wiem jak Wy, ale ja średnio lubię brać na uczelnię kanapki, chyba że są kolorowe. Świetną dla nich alternatywą są różne wariacje z ciasta francuskiego. Tym razem powstały zawijańce albo ślimaczki (nazwa wg upodobań). Jak już wiecie, jestem fanką wytrawnych wypieków, więc postawiłam na wersję z szynką i pieczarkami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ok. 20 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego 15 dag pieczarek Ok. 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 1 cebula Ketchup pikantny (u mnie pudliszki) Przyprawa do pizzy (u mnie Prymat) Sól, pieprz Olej Przygotowanie: Pieczarki
Fabryka pomysłówPyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki . Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową(...)pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 40 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. na mleczną masę
Fabryka pomysłówNiektórzy pewnie powiedzą, że się powtarzam, ale cóż, uwielbiam wypieki z jabłkami. Dają one nutę kwaskowatości połączoną ze słodyczą ciasta, więc i tym razem nie mogłam się oprzeć tej pokusie. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że go przygotuję. Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia(...)cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Fabryka pomysłówwysokie. Jednak dobrze mieć fana lasu w domu! Ja tym razem mam je od taty, więc zrobiłam tartę i zamroziłam 2 paczuszki. W sam raz będzie do ciast i deserów. Tym razem też wykorzystałam je w tym celu i powstała tarta z musem jagodowym na bazie kremówki. Równie dobrze możecie do niej wykorzystać inne owoce. W moim pierwotnym zamyśle były(...)ochotę na maliny, których jeszcze jakiś czas temu nie lubiłam, aż sama nie mogę w to uwierzyć. Ps. gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli do g. 22 :) Składniki: na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Fabryka pomysłówmiałam okazji, by zaproponować je Wam. Dziś sobota, idealny moment na powtórkę, bo wymagają porannego spokoju, czasu na przygotowanie. A potem stają się wyjątkowym, niezbyt wczesnym śniadaniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu nie wymaga wielu składników, w smaku nie odbiega od drożdżówek ze sporą ilością tłuszczu i jajek. Nie wymaga też długiego wyrabiania, błyskawicznie staje się gładkie(...)miseczce, w ciepłym ale nie gorącym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże z jedną łyżką cukru i łyżką mąki. Mieszamy składniki do połączenia, odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia. Ciasto: Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy, wlewamy wyrośnięty rozczyn i tłuszcz, u mnie rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy całość ręcznie przez około
Kronika Piekarnikaktóre z pewnością przypadną Ci do gustu. Przepis na gofry z twarogu sernikowego jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i gotowe ciasto usmażyć w gofrownicy. Co wyróżnia te gofry od tych tradycyjnych? To przede wszystkim dodatek twarogu sernikowego, który dodaje fajnego posmaczku i co ważne są bardzo sycące. Gofry z twarogu sernikowego(...)Całość zmiksuj do połączenia składników. W osobnym naczyniu ubij białka z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie całość wymieszaj łyżką. Gofrownicę dobrze rozgrzej. Następnie wlej ciasto i rozprowadź go po całej powierzchni gofrownicy. Piecz około 3-4 minuty aż będą rumiane. Gotowe gofry studź na kratce, dzięki temu będą chrupiące. Artykuł Gofry z twarogu sernikowego pochodzi
Alle Dobre!Babeczki brownie Pyszne, czekoladowe wypieki, które są idealnym połączeniem wilgotnego, gęstego ciasta i intensywnego smaku czekolady. Idealne na deser, jako słodka przekąska do kawy, a nawet na specjalne okazję. Składniki: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 250g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy pokrojoną wcześniej czekoladę i ponownie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez około 25 minut *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytemsmakują same, jak również z ulubionymi dodatkami. Przepis na placuszki serowe jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Wystarczy połączyć ze sobą odpowiednie składniki, a następnie z przygotowanego ciasta usmażyć placuszki. Dlaczego warto przygotować placuszki serowe? – robi się je błyskawicznie i nie wymagają wiele pracy czy składników – doskonale sprawdzą się na każdą porę dnia(...)wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz serki homogenizowane. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i za pomocą łyżki nakładaj porcję ciasta, formując okrągłe placuszki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano. Po usmażeniu placuszki odsącz na ręczniku papierowym. Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub np. z dodatkiem
Alle Dobre!ciągu dnia. Doskonale smakują z dżemem, miodem, białym serem, ale także z wędliną, twarożkiem czy pastą warzywną. Ich delikatność sprawia, że są ulubionym pieczywem dzieci. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 25g świeżych drożdży 60g miękkiego masła 1 szklanka letniego mleka (250ml) 50g cukru 1 jajko szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka *** Przygotowujemy(...)miejsce na około 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć *** *** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem *** *** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce
Blog z Apetytemgardło. Jednak to nie jest produkt, który wyjada się łyżeczką i ten słodzikowy posmak naszym zdaniem przestaje być wyczuwalny gdy np. dodamy ten kajmak do owsianki, naleśników, placuszków czy ciasta. Warto zaznaczyć, że jest to wersja dulce de leche z solą morską i dodatek soli jest wyważony idealnie w punkt, więc wielbiciele słonego karmelu będą zachwyceni. Ocena: Trzeba przyznać(...)ponownie i super by było gdyby trafił do sprzedaży w Lidlu czy w Biedronce jak wiele innych produktów od SFD. My nasz słoiczek wykorzystałyśmy głównie do zrobienia absolutnie pysznego ciasta KOKOSOWA KRÓWKA, na które przepis znajdziecie na naszym Instagramie @fit_candypandas . Skala: 6 pand
Candy Pandasunikać? Co to jest gluten i jakie produkty go zawierają? Gluten to białko obecne w wielu zbożach, w tym w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jest odpowiedzialne za elastyczną strukturę ciasta i jest powszechnie stosowane w przetworzonej żywności. Produkty zawierające gluten to przede wszystkim pieczywo, makaron, ciasta i ciastka upieczone, a także niektóre piwa i sosy. Oprócz tradycyjnych produktów zbożowych, gluten(...)pieczeniu i gotowaniu, oferując szeroki wachlarz możliwości kulinarnych. Mąka kukurydziana może być używana do przygotowywania tortilli, placków czy jako dodatek do zagęszczania sosów. Mąka ryżowa jest doskonała do pieczenia ciast i ciastków, które są delikatne i lekkie. Jakie mięso i nabiał można spożywać na diecie bezglutenowej? Na diecie bezglutenowej można bezpiecznie spożywać większość mięs i produktów nabiałowych, pod warunkiem
Słodkie okruszkiskładniki: 1 opakowanie wafli 200 g masła 100 g cukru 220 g śmietany 18% 1 galaretka o smaku np. agrestowym lub cytrynowym 60 g mleka w
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na pyszne ciasto z rabarbarem inspirowane popularną Panią Walewską, na którego widok ślinianki zaczynają intensywniej pracować. Mamy tutaj kruche blaty z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru oraz słodkiej bezy z chrupiącymi płatkami migdałów, połączone kremem budyniowym. Niby nic wyszukanego ale smakuje jak idealny wiosenny deser. Spód: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g (ok pół szklanki(...)cukru 200 g masła 5 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy je do lodówki na przynajmniej godzinę, dzięki temu nabierze ono kruchości. Beza: 7 białek szczypta soli 300 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 100 g płatków migdałowych (można pominąć) Dodatkowo: ok 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
Cynamonowe szczęścieCiasto z rabarbarem to ulubiony wypiek w moim domu. Gdy sezon na rabarbar w pełni, wykorzystuję go na różne sposoby do przygotowania różnych ciast i deserów. Artykuł Szybkie ciasto z rabarbarem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cuda