Wyśmienity pomysł na pizzę, kiedy w domu nie ma drożdży:) Ciasto przygotowuje się w kilka chwil. Jest mięciutkie i smaczne. W sam raz na szybki posiłek dla rodziny. Dzieci ją uwielbiają. Dodatki można skomponować oczywiście wedle własnego gustu. Ja natomiast podałam, te które najczęściej u nas występują. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)bazylii Dodatki: 10 dkg wędliny w plasterkach 1 pomidor 15 dkg startego żółtego sera Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać olej, mleko i wodę. Zagnieść ciasto, po czym rozwałkować je na wymiary formy, w której będziemy piec pizzę (u mnie jest to blacha 25x35 cm), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Ciasto podpiec
Krokusowy DomTarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy(...)ciepło lub zimno. 600 g ciasta francuskiego 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 por (tylko biała część) 1 pomidor 200 ml śmietany 12 % 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Ciasto francuskie układamy na dnie prostokątnej blachy 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przyrządzamy farsz. Por kroimy w talarki i smażymy chwilę na oleju rzepakowym. Dodajemy
Krokusowy DomCIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI Składniki: 4 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 4 białka kisiel wiśniowy dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki) szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy(...)równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut. Z tego ma powstać trzy placki. Robimy masę karpatkową i przekładamy ciasto: placek-krem-placek-krem-placek. Przepis na masę karpatkową znajdziecie przy przepisie na mini ptysie :) SMACZNEGO
Słodkie ciachowykonaniu, idealne na imprezy urodzinowe. Najlepsze do dekoracji byłyby mini pianki, niestety nie udało mi się takich znaleźć. Babeczki można udekorować wg własnego pomysłu. Zamiast babeczek możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce. Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Babeczki czekoladowe Składniki na 14 sztuk: 80g masła lub margaryny(...)około 5 minut). Dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Na końcu wlewamy masę czekoladową i miksujemy (krótko, tylko do połączenia składników). Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy polewą i piankami. SMACZNEGO! Do odmierzania równych porcji ciasta polecamy praktyczny dozownik do ciasta
Smak mojej kuchniPyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny:). 250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 9 łyżeczek kakao 1. Mąkę mieszamy(...)cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kakao (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy 3 łyżeczki kakao, miksujemy
Szefowa kuchniChyba wszyscy znamy taką sałatkę, w sumie to tylko pomidory, mozzarella i bazylia, jest prosta w przygotowaniu i lekka, na śniadanie, kolację lub jak przystawka super
KUCHNIA POLSKABardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilkoma nazwami np. kołderka, poduszkowiec. Ja piekę od lat pod nazwą Izaura. Nie ważne jak by się nazywało, to po prostu murzynek z serem :) Składniki na murzynka: 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu lub powideł 2 szklanki mąki 1 nie pełna szklanka mleka(...)cukrem, dodać ser. Zmiksować, dodać mąkę i olej. Wszystko ponownie zmiksować. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać łyżką. Masę serową wykładać łyżką na murzynka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam w nim ciasto na godzinę lub dwie, żeby stopniowo się wystudzało. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Agusiowe smakołykiwidelcem. *Czerstwy chleb: Wg J. Hamelmana jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki i dopiekanie na blasze do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga, aby nie spalić). Ciasto 227 g mąki żytniej chlebowej typ 720 363 g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu(...)namoczonego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna. Dzielimy ciasto na bochenki lub przekładamy do keksówek. Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce sobie poradzą. Chlebki smarujemy mokrymi
Weekendy w domu i ogrodzielawendy żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu szczypta soli morskiej i suszonej lawendy do dekoracji Z masła, żółtka, cukru, mąki, kwaśnej śmietany i suszonej lawendy zagniatam ciasto kruche. Schładzam w lodówce zagniecione ciasto przez godzinę. Wałkuję ciasto o grubości 1 cm i wykrawam niewielkie ciastka. Wierzch ciasta smaruję roztrzepanym żółtkiem, posypuję lawendą i odrobiną soli morskiej. Surowe
Mango Papajadodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? Prościej się nie da! W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut w zależności od urządzenia i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Gofry wyjmujemy z gofrownicy(...)mieszając trzepaczką lub blenderem ręcznym, dodaję mokre składniki do suchych i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. 6 Dodaję olej kokosowy i mieszam do połączenia składników. 7 Wylewam odpowiednią ilość ciasta na rozgrzaną gofrownicę i przypiekam od 4-5 minut aż do lekkiego zarumienienia się gofrów. 8 Podaję z syropem klonowym i świeżymi owocami lub z konfiturą. 9 Smacznego! Wskazówki Ciasta
Book of spellsJedno z moich ulubionych zestawień - delikatne mięso z kurczaka nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami. Tego typu danie obiadowe doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny domowy
Kuchnia Pełna Pasjimąkę, , dodajemy starty na tarce parmezan, sól i tymianek. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na mąkę. Siekamy nożem, a po chwili zaczynamy łączyć mąkę z ciastem rękami. Ciasto będzie się na początku bardzo sypkie, ale właśnie takie właśnie ma być. Zagniatamy kulę, lekko rozpłaszczamy ją ręką z góry i wkładamy ciasto do lodówki na pół(...)godziny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek przekładamy ciasto i palcami lub wałkiem do pieczenia ugniatamy lub rozwałkowujemy na kształt prostokątu. Jeszcze przed pieczeniem kroimy na kwadraty za pomocą radełka lub noża. Pieczemy ok. 15 minut (max. 20) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
bistro mamaściśle kuchenny, poważny i smaczny. Bo ja to tak bez obiadu się uczyć? Nie wypada przecież... A i postępowanie cywilne jakoś lepiej idzie po takim małym co nieco Składniki : ciasto francuskie(375gram) pęczki botwiny(2-3małe) ser feta (ilość wedle uznania) oliwa(1łyżka) Przyprawy : miód (1łyżka) tymianek(żywy) oregano Wykonanie : 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Botwinkę umyj,osusz(...)posiekaj. 2. Botwinkę wymieszaj z miodem i oliwą. Piecz 10-15minut. 3. Wyłóż blachę ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem. 4. Rozprowadź upieczoną botwinę na ciasto francuskie. 5. Dodaj zioła i pokruszoną fetę. 6. Piecz do zarumienienia się ciasta francuskiego(około 10-15minut) przepis zaczerpnięty z whiteplate.com *Przepis przetestowany
U Fiolkimleko(tak by swobodnie wsadzić w nie palec/skropić nadgarstek) 3, Do dużej miski wsyp przesianą przez sitko mąkę,sól,esencję waniliową rozpuszczone masło i ciepłe mleko. 4. Wyrób ciasto mikserem(odpowiednimi końcówkami) albo dłońmi do czasu aż przestanie się kleić do dłoni i stanie się sprężyste. (ok 5-10 minut) 5. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pamiętaj(...)przykryciu misy z ciastem ściereczką bawełnianą. 6. W tym czasie umyj rabarbar (obierz jeśli łodygi są grube), pokrój, przygotuj konfitury. 7. Do miseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. 9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości
U Fiolkicukier puder, pokrojone masło, 2 żółtka, aromat pomarańczowy i na początek 1 łyżeczkę jogurtu (w razie potrzeby dodajemy dwie, ja miałam małe jajka i musiałam użyć 2 łyżeczek, aby ciasto ładnie się lepiło). Całość szybko zagniatamy do połączenia składników. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (u mnie ciasto chłodziło się dłużej). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)mnie grzanie góra-dół). Ciasto wałkujemy na grubość 3-5 mm (lub rwąc mniejsze kawałki spłaszczamy dłonią), lekko podsypując je w razie potrzeby mąką. Następnie wycinamy foremkami ulubione kształty. Foremki można zanurzyć przed wycinaniem w mące. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy na środkowym poziomie do zarumienienia. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika (średnio około
Słodkie okruszki