ciasto - 162322 przepisów (strona:3980/10822)

Faworki na cydrze 127

trzeba coś z niej zrobić – faworki na cydrze , tego jeszcze nie próbowałam I tak zamiast zmagać się z zadaniami z mowy zależnej i niezależnej, zabrałam się za zagniatanie ciasta, wykrawanie i pieczenie faworków Mega rozluźniające i uspokajające zajęcie A i w sumie wałkowanie ciasta na faworki na cydrze , można już zaliczyć jako trening rąk Faworki na cydrze przepis(...)żółtka tłuszcz do smażenia + cukier puder do posypania Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij do niego żółtka oraz cydr. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto zagniataj ok. 5 minut. Następnie owiń je folią i wstaw do lodówki na ok. 60 min. Następnie podziel je na 3 części. Każdą

365 dni dookoła kuchni
Pączki z ciasta budyniowego 200

Tłusty Czwartek nie może u nas zabraknąć domowych pączków! :) Tym razem zrobiłam je nieco inaczej, na bazie ciasta budyniowego a do nadziania wykorzystałam gotową konfiturę malinową oraz krem waniliowy. Wyszły pyszne, aczkolwiek pączki z domową konfiturą różaną oraz powidłami ze śliwek są po prostu niezastąpione!  Ciasto:  1 kg mąki,  6 żółtek + 2 jajka,  100g świeżych drożdży(...)miski, dodać sól, wkruszyć drożdże oraz dodać pokrojone na kawałki masło. Dodać ugotowany budyń. Jajka oraz żółtka utrzeć wraz z cukrem. Dodać do mąki. Wlać spirytus. Zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je w misce, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywać małe porcja ciasta ( w razie potrzeby dosypać troszkę mąki), formować pączki

Z miłości do słodkości
NieTłusty Czwartek 171

mleko, dodaj świeże drożdże, cukier. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. 2. W dużej misce połącz mąkę z zaczynem, dodaj jaja i olej kokosowy oraz szczyptę soli. 3. Po połączeniu wyrabiaj ciasto na gładką masę. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie lśniące i gładkie. Takie ciasto przykryj bawełnianą szmatką i pozwól mu odpocząć i urosnąć. 4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij

Mostek w kuchni
Pączki z powiodłami śliwkowymi 149

ok.20 minut.Zółtka z cukrami miksujemy na puszystą masę.Mąkę przesiewamy do miski,wsypujemy sól,dodajemy masę jajeczną,rozczyn i alkohol.Zagniatamy wszystkie składniki i wlewamy roztopione i przestudzone masło.Ciasto wyrabiamy tak długo,aż zacznie odchodzić od ręki.W razie gdyby ciasto było za gęste dolewamy mleka,(wszystko zależy od jakości mąki).Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia na tak długo,aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na lekko posypanym mąką blacie.Wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 5 cm,formujemy kulki i odkładamy na blat obsypany mąką,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok.20 min.do wyrośnięcia. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy do temperatury 170-175 º C. Wrzucamy pączki* górą do dołu

Anielskie wypieki
Pieczone FIT pączki z masłem orzechowym 186

Waszym najbliższym. Ja zaraz będę szykować trzecią porcję pączków, gdyż każda poprzednia znikała w mgnieniu oka Zapraszam również do wypróbowania pieczonych pączków z dziurką i faworków z ciasta francuskiego! Składniki na 10-16 pączków: – 300g mąki pszennej typ 550 – 150ml letniej wody – 25ml oleju – 20g świeżych drożdży – 2-3 łyżki cukru pudru + pół łyżeczki(...)pół łyżeczki). Mieszamy widelcem, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy przesianą mąkę, olej, cukier i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i ręką wyrabiamy na elastyczne, jednolite ciasto, tak by odchodziło od ręki i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-60 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte

Be Fit Be Strong
Pączki z nadzieniem różanym i cukrem pudrem 130

tłusty czwartek pączki muszą być obowiązkowo, ale w inne dni również smakują pysznie. Ciasto: 1 kg mąki pszennej 2 szklanki mleka 100 gram drożdży 6 żółtek 10 dkg masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego konfitura różana cukier puder Diamant do posypania Żółtka rozcieramy z drożdżami i cukrem waniliowym(...)garnka wlewamy mleko, dodajemy olej, masło i cukier, zagotowujemy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzone mleko, żółtka z drożdżami, spirytus, sól i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie to go lekko rozwałkowujemy wycinamy kółka i na środek każdego dajemy po łyżce konfitury różanej i formujemy pączki i odkładamy je jeszcze na chwilę niech

Kuchnia u Bietki
Delikatne i lekkie pączki na serku 165

Delikatne i lekki pączki na serku – szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnych pączków przygotowywanych z ciasta drożdżowego. Pączki na serku bardzo łatwo formuje się łyżeczką, a po smażeniu najlepiej po prostu szybko obtoczyć je w drobnym cukrze lub drobnym cukrze wymieszanym z cynamonem (taką wersję uwielbiamy najbardziej). Delikatne i lekki pączki na serku smakują oczywiście najlepiej na ciepło(...)można użyć widelca. W szerokim garnku lub rondelku rozgrzać olej – powinien mieć temperaturę ok. 175 stopni C. Łyżką lub łyżeczką (Zależy jaką chcecie uzyskać wielkość pączków) nabierać ciasto i na rozgrzany olej. Jeśli ciasto za bardzo klei się Wam do łyżki, możecie ją co jakiś czas moczyć w oleju – ciasto będzie z niej ładniej odchodzić. Pączki smażymy

Pociąg Do Kuchni
Mini Szarlotki 114

Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy(...)jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy

Dziś Ja gotuje
Pączki wykrawane wg Aleex 175

misy miksera wsypać przesianą mąkę. Dodać resztę składników: żółtka i jajko, cukier i cukier waniliowy, szczyptę soli, alkohol i ciepłe mleko. 3. Do dać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło i dokładnie wyrobić. Ciasto może być lepkie, ale staramy się nie podsypywać mąką. 4. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na około 1,5 godziny, aż ciasto(...)podwoi swoją objętość. 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkować, szklanką wykrawać krążki i odkładać na bok. 6. Wykrojone pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 7. W szerokim rondlu rozgrzać smalec do temperatury 175 stopni C. Smażyć pączki po ok. 2-3 minuty z każdej strony. 8. Upieczone osączamy na papierowym ręczniku

W mojej kuchni
Parówki w cieście drożdżowym 148

Parówki otulone sprężystym, drożdżowym ciastem. Efektowna i pyszna przekąska, która najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: 500 g mąki pszennej pół szklanki mleka pół szklanki wody pół szklanki oleju 1 duże jajko 3 dag świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Dodatkowo: 8 dłuższych, cienkich parówek żółtko do smarowania kminek do podsypywania           Mąkę wsypać(...)letniego płynu. Kiedy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Początkowo wyrabiać w naczyniu, a gdy już składniki się połączą przełożyć na blat i  wyrabiać jeszcze chwilę. Z gładkiego, elastycznego ciasta uformować kulę i ponownie umieścić je w naczyniu. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na blat lekko obsypany mąką. Krótko wyrobić, po czym

Praktyczna pl
Dietetyczne pączki pieczone 152

nadużycie ;)  Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem.  Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis na około 30 średnich pączków z dziurką(...)łyżki soku z cytryny.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny w razie potrzeby dodać więcej solu kub cukru pudru Wykonanie.  Z podanych składników zagnieść sprężyste miękkie ciasto.  Przykryć ściereczką i odstawić aby ciasto urosło na około 1 godzinę Po tym czasie ciasto lekko zagnieść rozwałkować i wycinać kółka . Mniejszą wykrawaczką wyciąć kółko w środku. Poukładać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Focaccia z pomidorkami i parmezanem 100

łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans, aby powstał rozczyn.  Pomidorki pokroić na połówki, parmezan zetrzeć na duże wiórki. Do miski z mąką wlać rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko zagnieść. Dużą blaszkę posmarować oliwą i rozwałkować na niej ciasto(...)kształt prostokąta lub placka o średnicy około 30 cm. Odstawić ponownie na około 30 minut, aż podrośnie. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na cieście ułożyć połówki pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć suszonym rozmarynem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor. Upieczoną focaccie skropić oliwą i posypać świeżo mieloną solą i startym

wyzwania kuchenne
Bezglutenowe pączusie z twarogiem 151

Twaróg zblendować na gładką masę dodając 100 ml mleka. Do suchych składników dodać jajko, zmielony ser i lekko podgrzane mleko (180 ml). Całość porządnie zmiksować ale nie za długo. Ciasto powinno być dosyć rzadkie - nie da się z niego ręcznie ulepić pączka ale nie może być nazbyt rzadkie i lejące bo rodzynki utoną. Przy miksowaniu powinny zostawać ślady, które powoli(...)zanikają. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.  W rondelku lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Ja zawsze łączę smalec z olejem rzepakowym - smażenie na smalcu nadaje potrawom chrupkości. Łyżkę zamoczyć w gorącym tłuszczu, nabierać kolejno porcje ciasta o wielkości 1/2 łyżki i wrzucać je na tłuszcz. Można je spychać drugą łyżką. Smażyć na złoto z obu stron, osączać na ręczniku papierowym

Ze smakiem bez glutenu
Donaty z czekoladą 139

kruszymy drożdże, dodajemy cukier, cukier waniliowy i 1.4 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy jajka, i przesiewamy stopniowo mąkę, ścieramy skórkę z wyparzonej pomarańczy i zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką,przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Miskę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na 1 cm, następnie wycinamy szklanką koła a tylką do dekoracji dziurkę w środku. Wycięte krążki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W wysokim rondlu rozgrzewamy około 1 l oleju, wkładamy po kila sztuk i smażymy na złoty kolor z obydwu stron

Sama słodycz i szczypta chili
Mini pączki 148

puch stawiając miskę na garnku z wrzątkiem i rózgą. Ubijaj żółtka na kogel mogel. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto  wyrasta około od godziny(...)dwóch. Powinno zrobić się 2 razy większe niż było na początku. Z  ciasta  zrób kulkę rozpłaszcz na stolnicy.  Potnij nożem na mniej więcej równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj ładną kulkę. Ułóż  na deseczce posypaną mąką w sporej odległości jeden od drugiego, aby po wyrośnięciu paczki nie zlepiły się. Pączki wyrosną po około

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania