łyżki śmietany 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: marmolada lub powidło cukier puder Mąkę posiekać z margaryną. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Owinąć folią, umieścić na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto podzielić na cztery części, rozwałkować. Dwa płaty ciasta posmarować marmoladą lub powidłem, przykryć pozostałym ciastem
Praktyczna plDziś częstuję pieguskiem :) Zrobiłam go na białkach, które zostały mi po pączkach. Prosty i szybki przepis, a ciasto bardzo smaczne. Wierzch ciasta posypałam cukrem pudrem. Nie robiłam żadnej polewy, ani lukru, bo ostatnio trochę się przesłodziłam :) Składniki: 7 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru (nie pełna) 150 g. margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki maku suchego 1 płaska łyżeczka(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wsypać mak, a na koniec olejek, oraz roztopioną i wystudzoną margarynę. Zmiksować mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Wystudzone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiskładniki: 150 g ziaren sezamu opcjonalnie: 2 łyżki oleju sezamowego (lub dowolnego roślinnego dobrej jakości) wykonanie: Sezam troszkę podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy. Przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaserka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, mascarpone i pokrojone masło. Wyrabiamy szybko ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk, przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, przekładamy ciasto z lodówki, chwilę(...)wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek (na ok. 5mm). Następnie wycinamy małą foremką w kształcie serduszka (lub inną) zgrabne ciasteczka. Resztę ciasta zagniatamy od nowa, rozwałkowujemy i wycinamy kolejne ciasteczka. Robimy tak, aż skończy się ciasto. Przekładamy ciasteczka na blaszkę i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasteczka
słodkie i nie tylko historie kulinarneSnickers to pyszne, lekko słodkie i pożywne ciasto. Dzisiaj mój przepis na snickersa bez pieczenia, wyszedł bardzo efektowny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam na większe uroczystości i nie tylko. SKŁADNIKI : 500 g herbatników ( mogą być jasne i ciemne ) 510 g masy kajmakowej ( duża puszka ) 2 budynie waniliowe po 40 g każdy 3 szklanki mleka 3 łyżki cukru(...)studzimy. Zimne mleko wlewamy do misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia. słoik gotowej masy jabłkowej. Sposób przygotowania: Margarynę z cukrem i mlekiem podgrzać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, jajkami i przestudzoną masą. 3/4 ciasta wylać na posmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. Piec ok 3 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Masę jabłkową wyłożyć na zrumienioną część ciasta, a na nią wylać pozostałą część(...)ciasta. Piec kolejne 20 minut
Pani domowaDziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników. Na dwie porcje Ciasto 250 g mąki 150 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki sos pomidorowy do pizzy 1 puszka tuńczyka(...)sera rokpol lub inny niebieski pleśniowy garść rukoli Wykonanie pizzy Mąkę wsyp do dużej miski i dodaj do niej drożdże, oliwę, sól, i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj przy pomocy łyżki, a kiedy zacznie się tworzyć zwarta masa, wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania sprężystości i gładkości. Wyrabiaj przynajmniej 5 minut. Następnie ciasto pozostaw w ciepłym miejscu
Jadło i czytadłokierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego(...)grudek i niewymieszanej mąki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie. Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskam bezpośrednio na rozgrzany olej, odcinając nożykiem lub nożyczkami. Smażę po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego
W kuchni Karmel-itkifaworkach już nawet nie wspominam ;) Zawsze wychodzą mi za duże, za grube, niezbyt kształtne ;) Są jednak bardzo smaczne. Faworki na piwie są kruche i delikatne. Nie trzeba "wybijać" ciasta, by wytworzyło się powietrze. Są też mniej kaloryczne niż te na śmietanie. Lubicie? Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)mąki pszennej 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka masła 200 ml piwa + olej do smażenia cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na mniejse części. Rozwałkować jedną część, pozostałe ciasto przykryć lnianą ściereczką, by nie obeschło. Wałkować bardzo cienkie placki. Płaty kroić na paski o szerokości około
Domowa cukiernia Ewyprzesiewamy mąkę, sodę, proszek,sól, dodajemy cukry i dobrze mieszamy. W drugiej misce łączymy jajka z jogurtem i zimnym masłem, wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy jeszcze mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki. Ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka
Pani na deseruwielbiam. Tym razem propozycja pizzy z grilla elektrycznego. Jaka wyszła, pewnie się zastanawiacie. Fajna, chrupiąca, czyli taka jaką lubię. Nie musimy mieć piekarnika żeby zrobić pizze. ciasto: 300 g mąki do pizzy typ 00 1/2 łyżeczki soli 170 ml wody letniej szczypta cukru 1 dkg drożdży 1/2 łyżeczki oregano 3 łyżki oliwy z oliwek farsz: 1/2 szklanki sosu pomidorowego(...)letniej dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, oregano, resztę wody, oliwę i wyrabiam mikserem ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Cukinię kroję na cienkie plastry, smaruję oliwą i grilluję na grillu elektrycznym z dwóch stron. Ciasto zagniatam
wesoła kuchniaDziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, dlatego… robimy pizzę!;) Ostatnio pizza ta to nasz faworyt jeśli chodzi o bezmięsne specjały:) Z ciastem pracuje się bardzo dobrze, a w połączeniu z serowymi dodatkami całość smakuje wyśmienicie. Przepis znaleziony na stronie Kuchnia Lidla i wielokrotnie przez nas przetestowany:) Sama pizza może na pierwszy rzut oka nie zachęca, ale zapewniam, że smakuje bardzo dobrze(...)Polecam gorąco:) Ciasto: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży sól 4 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano pieprz, sól cukier 1 łyżka oleju Dodatkowo: 80 g parmezanu 2 kulki mozzarelli 100 g sera ementaler 100 g serka koziego do smarowania zielone oliwki (ilość wg uznania) Drożdże kruszymy
Smaki Na TalerzuUwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie. Dziś do ciasta dodałam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest mega pulchne i ma piękny kolor. Jako dodatki pracują tutaj chorizo i oliwki, pyszności, polecam. My lubimy pizze na grubym spodzie ale jeśli preferujecie cienki to wystarczy bardziej(...)rozciągnąć ciasto. Ciasto zazwyczaj zarabiam na wieczór dnia poprzedzającego wypiek i wkładam w pojemniku do lodówki a jak wracam na drugi dzień z pracy tak pięknie wyrośnie że tylko je rozciągam , nakładam dodatki i gotowe. Pizza dyniowa z chorizo i oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy, skórkę i esencje waniliową. 3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto było za gęste. 4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie układamy migdały. Przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)Patyczek po włożeniu powinien być suchy. 6. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Marcepanowa kuchniaprostu "pączkami z dziurką". Nie robimy ich zbyt często, choć lubimy a do tej pory używałam tego (klik) przepisu, bez użycia drożdży. Postanowiłam jednak spróbować jakie w smaku wyjdzie ciasto serowe z dodatkiem drożdży i miło się zaskoczyłam, bo nie tylko ładnie wyrosły ale też były bardzo pulchne, o lekkim posmaku twarogu. Takie ciastka wystarczy polukrować lub posypać cukrem pudrem(...)zostało trochę konfitury malinowej więc część nadziałam. Rozeszły się w momencie, to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki na 25 sztuk: na ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 40 g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 100 g stopionego masła 250 mleka 250 twarogu półtłustego szczypta soli kieliszek spirytusu lub wódki dodatkowo: białko ok. 3/4 szklanki cukru pudru kieliszek likieru waniliowego posypka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia