się prezentują podane w specjalnym bambusowym koszyku do gotowania na parze , który nabyłam w sklepie Kuchnie świata . Wyszło pysznie!. Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 /około 12 sztuk Ciasto drożdżowe 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki stopionego i otudzonego masła szczypta soli Nadzienie mięsne(...)miejsce do czasu, aż zaczyn podwoi swoją objętość ( około 10-15 minut ). Do większej miski przesiać pozostałą część mąki, dodać podrośnięty zaczyn i wbić jajko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski. Dodać masło i krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką
Pieguskowa Kuchniaprzyprawą piernikową i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy masło i jedno jajko . Wszystko siekamy aż do połączenia się składników. Następnie dodajemy po 1 łyżce stopniowo letnie mleko i zagniatamy ciasto aż będzie twarde i gęste. Musimy uważać aby nie przesadzić z ilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik(...)stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną podczas pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut. Po wyjęciu czekamy aż pierniczki wystygną i ztwardnieją. Po tym czasie wkładamy
I LOVE LIFEPRZYGOTOWANIE : Zimną margarynę kroimy w kostkę, przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne gładkie ciasto, gdyby się kleiło to dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto można schłodzić. Masę makową przygotowujemy wcześniej, gdyby była rzadka dodajemy 2 łyżki kaszy manny. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych(...)silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto rozwałkowujemy na około 2 mm, posypując blat mąką. Foremkami wycinamy koła które układamy w foremkach i lekko je dociskamy. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 % C. Po ostudzeniu ostrożnie
Kulinarne Fantazje MarioliGdy robiłam pierwszy raz frużelinę pomarańczową nic nie wskazywało na sromotną porażkę. Stosując się do przepisu znalezionego w ‘google’
Słodki PomysłPomarańcze królują ostatnio na moim stole. Po ostatnim przepisie na galaretkę zapraszam na przepyszne pomarańcze w karmelowym syropie. Łatwy deser, który przepięknie wygląda nawet na świątecznym
dolcevitainmykitchenPamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem i kimchi Drukuj przepis Porcji: 50 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 500 g mąki, 50 g masła, łyżeczka soli, łyżeczka atramentu z mątwy, 300 ml wody FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego(...)kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku Przepis 1 CIASTO: mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, atrament oraz rozpuszczone masło. Czekamy, aż ciasto ostygnie, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie postępujemy
Kuchnia Bazyliitaki pikantniejszy, więc nawet nie chcieli. Przepis dodaję do akcji #myAmbition organizowanym na portalu Durszlak, dlatego pierożki podałam na talerzu z serii Palette . Składniki na ok 35 sztuk Ciasto: Ok 400g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 400g gotowanych ziemniaków 4 łyżki puree dyniowego 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego(...)płaska łyżeczka soli Ok ½ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 1 żółtko 3 łyżki mleka Czarnuszka Sposób przygotowania Ciasto: Do przesianej mąki dodajemy sól oraz olej, następnie stopniowo dolewamy wodę cały czas siekając. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok 30 minut, na wysypanej mąką desce pod szklanym przykryciem. Wałkujemy na grubość ok 3mm, wycinamy krążki wielkości szerszej szklanki. Przed nałożeniem farszu delikatnie ściskamy
Kuchnia w czekoladzieczasie gdy nasza mała miesięczna gwiazdeczka śpi, wraz z moją 3 latką spędzamy wolny czas na pieczeniu, a że Zośka uwielbia wykrawanie ciasta foremkami, szukamy pomysłów na ciasteczka. Pierniki (jak co roku z przepisu teściowej) od tygodnia leżą już w kartonie, przepis na nie choć był już na blogu przypomnę Wam z uwagi na fakt, iż pierniczki(...)łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła Sposób Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść gładkie ciasto. W razie, gdy ciasto będzie zbyt lepkie, dosypać mąki. Z ciasta wykroić za pomocą foremek ciasteczka, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, zachowując odstępy. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Kuchenne aromatywersja inna niż wszystkie Wędrując po zakamarkach internetu, znalazłam przepis na rozsławione ostatnimi czasy ciasto o nazwie jak batonik "3-bit". Pewnie bym nie zabrał się za zrobienie go zbyt szybko, no bo jak to - ciasto bez pieczenia? Jednak pewnego razu dostała telefon, że za parę godzin zjawią się goście. Jako że akurat wracałam do domu, wstąpiłam(...)Biedronki i zauważyłam herbatniki na półce ze słodyczami. Stwierdziłam, a co mi szkodzi spróbować, może zdążę przygotować to ciasto. I to był strzał w 10! Nie tylko goście byli zachwyceni, oni pokochali to ciasto. O tamtej pory często gości na moim stole, nie tylko jako deser na szybko, ale także na urodzinach - zawsze pierwsze znika
My sweet a lifeZebra Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem ładnie prezentujące się na stole. Urokliwie pasiasta zebra - deser dla małych, jak i dużych. Składniki Na ciasto: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka oranżady np. sprite 1 szklanka oleju 2,5 szklanki mąki + dodatkowo 3 łyżki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao(...)Przygotowanie Ciasto: Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cienką strużką wlewać najpierw oranżadę, a później olej, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać
My sweet a lifebyłby najlepszy, wtedy zobaczyłam jak zajada popularną czekoladę "Milka oreo", pomyślałam sobie, czemu nie - w końcu wszyscy chyba lubią oreo, a już na pewno moja siostra. Składniki: Na ciasto: 250 g margaryny 8 łyżek wody 1 cukier wanilinowy 4 łyżki kakao 1 szkl. cukru 4 jajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki(...)gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ciasto: Margarynę wraz z wodą, kakao i cukrami rozpuścić i gotować 3 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu dodać najpierw żółtka, wmieszać w masę, a następnie dodać przesianą mąkę
My sweet a lifejakiś czas temu, jednak całe szczęście domowa spiżarnia ugina się od różnego rodzaju przetworów, tam też znalazłam kompot i dżem agrestowy - tak też powstał agrestowiec. Składniki: Na ciasto kruche: 150 g mąki 1/3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 100 g masła aromat waniliowy (kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem(...)łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem
My sweet a lifeodstawić na około 15 min w ciepłe miejsce, by masa podwoiła objętość. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać szczyptę soli, lekko roztrzepane jajka, cukier i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, gdy zacznie odchodzić od ręki dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać do powstania sprężystego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąka, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę(...)ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować go na stolnicy oprószonej lekko mąką i wykrawać szklanką krążki. Krążki poukładać np. na blaszce lub blacie kuchennym przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 15 min do wyrośnięcia. Do najlepiej dużego garnka wlać ok 1/3 objętości wody. Na garnku przewiązać ścierkę, gazę lub bandaż. Wodę doprowadzić do wrzenia. Kluski układać na gazie
My sweet a lifemałej ilości mąki w domu. Naleśniki są elastyczne i dzięki dodatkowi budyniu, smakowo nieco różnią się od zwykłych naleśników, dzięki czemu są dobrą odmianą. Składniki: (na 4 naleśniki) Na ciasto: 2 jaja 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu w proszku 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) + dodatkowo do smażenia Dodatki: jogurt "Fantazja(...)czekoladowymi gwiazdkami jogurt "Fantazja" z truskawkami Lub jogurt naturalny i dżem truskawkowy (można podawać też z innymi dodatkami) Przygotowanie: Ciasto: Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać mleko, olej przesianą mąkę i opakowanie budyniu. Wymieszać na jednolitą masę. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju (lub masła). Chochelką nalewać ciasto na środek patelni i równomiernie rozprowadzać ciasto. Smażyć
My sweet a lifeteż górników, powstał taki oto przekładaniec na ich święto. Pomysł jeśli chodzi o wygląd został podpatrzony z zeszytu Siostry Anastazji, jednak z racji tego, że miało to być ciasto dla prawdziwych mężczyzn - również musiało to mieć odzwierciedlenie w całym cieście. Składniki: Na ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki kakao 250 g masła 2 kieliszki rumu (lub wódki) 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie) Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach
My sweet a life