieczarek 1 garść suszonych grzybów leśnych 50 g śliwek suszonych 1 łyżka miodu prawdziwego płynnego sól pieprz czarny majeranek olej rzepakowy Sem Co olej rydzowy Sem Co CIASTO NA PIEROGI: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sem Co szczypta soli Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować(...)oleju. Dodać zmielone składniki, chwilę obsmażać doprawiając solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. Na środku zrobić wgłębienie, wlać olej i dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na stolnicy, podsypując dodatkowo mąką na grubość ok 3 mm. Wycinać koła o średnicy

https:KKuchniaMniam
Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem 154

Już bardzo dawno nie robiłam żadnych pralinek. I tak sobie pomyślałam, że Święta Bożego Narodzenia, to najlepszy czas na przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :) Zdecydowałam

Świat Ciasta
Wigilijne uszka z farszem grzybowym 452

Potrzebne składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej  250 g ciepłej wody 1 jajko  2 łyżki oleju Farsz: 200 g suszonych 1/2 cebuli  pieprz, sól Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy jajko, olej oraz ciepłą wodę. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie miękkie. Formujemy go w kulę i odstawiamy na ok. 15 min. Farsz: Grzyby(...)Całość smażymy na małym ogniu przyprawiając solą i pieprzem przez około 15 min. (aż grzyby zmiękną).  Następnie całość mielimy przez maszynkę na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wycinamy malutkie koła. Na każde wykrojone koło nakładamy łyżeczką farsz i formujemy uszka.  Przygotowane uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3-4 min (aż wypłyną

Łycha smaków
Sernik z brzoskwiniami 196

Średnie Przystępne Przepis na puszysty sernik z brzoskwiniami. Sernik jest chyba jednym z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast. Przygotowujemy go na różne okazje i często na różne sposoby. Rodzajów serników jest naprawdę sporo – zaczynając od tradycyjnego, poprzez sernik z rosą, aż po serniki królewskie czy wiedeńskie. Dużą popularnością cieszą się także […] Artykuł Sernik z brzoskwiniami pochodzi

PysiaGotuje.pl
drobne ciasteczka 245

Boże Narodzenie ciasteczka upiec trzeba i basta. W tym roku czas miałam trochę ograniczony, dlatego zrobiłam ciasto z jednego przepisu podstawowego a później przerobiłam na kilka rodzajów. Do jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią(...)część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się wałkowało (ciut się rwało) ale za to po upieczeniu było wspaniałe. Jeśli jeszcze zastanawiacie się czy nie upiec ciasteczek to namawiam:) Podaję przepis na ciasto podstawowe, z dodatkami możecie kombinować dowolnie.  Składniki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sałatka z camembertem i granatem 418

Pyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasteczka maślano-cynamonowe 170

smakują w Boże Narodzenie – takie ciasteczka z pewnością znajdą swoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru(...)ciasteczka orzechowe , łyżeczkę cynamonu, powstaną ciasteczka cynamonowe, połowa łyżeczki imbiru – ciasteczka imbirowe. Tak czy siak, zawsze szybko znikają, mogę je schować w pięknym nowym świątecznym pojemniku na ciasta, a i tak wytrzymają tam max. 3 dni No i dobrze, jak się rozpieszczać to na całego! Udanych wypieków i Wesołych Świąt! ♥ Ciasteczka maślano-cynamonowe Składniki: 350 g mąki pszennej

Zasmakuj Kuchni
Pierniczki imbirowe – ulubione 232

trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz(...)upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Wesołych Świąt 191

,, Coś jest w świętach Bożego Narodzenia, co raz po raz każe zajrzeć nam w głąb siebie, w nasze wspomnienia i pragnienia, w naszą dziecięcą duszę. Ona

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka z jabłkami i krówkami 193

Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy

Świat Ciasta
Blok czekoladowy 190

wyobrażam sobie, by w czasie świąt bożonarodzeniowych zabrakło tego ciasta. Zobaczcie jak powstaje blok czekoladowy. Blok czekoladowy to jedno z tych ciast, które powstaje bez gotowania. Od zawsze kojarzy się mi z grudniowymi świętami. Pozycja obowiązkowa do kawy lub herbaty w pierwszy bądź drugi dzień świąt bożonarodzeniowych. Ten osobliwy deser jest bardzo kaloryczny, ale kto nie lubi trochę grzeszyć(...)przygotowania bloku będzie wam potrzebny garnek, najlepiej taki 5-litrowy, by wszystko się zmieściło. Jeśli nie macie dobrego garnka w domu zajrzyjcie tutaj. Ponadto przyda wam się forma do ciasta – keksówka. Niedroga do dostania jest tutaj . Gdybyście mieli ochotę na inny deser to polecam wam krem z serka homogenizowanego. Możecie także spróbować moich świątecznych przepisów . Ułatwią wam przygotowanie wigilii

Kuchennyviral.pl
Korzenne ciasteczka dla Świętego Mikołaja, czyli Speculoos 228

wyrobu ciasteczek, są ich lustrzanym odbiciem. po łacinie speculum znaczy lustro . Tradycyjnie wypieka się je w drewnianych formach, których nie mam i zamiaru kupować specjalnie nie mam, ale ciasto jest na tyle przyjemnie w pracy, że można wycinać i wyciskach kształty dowolnymi foremkami. Ciasteczka są bajecznie chrupiące i na moje „oko ” będą takie minimum tydzień przechowywane w suchym(...)składniki znalazłam w gotowej mieszance pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wymieszaj mąkę, cukier i przyprawy, następnie dodaj mleko i zimny olej (musi być w formie stałej) i zagnieć ciasto. Ponieważ z wegańskim kruchym ciastem pracuje się bardzo ciężko, tj. olej kokosowy schładzany robi się jak kamień, i za Chiny ludowe nie da się tego ładnie rozwałkować, bo się kruszy

greenscarf
Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami – kuchnia podkarpacka 201

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły go panie(...)Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, która została wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Składniki na około 30 sztuk: ciasto: 250 g mąki pszennej 1 małe jajko ½ szklanki letniej wody 1 łyżka oleju duża szczypta soli farsz: 100 g  zmielonych orzechów włoskich 75 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych), drobno

Trzeci talerz