smaku parmezan do posypania Instructions Ricottę odsączyć z płynu, przełożyć do miski, dodać parmezan i jajko i dobrze wszystko wymieszać. Dodać mąkę, sól i pieprz i wymieszać na ciasto. Konsystencja ciasta to kwestia wyczucia, i zależy od różnych czynników ("mokrość" ricotty, wielkość jajka) jeżeli jest zbyt rzadkie można dosypać trochę mąki ale z mąką trzeba bardzo uważać, żeby kluski(...)były twarde. Generalnie powinno się dać z ciasta uformować wałki na stolnicy obficie posypanej mąką. Ja podzieliłam ciasto na trzy części i uformowałam 3 wałki, potem trzeba je pokroić na ok 2 cm kawałki. W dużym garnku rozgrzać wodę i lekko ją posolić. Szparagi umyć i lekko obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 5 minut, wyjąć z wody
Cooking for Emilyskładniki: (ok. 2 porcje) 200 g arbuza bez skórki 80-100 g sera feta świeże listki mięty wykonanie: Schłodzonego arbuza kroimy w kostkę i przy okazji
Domowy Smak Jedzeniadzisiaj na przekór, no może nie na przekór a za namową młodszego syna i promocyjna cena skłoniła mnie do przygotowania tego pysznego deseru jakim są banany w cieście z dodatkiem wiórków kokosowych . Przygotowanie tego deseru zajmie nam kilka minut, chrupiąca panierka i kremowe wnętrze przypadnie do smaku każdemu łasuchowi Składniki: 5 bananów 250ml mleka 3,2% 150g mąki pszennej(...)jajka 3 łyżki cukru pudru + do posypania szczypta soli Olej do smażenia Przygotowanie: Z mleka, jajek, mąki i dodatku cukru i soli zmiksować gładkie ciasto. Powinno być nieco bardziej gęste niż na naleśniki. Banany obrać i pokroić na 3 części, zanurzać w cieście, posypywać nad talerzykiem wiórkami kokosowymi. Olej rozgrzać w nie za wysokim garneczku, ja smażyłam na głębszej patelni
W garach u GosiDelikatny biszkopt,słodka śmietanka,banany i nutka kokosu ,tak mogę opisać to ciasto. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto(...)ubić na sztywną pianę,po czym dodać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiewać mąkę powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelać na blaszkę ( 25/29 cm) wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawić
Kolorowa kuchnia Elkiciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier i utarte z solą żółtka. Wlej rozczyn i resztę mleka.Wszystko wymieszaj mikserem. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości(...)Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż odrobinę ciasta i ugnieć palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij
Różne smaki w kuchnizdecydowanie Uwielbiam 🍕🍕🍕🍕 Dziś zapraszam na pizzę na kruchym spodzie z mięsem mielonym z indyka , natką pietruszki i pysznym serem mozzarella :) Polecana dla małego i dużego :) SKŁADNIKI: Pizza 🍕🍕🍕🍕 300 g ciasta na pizze 1 mozzarella 1 cebula Natka pietruszki Koncentrat pomidorowy do smarowania Mięso 🍕🍕🍕🍕🍕🍕🍕 300 g mielonego mięsa z indyka 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki(...)czerwonej ostrej Sól i pieprz Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijam i rozwałkowuję. Smaruję koncentratem pomidorowym. Mozzarellę odcedzam i rwę w kawałki. Natkę pietruszki myję i drobno siekam. Posypuję posmarowane ciasto. Na patelnię rozgrzewam olej. Dodaję mięso i przyprawy. Smażę na rumiano. Posypuję ciasto. Cebulę obieram i kroję w plastry. Posypuję pizze. Piekę pizzę w 200 stopniach
Gotowanie Patkipszennej 160 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Do miski przesiewamy mąkę oraz wsypujemy sól. Wlewamy olej, dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą wodę i zaczynamy zagniatanie ciasta. Zagniatamy około 5 minut. Ciasto musi być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje podsypujemy je odrobiną mąki. Formujemy podłużny wałek i ciasto dzielimy(...)równych części. Blat oprószamy mąką. Każda część rozwałkowujemy na placek - prawie przezroczysty. Wycinamy koła talerzem o średnicy 20 cm. Ciasto pozostałe po wycinaniu ponownie zagniatamy i wycinamy ostatni placek. Suchą patelnię rozgrzewamy. Układamy na niej placek tortilli i smażymy przez 40-50 sekund z każdej strony. Nie liczyłam czasu - obserwowałam placki. Na drugą stronę należy przewrócić gdy zaczynają pojawiać się
VioletoweKucharzeniepianę, pod koniec wsypujemy partiami cukier, ubijając dalej. Następnie, również partiami wlewamy żółtka i nadal ubijamy. Do masy wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy ciasto na dużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Masa chałwowa: 330 ml śmietany
Cynamonowe szczęściesię ukryć, że ostatnio panuje moda na brownie. Zdecydowana większość z Nas jeśli ma ochotę na „ciemne ciasto” sięga właśnie po brownie. Niestety, ale mam wrażenie, że coraz częściej zapominamy o jego polskim odpowiedniku, który niegdyś królował na stołach wraz z sernikami, makowcami czy szarlotkami. Na myśli mam oczywiście murzynka. Pyszne, puszyste ciasto, które idealnie pasuje do kawy czy herbaty(...)czas mieszając gotujemy przez 5 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasza masa będzie zimna dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Powstałe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C do tzn.”suchego patyczka” (około 40 minut). Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Artykuł
PatiGotujedorzucamy do gotującej się zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie (około 20-30 minut). Do dużego kubka wbijamy jajka, solimy je i dodajemy mąkę. Mieszamy energicznie łyżką, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Jeśli chodzi o konsystencję to musi ono być dość zwarte i ciągnące. Jeśli wydaje się Wam, że jest zbyt gęste i nie możecie pozbyć się wszystkich(...)grudek, dodajcie łyżkę lub dwie wody gazowanej. Zmniejszamy ogień pod zupą, tak aby zupa tylko delikatnie „pyrkała”. Następnie zanurzamy łyżkę w zupie i nabieramy na brzeg mokrej łyżki odrobinę ciasta (wielkość zależy od naszych upodobań, ale pamiętajcie że ono jeszcze urośnie) i strząsamy do zupy. Znowu moczymy łyżkę i nabieramy ciasto i strącamy kluseczkę… i tak dalej… i tak dalej
PatiGotujemawiać „ gumiklyjzy” przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Jednakże u mnie w domu dodaje się jeszcze jajko, dzięki niemu kluski mają bardziej żółty kolor. Cała tajemnica idealnego ciasta na kluski kryje się w proporcjach (ale o nich więcej w przepisie poniżej), dzięki nim Wasze kluski zawsze będą idealnie sprężyste. Kluski śląskie około 70 sztuk Składniki: 1 kg ziemniaków(...)ugniatamy ziemniaki w misce i dzielimy na 4 równe części (tak jak na zdjęciu). Jedną z części wyciągamy. Wolne miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto (tylko chwilę do połączenia składników). Ciasto przerzucamy na blat i dzielimy na 4 części. Z każdej z nich formujemy średniej grubości wałek, z których następnie odcinamy 3 cm kawałki ciasta
PatiGotujemożecie także wykorzystać mięso, które zostało wam z rosołu Pierogi są naprawdę nietypowe i rewelacyjne w smaku. Jeśli nigdy ich nie próbowaliście to koniecznie musicie je przygotować! Czebureki Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki wody (375 ml) 2 łyżki oleju 4 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka wódki lub spirytusu sól Farsz: 600 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki(...)chwilę gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałą mąkę łączymy z jajkiem i wódką. Dodajemy wcześniej przygotowaną ciepłą masę i zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy je przyprawami, solą i pierzem. Ciasto musi być
PatiGotujeUgotowane ziemniaki pozostawiamy do wystudzenia, obieramy i przeciskamy przez praskę. Do przeciśniętych ziemniaków dodajemy ser, który również przeciskamy przez praskę. Dodajemy 1,5 szklanki mąki, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje jeszcze mąki to dodajemy jej więcej (ciasto musi dać się kroić nożem). Zagniatamy ciasto do połączenia się wszystkich składników i formujemy kulkę. Kulkę dzielimy
PatiGotujeposiekanych innych ziół ( u mnie przede wszystkim bazylia, szałwia i oregano) 5-6 suszonych pomidorów sól Pamiętajcie, że mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Gorące mleko sprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy(...)pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było miękkie i elastyczne. Posypujemy górę mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze
PatiGotujećwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około 10 minut. Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać(...)dobrze rozgrzana. Wylewamy na nią ciasto (jest to mniej więcej objętość standardowej chochelki do zupy, czyli około 50 ml). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podczas smażenia możemy natłuścić patelkę odrobiną tłuszczu (jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardzie chrupkie naleśniki) ale nie jest to konieczne ponieważ dodaliśmy do ciasta olej. Gotowe naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Nadziewamy
PatiGotuje