ciasto - 162322 przepisów (strona:3683/10822)

Większa sprawa - tort 167

pogodę w ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu , korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam(...)mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu. Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z  Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie  Kasi , a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczny chlebek bananowy 145

jeszcze jedne do pokazania, nie aż tak świąteczne, przygotowane na specjalne życzenie C. - zniknęły błyskawicznie mimo sporych rozmiarów. Dziś nie o tym jednak... Żeby nieco od ciasteczek odpocząć, upiekłam ciasto. Jeszcze przed Świętami.  Po pierwsze - chciało mi się ciasta. Po drugie - miałam w domu akurat cztery już zbyt dojrzałe żeby je ot tak zjeść, banany. Po trzecie - przyjechała(...)masło i ekstrakt, zmiksować tak, żeby nie było grudek masła. Jajko ubić, dodać do masy bananowej, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, wyjąć z formy. Smacznego! Ponieważ między

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy zawrót głowy 162

pierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko(...)zasypiam bez ostrzeżenia w najdziwniejszych pozycjach i naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O. Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 179

kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.  4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić(...)cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały. Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze żółty, zielony i niebieski. Z tych kilku kolorów można tworzyć niekończące się kombinacje. Może wreszcie zdecyduję się na tort tęczowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 156

którą ostatnio kupił mi C.: Brød: 100 lækre opskrifter . Stwierdził ostatnio, że to wyjątkowo udany zakup, nie mogę się bowiem powstrzymać, żeby nie piec kolejnych i kolejnych bułek i ciast. Zdjęcia są wyjątkowo apetyczne, a przepisy wręcz wołają o jak najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów(...)Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże). Ciasto jest wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i ślicznie pachnie bananami. Orzechy chrupią i nadają tego charakterystycznego smaku, który bardzo lubię, szczególnie w połączeniu z bananami. Całość idealnie nadaje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 171

Zawsze myślałam, że nie mam ręki do babek i ciast ucieranych, czym często się zresztą na blogu skarżyłam. Poza chwilami, kiedy bardzo chciałam takie upiec, nie doskwierało mi to jednak tak bardzo, jak można sobie wyobrazić - nigdy nie byłam wielką fanką ciast ucieranych, które wydawały mi się suche, nudne, bez wyrazu. Takie jakieś... Zwykłe .  Tegoroczna Wielkanoc zmieniła moje podejście(...)poprzestanę. Będę robić babki cały rok - są bowiem wyjątkowo wdzięczne i pyszne. I wcale nie nudne - wystarczy połączyć ze sobą jeden czy dwa składniki, i wychodzi pyszne, puszyste, delikatne ciasto o intrygującym smaku. Moim faworytem póki co pozostaje babka marchewkowa - ależ to było dobre! - jednak ta, którą zaprezentuję dzisiaj, również zrobiła niemałą furorę. Zabrałam ją do Polski, w ramach przekąski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 181

słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel , który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło i nie miało nawet śladu zakalca! Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się skończył, ale ciągle są dostępne na przykład niemieckie (dzisiaj kupiłam opakowanie(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne finansjerki z jabłkami 148

Postanowiłam więc je przerobić, na nieco bardziej pasujące do jesiennej aury. Są więc jabłka, orzechy i rodzynki (które można namoczyć w rumie - będzie jeszcze pyszniej!), zamknięte w mięciutkim, pachnącym cieście. Palone masło nadaje dodatkowej orzechowej nuty, i całość smakuje naprawdę bajecznie. Ciężko się od nich oderwać. Można finansjerki przygotować w zwykłej formie na muffiny, powinno wtedy wyjść 10-12 sztuk(...)solą. Masło włożyć do garnuszka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zbrązowieje i nabierze lekko orzechowego zapachu. Gorące wlać do mąki, dokładnie wymieszać. Białka lekko ubić, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Rodzynki odcisnąć, razem z jabłkami dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na 6 finansjerek wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 227

Kiedy padło hasło ciasto z gruszkami , w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)rozbrajanie dyni, póki więc nie przerobiłam wszystkiego na mus, istniała możliwość innego wykorzystania. Tu bowiem dynię ściera się na tarce o drobnych oczkach, odciska, i taką dodaje do ciasta. W tym miejscu pragnę Was przestrzec - uważajcie! Ja sobie, razem z dynią, starłam kawałek kciuka. Nie jest to najprzyjemniejsze doświadczenie, nie chcecie go przechodzić. Uwierzcie mi na słowo. (Swoją drogą, kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kajmakowa 283

koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników. Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować polewę(...)się połączą. Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Biały cukier można zastąpić trzcinowym

Gospodyni Miejska
Babka z polewą czekoladową 232

wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę. Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką). Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna(...)rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i margaryną i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła. Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp. Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem. Babka jest dość słodka

Gospodyni Miejska
Mikołajowe brownie 349

Jeśli nie znajdziecie truskawek mikołajową dekorację można zrobić z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ja widziałam dziś w sklepie czereśnie, które też by się nadały. Składniki na ciasto Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + truskawki do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową. Do masy dodajemy pokrojone na kawałki orzechy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremki (moja ma 20×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto będzie miało mniej więcej taką samą wysokość jak surowa masa przelana na blaszkę. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Myjemy truskawki i przekładamy na czystą

Ciastkozercy
Tarta jagodowo-serowa 194

kawki, a co?? A tarta serowo- jagodowa :-) Trzeba korzystać póki jeszcze są jagódki, ja kupiłam od Pani na bazarku 7 zł za litr :-) Prawie darmo. Do dzieła... Składniki:  ciasto 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy 1 żółtko 1/2 szklanki cukru łyżka śmietany 12 % szczypta soli Do miski wrzucamy wszystkie składniki do ciasta – mieszamy, gnieciemy(...)wyrobieniu kulki zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min Oczywiście możemy ciasto zagnieść tradycyjnie na stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze

pieprzny smaczek
RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM 179

Pyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia  bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom  Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy

Z Majeczką w kuchni
SERNIK Z PIANKĄ 991

Szybki do przygotowania, pyszny serniczek. Polecam, zawsze wychodzi i nie opada   Składniki: ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 4 żółtka 1 szkl cukru 1kg Twarożku sernikowego Hanusi z Mlekovity 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 1 budyń waniliowy pianka: 4 białka 1 szkl cukru 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połaczyć, zagnieść, rozwałkować, rozłożyć na dużej balszce. Wstawić do piekarnika, zarumienić. Masa: Do żółtek dodać cukier, utrzeć. Dodać twarożek, mleko, olej, budyń, wymiksować. Wylać na kruche ciasto. Piana: Białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.Wymieszać, wylać na ciasto. Zapiekać ok 60 min w 180 st. Do przygotowania sernika użyłam produktów Mlekovita: Zapraszam

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania