Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy(...)jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy
Dziś Ja gotujeskładniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej
Domowy Smak Jedzeniamleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru
Zrób to smacznieCiasto Kryształek z owocami Widziałam te ciasto nie raz i zawsze się za nie zabierałam ale jakoś każde inne miało pierwszeństwo. Wydawało mi się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :) Składniki (tortownica średnica 24-26 cm) Masa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy(...)ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę Owoce kroimy w kostkę odcedzamy
W Moim Magicznym DomuCukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna Pasjisię sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue. Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcesterchire 2 łyżeczeki brązowego cukru(...)wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając co jakiś czas. Zabieramy się za ciasto. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Upieczonego kurczaka kroimy w kostkę i rozdrabniamy widelcem. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej
Delusional Trinewody 1 g drożdży suchych instant lub 2 gramy drożdży świeżych Wymieszać wszystko dokładnie, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych 200 ml wody 400 g mąki chlebowej 10 g soli Jeśli używacie drożdży świeżych, należy je rozpuścić w wodzie i dodać(...)wymieszajcie drożdże suche instant z mąką, dodajcie resztę składników wymieszajcie i dodajcie podmłodę. Wyrobić wszystko ręcznie (5-7 minut), lub mikserem, lub w maszynie do chleba. Ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Przełóżcie do naoliwionej miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do wyrastania. Jeśli macie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSłodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny dodatek do wypieków. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi
Słodki Pomysłżółtym serem SKŁADNIKI 250 ml maślanki łyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzez praskę W miseczce mieszamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie do dzieży miksera (lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto) przenosimy naszą ugotowaną wcześniej mieszaninę, mąkę, sól i pozostałe 3 łyżki cukru. Dodajemy zaczyn i mieszamy przez ok 5-7 minut. Dodajcie do ciasta oliwę i ponownie mieszajcie aż ciasto(...)będzie gładkie i elastyczne (jakieś 8 – 10 minut). Całość odstawiamy na ok 2 h aż zwiększy swoją objętość. po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na równe części. Uformowane bułeczki układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 – 25 minut w piekaniku wcześniej nagrzanym
Szybko Tanio SmaczniePfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania(...)racuszki są jeszcze lepsze niż na zwykłym cieście! Od dziś na stałe zagoszczą w moim menu. Akcja #MyVictorinox inspiruje! Składniki: 2 winne jabłka 1 szklanka cydru około 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru brązowego demerara 1 łyżka rodzynek sułtanek szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do oprószenia Jak wykonać pfnutli? Cydr
Wanilia i KardamonOstatnio jechałam w odwiedziny do znajomych do Luksemburga, z tej okazji postanowiłam zrobić jakieś ciasto. Jako, że mamy sezon na brzoskwinie to padło na sernik z brzoskwiniami. Wyszedł przepyszny i mogę go serdecznie polecić! Składniki 900 g twarogu na sernik 3 jajka 4 łyżki mąki 180 ml śmietany 12% 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)jajko 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy w drobne kawałki, dodajemy do reszty składników na spód i wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki do schłodzenia. Okrągłą blaszkę wysmarowujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim brzegi i spód. Spód nakłuwamy widelcem, kładziemy papier
Delusional TrineMoje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy(...)jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy
Dziś Ja gotujenadziewane twarogiem i borówkami amerykańskimi ciasteczka powstały zupełnie przypadkiem, gdy nie wiedziałam co zrobić z nadmiarem owoców, którymi obdarowała nas rodzina. Wymyśliłam więc trójkąciki z ciasta francuskiego i wyszło całkiem smacznie, w każdym razie na deser ciasteczka sprawdziły się idealnie, bo takie świeżo upieczone i chrupiące są najlepsze :) Składniki na ok. 6-8 szt.: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)jajko cukier puder W miseczce wymieszać twaróg ze śmietaną i cukrem. Dorzucić borówki i część z nich porozgniatać widelcem, a część pozostawić w całości, wymieszać z twarogiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na środku każdego kwadrata ułożyć łyżkę twarogu z borówkami. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, złożyć je w poprzek na pół tak, aby powstał trójkąt. Dodatkowo sklejone brzegi
Simply FoodPoczułem się onieśmielony ostatnim wpisem Marzeny . Ja, kiedy tylko zabieram się za coś związanego z ciastem (nawet tym ewidentnie najprostszym), to myślę sobie, że przyjaciółka zrobiłaby to sto razy lepiej. No, ale trzeba jakoś z tym żyć. Zanurzyć dłonie w tej mące i mieszać. Ugniatać. Wałkować. Brr. ;) Czasami jednak dochodzę do wniosku, że warto się pomęczyć. Tak, jak tym razem(...)Lekko pikantny i orientalny smak nadzienia okazał się własnie tym, co lubię. Myślę jednak, że z takim farszem można sobie śmiało poeksperymentować - byleby był odpowiednio i smakowicie ciągnący. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżka oleju 2 szczypty soli woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jak na pierogi) Nadzienie: 75 g twarożku 75 g tartej mozzarelli 1/2 czerwonej cebuli
zadanie-gotowanie