SKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al
KUCHNIA POLSKAmiski i dodajemy szczyptę soli,całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Wszystkie składniki oprócz mleka dodajemy do mąki i wyrabiamy, stopniowo dodajemy letnie mleko i pilnujemy konsystencji ciasta (może się zdarzyć,że mleka będzie trzeba dodać więcej lub mniej,to wszystko zależy od mąki).Ciasto gnieciemy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie.Formujemy kulę przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30-40 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy.Dzielimy na dwie równe części.Jedną część dzielimy jeszcze na trzy i formujemy z nich długie rulony,końce łączymy ze sobą i zaplatamy warkocz.Z drugą częścią postępujemy tak samo.Ciasto delikatnie przekładamy na blachę ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20-30 min.W
Anielskie wypiekibobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy. U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym , ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem(...)ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia. Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ , bo naprawdę warto ich użyć do farszu. Artykuł Pierogi z bobem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanSKŁADNIKI: • 1 op. tortellini, 250g • 1 papryka czerwona • 1 por, biała część • 3 ogórki kiszone lub korniszony • puszka kukurydzy • 100g sera żółtego • natka pietruszki • 2 łyżki
KUCHNIA POLSKAsuche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie. Truskawki umyć, drobno pokroić(...)według własnego smaku , gotować kilka minut.Na koniec wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden
Moje domowe kucharzenieŚniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu... ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik. SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju(...)Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy kulę i rozwałkowujemy
wege i kropkaSKŁADNIKI: 1 patison ulubiona kasza np. bulgur zielona papryka do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz kolorowy papryka słodka papryka cayenne łyżka oleju rzepakowego koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie(...)składniki ciasta miksujemy; łączymy ze sobą, tak aby uzyskać masę podobną do gęstej śmietany (w razie potrzeby można dosypać mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Moja propozycja podania jak na załączonym obrazku - w towarzystwie kaszy bulgur i zielonej papryki :) *** Smacznego
wege i kropkaprzecedzić i ostudzić (można dzień wcześniej). Następnie przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić maszynce, tak żeby nie było żadnych grudek. Do ziemniaków dodać obie mąki i wyrobić krótko ciasto. Jeśli ziemniaki były za mało mączyste można dodać trochę więcej mąki. Jeśli będą zbyt mączyste, dodać odrobinę wody. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, następnie formować kulki, które potem należy rozpłaszczyć(...)dłoni. Na każdy kawałek ciasta włożyć jedną truskawę i od zewnątrz kleić tak, aby powstała kula, pozbawiona żadnych dziur (inaczej sok z truskawek wypłynie). Kulki układam na talerzu podsypanym mąką. Przed lepieniem, można ciasto lekko oprószyć mąką, aby nie przyklejało się do dłoni. Knedle z truskawkami gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucać na wrzątek i gotować około
Calzonella.comskładniki: ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego 300 g kurek 1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru) koperek 1 łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: omlecik
Domowy Smak Jedzeniakażdy weekend ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania. Biszkopt makowy 5 dużych jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny(...)mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowanie Dobrze wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.Na tacy lub prostokątnym talerzu ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem.Wyłożyć krem i równo rozprowadzić po cieście,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Na wierzch rozsmarować zimną polewę malinową.Dekorujemy wedle uznania. Więcej o kampanii ,,Uczymy jak słodzić,, dowiecie się TUTAJ
Anielskie wypiekiLane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Doskonale zastępują inne dodatki np. makaron. Lane kluseczki to takie moje wspomnienie dzieciństwa. Robiła mi je mama i babcia. Najbardziej lubiłam je właśnie w rosole czy pomidorówce. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie(...)Dość często goszczą u nas na stole. Polecam :) Składniki - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki - sól Wykonanie Jajko wbijam do garnuszka, dodaję sól i mąkę. Miksuję na jednolita masę. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie lejące. ( o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę ). Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody. Gotowe
Kuchnia z widokiem na ogródMega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe
słodki bratekpokojowej lub lekko podgrzaną) i powoli dosypujemy mąkę, mieszając wszystko mikserem. Następnie dodajemy jajka, masło, i resztę mąki. Można wszystko wrzucić za jednym razem, chodzi jedynie o to, aby ciasto nie pryskało po kuchni :) Teraz przekładamy powstałą masę na podsypany mąką blat i wyrabiamy wszystko ręcznie. po kilku minutach, kiedy gluten się uwolni, ciasto przestanie się kleić do rąk. Zajmuje(...)więcej niż kilka minut. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto ponownie szybko zagniatamy i dzielimy na 10-12 równych kawałków. Przy 10 wychodzę naprawdę duże bułeczki - takie jak na zdjęciu, więc najlepiej jest je podzielić wedle uznania i pamiętać, że jeszcze urosną przed i w trakcie pieczenia
Kuchnia od dwojgamiodowy 100 g masła 4-5 łyżek miodu Masło podgrzać dodać miód i podgrzewać chwilę, aby smaki się połączyły. Wykonanie Z podanych produktów zagniećcie miękkie, elastyczne ciasto. Mimo że Fatima nie odstawiała ciasta do wyrośnięcia, ja odstawiłam na 20 minut . Po tym czasie na wysmarowanej olejem i masłem macie silikonowej, połóżcie ciasto i podzielcie na 12 równych(...)porcji. Następnie każdą z osobna, dłońmi maczanymi w oleju i maśle, naciągajcie ciasto aby było jak najcieńsze. Posypać semoliną i złożyć w kopertę za każdym razem smarując i posypując semoliną. Smażyć na suchej patelni kilka minut,(2-3 minuty) na złoty kolor. Podawać na słodko, słono lub tak jak my lubimy najbardziej, z miodem lub sosem miodowym
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski
Korniszonki