ciasto - 163312 przepisów (strona:3678/10888)

Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 169

masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut. Orzechy siekamy, prażymy na suchej

kolorowotorcikowo
Kruchy torcik z musem czekoladowym i powidłami 210

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki kukurydzianej 200 g masła 130 g margaryny 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy  /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przesiać obie mąki, dodać tłuszcz - posiekać nożem lub rozetrzeć w robocie. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść ciastoCiasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce. Zimne ciasto podzielić na 4 części, każą rozwałkować na okrąg średnicy 26cm.  Piec

kolorowotorcikowo
Sękaczek 195

Pierwsze ze świątecznych ciast. Słodkie, orzechowo-jabłkowe, pyszne. [przepis: "103 ciasta Siostry Anastazji", Kraków 2001, wyd. WAM.] Ciasto: Składniki: 35 dag mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1.  Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp

Pasja Smaku
Pychotka 2427

Pychotka - jedno z moich ulubionych ciastek. Wszystkiego jest w niej w sam raz ;) Bardzo dobre ciasto na święta i większe okazje. Ciasto Składniki: 20 dag margaryny 40 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka amoniaku powidła śliwkowe orzechy  Wykonanie: 1. Margarynę, mąkę z proszkiem(...)amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i wyrobić ciasto. 2. Podzielić je na 2 części. 3. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na formy, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. 4. Białka ubić na pianę z cukrem. 5. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. 6. Posypać pokrojonymi orzechami. 7. Piec w temp. 200 st.C przez 30 min. Masa Składniki: 1 kostka

Pasja Smaku
Faworki 155

cukru pudru do posypania bibuła do odsączania Wykonanie: 1. Mąkę wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli., proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. 2. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. 3. Pokroić nożem na paski szerokości 3 cm, długości

Pasja Smaku
Małe donaty amerykańskie 299

Zawsze chciałam je zrobić, a w ostatnim czasie u mnie w domu robiło się tylko faworki i pączki z serka homogenizowanego. Po miłym i zadowalającym spotkaniu z ciastem drożdżowym, zaryzykowałam kolejny raz. I chociaż może nie wyrosły strasznie duże, bo nie są jak z amerykańskich filmów to i tak mi smakują. Domownikom też. Przepis ze słynnego już biedronkowego czasopisma "Moje(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe składniki i drożdże umieścić w misie robota i miksować do czasu uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. W cieście wycinać szklanką większe kółka, a kieliszkiem w ich środku małe. Pozostałe ciasto znów zagnieść i rozwałkować w celu

Pasja Smaku
Sernik królewski 455

tylko tradycyjny sernik, a przepis na ten gdzieś się zagubił. W tym roku postanowiliśmy, że znów się u nas pojawi. Przepis stąd , a wykonanie mojej siostry. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao Masa serowa(...)twarogu tłustego (2x mielony) 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść. Następnie podzielić je na dwie części i każdą owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażarki, by stwardniało ( ok. 1-2 godz. ). Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć

Pasja Smaku
Babka marmurkowa z wiśniówką 190

pieczenia do miski i wymieszać z cukrem wanilinowym. Dodać do utartej masy i wymieszać łyżką.  Formę natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciemną masę wlać do formy na warstwę białego ciasta. Lekko wymieszać widelcem ciasta, tak by później powstał marmurkowy wzór.  Ciasto wstawić

Pasja Smaku
PĄCZKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE ORKISZOWEJ 265

masą ziemniaczaną. Jajka ubić z  żółtkami, ksylitolem i cukrami, dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, sól i wyrobić. Na koniec dodać jedną łyżkę spirytusu i wszystko dokładnie wyrobić(ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Ciasto nabierać łyżką, rozpłaszczyć na dłoni placuszek, na środek kłaść marmoladę lub powidła i zlepiać. Układać na stolnicy posypanej mąką(...)smażyć z obu stron jak typowe pączki, tylko trochę dłużej(sprawdzać patyczkiem). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem. Z porcji wychodzi około 18-22 sztuk. UWAGA! Ciasto nie musi wyrastać jak typowe ciasto drożdżowe. Uformowane pączki wystarczy, że poleżą kilka minut zanim rozgrzeje się tłuszcz. Potem urosną jeszcze podczas smażenia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 405

się w ustach.  Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera(...)kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej Do miski wsypać mąkę, ksylitol, cukier wanilinowy, pokrojone w kostkę masło i mleko. Zagnieść kruche ciastoCiastem wyłożyć spód i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Ser wymieszać ze śmietaną, mąką kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 193

sól, alkohol, stopione i przestudzone trochę masło razem z mlekiem i jogurtem. Wszystkie składniki muszą być letnie. Dokładnie wyrobić. Ja wyrabiałam malakserem.   Podsypałam jeszcze 3 łyżki mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut, powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na blat, lekko rozwałkować(...)wykrawać szklanką kawałki ciasta. Uformować kształtne kulki i odstawić na posypanej blaszce pod przykryciem do napuszenia na ok. 30-40 minut.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175 stopni C. Ja używałam do smażenia olej kokosowy rafinowany- świetnie się sprawdza. Nie zmienia smaku potraw i jest bardzo zdrowy, ponoć spala też tłuszcz w organizmie:)  Z jednej strony pod przykryciem

Smaczne Zdrowe
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 314

proponuję dodać więcej ksylitolu lub cukru. Przepis znaleziony w dodatku do gazety, trochę jednak zmodyfikowany- nie używam sernixów, dlatego musiałam wprowadzić pewne zmiany. Składniki na tortownicę 26cm. Składniki na ciasto: - 100g masła- - 1 szkl mąki orkiszowej( z czubkiem) białej - 1 żółtko - 2 łyżki kakao - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) Składniki mas serowych: - 1000g sera ( użyłam z wiaderka-gęsty) - 65g masła(...)mleka - 100-120g ksylitolu - 260g kajmaku - 1 budyń waniliowy bez cukru + dodatkowo: 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane). Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą  masę, dodać po jednym jajku

Smaczne Zdrowe
SERNIK NA KRUCHYM, PEŁNOZIARNISTYM SPODZIE 411

przerobiłam go na wersję w tortownicy, po pierwsze dlatego żeby był mniejszy a po drugie i to bardziej istotne, ostatnimi czasy brakuje u nas amatorów kromek, których niestety w cieście jest sporo, a tak każdy kawałek jest z kromką i wówczas co dziwne - nagle nikomu to nie przeszkadza... :-) Tak więc od teraz większość ciast będę robić w tortownicy(...)orkiszowej białej - 65g twardego masła - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie trzeba) Z powyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 268

250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką(...)napuszonego zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko masło, rum oraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka wielkanocne, czyli słodkie pisanki 211

szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier , ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię