przykryciem odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zaczyn wlewamy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, jajkami, ziemniakiem. Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta 1-2 minuty, potem wyrabiamy ręcznie żeby ciasto ładnie odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za mokre podsypujemy 3 łyżki mąki, gdy jest za suche dodajemy 3 łyżki oleju(...)wyrobieniu przykryte/zapakowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, można odstawić w worku do lodówki na całą noc i rano wypiec fantastyczne chrupiące bułki. Po wyjęciu ciasto zagniatamy, dzielimy na kulki i wyrabiamy ręcznie bułki, które układamy na blachę(możemy jeszcze na 30 min. przykryć) smarujemy rozbitym jajkiem... ...posypujemy nasionami lub nie i nacinamy ostrym nożem. Tak przygotowane pieczemy
chleba naszegozimnego masła * 2 żółtka * 1/4 szklanki cukru pudru * 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany Nadzienie:konfitura z dyni Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz nadzienia), zagnieść ciasto, w razie czego dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt(...)koła i grubość ciasta około 4-5 mm. Przy pomocy noża lub radełka koło podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkąta nałożyć nadzienie. Zwijać rogaliki od szerszej strony do węższej. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieznać, jak smakowało! Smacznego i dobrej zabawy! Przekąski Koreczki imprezowe Pieczona ciecierzyca z puszki – zdrowa przekąska Domowy popcorn z masłem i serem, papryką i czekoladą | 3 rodzaje Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Na ciepło Pieczone udka z kurczaka Ślimaczki z ciasta(...)pieczarkami i serem Szaszłyki z krewetkami i ananasem grillowane na patelni Zupa krem z mrożonego groszku Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Zupa krem cebulowa Na słodko Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki
Kuchnia BazyliiWykonanie w thermomix na dole. Placuszki smażą się idealnie, nie ma problemu z przewracaniem na drugą stronę. Piszę to ponieważ czasami placuszki są smaczne, ale smażenie wyjątkowo trudne. Wykonanie ciasta – twarożek wrzucić do miski i zmiksować na gładką masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać dwa jajka i dwa żółtka, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, cukier, sodę i dokładnie wymieszać(...)Ciasto musi być gładkie. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażenie – na patelni i rozgrzać olej i za pomocą dużej łyżki nałożyć placuszki. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Polać placuszki odrobiną miodu lub posypać cukrem pudrem. Syrop klonowy też będzie idealny. Wykonanie w thermomix nałożyć motylek, dodać białka i szczyptę
Kuchnia PokoleńAromatyczne kruche paszteciki z kapustą kiszona i grzybami. Pyszne na ciepło jak i na zimno, doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu. Polecam:) Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 łyżki śmietany 1 jajko sól farsz 400 g kiszonej kapusty 30 g suszonch grzybów 1 cebula olej do smażenia lisć laurowy 3 ziarna ziela angielskiego kminek mielony(...)Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać kapustę, grzyby, doprawić do smaku solą i pieprze. Chwilę razem podsmażyć. Wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2-3 kawałki i rozwałkować na prostokąt. Farsz nakładamy około 3-4 cm od brzegu wzdłuż dłuższego boku i zwijamy
magiczna kuchnia Kasiprzesiewamy przez sito. Masło kroimy w drobne wiórki. Dodajemy cukier puder, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy na gładką masę ręcznie lub za pomocą robota. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i znów wyrabiamy do połączenia się składników. Z ciasta formujemy dwie kule. Każdą z uformowanych kul (jasną i ciemną) owijamy(...)folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Na stolnicę podsypaną mąką najpierw trafia jasne ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinamy ciasteczka. Nasze ciastka ozdobiłam za pomocą specjalnych stempelków. Żeby stempelki nie przywierały do ciasta trzeba je obsypać mąką. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy
Niuniokiczasie w misce szykujemy mąkę z solą oraz żółtkami. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy je do miski z mąką i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie zagniatania dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy dotąd aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski ( u mnie sprawę załatwił robot ). Następnie gotowe ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia objętości(...)około 1 h. 4. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (czyli krótko zagniatamy), wałkujemy i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy trochę farszu i zalepiamy. 5. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika (pierożki w tym czasie jeszcze sobie podrosną ) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed samym pieczeniem, smarujemy je białkiem. Pieczemy przez
Gotowanie...to proste !Pysznie nadziane naleśniki. W skład farszu wchodzi mięso mielone, papryka, cebula, marchewka oraz mieszanka fasoli z cieciorką. Jako dodatek polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. składniki: ciasto naleśnikowe 2 szklanki mleka 1 szklanka wody, może być gazowana 2 jajka ok 3 szklanek mąki 2 łyżki oleju duża szczypta soli farsz 600 g kakrówki 1 czerwona cebula 1 średnia czerwona papryka(...)słoiczek przecieru pomidorowego ( 300 ml ) sól,pieprz słodka papryka oregano olej do smażenia oraz starty ser żółty do posypania Składniki na naleśniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Gdyby ciasto wyszło za gęste dolać ciut wody lub mleka, ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki. Przygotować farsz. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę
Monia miesza i gotujeskładniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego np. z łopatki 100 g suszonych pomidorów z oliwy 1 jajko 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżeczki zielonej natki
Domowy Smak JedzeniaPieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o
Słodki Pomysłskładniki: 400 g czerwonej kapusty 300 g jabłek 50 g cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Kapustę szatkujemy. Jabłka obieramy i
Domowy Smak Jedzeniaoregano Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 min na stolnicy aż ciasto stanie się jednolite. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Ponownie wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrobić z oliwą i oregano. Przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i ściereczką(...)odstawić na 45 min. aby urosło. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować i przełożyć na blachę. Piec z ulubionymi dodatkami. U mnie ciasto posmarowałam sosem pomidorowym i posypałam pieczarkami, szynką, papryką oraz serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 min. A do pizzy najlepszy jest sos czosnkowy. Przepis
Olga Piecze i Gotujeblogu będą częściej..ale cóż, życie..jak to mawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru(...)dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt, posmarować serkiem i dżemem malinowym. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy
Moje domowe kucharzeniesamych warzyw. Ich różnorodność - czerwona papryka, cebula, słodki batat, pieczarki, brukselka, cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało(...)papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenieciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia. Na ok. 25 ciasteczek: Ciasto: 2 1/3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko 200 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 szklanki zmielonych orzechów(...)obtaczania 1 białko ½ puszki masy kajmakowej Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w ubitym białku, a następnie w orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadło