cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem pomarańczowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko(...)opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Wierzch ciasta smarujemy przygotowanym wcześniej orange curd . Ciasto wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSzwedzki torcik migdałowy to niewysokie, puszyste, migdałowe ciasto przełożone śmietankowym kremem, z wierzchu posypane chrupiącymi, podprażonymi migdałami. Torcik jest w 100 % bezglutenowy. Doskonały do czarnej kawy. To jedno z dwóch ulubionych, szwedzkich ciast mojego męża... :-) Ciasto: 350 g mielonych migdałów (ze skórką) 200 g cukru 6 białek Dna dwóch tortownic o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków foremek(...)całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową. Dekoracja: 100 g migdałów pokrojonych w słupki (bez skórki) Migdały uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu. Przykryć drugim blatem. Boki i wierzch posmarować pozostałym kremem. Wierzch posypać zrumienionymi migdałami. Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez
maniapieczeniaszklanki mąki 7 łyżek cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400 g ziaren łuskanego słonecznika Dodatkowo: papier do pieczenia foremki do ciastem (może też być szklanka) cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Z mąki, proszku do pieczenia, 1 jajka i 1 żółtka, śmietany, 5 łyżek cukru i margaryny zagnieść gładkie ciasto. Ciasto włożyć do lodówki(...)upływie godziny ciasto rozwałkować na ok. 3-5 mm placek i foremkami do ciastek lub szklanką wykrawać kształty ciastek Białko rozkłócić z 2 łyżkami cukry i posmarować nim każdy wycięty krążek Ziarna słonecznika wsypać do miseczki i kłaść na nich ciastka stroną posmarowaną białkiem lekko dociskając. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min. w temp
IMPRESJA SMAKUPomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych
IMPRESJA SMAKUoczywiście jeżeli zrobimy zaczyn to do mąki dodajemy tylko 200 ml mleka i 1,5 łyżki cukru). Wszystkie składniki dobrze wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne (całe wyrabianie ciasta trwa ok. 20-30 min). Ciasto uformować w kulę i włożyć w lekko wysypaną mąką miskę. Przykryć ściereczką i odstawić(...)miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu. Wystudzić Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcami Dwie płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia Jak ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki - bułeczki, następnie ułożyć na blachach w sporych odległościach (ja ułożyłam 6 na jednej blasze). Pozostawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia
IMPRESJA SMAKUwzględu na niezwykle aromatyczną skórkę. Olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, antydepresyjnie i poprawiają nastrój. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 01/2015 Składniki: Ciasto: 1 torebka drożdży instant (7 g) skórka otarta z 1 pomarańczy 180 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy 50 g cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła + masło(...)ciepłej wody, odstawiamy na chwilę, dodajemy skórkę i lekko podgrzany sok z pomarańczy, cukier, sól, jajko, masło i połowę mąki. Mieszamy składniki, dodajemy resztę mąki i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej masłem miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny, aby podwoiło objętość. Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt
Smakowity Blog Kulinarnywiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie sami! Palce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady
Kuchnia Pełna Pasjisię przepyszny. Miałam bardzo różnorodnych gości z różnymi gustami, a mimo to wszystkim bardzo smakował. Na pewno go jeszcze zrobię, bo jest w nim "to coś" ;-) PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki(...)waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 60 g gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej
Passions hobbies lifepyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY(...)opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 1-2 opakowania śmietan-fix 120 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej pół kieliszka wódki dodatkowo: trochę kakao i kawy rozpuszczalnej PRZYGOTOWANIE Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej
Passions hobbies lifeBardzo smaczne i lekkie ciasto. Nie jest trudne w wykonaniu, ale czasochłonne, bo galaretka, serek i mus brzoskwiniowy muszą stężeć. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody NA GALARETKĘ Z BRZOSKWINIAMI około 1/2 słoika dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń NA KOLOROWE WARSTWY(...)blender i uzyskaną masę włożyć do lodówki. Tężejący mus brzoskwiniowy nałożyć na warstwę z serka. Dekoracja: Rurki wraz z migdałami zmielić na proszek w blenderze lub maszynce. Posypać górę ciasta. Na każde ukrojone ciasto można położyć kawałek rurki (ale nie jest to konieczne, bo ciasto i tak ładnie się prezentuje
Passions hobbies lifepewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja jest na pewno dużo tańsza i mniej kaloryczna od tradycyjnych kremówek, jednak smakuje naprawdę pysznie! foremka 23 x 33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, łyżka cukru waniliowego, 2 jajka , 1/4 szklanki zimnej wody. Mąkę przesiać wraz(...)proszkiem do pieczenia, dać masło i posiekać razem nożem. Dodać cukry, wymieszać, zrobić dołeczek, wbić jajka i wlać zimną wodę. Rozbełtać końcówką noża, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem Masa budyniowa: 1 litr mleka
Z miłości do słodkościłyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru , 1 szklanka mleka , 100 g masła , szczypta soli , 1 jajko . Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie lecz niezbyt luźne ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej lekko mąką na grubość około
Codzienna kuchnia niecodziennaJako że zostały mi jeszcze dwa arkusze ciasta filo, postanowiłam z nim trochę poeksperymentować, tym razem na słodko. Tak powstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat użyłam do ich wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta(...)zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego folią aluminiową. Podobno istnieją takie silikonowe sznureczki, które pewnie świetnie by się nadały, ale których się jeszcze nie dorobiłam :) Oba arkusze ciasta przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie każdy jeszcze na 3 części . Powstaną nam w ten sposób 12 prostokątów. Kładziemy jeden na płaskiej powierzchni, a na nim drugi (tak by stworzyły coś
Zakręcony Widelecrogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :)) Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak . Składniki na ciasto: 25 dag ma sła 25 dag mąki 25 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa(...)pieczenia. Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek. Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach
Walijskie PichcenieCześć! Dziś mam dla Was przepis , który zapewne większość już zna , a mianowicie na PYSZNE ciasto czekoladowe BROWNIE!! Przepis znalazłam w książeczce "Czekoladowe radości". Postanowiłam je zrobić w formie tortu a nie na blasze jak zwykle się je wykonuje ;-) składniki 1 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru ( ale uważam że można dać mniej) 1 1/2 kostki masła(...)połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po 1 jajku i ucierać. Następnie wsypać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Formę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec 35-45 minut. Tak wygląda ciasto od środka jest lekko lejące :) Buziaki Kasia
Cukier&Puder