ciasto - 164325 przepisów (strona:3980/10955)

Wielkanocna babka z czekoladą i kolorowymi cukierkami. 235

jamie brzusznej, dzięki tamu będziecie mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi i czuć się komfortowo, nawet po sycącym posiłku.   „Espumisan Max to wyrób medyczny CE” Składniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cukry waniliowe(...)mlecznej czekolady Dodatkowo: 5 dag białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek

Izabelawkuchni
Tartaletki - jajka sadzone na słodko 221

Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 80g cukru pudru 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa: 250g mascarpone 250g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 18 połówek brzoskwiń z zalewy olej(...)wysmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek

Szalona Kuchnia Eweliny
Placuszki bananowo-kokosowe 273

czubate łyżki maki kukurydzianej cynamon Wykonanie: W misce blenderem miksujemy na gładka masę jajka, ser oraz banany, następnie dodajemy wiórki kokosowe, mąkę oraz cynamon, mieszamy delikatnie trzepaczką, gdyby ciasto było za gęste dodajemy odrobinę mleka. odstawiamy ciasto na 15-20 min. aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni wysmarowanej  olejem kokosowym, z obu stron na złoty kolor, podajemy z dżemem

kgwjanczewo
Pomarańczowy mazurek 214

Składniki – porcja na formę o średnicy 26 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 50 gram masła, 1 jajko. Glazura: 60 gram masła, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1 galaretka pomarańczowa. Dekoracje: rodzynki, orzechy ziemne niesolone, płatki migdałów, gorzka czekolada. Krok 1 Mąkę łączymy z cukrem, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko(...)Całość zagniatamy na gładkie ciasto, które następnie chłodzimy około 30 minut. Krok 2 Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 1/2 cm i przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez około 15 minut. Krok 3 W garnku roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego cukier i całość zagotowujemy. Krok

Coś bym zjadła
Chlebki tostowe maślane 383

drożdże i cukier. Wlać wodę i wymieszać. Dodać sól, olej i na początek 4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Resztę mąki dodawać stopniowo, po ok pół szklanki, cały czas zagniatając ciasto. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz jej całej To wszystko zależy od rodzaju mąki z jakiej będzie pieczony chleb. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, nie za twarde. Mi wystarczyło(...)szklanek. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć folią. Pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie uderzyć pięścią aby je odpowietrzyć i podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, którego krótszy bok jest równy długości keksówki, w której będzie się piekł. Ciasto zwinąć w rulon i włożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Przykryć

Smakołyki Asi
sałatka z białą fasolką 180

składniki: 100 g makaronu kokardki 1 puszka białej fasoli Jamar 7-10 pomidorków koktaliowych ok. 100 g piersi kurczaka 2 łyżki pesto ok. 60 g czarnych

Domowy Smak Jedzenia
Krokiety a'la ruskie 221

oczywiście po swojemu. Krokiety a'la ruskie naleśniki: 2 szkl. mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 400 g utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 200 g sera twarogowego (u mnie bez laktozy(...)mała cebula, przesmażona na oleju jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki ciasta mieszamy trzepaczka tak by powstało dość gęste ale jednocześnie lejące ciasto bez grudek. Odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie na patelni z odrobina oleju smażymy cienkie naleśniki, tak by były rumiane z obu stron. W misce łączymy składniki nadzienia, ucieramy je widelcem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym 181

użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym Przygotowanie: Kruche ciasto przygotowujemy jak w przepisie na mazurek . Jak sami możecie zobaczyć, żeby nie wyszły mi miliardy babeczek po prostu tutaj zmniejszyłam proporcje o połowę (oprócz masła – jego dodałam ciut więcej). Dobrze jest(...)zagnieść ciasto, aby uzyskać w miarę plastyczną konsystencję. Nakładamy ciasto na grubość ok. 3 mm do małych foremek i dociskamy do brzegów. Można ciasto najpierw rozwałkować, a potem nakładać w foremki – jak komu wygodnie. Delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoto, temp. 180 stopni, grzanie góra-dół. Pomarańcze nakłuwamy w kilku miejscach i gotujemy tak długo, aż staną się miękkie

Kate's Kitchen
Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku 391

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Podoba mi się zapach pracujących drożdży oraz ciepłego masła i mleka. Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest niezwykłe. To bardzo proste do zrobienia ciasto o wyjątkowym smaku.  Ciasto wychodzi jednocześnie delikatne i mocno maślane. Niesamowicie smakuje zaraz po przestudzeniu. Następnego dnia jest świetne do porannej kawy. Warto je upiec

AniaGotuje.pl
Miękkie ciasteczka z czekoladą 217

Jestem fanką miękkich ciasteczek, dlatego w mojej kolekcji nie mogło zabraknąć tych z czekoladą ;). Ciasteczka zrobiły furorę na urodzinkach Kacperka, gdzie

Słodki Pomysł
Naleśniki z mąki kokosowej 248

sprzedawaną także jako mąka) ziemniaczaną, która nada elastyczności. Dodatkowo gorące naleśniki przykrywam talerzem , dzięki czemu chłoną parującą wodę i zachowują delikatną konsystencję. No i oczywiście woda gazowana, która spulchnia ciasto. W ten sposób robię przepyszne, idealne kokosowe naleśniki, których smak podbijam delikatnym serkiem bananowym i musem z owoców. Niebo w gębie! Z podanych proporcji wyszło mi 6 naleśników (o średnicy(...)czyli 3 porcje. Naleśniki z mąki kokosowej 2018-03-22 14:20:36 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Ciasto na naleśniki około 125 ml wody gazowanej (w zależności od tego, ile wchłonie mąka) 3-4 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżki kakao niskotłuszczowego 250 g mleka 2% tłuszczu 75 g skrobi (mąki) ziemniaczanej 50 g mąki kokosowej 3 jajka M ziarenka

Powiedz dietom nie
Cukinia smażona w cieście naleśnikowym 236

Składniki: 2 średniej wielkości cukinie Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól olej do smażenia Sposób wykonania: Cukinię kroimy w krążki o grubości 1 cm. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż na zwykłe naleśniki(...)Cukinię wsypujemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy cukinie z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smażoną cukinię podajemy np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym (przepis znajdziesz  tutaj

Qchnia po prostu
BUŁKI ORKISZOWE -NASZE ULUBIONE 229

oliwę, sól oraz wodę, dodać wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, ja wyręczam się hakiem miksera, ale można również ręcznie. Pod koniec dodać stopniowo pozostałą mąkę, w razie potrzeby (gdyby ciasto było bardzo lepkie) dosypać jeszcze 10-20g mąki. Ciasto powinno być sprężyste, dość luźne, ale niezbyt klejące. Ciasto przełożyć do miski przesmarowanej oliwą, przykryć i odstawić do podwojenia objętości(...)ok.45 minut. Po tym czasie ciasto zbić, podzielić na ok.10-12 części, z każdej uformować bułkę (najlepiej dłońmi maczanymi w oliwie), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Ja swoje bułki nacięłam przed odstawieniem lekko nożykiem, ale nie jest to konieczne. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół

Smaczne Zdrowe
Zajączki truflowe 180

drożdżowe do koszyczka wielkanocnego i nie tylko. Dzieci będą zachwycone. Są proste do zrobienia, i możemy razem z naszymi pociechami takie wyczarować. Radość pieczenia jest ogromna i potem jedzenia. ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 dkg drożdży 1 jajko szczypta soli 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany gęstej 1 łyżka masła nadzienie:9 cukierków(...)śmietany. Odstawiam przykryty ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka śmietanę, sól. Jajko ubijam z cukrem mikserem i dodaję do mąki. Ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło, i dalej ciasto wyrabiam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na półtorej godziny. Ciasto wykładam na stolnice

wesoła kuchnia
Kołaczyki z jagodami. 246

właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych proporcji jest bardzo miękkie i puszyste, najlepsze jeszcze lekko ciepłe ;) Ja do nadziania moich kołaczyków użyłam mrożonych jagód, lecz w sezonie polecam oczywiście świeże. Składniki na kołaczyki(...)czasie, gdy drożdże podwoją swoją objętość, do miski dodajemy cukier oraz mleko wymieszane z jajkiem. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) przez około 8 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Teraz wlewamy masło i wyrabiamy aż do wchłonięcia się tłuszczu, czyli około 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania