lipcowej piekarni Amber zagościły owsiane bułeczki według przepisu Adama . Warto je upiec, są naprawdę bardzo smaczne. Do ciasta nie dodałam słodu, którego nie miałam, zastąpiłam go dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Wiem, że to nie to samo, ale bułeczki i tak ładnie wyrosły. Mój rozczyn po wymieszaniu nie wydał mi się bardzo gęsty, czyli taki jak w opisie(...)Adama. Po 12 godzinach w lodówce miał ładne bąbelki.Ciasto właściwe mieszałam w robocie przy pomocy haka, ok 15 minut. Blat przed formowaniem bułek, lekko podsypałam mąką, może dlatego słabo kleiły się do nich płatki owsiane. Pomogło posmarowanie rąk olejem. Bułeczki wyrosły bardzo ładnie, piekłam je 10 minut dłużej niż w przepisie i w wyższych temperaturach
Stare GaryCiasto smakuje przeeepysznie, tak delikatnie i niesamowicie kremowo. Masa jest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru. Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze. Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 200g herbatników 90g masła Masa piankowa: 70g pianek Marshmallows(...)wody. Na masie piankowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Całość zalać tężejącą galaretką i umieścić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do swojego ciasta użyłam mini pianek Marshmallows , które do nabycia są w Cukieterii , zresztą jak cudowne ozdoby, w tym zaprezentowany biały kwiatek. Te małe pianki robią furorę wśród moich bliskich, bo oprócz smaku mają wyjątkową wielkość. Spotkaliście
Di gotujeminut. Mąkę przesiać do miski, dodać jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostawić do wysmarowania bułeczek). Następnie dodać szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Jagody wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części i uformować wałki(...)Każdy wałek podzielić na kilka części. Zależy jakiej wielkości chcecie bułeczki. Ja zrobiłam 11 bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i ułożyć na nim łyżkę jagód, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować białkiem. Zostawić na 15 -20 minut do napuszenia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzone
Agusiowe smakołykiMakowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy przed samym podaniem) i na pewno będzie smakować wszystkim stęsknionym za makowcem gościom. Składniki(...)jajka łyżka esencji waniliowej lub likieru migdałowego keksówka wysmarowana masłem i posypana mąką do dekoracji: opakowanie serka mascarpone 250 g opakowanie borówek – umytych i osuszonych Przepis na ciasto z makiem, mascarpone i borówkami Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, cukier, mak). Dodać płynne, czyli jajka, aromat i olej. Dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym
Ugotowane pozamiatanePorzeczki to owoce, które idealnie sprawdzą się do słodkich wypieków. Rok temu pokazałam Wam przepis na genialne kruche ciasto nadziane porzeczkami i przełożone budyniem oraz bezą , a dzisiaj zachęcam do upieczenia słodko-kwaśnych muffinek, które są miękkie, puszyste i bardzo smaczne :) Składniki na 18 sztuk: 300 g obranych porzeczek, np. czerwonych ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1 kubek śmietany(...)sobą. Następnie wsypać przesianą mąkę wraz z dodatkiem proszku do pieczenia i sody. Ponownie wymieszać (tylko do połączenia składników!). Na sam koniec dodać obrane porzeczki. Za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Muffinki piec około 25-30 minut w 180 °C (aż do suchego patyczka
Ugotowaćmisce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec
Candy Pandasmisce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać za pomocą noża kwadraciki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem
Candy PandasNapój, olej i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów
Candy PandasInformacje dodatkowe: bez glutenu, bez konserwantów, źródło błonnika i białka Sklep: Tesco Cena: 3,99 zł Nasza opinia Wygląd i smak: Z ananasem – W środku zastałyśmy widok typowego surowego ciasta z ciecierzycy jaki robimy bardzo często na muffiny. Zapach również kojarzy nam się z tą surową masą i w ogóle nie czujemy ananasa ani miodu. Struktura jest piaskowa, a dokładniej(...)chociażby cienia czekoladowości. Podsumowanie: Jesteśmy nieco skołowane, ponieważ tych produktów nie nazwałybyśmy deserami. Tak naprawdę to w ogóle nie wiemy jak je nazwać. Według nas ananasowa wersja to surowe ciasto, które mogłoby stanowić bazę pod placuszki a kakaowa opcja najlepiej polecamy nie ruszać. Czy wersja straciatella wypadłaby lepiej? Sądzimy, że nie i nie mamy zamiaru tego sprawdzać. Jeżeli ktoś
Candy Pandasszkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej kokosowy i zagnieść ciasto (jeśli jest bardzo luźne dodać jeszcze nieco mąki a jeśli jest zbyt suche dołożyć łyżkę oleju). Ciasto okryte folią wstawić do lodówki na ok 45-60 minut (lub więcej
Candy Pandaskońcu przekonałyśmy się (ba! wręcz się zakochałyśmy) w połączeniu tofu z mango i generalnie zapałałyśmy miłością do "oszukanych" serników :D Nigdy także nie wykorzystywałyśmy winogrona do ciast, więc i to jest nasza pierwsza i niezwykle udana próba <3 Składniki (śr: 18cm): Owsiano-żurawinowy spód -190g mąki owsianej (bezglutenowej) -120g żurawiny (najlepiej niesłodzonej(...)zmielić (nie całkiem na papkę, żurawina ma być w kawałkach. Taką masę zagnieść z mąką owsianą (jeśli jest za suche można dodać jeszcze banana lub odrobinę wody). Takim ciastem wylepić dno i bok tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia). Spód piec w 180’C ok 20 minut. Gdy ostygnie delikatnie oddzielić boki od tortownicy za pomocą noża i zdjąć pierścień
Candy Pandasprzyznać, że ostatnio te nasiona jak i powstałą z nich mąkę dodajemy wszędzie do wypieków, więc doskonale znamy ten smak. Na samym końcu na języku wyczuwamy nutkę jakby surowego ciasta? Dziwne, ale wiemy, że wiele osób uwielbia wyjadać surowe ciasto, więc musiałyśmy umieścić tą informację :P Pasta z orzechów włoskich : Spodziewałyśmy się powtórki i smaku nie odbiegającego od pierwszej wersji
Candy Pandastakże niesiarkowane morele zamiast daktyli, które nadają niepowtarzalnego smaku oraz mąka z ciecierzycy zamiast kokosowej (bo ta druga nam po prostu wyszła... i nie wróciła :P). Dzięki tej zamianie ciasto przypomina pudding jaglany o zaskakująco delikatnej aczkolwiek zwartej konsystencji. Warto wypróbować! Składniki: Muffiny jaglane (ok 6 szt) -150g suchej kaszy jaglanej -80g suszonych moreli (niesiarkowanych) -2 łyżki(...)sucha. Do budyniu wsypać mąkę z ciecierzycy, kamień winny i wszystko wymieszać (masa ma być bardzo zwarta ale nie sucha, w razie czego można dolać jeszcze trochę wody). Ciasto nakładać do tekturowych papilotek i piec je w 180’C ok 25 minut. KREM RYŻOWO-KOKOSOWY Ryż wsypać do garnka, zalać napojem migdałowym i mlekiem kokoswym. Gotować do miękkości
Candy Pandasdlatego słodziki na jej bazie w tym Tagatesse zawierają jeszcze inne dodatkowe substancje, dlatego jego słodkość jest dwukrotnie wyższa. Producent zapewnia, że można wykonać na jego bazie ciasto drożdżowe, bezę oraz karmel. Inne składniki Tagatesse: Izomalt (E953) – niskokaloryczny i nie powodujący próchnicy, syntetyczny masowy środek słodzący o niskiej higroskopijności łatwo krystalizujący. Uznany za bezpieczny. Sukraloza (E955) - pochodna sacharozy(...)ksylitolu) nabrał idealnej słodyczy a jej poziom nie zmniejszył się po wpływem czasu i zimna lodówki. Przy próbie pieczenia zauważyłyśmy te same właściwości a dodatkowo nie nadał gorzkiego posmaku. Ciasta drożdżowego jeszcze nie piekłyśmy ale na pewno kiedyś pojawi się taki przepis z Tagatesse. Podsumowanie: Opisany słodzik był dla nas nowością, która nas nie zawiodła. Przede wszystkim do smaku
Candy Pandasuzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki(...)bałwanków. Cukrowe kryształki przylepić na odrobinę śmietanki kokosowej lub jakiegoś jogurtu. Ciasto wyciągnąć z tortownicy (nożem odciąć boki przed zdjęciem obręczy), górę pokryć resztą śmietanki kokosowej (lub serkiem homo/jogurtem greckim), posypać wiórkami, wbić bałwanki i gotowe! *Polecam zacząć od jednej łyżeczki, spróbować całość i dodawać następne do uzyskania odpowiadającej słodyczy
Candy Pandas