ciasto - 163312 przepisów (strona:4017/10888)

CIASTKA Z DODATKIEM KASZY MANNY 194

Ciastka z dodatkiem kaszy manny to pyszne i szybkie do zrobienia ciasta. Są mega kruche i smacznie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, czas pieczenia wynosi max 15 minut i już można zajadać ciasteczka.  Ciastka są idealne do moczenia w herbacie czy kawie, chociaż ja uwielbiam wszelakie ciastka z kubkiem letniego mleka albo kakao. Do wykonania ciastek wykorzystałam  mąkę pszenną(...)łyżeczki proszku do pieczenia * 3 jajka Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać następnie jajka i masło (w temp. pokojowej), zagnieść ciasto. Z przygotowanego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do 200'C i piec ciasteczka około 13-15 minut

Zrób to smacznie
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 230

pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami.  Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora.  U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym.  Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo pierożki są naprawdę pyszne(...)Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 1 całe jajko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli szczypta cukru Dodatkowo do posmarowania wierzchu: 1 rozkłócone jajko + np.sezam czy czarnuszka do posypania Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła

Walijskie Pichcenie
pizza z komosy ryżowej 240

follow: jest to jeden z lepszych profili w internecie jakie znam. Ta kobieta naprawdę zna się na tym co mówi! Składniki: 120g komosy ryżowej, sól, jajko (opcjonalnie, bez jajka ciasto może się trochę łamać – w końcu to sama komosa), ulubione dodatki. Przygotowanie: Komosę ryżową wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na przynajmniej 12h, jednak ja moczę ją zazwyczaj(...)nawet więcej. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika (200°C). Po 15 minutach wyciągamy blaszkę i na ciasto

Gar Zdrowia
pancakes gryczane – bezglutenowe, bez nabiału 173

smakiem podbiją Wasze podniebienia oraz serca. Składniki: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej), ok. 3/5 szklanki wody gazowanej, szczypta soli, łyżka miodu, opcjonalnie rozpuszczona łyżeczka kakao (do ciasta). Przygotowanie: Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, tak aby całość przykryć lustrem wody (potrzebujmy około 1 i 1/2 szklanki). Odstawiamy na kilkanaście godzin do namoczenia. Nadmiar wody odlewamy. Dodajemy(...)sól oraz miód (plus kakao) i całość dokładnie blendujemy. Stopniowo dolewamy wodę gazowaną, do uzyskania lejącej konsystencji (uwaga: ciasto zbyt rzadkie może się nie wiązać na patelni). Na gorącą patelnię wylewamy około 0,5 cm warstwę ciasta. Smażymy do lekkiego ścięcia warstwy wierzchniej (ciasto uzyska lekko ciemny kolor). Musisz być cierpliwy, inaczej naleśniki będą się rozrywać podczas obracania. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Babka Trójkolorowa 291

olejek waniliowy.  3. Znowu zmiksuj.  4. Ubij pianę z białek.  5. Wsyp dwie szklanki mąki, wyłóż pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszaj.  6. Podziel ciasto na 3 części.  7. Do jednej dodaj łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej mak.  8. Do formy keksowej o długości około 30 cm wysmarowanej wyłóż ciasto(...)białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem.  9. Piecz około 60 minut w 180 stopniach

Motylkowa Kuchnia
Czekoladowe ciasteczka owsiane 139

mmmm… Pyszności. Ja do czekolady dodałam łyżkę mleka kokosowego, przez co jest bardziej miękka. Bez czekolady, smakują równie dobrze. Jeśli nie macie mąki owsianej, możecie zmiksować płatki. Całe ciasto można wykonać w mikserze, miksując najpierw płatki, potem dodając inne składniki i miksować w trybie pulsacyjnym. Smacznego! Czekoladowe ciasteczka owsiane Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 18 Składniki(...)melasa 1-2 łyżeczka kakao opcjonalnie Polewa 100 g czekolada 70% kakao 1 garść płatki kokosowe mogą być wiórki Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasteczka ugnieść w zwarte ciasto. Wyłożyć na papierze do pieczenia, spłaszczyć dłonią, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na ok. pól centymetra. Wyciąć kółka, pozostałą część zagnieść i znowu rozwałkować. Powtarzać do czasu, aż wykonamy

Kucharzyca
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 207

Goście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać(...)smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.  Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI 170

ciasto łączy w sobie to co lubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa  3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki(...)najniższych obrotach i dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy.Biszkopt pieczemy ok.10 min. w temp.170C.Ja użyłam do tego ciasta małej tortownicy średnica ok.20cm. Truskawki myjemy i kroimy na połówki wzdłuż,następnie układamy truskawki wzdłuż tortownicy cięciem do obręczy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy,studzimy

Mała w garnku miesza
Rurki z bitą śmietaną 273

śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru   Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto się chłodzi, a my na leżaczek. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkujemy je na cienkie placki(...)długie paski o szerokości 1,5 cm.     Bierzemy foremki do rurek (rurki kupimy w każdym sklepie z gospodarstwem domowym), smarujemy je olejem i zawijamy wokół nich paski ciasta. Zaczynamy od węższej strony.       Tak przygotowane rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rurek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp

Niunioki
jaglanka z bananem i żurawiną 159

składniki: 50 g kaszy jaglanej 250 ml wody 1 banan 1-2 garstki żurawiny, suszonej 1-2 łyżeczki miodu wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą 201

Jeszcze mi się nie znudził, ten kwaskowaty jegomość i tak sobie wykombinowałam idealnie kruche ciasto z lekką jak chmurka bezą. Chyba nie wyszło najgorsze, bo już kilka godzin po upieczeniu zniknęło gdzieś pół blaszki ;) Ciasto kruche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, zimnego 1/4 szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)żółtka Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne

Cynamonowe szczęście
Jogurtowe ciasto z jagodami 163

Dzień dobry! Jestem, wróciłam. Kilka dni urlopu bardzo mi było potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem.  Dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z jagodami, ale na dniach wyczekujcie bardziej wytrawnych przepisów na faszerowana cukinię, naleśniki ze szpinakiem i inne smakołyki. Składniki: 1 duży kubek 400 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru(...)misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy masę do dużej formy,  ja użyłam kwadratowej 25 x 25. Wierzch ciasta jagodami, możemy użyć świeżych owoców w okresie letnim lub mrożonych w okresie zimowym. Mrożonych owoców nie rozmrażamy przed pieczeniem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka ustawiając

Życie zaczyna się w kuchni
Rabarbarowe róże 195

rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny(...)się rozpuściło. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać nożem nasionka i dodać do ciepłego mleka. Wszystkie składniki razem z przyprawami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z woda i imbirem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche Ciastka Z Nutą Cytrynową 148

sparzmy. Ścieramy skórkę, wyciskamy sok i dodajemy do naszej maślanej masy. Partiami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników (ciasto jest dość luźne). Gotowe ciasto chowamy do woreczka i schładzamy przez około 2-3 godziny. Ja schładzałam przez 1 godz w zamrażalce, a druga godzinę leżało sobie w lodowce(...)Schłodzone ciasto wyjmujemy i na podsypaną mąką blacie wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Ciastka pieczemy w 200 stop. przez około 8-10 minut do lekkiego ze złocenia.      Źródło inspiracji Tutaj

Gotowanie...to proste !