ciasto - 163312 przepisów (strona:3980/10888)

Babeczki marchewkowo - migadałowe 146

Babeczki marchewkowo - migdałowe Wiele osób lubi ciasta marchewkowe - u mnie tym razem w formie pysznych babeczek,  o aromacie migdałowym. Składniki: (na około 12 babeczek) Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 0,5 szklanki posiekanych migdałów parę kropel aromatu migdałowego (można(...)pominąć) Na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany parę kropel soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem, stopniowo wlewać olej. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodać startą marchewkę, migdały i parę kropel aromatu. Całość połączyć.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasta do około 3/4 wysokości papilotki.  Piec

My sweet a life
Vanillekipferl 190

orzechowe z waniliową nutą, wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli dalej zastanawiacie się, jakie ciasteczka upiec na Święta, warto je wypróbować, a na pewno będziecie mile zaskoczeni. Składniki: Na ciasto: 270 g mąki  200 g zimnego masła 100 g zmielonych drobno orzechów włoskich 80 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka Dodatkowo: cukier puder  1 opakowanie cukru(...)waniliowego Przygotowanie: Masło przesiekać z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Po wyjęciu z lodówki, odrywać po kawałku ciasta. W dłoniach lub na blacie kuchennym tworzyć ruloniki, a następnie formować rogaliki. Jeśli ciasto będzie się za mocno lepić, należy go ponownie schłodzić, bądź blat

My sweet a life
Pierniczki na smalcu 196

Pierniczki na smalcu Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu. Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne. A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania. Dobre na co dzień i od święta. Składniki: Na ciasto: 125 g miodu 90 g cukru 50 g smalcu 5 łyżek mleka 250 g mąki(...)łyżeczki mielonych goździków (przyprawy można zastąpić 3,5 - 4 łyżeczkami gotowej przyprawy do piernika) Na polewę: 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki masła Przygotowanie: Ciasto: Na 4-6 tygodni wcześniej: Miód, smalec i cukier gotować do momentu rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać szczyptę soli oraz przyprawy. Wymieszać i odstawi ć do wystudzenia. Następnie dodać jajko

My sweet a life
Naleśniki cynamonowe 141

warto czasami coś urozmaicić. Dzięki temu powstały te oto naleśniki cynamonowe, które dzięki dodatkowi musu jabłkowego i serka o smaku pieczone jabłko wręcz imitują smak szarlotki.  Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: mus jabłkowy serek(...)smaku pieczone jabłko Przygotowanie: Ciasto: Jajka krótko zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolitą masę. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać mleka. Smażyć najlepiej bez dodatku masła na nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor (bądź na niewielkiej ilości masła - jeśli występuje taka konieczność). Podanie: Połowę naleśnika posmarować serkiem, a na drugą połowę nałożyć

My sweet a life
Kora orzechowa 206

Kora orzechowa Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu, gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy. Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkał się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych(...)jednej puszki  Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka  1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy  masę

My sweet a life
Makowiec królewski 779

bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy(...)tylko od strony wewnętrznej, czyli tam gdzie później nałożyłam masę makową). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia. Smacznego Artykuł Makowiec królewski pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Korzenne ciastka pierniczki 165

mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier. Dodajemy zawartość moździerza i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wlewamy melasę, mleko i olej i mieszając łyżką, a później rękami uzyskujemy piernikowe ciasto Formujemy kulkę lub blok, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ciasto stwardnieje i będzie chętniej współpracowało. Po wyciągnięciu(...)lodówki ciasta, odkrawamy kawałek. Kładziemy go na czystej powierzchni podsypanej mąką, a resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wykrawamy ciasteczka w ulubionych kształtach. U nas królują gwiazdki w towarzystwie mikołajów i reniferów Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy przez około 8-10 minut

Lamarida.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 190

Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju około 2 szklanek ciepłej wody Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Przygotowanie : grzyby opłucz, zalej(...)cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiaj ciasto, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut nastaw wodę w garnku na gotowanie, posól i dodaj odrobinę oleju ciasto podziel

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 166

Niedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi potrawami, ciastami, sałatkami. Dlatego mam dziś dla Was coś tradycyjnego, jednak w zupełnie innym wydaniu. Wiem, że tradycjonaliści machną ręką i pójdą dalej, stwierdzając, że wigilijny barszcz na zakwasie jest jedyny w swoim rodzaju(...)łyżek Wielkopolskiegooleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 3 ząbki czosnku ¾ litra bulionu warzywnego Sól morska, pieprz do smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku

Kuchnia w czekoladzie
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 196

inspirując się tradycyjnym śląskim bożonarodzeniowym deserem. Dlatego na talerzu widzimy nadzienie rogala w formie makówek przygotowanych z białego maku z bułką moczoną w mleku, miodem i bakaliami. Zamiast półfrancuskiego ciasta przygotowałem „niby to pokruszone rogale” z maślanych ciastek  sablé . Obok znajdziemy bitą śmietanę aromatyzowaną skórką pomarańczową oraz karob. Deser zaś wieńczy dekor z karmelu z orzechami. Taką dekonstrukcję polecam(...)najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka i dodaj pokrojone masło i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą, uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Kolejno ciasto cienko rozwałkuj (na ok. 0,5 mm) na podsypanym mąką blacie i powycinaj

Food Square
Ciasteczka Pizzowe 175

Pyszne, na jeden kęs, na imprezę, dla dzieciaczków, na przekąskę po prostu idealne : > Składniki na około 20 malutkich ciastek pizzowych: Ciasto: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 10 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/3 szkl wody z mlekiem (pół na pół) 1 łyżka oleju Dodatki: kiełbaski, kabanoski, frankfurterki, szynka pokrojona w kosteczkę około 1 łyżka(...)kulki mozzarelli pokrojonej w paski 1. W garnuszku zagrzewamy wodę z mlekiem i cukrem, i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Następnie z wyrośniętego zaczynu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dodajemy olej i wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodziło od reki lub od miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. 3. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy na blacie (czyli

Gotowanie...to proste !
Rolada serowa nadziana szpinakiem i pieczarkami 291

Kotlin Łagodny idealnie tutaj pasuje 😀 Wbrew pozorom, poniższa rolada jest łatwa do przygotowania. Pamiętajcie o tym, aby nie dodać zbyt dużej ilości soli do farszu jak i mięsa, ponieważ ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku.  #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki na 1 dużą roladę: ciasto serowe 250 g startego, żółtego sera (np. goudy) 2-3 łyżki majonezu(...)ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do miski wbić jajka, dodać ser i majonez. Za pomocą łyżki składniki wymieszać ze sobą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na roladę. Delikatnie wyrównać. Piec około 25-30 minut w 165ºC (aż do lekkiego zezłocenia). W międzyczasie piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze kawałki. Ewentualnie lekko rozbić

Ugotować
kompot z suszu nie tylko na świąteczny stół 253

składniki: 300 g owoców suszonych Helio kora cynamonu kilka goździków miód do smaku 1 pomarańcza opcjonalnie cytryna ok. 1500 ml wody wykonanie: Suszone owoce przelewamy na

Domowy Smak Jedzenia
Chleb razowo-marchewkowy (Pane integrale alle carote) 160

wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie startą marchew i 1 łyżeczkę soli. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.   Ciasto przykrywamy wilgotn ą ściereczką(...)odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy, formujemy podłużny bochenek, wykładamy  na form ę  posmarowaną olejem oraz oprószoną mąką. Chleb  przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzin ę . C hleb pieczemy

La grande e la piccola cuoca
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 174

CIASTO WŁAŚCIWE : 600 - 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 300 ml ciepłej wody 1/2 szklanka pomieszanych ziaren ( słonecznika i siemienia lnianego ) drożdże 25 g ( jeżeli chcemy aby chleb szybko wyrósł, nie będziemy czekać kilka godzin(...)PRZYGOTOWANIE : Zakwas i składniki na chleb przekładamy do dużej miski, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie chcemy czekać kilka godzin na rośnięcie chleba, dodajemy wymieszane z wodą drożdże i dokładnie zagniatamy chleb. Ciasto rośnie kilka godzin na zakwasie a z drożdżami i kwasem tylko 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować, raz lub dwa zagnieść i pozostawić do ponownego rośnięcia

Kulinarne Fantazje Marioli