ciasto - 162322 przepisów (strona:3952/10822)

Chałka - kwiatek 163

cukru waniliowego 7 g suchych drożdży garść suszonej żurawiny Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami. Dodać jajko, roztopione schłodzone masło, mleko delikatnie ciepłe,  cukry oraz sól. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek równej długości. Wałki układamy według wzoru poniżej.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE

kulinarnyswiatdomi
Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami 208

mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka(...)mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego do lodówki, przynajmniej kilka

Pogotujmy.pl
TORT RÓŻANY OMBRE 167

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę. Poncz: Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, następnie smarujemy

RAROSSA
Knedle z truskawkami – orkiszowe, pełnoziarniste i bez cukru 147

moich ulubionych letnich dań na słodko to właśnie knedle z truskawkami Moja wersja przepisu powstała z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i twarogu półtłustego, który też częściowo wpływa na konsystencję. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, naprawdę świetnie się skleja i nie rozgotowuje. Knedle orkiszowe są zdrowe, bez dodatku cukru, a podałam je z naturalnym jogurtem i świeżymi truskawkami. Jeśli lubicie słodszą(...)porcje 300 g twarogu półtłustego szczypta soli 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 jajko świeże truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać jajko, sól i mąkę orkiszową. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe (wszystko zależy od wielkości truskawek), spłaszczyć ciasto i nałożyć truskawkę. Zlepić tak, aby nie było przerw w cieście. Gotowe knedle gotować przez kilka

Fitkot
Krem do tynkowania Milky Way z mlekiem w proszku 819

O tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku

Słodki Pomysł
Babeczki na kefirze z owocami 205

Babeczki na kefirze z owocami To chyba jedne z najprostszych babeczek jakie robiłam, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przełożyć ciasto do foremek i upiec A w smaku…mięciutkie, puszyste i wilgotne. Pyszne!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 6 łyżek cukru 1 szklanka kefiru 1/2 szklanki oleju owoce(...)Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy łyżką – nie długo, tylko do połączenia się składników *** *** Foremki na muffinki wykładamy papilotkami *** *** Następnie papilotki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości *** *** Na wierzchu babeczek układamy owoce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20-25 minut – do suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki obsypujemy

Blog z Apetytem
Brownie 120

Ciasto czekoladowe brownie kojarzy mi się z fabryką czekolady, z rozpustą, beztroskim dzieciństwem. Brownie mocno czekoladowe obok bloku czekoladowego zajmują niezmienne pozycje w kategorii ciast znacząco poprawiających nastrój. I choć humor jak zawsze mi dopisuje dziś powstało brownie. Bo tak. Bo jest piękna pogoda, dziecko uśmiechnięte, przed nami weekend, czekolada czeka w kuchni a niedawno obchodziłam urodziny(...)zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe. Parzcie kawy, brownie czeka! Składniki: Składniki na blaszkę 25 na 25 lub tortownicę 26 cm, na 28 cm też się uda. 200 g czekolady deserowej 200 g czekolady gorzkiej 70% 6 jajek 2 szklanki przesianej mąki pszennej 4 łyżki kakao 200 ml śmietany 36% 200 g masła 83% niecałe 3/4 szklanki cukru szczypta soli Przygotowanie

Zasmakuj Kuchni
Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki 119

Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście. Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy(...)serek mascarpone. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego. Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem. Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone. (*) Przyznajcie, że deska widoczna na zdjęciach wygląda rewelacyjnie! Jest to deska obrotowa i świetnie nadaje

Di gotuje
Tort ananasowo-truskawkowy 188

Puszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)pieczenia przesiewamy przez sito i w dwóch partiach dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 min. w 180  º C. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej, wówczas lepiej będzie się kroił. Krem ananasowy: puszka ananasów opakowanie

Anielskie wypieki
Rolada jagodowa 205

galaretki jagodowej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier(...)Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję. 5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasto z truskawkami 177

Obok serników ciasta czekola dowe są moimi ulubionymi. Czekola dę łączyliśmy już z jago dami, porzeczkami, czy malinami. Przysze dł czas na truskawki, które spowo dowały, że ciasto jest wilgotne i mega czekola dowe. Rozpływa się w ustach. Spróbujcie :) Skła dniki:   3/4 szklanki mleka +   4n spiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru(...)miseczce przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy czekoladę i miksujemy do powstania gładkiej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy pozostałe białka na sztywna pianę i dodajemy je do pozostałego ciasta i mieszamy drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24 x 30cm). Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy truskawki na pół i wykładamy na wierzch. Wstawiamy formę

ChilliJemy
Pierogi z botwinką i twarogiem 150

Bawcie się smakiem!. Jeżeli jednak nie jesteście przekonani do tego połączenia to na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie i wytrawne farsze do pierogów. Pierogi z botwinką i twarogiem Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki 50 ml oleju 100 ml letniej wody 100 ml mleka 1 małe jajko sól Farsz spora garść botwinki 400 g twarogu 1 duży ząbek(...)śmietana lub jogurt tupu greckiego Do miski wsypać mąkę i sól. W garnuszku wymieszać olej, wodę i mleko, dodać jajko i roztrzepać. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Gdy ciasto będzie za twarde dolać nieco wody, a gdy za luźne dosypać mąki. Zawinąć w folię i odstawić na kilka minut do odpoczęcia. Na patelni roztopić masło, dodać czosnek

Pieguskowa Kuchnia
Sernik waniliowy z karmelizowanymi gruszkami i karmelem 133

Składniki na spód: • 350 g herbatników czekoladowych (mogą być również maślane + 2 łyżki kakao) • 120 g masła Ciasteczka bardzo dokładnie zmielić malakserem, dodać roztopione masło. Tortownicę

KUCHNIA POLSKA
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 177

Ciasta jogurtowe z owocami lubimy chyba wszyscy ❤  Ja cenię je za szybkość wykonania, prostotę, i za przepyszny smak. Takie ciasto nigdy mi się nie nudzi, wystarczy, że zmienię tylko owoc i już jest coś nowego 😉  Czasem piekę je tylko z owocem, a czasami uświetniam odrobiną maślanej kruszonki ... każda wersja jest smaczna.  Składniki: (blaszka(...)proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy wszystko krótko (tylko do połączenia się składników). Wylewamy na blaszkę, na wierzch układamy owoce. Ja dodatkowo posypałam ciasto niewielką ilością kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40-45 minut (do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Racuchy z płatkami owsianymi i bananem. 128

posypania  cukier trzcinowy Skworcu Przygotowanie; W jednej misce połączyć suche składniki, dodać żółtka jajek, mleko i zmiksować. W drugiej misce ubić pianę z białek, następnie porcjami dodawać do ciasta i delikatnie mieszać. Ciasto powinno być mocno "puchate" . Banana pokroić w drobną kostkę, dosypać do ciasta i lekko zamieszać.  Na patelni rozpuścić łyżeczkę oleju kokosowego i kłaść porcje ciasta

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania