spieni 4. Przelać zaczyn do miski z mąką, mieszać początkowo łyżką drewnianą, dodać jajko i pozostały cukier, kiedy konsystencja stanie się bardziej jednolita, dolewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto za pomocą haka do wyrabiania ciasta lub ręcznie przez ok 15 min 5. Odstawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 60 min 6. Wyjmujemy ciasto na blat
Słodki Kompromisolej do smażenia cukier puder do obsypania PRZEPIS: Mąkę przesiać z proszkiem i przesypać do misy miksera lub na stolnicę. Dodać żółtka, sól, cukier, jogurt i spirytus. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodać mąkę, jeżeli zbyt gęste zwilżyć kilkakrotnie wodą dłonie i zagnieść ponownie ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować jak najcieniej na podsypanym
Kuchnia Paulettesrazem, ale zapewniam Was, że te ciastka będą lepiej smakowały jak z cukierni. Ich przygotowanie i upieczenie nie zajmie Wam więcej jak pół godziny. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 słoiczki po 200 g domowej, gęstej marmolady malinowej lub ewentualnie tyleż samo kupnej marmolady różanej, Wykonanie: Z jednego opakowania ciasta francuskiego wyciąć osiem równych prostokątów. Na każdy nałożyć
Przepisy Babciłyżka) i białą mąkę (3 łyżki). Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Wszystkie składniki oprócz batata i oleju wymieszaj, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając. Następnie dodawaj stopniowo olej, także wyrabiając ciasto, aż przestanie się kleić do miski(...)odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto na początku wyrabiania będzie twarde - nie przejmuj się tym. stanie się miękkie i elastyczne po dodaniu oleju. Możesz użyć dowolnego oleju, nie musi być kokosowy. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl
Powiedz dietom niegęste. Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duży prostokąt o grubości 2 cm, wycinamy krążki(...)stroną do dołu. Smażymy około 3 minut z jednej i 3 minut z drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli oponki mają białą obwódkę tzn., że ciasto jest dobrze wyrobione, a temperatura smażenia jest prawidłowa. Po wystudzeniu ozdabiamy, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchniPizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)odzyskiwały smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły
Niedzielny kucharzspirytusu olej do głębokiego smażenia Do miski wkładamy żółtka. Dodajemy cukier. Miksujemy przez chwilę, do otrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą z sodą mąkę, twaróg oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, ciasto lekko (!) oprószamy mąką (będzie dość klejące). Stolnicę również posypujemy mąką. Wałkujemy ciasto partiami, niezbyt cienko. Wykrawamy kółka szklanką lub kieliszkiem do wina. Następnie(...)drugą stronę. Ewentualnie wykrawamy wszystkie oponki, układamy je na lekko oprószonych mąką talerzach i po skończonej pracy smażymy. Małe kółeczka, wykrojone ze środka, można usmażyć, lub połączyć w jedno ciasto, ponownie wyrobić, rozwałkować i wykrawać oponki
Smaki Na TalerzuKruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto : 350g mąki pszennej 160g masła ekstra 90g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 żółtko 1 całe jajko 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia masło do wysmarowania foremek bułka tarta do posypania foremek Masa(...)budyniowo-cytrynowa: 1 budyń śmietankowy 250 mleka 50ml soku z cytryny 3 łyżki cukru 100g masła extra 400g świeżych borówek cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
Szalona Kuchnia EwelinyKlasyczne kluseczki z farszem mięsnym otulone puszystym ciastem, okraszone podsmażoną cebulką i kiełbaską mają niepowtarzalny, obłędny smak i są świetną propozycją na tradycyjny, domowy obiad. Składniki: 500g ziemniaków 150g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól pieprz Farsz: 100g ugotowanego mięsa drobiowego 130g ugotowanego mięsa wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Zasmażka: 120g kiełbaski wędzonej(...)Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Następnie wystudzić, przepuścić przez praskę, dodać mąki, jajko, sól, pieprz i zagnieść ciasto na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na około 15 kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją, nałożyć farsz, zlepić brzegi i uformować kulę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek
Szalona Kuchnia Ewelinypolepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko. Składniki: Ciasto: 330g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 30g świeżych drożdży 125ml mleka 50g masła 70g cukru szczypta soli Dodatkowo: 360g konfitury truskawkowej masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania(...)wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą
Szalona Kuchnia Ewelinysoli Dodatkowo: 110g czarnych oliwek 100g suszonych pomidorów Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić(...)solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 3. Oliwki pokroić na plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół
Szalona Kuchnia Ewelinyskładniki: 100 g daktyli suszonych 50 g orzechów włoskich 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak JedzeniaSmaczna terrina wiosenna ze szczypiorkiem. Pewnie zauważyliście, że jestem ogromnym fanem kremowych serków i twarożków. Dlaczego? To proste. Jeśli mamy w lodówce serek można przyrządzić wszystko
dolcevitainmykitchenłyżek gęstej kwaśnej śmietany 12% 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki spirytusu dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wykładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Następnie dzielimy go na 2-4 częsci, ewentyualnie więcej w zależności jak wygodniej Wam wałkować. Ciasto wałkujemy dość cienko(...)radełkiem wycinamy paski, każdy pasek tniemy na pół lub mniej, na powstać prostokąt lub romb. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć
Życie zaczyna się w kuchniSKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli
KUCHNIA POLSKA