ciasto - 163312 przepisów (strona:3954/10888)

Rolada chlebowa z kiełbasą... 177

Każdy prawie lubi chleb i kiełbasę, można te dwa smaki połączyć i upiec sobie roladę. -- Potrzebujemy ciasto, takie zwykłe na chleb...  chleb-z-mąki-szymanowska-chlebowa...  , kiełbasę, ser żółty, trochę zieleniny...koperek lub szczypiorek i jajko do posmarowania... Do upieczenia tej rolady zużyjemy połowę ciasta, z reszty pieczemy chleb lub bułki. Ciasto wałkujemy i wykładamy na nim zielone(...)kiełbasę. Potem zawijamy ściśle i przekładamy do wyłożonej formy/ keksówki 30 x 10 Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami. Następnie nacinamy ostrym nożem, bo ciasto lubi pękać jak rośnie. Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut, zależy od piekarnika. Po upieczeniu studzimy na kratce lub desce około 30-60 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem i zajadamy sobie pyszną roladę

chleba naszego
Babeczki nutellowe z olejem kokosowym, kremem waniliowym i wafelkami śmietankowymi 156

więc musi być oczywiście coś słodkiego do kawy. Dzisiaj tak na szybko powstały 4 babeczki z nutellą, olejem kokosowym i kremem waniliowym. Pyszne lekko wilgotne i łatwe w przygotowaniu.Do ciasta dodałam również wyśmienite wafelki śmietankowe firmy Cukry Nyskie które bardzo polecam. Zainteresowanych zapraszam na stronę internetową KLIK . Składniki :  8 wafelków śmietankowych CUKRY NYSKIE     2 szklanki mąki tortowej(...)kogel mogel, następnie ciągle mieszając na niskich obrotach dodajemy miękki olej kokosowy i nutellę. Mąkę przesiewamy z proszkiem i delikatnie mieszamy.Sześć wafelków kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżka. Ciasto dzielimy na 4 równe części i przekładamy do foremek, jeśli nie macie takich jak ja to proponuję upiec w papilotkach do muffinek lub co tam macie

Sama słodycz i szczypta chili
oszukany marcepan na ziemniakach 146

składniki: 100 g ugotowanych ziemniaków 80-100 g cukru 100 g masła 100 g zmielonych migdałów opcjonalnie: ekstrakt migdałowy do smaku wykonanie: Ugotowane ziemniaki dusimy na

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl" 185

ewentualnie: gorąca woda sól Dodatki czosnek oliwki natka pietruszki chili limonka słonecznik Dynię zmiksować lub rozetrzeć widelcem z łyżeczką soli. Do dyni dosypać mąkę i wyrabiać ręką na gładkie ciasto. Będzie bardziej elastyczne, gdy dodamy więcej wody i dolejemy gorącą wodę. Nie trzeba się przejmować, że ciasto nie ma jednolitej barwy przy wyrabianiu ręcznym. Moim zdaniem makaronowi dodaje to uroku(...)wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć na ok. kwadrans, a potem pokroić na wstążki. Wstążki rozrzucić na ściereczce i zostawić do wysuszenia na noc. Gotować w osolonym wrzątku. Na suchej patelni uprażyć słonecznik. W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki: rozgrzać lekko

Weekendy w domu i ogrodzie
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami 416

jajka faszerowane tuńczykiem lub szynką . Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . U nas również nie zabraknie na Wielkanoc (obok babek i mazurków) takich popularnych ciast jak: 3 bit bez pieczenia , szarlotka na kruchym cieście , murzynek , czy sernik(...)bazylii. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie więcej inspiracji na zbliżającą się Wielkanoc, to polecam zajrzeć po przepisy tutaj: Sałatki na Wielkanoc; Babka majonezowa – przepis ; Jajka zapiekane w cieście francuskim ; Ciasteczka ‘jajka sadzone’ . The post Jajka faszerowane suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Torcik śmietankowo-kajmakowy 440

Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)jajecznej wsypujemy przesiane mąki - całość delikatnie mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, by składniki się połączyły . Nie należy mieszać przy pomocy miksera! Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).  Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 165 ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze

Alutka-Gotuje
Jajka-brownie 177

komuś w prezencie. Pomysł na upieczenie ciastek w skorupkach jajek krążył kiedyś po internecie, postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście można upiec takie ciastko-jajko. Można, i to z przeróżnym rodzajem ciasta - dobrze sprawdzi się tu także ciasto muffinkowe, jak np na muffinki czekoladowo-bananowe albo murzynkowe, jak np. z przepisu na ten tort (oczywiście z podanych w przepisach proporcji wyjdzie więcej(...)umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, razem z migdałami wsypać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić w formie na muffinki (większą dziurką do góry

Obiad gotowy
Paluchy keczupowe. 244

czasie (drożdże powinny być wyraźnie spienione) dolewamy wodę, olej oraz wsypujemy sól i dokładnie mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy mikserem (albo ręcznie) około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Gotowe ciasto smarujemy odrobiną oleju, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 5 mm, smarujemy keczupem(...)oprószamy przyprawami oraz sezamem (opcjonalnie), tniemy na 1 cm pasy, składamy na pół (ciastem nieposmarowanym do siebie), następnie skręcamy i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe paluchy powinny wyrastać około 30 minut (w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C- z termoobiegiem, lub do temperatury 200°C-bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do zarumienienia, czyli około 12 minut

Rozpustne gotowanie
Przepis #127 Wielkanocne inspiracje: Migdałowo - waniliowy tofurnik 193

niespełna dwa tygodnie Wielkanoc ( choć dzisiaj u mniej pogoda raczej Bożonarodzeniowa), dlatego zabrałam się za przygotowywanie świątecznych przepisów dla Was. Jako pierwszy postanowiłam zrobić Tofurnik. Zrobienie tego ciasta chodziło już za mną od dawna. Pomyślałam, że zbliżająca się Wielkanoc jest idealnym momentem by go w końcu zrobić. Postawiłam na połączenie migdałów i wanilii a także gorzkiej czekolady. Muszę Wam powiedzieć(...)dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut a następnie przez 15 minut w temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika

Health-Fit-Life
Ciastka francuskie z twarogiem i brzoskwiniami 180

Błyskawiczne w przygotowaniu francuskie ciastka. Smakują identycznie jak te z cukierni. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. W szybki sposób możemy cieszyć się czymś słodkim do kawy. 1 arkusz ciasta francuskiego (300 g) 250 g półtłustego twarogu 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 jajko 3 połówki brzoskwiń z puszki Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Twaróg miksujemy(...)cukrem, całym jajkiem i budyniem śmietankowym. Masę rozsmarowujemy na każdym kwadracie, zostawiamy wolny brzeg (aby łatwo skleić ciasto). Na masie twarogowej układamy po kilka plasterków brzoskwiń. Każdy kwadrat składamy w trójkąt. Brzegi dociskamy widelcem, wierzch ciastka nacinamy ostrym nożem. Ciasta pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym do 200*C piekarniku. Pieczemy przez 20 minut. Musimy obserwować

VioletoweKucharzenie
Chlebek bananowy - bananowy keks z bakaliami 205

bananowym, choć dla mnie to bananowy keks z bakaliami. Jest w nim wszystko co macie w szafce i mówię tu o orzechach, bakaliach czy ziarnach. Można go zajadać jako ciasto do kawy czy herbaty, można go polukrować i będzie znakomitym, wilgotnym ciastem na Wielkanoc. Można go zajadać z dżemem na śniadanie, możliwości jest sporo, wybierzcie sami. Dodam ze to całkiem(...)zdrowe ciasto i niezły wymiatacz, jelita się cieszą bo błonnika w nim sporo, polecam. Użyłam tutaj mocno dojrzałe banany i mam tu na myśli banany które mają czarną skórkę, wtedy w nich najwięcej zdrowo przyswajalnego cukru. Chlebek bananowy - bananowy keks z bakaliami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze 3185

skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej) do obtoczenia ciastek: 1 cukier waniliowy 1 łyżka płaska cukru pudru około 25 g roztopionego masła 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto. 2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop. 3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek(...)zrumienienia, ale naprawdę lekkiego. 5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i  maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kakaowy krem maślany na bezie szwajcarskiej 650

Jeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski

Słodki Pomysł
panna cotta klasyczna 195

składniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus

Domowy Smak Jedzenia
Chlebowe miseczki 141

soli szczypta cukru 1 białko Do miski wsypujemy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i podzielić na 4 części. Z każdej części odkrajamy niewielki kawałeczek ciasta, na uchwyt do naszej chlebowej miseczki. Każdy z 4 kawałków ciasta rozwałkowujemy na długi cienki pasek(...)Następnie składamy końcówki do środka, jeden zachodzi na drugi. Odwracamy złożoną częścią do spodu. Na koniec formujemy okrągłe chlebki, sklejając ciasto w jednym miejscu i układamy na blaszce tym sklejeniem do dołu. Tak przygotowane kulki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.   Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka mak  W miseczce roztrzepujemy białko

kulinarnyswiatdomi