smażenia do podania: masło orzechowe, ulubione owoce, miód, dżem, jogurt Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajko roztrzepać z cukrem, wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wmieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką wykładać ciasto. Placki
Obiad gotowygłowy na wykorzystanie półmiska to była tarta. Zrobiłam tartę z kremem o smaku kiwi i podałam ją oczywiście w tym półmisku. Pięknie prezentował się na stole. Składniki Kruche ciasto: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl krupczatki 100 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany Krem: 500 ml wody(...)kisiel cytrynowy z cukrem 1 galaretka o smaku kiwi 100 g masła Dodatkowo: 1 kiwi 100 ml zimnej kremówki 1 łyżeczka płaska cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia . Włożyć do 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i nakłuć widelcem. Piec w 190 stopniach około
Ala piecze i gotujeoleju do smażenia cukier puder Mąkę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i miękkim masłem pokrojonym na małe kawałki. Do suchych składników z masłem dodać rozbełtane jajka. Wyrobić na gładkie ciasto. W wyrobionym cieście zrobić wgłębienie i dodać spirytus. Ponownie wyrobić. Ciasto podzielić nożem na kilka części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować cieniutko na blacie podsypanym mąką. Uwaga(...)mąki nie może być zbyt dużo, by podczas smażenia nie odpadała od faworków i się nie przypalała . Ciasto podzielić na paski szerokości 3-4 cm i dowolnej długości. W każdym pasku zrobić nacięcie równoległe do boków pasków. Przełożyć jedną końcówkę paska przez nacięcie i uformować faworka (patrz zdjęcia obok). Faworki odkładać na duży ręcznik. W głębokiej patelni lub jeszcze lepiej
Weekendy w domu i ogrodziePyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek(...)szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na pięć
VioletoweKucharzeniedokładniejszym opisem przygotowania oraz większą ilością zdjęć. Kokosanki goszczą w naszym domu, mniej więcej od dwudziestu lat. Mojej rodzinie bardzo smakują, może Wy też je polubicie. Składniki na ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 500 g. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. margaryny Składniki na polewę: 1 kostka margaryny 600 g. cukru 4 łyżki kakao(...)wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, dodać mleko i mąkę z proszkiem. Zmiksować. Następnie wlać margarynę, ponownie zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie pokroić na nieduże kawałki. Prostokąty, kwadraty lub romby. Polewa
Agusiowe smakołykiSKŁADNIKI: • 2 pojedyncze piersi z kurczaka • 3/4 szkl. ryżu • curry, sól i pieprz • 1 papryka • 1 puszka kukurydzy • 1 średni ogórek • 1 por (biała część) • łyżka
KUCHNIA POLSKAPrzepis autorski (mój). Lubicie lekkie i rozpływające się w ustach ciasta? Jeśli tak, to świetnie trafiliście! Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych... Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu. Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy(...)warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki
Di gotujeW niedzielny poranek zapraszam na delikatny deserek dla Babci. Nawet dzieci potrafią go przyrządzić. Polecam :-) Panna Cota: Składniki: 5 płatków żelatyny 500 g słodkiej śmietany 130
dolcevitainmykitchengarnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Do szatkownicy robota przekładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy duże krążki, a następnie w krążkach robimy dziurkę najlepiej za pomocą kieliszka(...)Resztki ciasta łączymy ze sobą i powtarzamy tą samą czynność. Oponki ostrożnie przekładamy do garnka z wrzącym tłuszczem i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyciągnięciu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oponki posypujemy cukrem pudrem lub lukrem, ozdabiamy według uznania. Ja zrobiłam pół na pół. Z kilku łyżek cukru pudru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !) a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka :) Nie ma co się rozpisywać , po prostu(...)jednym żółtku. 5. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. 6. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). 7. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki. 8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto
Marcepanowa kuchniaWitajcie w sobotni poranek, chociaż pewnie, gdy skończę pisać ten post przerywany piciem kawy i podjadaniem pączków, będzie już południe. Mam nadzieję, że jesteście zdrowi i
dolcevitainmykitchenprzepis jest dla Was! Uwielbiam wszystko co kokosowe:) A, że miałam trochę wiórków ukrytych w szafce oraz mleczko kokosowe w lodówce i postanowiłam to połączyć. Dawno nie robiłam ciast bez pieczenia, dlatego uznałam, że fajnie będzie zrobić coś takiego na szybko. Spód ma lekko orzechowy posmak a wierzch pokrywa kokosowa bita śmietana. Niezamierzenie ale wyszło mi przy okazji wegańskie oraz(...)bezglutenowe ciasto:) Jeśli kochacie kokosy to spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g (jako słodzik policzyłam ksylitol): 241 kcal w tym: B: 4 g; W: 17 g; T: 18,5 g. Składniki Spód - 160 g mąki owsianej - 60 g masła orzechowego 100% - 140 ml mleka roślinnego Masa kokosowa - 200 g wiórek kokosowych - puszka mleczka kokosowego - cukier/ słodzik wedle uznania
Health-Fit-LifeSKŁADNIKI: • 300 g makaronu farfalle • 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki • puszka pokrojonych pomidorów • 1 większy bakłażan lub 2 małe • 1 cebula • 1 pęczek
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI : • 1 bagietka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chilli • 300 g świeżego szpinaku • 2 pomidory • 5 plastrów salami • 1 mozzarella • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
KUCHNIA POLSKApropozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle, że nie ma w nich mąki pszennej. Jej zamienniczka – mąka(...)pieczenia wymieszany z mąkę ryżową (powoli, cały czas ucierając). Do tak przygotowanej mieszanki dodaj rum, sok z cytryny i mleko kokosowe, cały czas miksuj, tak aby uzyskać jednolite ciasto. Powinn być lekko płynne (ciasto najlepiej ocenić wlewając je na gorący olej – gdy się nie rozpada to jest idealne :)) w przeciwnym wypadku dodaj więcej mąki). W dużym garnku
365 dni dookoła kuchni