ciasto - 163312 przepisów (strona:4004/10888)

Tort wiśniowo owocowy 196

już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę  i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Blaszkę od piekarnika o wymiarach 43x38 wykładam papierem do pieczenia i wylewam  2/3 ciasta. Resztę ciasta wylewam na drugiej blaszce ale nie na całości tylko na szerokości 16 cm. Biszkopty wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 15 minut.Po

wesoła kuchnia
Przepis #59 FIT Ciasto Tiramisu 176

Witajcie, weekend- zatem czas na kolejny słodki FIT przepis na ciasto. Bezglutenowe, kawowe i niskokaloryczne - ciasto Tiramisu. Oryginalnie jest ono zrobione z dość tłustego sera Mascarpone ale ja znalazłam dla niego zamiennik - jest równie pyszny ale o wiele wiele mniej kaloryczny:) Mowa o jogurcie greckim.  Od kiedy odkryłam jak można w łatwy sposób zrobić krem(...)ciast z jogurtu greckiego zaczął on często gościć w moich wypiekach. Na pierwszy ogień poszło właśnie Tiramisu. Jedna porcja (na mojej blasze wyszło 16 porcji takich jak na zdjęciu poniżej) to: 128 kcal! w tym: W 8,85 g; B: 6 g, T: 7,5 g. Składniki Biszkopt - 8 jajek - 80 g mąki kokosowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Health-Fit-Life
Ciasto z agrestem 208

Przepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 218

pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką

Kuchnia domowa Ani
Chlebek tygrysi-mniam 229

Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól,dodajemy wymieszane ze sobą letnie mleko i wodę . Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy kilka minut mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto. . Zostawiamy je w misie i przykrywamy ściereczką na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej(...)minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy na gładkie, gęste (konsystencja gęstej śmietany)ciasto. W razie potrzeby  dosypujemy mąki lub wlewamy wody (jeśli za suche). Pastę zostawiamy na 15 minut. Ciasto z foremki przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając

Swojskie jedzonko
Drożdżówki malinowe – Raspberry Sweet Rolls 229

Powiem szczerze, nie lubię tych drożdżówek! Nie lubię ich dlatego, że robi się je pół dnia, a znikają w pół godziny

Słodki Pomysł
Wegańskie placki z kalafiora 332

Wegańskie placki z kalafiora są naszym ulubionym daniem wakacyjnym. Genialnie proste w przygotowaniu, przepyszne i nie wymagające wielu składników. Ileż to razy zaczynałam coś gotować i

dolcevitainmykitchen
chłodnik ze świeżych ogórków 545

składniki: 2 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 /2 pęczka szczypiorku 200 ml śmietany, schłodzonej 300 ml kwaśnego mleka lub kefiru

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 634

swojej receptury. Mąką w przepisie jest podana orientacyjnie, każda mąka inna i czasem wystarczy szklanka, a czasem potrzebne są aż dwie. Musimy dodawać mąkę partiami i oceniać czy konsystencja ciasta jest już dobra. Dzisiejsze naleśniki nadziane są pikantnym farszem z pieczarek, pora i fety. Farsz musi być dobrze doprawiony, aby jego smak był dobrze wyczuwalny w połączeniu z naleśnikami. Całość(...)Naleśniki: żółtka oddzielamy do białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mleko i wodę miksujemy z żółtkami, mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i z roztopionym masłem. Ciasto powinno być lekko gęste. Do ciasta dodajemy ubite białka i mieszamy lekko rózgą. Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, układany jeden na drugim na talerzu i odkładamy. Farsz: cebulę i czosnek

Smak mojej kuchni
Cukinia w cieście 156

PORA NA CUKINIE W ramach cyklu "Pora na... " dziś zapowiadana wcześniej w poście Cukinia prosto z patelni   Cukinia w cieście , czyli ta bardziej skomplikowana wersja, z którą oczywiście poradzi sobie każda kobieta... i na pewno nie jeden fan kuchni płci przeciwnej. Bardziej leniwi (jak JA!!!😇) będą musieli poczekać na powrót żony, partnerki, narzeczonej, dziewczyny czy też wybrać się(...)plastry (od 0,5 do 1cm, zbyt grube plastry mogą się nam nie upiec). Z mąki (ja użyłam orkiszowej ale może być każda inna), wody, proszku do pieczenia robimy ciasto, wszystko razem miksujemy na gładką masę. Musi być znacznie gęściejsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany). Doprawiamy ciasto solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Rozgrzewamy tłuszcz (tyle aby cukinia mogła delikatnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Brownie z cukinii. 183

cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła i nie pokombinowała. Ciasto bez jajek i bez cukru, wyszło na tyle przyjemne, że młoda (totalny(...)sody oczyszczonej Rodzynki przelać wrzątkiem, namoczyć, a gdy napęcznieją zmiksować razem z płynem na gładką papkę.  Mąkę, kakao i sodę przesiać. Wszystkie składni, bardzo, bardzo...dokładnie wymieszać. Gdyby ciasta wydawało się za gęste, to należy ewentualni dolać odrobinę mleka. Wylać do okrągłej foremki, piec 40-45 min w 180* C  Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne

Farmażony
Niebiańsko delikatny sernik z białą czekoladą i malinami 234

Sernik przygotowywany w dniach około-osiemnastkowych, aby uczcić pełnoletność ze smakiem ulubionego ciasta na podniebieniu.  Co tu dużo skrywać -  słodycze lubię i nie chcę z nich rezygnować. O wiele łatwiej przygotować mi deser niż obiad! Poza tym ciasta, ciasteczka i wszelkie babeczki są niesamowicie fotogeniczne, łatwo jest z nich wyciągnąć to, co najlepsze. A serniki każdy lubi(...)Twoja lista zakupów. Nie zwlekaj i już teraz wybierz się do sklepu - specjalnie dla Ciebie przygotowałam tę listę. 🌸 Gdy już zdobędziesz wszystkie potrzebne składniki, czas na kolejny krok - przygotowanie ciasta. Wyjmij z kuchennych szafek : tortownicę o średnicy ok. 23 cm, papier do pieczenia, mikser oraz malakser.  Przygotowanie:  KROK I : Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie ( KONIECZNIE TAKIE

Kuchnia Ellie
Tarta cytrynowa 143

tego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia(...)Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche  200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30% Sposób przygotowania: Masło z cukrem mieszamy do momentu aż ładnie się połączą ( masło musi być miękkie) Następnie

Różne smaki w kuchni
Pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami 144

pory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia(...)puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika

Różne smaki w kuchni
Kolorowa szachownica 138

chce zaprezentować takie cudo smakowite . Lubię bawić się w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary(...)pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica " Biszkopt jasny i  ciemny po wystudzeniu kroimy  wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów

Różne smaki w kuchni