ciasto - 163312 przepisów (strona:4001/10888)

Ciasto Raffaello 233

zaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce. Artykuł Ciasto Raffaello pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Fit pierś z indyka z sosem tzatziki 288

Pierś z indyka jest bardzo delikatnym w smaku mięsem, dobierając odpowiednie przyprawy i dodatki możemy z niej wyczarować różnorodne i jednocześnie pyszne obiady. Doskonale komponuje się

Kuchnia Pełna Pasji
ekspresowa fasolka z pieczarkami 382

składniki: 400 g fasoli z puszki Piękny Jaś Jamar 200 g pieczarek 1 cebula ok. 300 g kiełbasy, ulubionej 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego ok. 200

Domowy Smak Jedzenia
domowy sos a la sos tysiąca wysp 167

*składniki: 6 łyżek majonezu 2 łyżki ketchupu Jamar 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli (ok. 30 g) 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu jabłkowego

Domowy Smak Jedzenia
drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 195

sprawdzonego przepisu, prawdziwy hit lata :-) Piekę je z różnymi owocami, lubimy te ze śliwkami , smakowały nam też z truskawkami czy czarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka  3 czubate łyżki cukru  1 jajko  1 żółtko  szczypta soli  50 g masła roztopionego(...)łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa

babka w formie
Jabłka w cieście 182

jabłuszka w cieście musicie przygotować zaraz przed podaniem. Najlepsze są ciepłe. Robi się je bardzo prosto. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawić. Do miski dodać żółtka, cukier wanilinowy,olej, wodę, mąkę. Za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Do tak przygotowanej masy dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Odstawić ciasto na chwilkę. Przygotować(...)pomocą specjalnego urządzenia wydrążyć gniada nasienne. Pokroić jabłka w poprzek na 0,5 cm grubości krążki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucać kolejno krążki jabłek zamoczone w cieście. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem i gotowe. Thermomix założyć motylek, dodać białka, szczyptę soli, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka, zdjąć motylek do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Sernik. 198

syna :) Zażyczył sobie taki zwykły z polewą czekoladową. Z polewy zrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko 20 dkg margaryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać margarynę i wysiekać. Następnie dodać jajko i żółtko. Zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Składniki na masę serową: 1 kg sera (tym razem dałam z wiaderka) 8 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Agusiowe smakołyki
CIASTO CYTRYNOWY PUCH (DUUUUUUŻA BLACHA) 504

Idealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga "Z Majeczką(...)obrotach, aż w wszystko dobrze się połączy. Masę wylej bardzo ostrożnie na ułożone herbatniki: najlepiej zrobić to chochelką do zupy, jedna po drugiej, aby herbatniki się nie podniosły. Wstaw ciasto do lekkiego stężenia do lodówki. KOKOSOWA KRUSZONKA: Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp wiórki kokosowe i podpraż je na złocisty kolor (uważaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Lody truskawkowo-jogurtowe 130

SKŁADNIKI: • 750 g truskawek, umytych i pozbawionych szypułek • 500 g jogurtu z wapniem • 3-4 łyżki cukru (można dodać więcej lub wcale nie dosładzać) • sok z

KUCHNIA POLSKA
Prosty murzynek (ciasto) 276

Weekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję . Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie(...)szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy z formy, polewamy resztą czekoladowej masy (wcześniej trzeba

Słodkie okruszki
DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 379

PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego.  Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Świderki – pizza 418

przygotowywanie poczęstunku dla gości lub gdy oni sami uprzedzą o swoim przybyciu niemalże w ostatniej chwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano(...)ostrą paprykę. Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :). Sos należy posypać startym serem

Mojewlasne.pl
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 195

razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu feta 3 łyżki śmietany 12% (może(...)być też 18% lub 30%) 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz gałka muszkatołowa kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut. 2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 168

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto

Różne smaki w kuchni
Suflety z malinami (na serku ricotta) 262

przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 jajka (rozmiar(...)koniec dodać pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut

Ugotować