ciasto - 163312 przepisów (strona:4003/10888)

SIMIT – TURECKI BAJGIEL 122

Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubi – klik i zasadzie jest tak prosty, że nie może się nie udać. Warto przeczytać co o bajglach i o przygotowaniu ciasta na simit pisze Monika na swoim blogu. Dzisiaj załączam zdjęcia robocze, z telefonu (przepraszam za ich jakość) gdyż aparat opacznie zostawiłam w pracy. Jutro podmienię:-) PODMIENIŁAM SIMIT 7 g drożdży(...)mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1,5 szkl sezamu 1/3 szkl pekmezu, melasy albo miodu Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę

Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 139

domu wszystkim bardzo smakują. To także sposób na zagospodarowanie kaszy, której zawsze za dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól(...)pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka (robię to szklanką). Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodać więcej mąki, a jeżeli za twarde dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg

Pieguskowa Kuchnia
TORT Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 236

cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i krótko ubić. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski z masą jajeczną, dodać ocet i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 45 min do zrumienienia w temp 175 st. Serek mascarpone i śmietankę wyłożyć do miski i ubić na sztywno(...)napęcznieję krótko podgrzać w mikrofali uważając, żeby się nie zagotowała. Dodać do truskawek i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Z wystudzonego biszkoptu zdjąć cukrowy wierzch i pokruszyć. Ciasto przekroić na 3 części. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze i dokładnie nasączyć. Przy brzegach wycisnąć przez dużą tylkę pasek kremu i wypełnić środek frużeliną. Nałożyć drugą część biszkoptu, dokładnie docisnąć

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE 154

łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin CIASTO WŁAŚCIWE cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej ( użyłam pszenną graham ) 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji Wszystkie składniki ciasta(...)minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotować dwie foremki o wymiarach 25×11 ( u mnie 30×12 mierzone od góry ) wysmarować je tłuszczem i obsypać mąką. Kiedy ciasto odpocznie, wymieszać jeszcze raz i wyłożyć do foremek. Ułożyć na wierzch po 2 plasterki jabłka i odstawić przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć

Pieguskowa Kuchnia
BUŁECZKI DYNIOWE 130

wodę, rozpuścić w niej drożdże razem z 1 łyżeczką cukru. Gdy drożdże wypłyną na powierzchnię dodać całość do mieszanki z dynią. Wbić jajko i dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę(...)krótko zagnieść ręką. Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić je pięścią i krótko wyrobić. Podzielić na 2 części a każdą połówką dodatkowo na 12 sztuk. Z każdego kawałka uformować kulę, spłaszczyć ręką i naciąć na 8 w miarę równych części ( tak jak na zdjęciach ). W środku

Pieguskowa Kuchnia
BUŁKI ŚNIADANIOWE 166

domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania! Warto:) BUŁKI ŚNIADANIOWE CIASTO 650 gram mąki pszennej(...)kuchenną i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, sól, dolać olej i ciepłą wodę oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić przez kilka minut, na niskich obrotach lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto podzielić na 14 części i formować kulki – około 70-80 gram każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką

Pieguskowa Kuchnia
orzeźwiająca surówka z melonem 138

składniki: 1 melon 1 czerwona papryka ok. 3 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 mała cebula, czerwona lub biała 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek

Domowy Smak Jedzenia
PEŁNOZIARNISTE BUŁECZKI ZIEMNIACZANE ORKISZOWE LUB PSZENNE 248

mąkę, sól, oliwę, ziarna słonecznika, rozduszone ziemniaki (puree), letnią wodę (pozostałe 450g) oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Całość dokładnie mieszamy. Ja wyrabiam tylko chwilę. Gdy użyjemy mąki pszennej musimy wyrabiać ciasto dłużej. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą (gdyby było bardzo lepkie i rzadkie, np. spływało z haka miksera, musimy dosypać trochę więcej mąki, mnie zdarzyło się tak co prawda(...)dotychczas raz, ale wyczulam, gdy ziemniaki będą bardziej wodniste, może się tak zdarzyć) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania, czyli do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok.1h. Następnie formujemy (dłońmi maczanymi w oliwie lub lekko omączonymi) 8-12 bułek. U mnie bywa zwykle 10-12, choć ostatnio najczęściej właśnie 12- i tak są bardzo duże

Smaczne Zdrowe
Kalafior w cieście 169

Dzisiaj mam dla Was kalafiora smażonego w cieście. Bardzo smaczny i świetny dodatek do obiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym   oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta  imbiru 1 szklanka mleka olej do głębokiego smażenia Kalafiora podzielić na różyczki. Pozostałe składniki wymieszać tak aby powstało dość gęste ciasto. Olej rozgrzać w rondlu. Różyczki kalafiora obtaczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy. kalafior w cieście

O kuchni z uczuciem
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 181

około 10 minut delikatnie podsypując sobie mąką blat.  Przełożyć do miski do wyrastania i przykryć folią spożywczą (miskę przykrywałam wilgotną ściereczką) .  Po około 1,5 godzinie złożyć ciasto tzn. wilgotną ręką wyciągnąć każdy z boków ku górze na tyle, żeby nie rozerwać ciasta i złożyć do środka.  Czynność tą powtórzyć jeszcze raz po około 40 minutach. Następnie(...)ciasto ponownie wyrośnie, czyli po około 2 godzinach, podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch nasmarowanych podłużnych foremek (około 22 cm).  Włożyć do reklamówki i wstawić na noc (około 10-12 godzin) do lodówki.  Rano wyjąć chleb z lodówki. W przepisie zabrakło mi informacji, czy od razu z lodówki włożyć chleb do piekarnika. Zdałam się na intuicję

Weekendy w domu i ogrodzie
CYTRYNOWE MUFFINKI Z BORÓWKAMI! 159

muffinki! Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. I pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu nie potrafiłam zrobić dobrego ciasta ucieranego! Teraz ucierane to ciasto, które jest na moim stole najczęściej! Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów(...)dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g borówek obtoczonych w mące - 4 jajka - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1-2 łyżki mleka

SMYKWKUCHNI
Ciabatta na zaczynie biga 391

wypieku jest tu wprowadzona w postaci zaczynu biga. Biga to rodzaj sztywnego zaczynu, służącego do wypieku pieczywa typu włoskiego, między innymi  ciabatty. Zaczyn ten sporządza się z gęstego ciasta (zazwyczaj o nawodnieniu 45-60%) dodając niewielką ilość drożdży i zostawiając zaczyn do fermentacji w temperaturze pokojowej na ok. 12-16 godzin. Biga nadaje wypiekom bardziej złożony aromat oraz pozwala(...)rozpuszczamy dokładnie w zimnej wodzie, dodajemy całą mąkę i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej misce na 9-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto - cała biga - 125 - woda lodowata - 2  -  drożdże świeże prasowane - 2,5 g - słód jęczmienny - 10 - sól (pod koniec wyrabiania) Wyrobić na elastyczne odchodzące od miski ciasto o jednolitej

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasteczka paprykowo - cebulowe, do piwa 155

obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Cebulę studzimy. Podsmażoną cebulę łączymy z pozostałymi składnikami ciastek, przy czym masło kroimy na drobne kawałki. Wyrabiamy ciastoCiasto wałkujemy na cienki placek, na blacie mocno posypanym mąką. Wierzch ciasta również oprószamy mąką, dzięki czemu nie będzie się lepiło do wałka. Z ciasta wykrawamy małe ciasteczka

Smak mojego domu
Barszcz Czerwony z Uszkami 161

czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilke gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu na ciasto "CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę(...)jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut

Dziś Ja gotuje
Ogórki małosolne 142

Składniki: • 2 kg ogórków gruntowych • 5 ząbków czosnku • liść chrzanu • korzeń chrzanu • koper kwiat i łodyga • 4 liście winogron • 6 liści wiśni • 2 liście laurowe • 2

KUCHNIA POLSKA