przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku
codojedzeniaskładniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2
Domowy Smak JedzeniaWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno. Piec w 160*c przez 35 minut. Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę. Krem z michałkami: Śmietanę podgrzać
Wanilia i KardamonUwielbiam szpinak,i często używam,a połączenie z ciastem francuskim dla mnie jest idealne.Nie dość ,że szybko się robi to jeszcze jak smakuje......Polecam wypróbować mój kisz-trochę jak tarta trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 600g mrożonego szpinaku mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(...)odrobinie oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilkę smażymy,dodajemy szpinak i jeszcze smażymy ok 10 min,delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy w formie(ok 26 cm),z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem,pieczemy 10 min w 200 stopniach. W tym czasie roztrzepuje jajka dokładnie ze śmietaną,dodaję
Swojskie jedzonkojest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi pod rękę, więc postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny z dużą ilością bakalii obtoczonych delikatnym ciastem. Keks 1 kostka miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek ( żółtka i białka oddzielnie ) 1 łyżka proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wymieszać pozostałą pianę i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec około 30 minut, aż będą przyrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folię i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem
Pieguskowa Kuchniawłaśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól, tłuszcz do formy Farsz 2 marchewki średnia cukinia mały kawałek pora 15 dag szynki 1 szklanka śmietany 30 % 4 jajka(...)startego sera żółtego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz, sól Z masła, mąki i jajka zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone
Pieguskowa KuchniaZapomniane ciasto, które parę lat temu bardzo często bywało na naszym stole. Przypomniała mi o nim moja siostra, która upiekła je podczas naszego ostatniego spotkania. Posmakowało mi i postanowiłam je upiec na szkolny Dzień Babci i Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym(...)galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło 1 łyżka kakao cukier waniliowy dżem z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
Pieguskowa KuchniaPlacek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka(...)szkl oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 200 g mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około
Pieguskowa KuchniaDzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho miodowe z toffi – imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu(...)Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mleko w puszcze
Pieguskowa KuchniaPrzepis na to expresowe ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi – czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie(...)dodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy. Expresowe ciasto 3 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2-3 łyżeczki kakao 0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek) 1 szkl zimnego
Pieguskowa Kuchniamyślałam, że to powiem, ale dotychczasowe maślankowe ciasto na pierogi przegrało z przepisem, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Szybkie, proste, nie brudzące rąk, wspaniale się rozwałkowujące, nie rozpadające się w trakcie gotowania to niewątpliwe zalety tego ciasta na pierogi. Za przepis dziękuję mojej młodszej siostrze- wreszcie doczekała się ode mnie słów, że jej przepis jest lepszy od mojego(...)Dzisiaj zapraszam na pierogi z mięsem, na które miałam już od dawna ochotę. Z podanych proporcji wyszło mi 45 pierogów. Ciasto na pierogi 0,5 kg mąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną
Pieguskowa Kuchniadzień wcześniej wyciągnąć w lodówki i odkarmić) 10 g mąki pszennej chlebowej (użyłam żytniej) 180 g wody Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Ciasto chlebowe 360 g płynnego zaczynu 360 g wody (lekko ciepłej- użyłam 420 g) 720 g mąki- to jest 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej+630 g mąki chlebowej (użyłam owsianej(...)dodać pozostałe składniki oprócz oliwek i wyrabiać robotem 3 minuty na pierwszym biegu, a następnie 3 minuty na biegu drugim. Dodać oliwki i wyrobić tak aby połączyły się z ciastem. Można też wyrobić je ręcznie. Zostawić do wyrośnięcia pod folią na 2,5 godziny. W tym czasie odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając. Podzielić ciasto na dwa bochenki lub uformować
Pieguskowa Kuchniamrożonych wiśni. Jeżeli nie macie takich swoich z sadu to całkiem niezłe jakościowo można nabyć w większości sklepów. Kilka minut i tarta gotowa. Poprawa nastroju również gwarantowana! TARTA WIŚNIOWA CIASTO 140 g herbatników kakaowych 60-70 g masła 2-3 łyżki nutelli KREM 330 g śmietany 30% op. serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru FRUŻELINA 450 g wiśni mrożonych(...)sucha dodać odrobinę masła. Wylepić dno i boki foremki, odstawić do lodówki. Schłodzoną śmietankę, cukier puder i mascarpone ubić mikserem na sztywno. W razie potrzeby dosłodzić. Wyłożyć na przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej
Pieguskowa Kuchniabędę je piekła. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową warto je więc wyjąć na dwie godzinki przed przyrządzaniem na blat. W tej sposób zmniejszamy ryzyko „zwarzenia” się ciasta. BABKA MAKOWA 1 szkl suchego maku 4 jajka 30 dag mąki 25 dag cukru 1 szkl mleka 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy POLEWA(...)natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki z kominkiem i piec przez 40-50 minut w temperaturze 175 st. Wszystkie składniki polewy rozpuścić w misce nad parą i polać wystudzone ciasto. Artykuł BABKA MAKOWA pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniałyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie
Pieguskowa Kuchnia