Witam Was! Zawsze nieco sceptycznie podchodziłam do tart... Wylepianie foremki ciastem, nakłuwanie, pieczenie (mimo nakłucia ciasto zawsze rosło :D), a koniec końców część ciasta i tak miała lekki zakalec :D Zjeść się zjadło, ale nie do końca mnie to satysfakcjonowało. Mimo niepowodzeń zdecydowałam się zrobić tartę wytrawną z marchewkami na spotkanie Geek Girls Carrots . I to był strzał w dziesiątkę(...)Ciasto wyszło takie jak powinno, a nadzienie zaskoczyło wszystkich i wszystkim smakowało! Mam nadzieję, że nie potrzebujecie więcej rekomendacji i że tarta za niedługo zagości na Waszych stołach. Zapraszam! Inspirowane tartą Beaty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćtradycji i z każdym rokiem coraz bardziej się do niego przyzwyczajamy. Jedną z możliwości obdarowania osoby ukochanej jest przygotowanie czegoś słodkiego, można znaleźć wiele przepisów na torty i ciasta w kształcie serca. Postanowiłam przygotować torcik walentynkowy, z tym że w tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszka Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli(...)nagrzanego piekarnika - piec w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut, można sprawdzić na koniec patyczkiem, czy biszkopt jest w środku upieczony (suchy) - studzić w uchylonym piekarniku, po wystygnięciu ciasto delikatnie odciąć nożem od boków formy (chyba że samo odejdzie), zdjąć obręcz, biszkopt delikatnie przełożyć do góry nogami i zdjąć papier, na którym się piekł, ułożyć z powrotem
Smakołyki Berenikiwszystkie stworzenia dookoła. Szum drzew, krzyk bawiących się dzieci, plusk wody w ogrodowych basenach sąsiadów. Lato, wakacje w pełni. A ja chcąc się czymś zając, skubię. Skubię ciasto. SKUBANIEC Z AGRESTEM I CZERWONĄ PORZECZKĄ . (Babcina receptura) 500g mąki łyżka kakao 5 żółtek 5 białek + 1 łyżka cukru 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka(...)margaryny oczyszczony agrest i porzeczki Z mąki, żółtek, proszku, 5 łyżek cukru i margaryny zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na 2 części równe; do jednej z nich dodałam kakao i wyrobiłam. Małą kwadratową blachę natłuściłam, wysypałam mąką. Najpierw poskubałam jasne ciasto, przykrywając w miarę szczelnie dno (nie uciskac!), następnie poskubałam ciemną porcję. Na ciasto wysypałam porzeczki, przesypałam cukrem, porozrzucałam agrest
W kuchni Karmel-itkiswoje małe cztery kąty w zapadanym, pochmurnym mieście. Nie potrafię jednak opuścic Was tak bez niczego, o nie! Postanowiłam, że drogę umilę sobie, rodzinie i przyjaciołom pysznym, wakacyjnym ciastem, które jest bardzo praktyczne na takie wojaże. Smacznego! I do zobaczenia wkrótce! EGZOTYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE. (przepis na ciasto drożdżowe znany; dodatki - inwencja własna) 1/2 kg mąki cukier waniliowy szklanka mleka(...)Masło rozpuściłam i ostudziłam. Owoce obrałam, pokroiłam w plastry kiwi, a w ósemki nektarynki. Mąkę przesiałam, dodałam cukier, cukier waniliowy, jajka i rozczyn. Wymieszałam, następnie dodałam masło. Wyrobiłam gładkie ciasto i odstawiłam do podwojenia jego objętości w ciepłe miejsce. Następnie ponownie wyrobiłam, wyłożyłam na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę. Ułożyłam owoce. Z pozostałych składników wyrobiłam kruszonkę, rozprowadziłam ją na owocach
W kuchni Karmel-itkiszklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki zalałam rumem i odstawiłam na ok. 10 minut. W tym czasie obrałam umyte jabłka, pokroiłam w małe kawałki i poddusiłam(...)woda w większości wyparowała. Dodałam rodzynki wraz z rumem (i skrobię). Dokładnie wymieszałam, poddusiłam i zestawiłam z palnika. Blaszkę 25 x 25 cm (mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki kminku sól, pieprz do smaku Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami, wlałam mleko, wkruszyłam drożdże i całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła(...)boczek się częściowo wytopił. Odstawiłam do wystudzenia. Jogurt roztrzepałam z jajkami i przyprawami. Wymieszałam z wystudzoną cebulą. Ciasto przełożyłam na blachę wysmarowaną tłuszczem (23x30cm) i zawinęłam brzegi tak, aby masa nie spłynęła czasem na blachę. Zostawiłam na jakiś kwadrans, aby jeszcze wyrosło. Masę cebulową wyłożyłam na wyrośnięte ciasto. Całość piekłam 30 min w 220 stopniach, do zezłocenia cebuli
W kuchni Karmel-itkibanany! Karmel-itka kolejny raz dostała wielgachną reklamówkę z dojrzałymi bananami. Nie miała czasu na wymyślanie skomplikowanych przepisów. Pakowanie czeka! Zerknęła do lodówki. Jogurt grecki. W zamrażarce - reszta ciasta kruchego, którego nie zużyła przy jakimś innym przepisie. No, to do dzieła! Karmel-itka zostawia Was z pyszną tartą bananową, a sama rusza w drogę. Za niecałą godzinę wsiada w pociąg(...)życiu i ciągłej gonitwy za życiem. O od internetu. Stąd nie ma Karmel-itki do przyszłego tygodnia w cyberświecie. Ahoj, przygodo! TARTA BANANOWA. /przepis autorski;/ blaszka na tartę kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: 6 przejrzałych bananów 400g jogurtu greckiego 3 budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników
W kuchni Karmel-itkiWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)opakowania budyniu waniliowego (w proszku)* 200 ml kremówki 3 jajka 1 żółtko szklanka cukru Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochem lub fasolą (suche). Piekę
W kuchni Karmel-itkiCiasto z rodzinnego notesu. Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 jajko Cukier, masło, miód roztopić razem w rondelku, przestudzić. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Mąkę i sodę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone składniki i jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(...)drugi placek i upiec. MASA BUDYNIOWA Ugotować budyń na 3/4l mleka w 1/2l mleka z 3/4 szklanki cukru. Do ciepłego budyniu wrzucamy kostkę margaryny lub masła i miksujemy. Ciasto przekładamy masą budyniową, placek z orzechami układamy na wierzchu. Ciasto najlepsze jest na drugi a nawet na trzeci dzień po upieczeniu. SMACZNEGO
Blondynka GotujePieczenie go - sama przyjemność, w całym domu cudnie pachnie czekoladą i kawą....mmm:) Idealny na spód do sernika na zimno, czy innych jogurtowców na zimno. Pewnie do wielu innych ciast będzie pasował idealnie:) Składniki: 3 duże jaja 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Wszystko(...)żeby masa się napowietrzyła. Mieszam w jedną stronę, żeby nie porozrywać wiązań glutenu, które mają kształt pałeczek:) Na koniec dodaję posiekaną czekoladę, którą też łączę z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia, na który wylewam ciasto, które piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Można po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia ciasta
Blondynka Gotujezostało mi pół szklanki dżemu z czarnej porzeczki, troszkę morelowego, które nie zmieściły się do słoików. Nie jestem dżemożercą, więc postanowiłam zrobić drożdżówki. Przy okazji po raz pierwszy robiłam ciasto drożdżowe z cudzego przepisu, bo zwykle robiłam swoje własne. Przepis na ciasto z Moje Wypieki . Wybaczcie za zdjęcia, ich jakość pozostawia wiele do życzenia.. Wszystkie zdjęcia na bloga(...)mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie zawijałam drożdżówki. Piekłam
Blondynka Gotujeśrodka. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia. W tym czasie posiekałam czekoladę, miechunkę i orzechy. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość dodałam jajka, sól, masło i zagniotłam ciasto. Kiedy stało się elastyczne i błyszczące, odstawiłam je na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie natłuściłam foremki do muffinek i pobawiłam się w wycinanie pasków z papieru do pieczenia(...)Kiedy minęło 30 minut do ciasta wrzuciłam posiekane dodatki, zagniotłam je i podzieliłam ciasto na 10 części i powykładałam je do foremek, starając się, aby papier do pieczenia wystawał na 3 cm ponad brzegi foremek. Ponownie odstawiłam je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekłam w piekarniku nagrzanym na 180 - 200 stopni. Czas pieczenia zależy od tego jaką
Blondynka Gotujelubię (zwłaszcza, że szpinak jest zdrowy). :) Ciekawą propozycją podania szpinaku, obok dań z makaronem (np. spaghetti ze szpinakiem) , jest przygotowanie tarty. Zapraszam na tartę ze szpinakiem i mozzarellą na cieście francuskim. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Tarta ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS Temperatura pieczenia: 200 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Składniki 1 gotowy płat ciasta francuskiego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250 g szpinaku (np. mrożonego w kostce) 3-4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka suszonych pomidorków (lub z zalewy) 3 małe kulki mozzarelli
coolinarnastrefa.blogspot.comczegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki(...)lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko ubić na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, ubite jajka z cukrem (z pkt. 2), szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione i ostudzone masło lub margarynę oraz sok z cytryny. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia objętości. Dodać rodzynki (opcjonalnie) oraz startą skórkę z cytryny, przełożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comżejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem. Mocno kakaowe, nie za słodkie, z chrupiącymi orzechami włoskimi. Gwarantuję, że kawałek tego ciasta zaspokoi głód na "coś słodkiego". Może ktoś się skusi z okazji Walentynek ? Jest to kolejny dobry przepis z książki "Zdrowie(...)talerzu" (zobacz również: Ciasto owsiane z otrębami ). Arachidowe brownies z orzechami włoskimi PRZEPIS {forma: 20x20 cm, źródło przepisu: "Zdrowie na talerzu"} Temperatura pieczenia: 180ºC | Czas pieczenia: 25-30 min. Składniki 2/3 szkl. mąki 1/2 szkl. kakao niesłodzonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/4 szkl. masła orzechowego 3 łyżki oliwy
coolinarnastrefa.blogspot.com