ciasto - 163312 przepisów (strona:4005/10888)

Najprostsze Placki z Cukinii 276

następnie starłam na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię posoliłam i odstawiłam na bok. Do miski wbiłam jajko, zmieliłam pieprz, dorzuciłam posiekane zioła i wsypałam mąkę. Zmiksowałam i tu ciasto zrobiło się gęste bardzo dlatego potrzebujemy kilka łyżek mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kiedy po dodaniu mleka uzyskałam odpowiednią gęstość ciasta dołożyłam do niego odciśniętą cukinię

Blondynka Gotuje
Ekspresowe rogaliki 216

dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u  Danusi , moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki . 2 szkl. mąki(...)cukru dowolny dżem, marmolada lub owoce     Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie

Moje domowe kucharzenie
Ptysie ze śmietaną 194

domu same łasuchy uwielbiające wszystko co słodkie. Tym razem padło na ptysie. Dawno ich nie jadłam i z przyjemnością wstałam raniutko i je przygotowałam do imieninowej herbatki. Składniki ciasta: 1 szklanka wody/ 250ml 125g masła 200g mąki pszennej 5 jajek Wykonanie: Masło oraz wodę zagotować w garneczku, zmniejszyć nieco płomień, wsypać mąkę i całość energicznie mieszać do połączenia składników(...)ciasto będzie ładnie odchodzić od brzegów. Zdjąć z kuchenki i wystudzić. Po tym czasie wbijać kolejno jajka za każdym razem miksując. Ciasto powinno być gładkie i nie powinno mieć grudek. Przygotowane ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką ozdobną, wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem nie za duże kółeczka. Z porcji wychodzi 12-15 sztuk. Piec w 200stopniach 22-25minut

W garach u Gosi
WYTRAWNA TARTA DROŻDŻOWA z warzywami (orkiszowa, wegańska) 175

Wytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej. Jest ono lekko drożdżowe. Nadzienie to warzywa i pieczarki. Dokładne proporcje oraz wykonanie znajdziesz poniżej, zapraszam // Składniki: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka soli łyżeczka

Via Gusto
Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami 182

Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna(...)jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodko - Kwaśny Sernik Z Porzeczkami W Kruchym Cieście 196

środku jest u mnie sporo, można dodać mniej oczywiście. Polecam spróbować wam zrobić taki serniczek, to ciekawe doznanie smakowe :) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 podwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa(...)ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców czarnej porzeczki cukier puder do dekoracji 1. Z podanych składników zagniatam ciasto i chowam do lodówki na 30 minut. 2. Białka ubijam na sztywno. Masło ucieram z cukrem, dodaje żółtko i po łyżce sera. Dodaje mąkę ziemniaczaną, ubite białka, owoce i mieszam

Gotowanie...to proste !
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 152

Ciasto czekoladowe ze śliwkami jest trochę podchodzące pod brownie. By jesień była jeszcze słodsza podałam je z rozpuszczoną czekoladą. Każdy kęs rozpływa się w ustach i po pierwszym kawałku chce się sięgnąć po kolejny. Jesień zaczynamy wyjątkowo słodko. Ciasto jest bez mleka, za to mocno czekoladowe :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku […] Artykuł Ciasto czekoladowe

Pink Envelope
Sałatka brokułowa 163

SKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 puszki kukurydzy • 100 g sera typu bałkańskiego Pilos (z Lidla) / lub fety • 2 ząbki czosnku • 1 mały jogurt naturalny • 1 łyżka majonezu

KUCHNIA POLSKA
Idealne śniadanie – naleśniki owsiane z owocami 238

pszennej mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko odrobina wody Naleśniki owsiane z owocami – przepis Oba rodzaje mąki, jajko, mleko i odrobinę wody mieszamy w misce. Konsystencja otrzymanego ciasta powinna być dość płynna, jeśli jest gęsta dodajcie odrobinę wody. Większość przepisów zaleca użycie wody gazowanej , bo świetnie napowietrzy nam ciasto, jednak naleśniki wychodzą również idealne jeśli użyjecie zwykłej wody mineralnej(...)Pędzelkiem smarujemy patelnię olejem i wylewamy odrobinę ciasta na naleśniki – rozprowadzamy je po całej powierzchni. Naleśniki smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podać z dowolnie wybranymi przez nas dodatkami. Smacznego! Post Idealne śniadanie – naleśniki owsiane z owocami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CIASTO Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI 129

Smaczne ciasto, do którego zrobienia nie trzeba zbyt wielu składników. Dzięki i owocom zachowuje wilgotność, a szczypta cynamonu nadaje ciastu niezwykły aromat. SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka o wymiarach 26x20 cm 2 jajka, 2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 op.cukru waniliowego Dodatkowo: ¼ łyżeczki cynamonu, lukier, 4 nektarynki, garść borówek WYKONANIE Jajka ubijamy

słodki bratek
sałatka z melona i ogórka 150

składniki: 1 melon 2 ogórki sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru listki mięty wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy w grubszą

Domowy Smak Jedzenia
Lukier owocowy 296

Od dziś klasyczny lukier z dodatkiem samej wody odchodzi do lamusa! Lukier owocowy będzie królować w moich wypiekach :). Mogłabym jeść go łyżkami

Słodki Pomysł
Tarta francuska z cukinią, bakłażanem, pomidorem i mozzarellą 137

oliwy. Jestem pewna, że tarta w takim wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki (22 cm x 32 cm): 1 płat 25 cm x 42 cm (275 g) gotowego ciasta francuskiego 0,5 średniej cukinii 0,5 małego bakłażana 1 pomidor malinowy 2 kulki (po 125 g) mozzarelli 1-2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól (świetnie sprawdzi się ziołowa(...)nasienne). 3) Mozzarellę osuszyć ręcznikiem papierowym i podobnie jak poprzednie składniki cieniutko pokroić na plasterki. 4) Formę nasmarować tłuszczem (zamiast tłuszczu można podłożyć papier do pieczenia) i wyłożyć schłodzonym ciastem francuskim. 5) Na cieście francuskim układamy naprzemiennie wszystkie składniki po kilka lub kilkanaście plasterków. Na koniec brzegi ciasta zawinąć do środka. 6) Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem (nie solimy przed

Fitsweet.me
Pierogi z bobem i serem 198

Serdecznie Was zachęcam do wypróbowania przepisu z farszem z bobu, na pewno i Wam przypadnie do gustu. Pierogi z bobem z serem Czas przygotowania:   60 minut Składniki Ciasto: 500 g maki pszennej 2 łyżki oleju ok. ½ szklanki mleka ok. ½ szklanki gorącej wody ½ łyżeczki soli Nadzienie: 500 g ugotowanego i obranego bobu 4 łyżki białego mielonego sera (użyłam Mojego(...)wolę, jak są wyczuwalne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do bobu wraz z serkiem. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i kilka kropel oliwy. Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne pierogowe ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodajemy do niego nieco więcej wody. Owijamy w ściereczkę i odkładamy na 30 minut. Ciasto cienko wałkujemy na omączonym blacie, szklanką wykrawamy

Kulinarne przygody Gatity
Cukrowy szczyt i spóźniony syrop z bzu i malin 204

Pierwsze z nich to dwa razy po trzydzieści jednoosobowych ciastek; wygląd i składniki są dowolne, zawsze jednak jest jakiś składnik główny, na przykład rabarbar czy truskawki. Drugie zadanie to ciasto dla trzydziestu osób, gdzie narzucony jest temat i jeden z elementów ciasta (w jednym z programów były to las i ciasto francuskie). Na przygotowanie wszystkiego uczestnicy mają określony czas, jednak(...)Michelin, przygotowywał desery dla słynnego D'Angleterre, a obecnie ma swoją cukiernię w Kopenhadze) oraz Ronnie Holmen (nowy szef cukierniczy w Odense Marcipan), również wyrażają swoje rozczarowanie prostotą wykonanych ciast. Z drugiej strony program oglądam razem z C., który nie może się nadziwić, jak oni to wszystko robią... Domyślam się więc, że na widzach, którzy z branżą cukierniczą nie mają

Pożeraczka, czyli raz adobrze