ciasto - 163312 przepisów (strona:3684/10888)

Ciastka pistacjowe przepis 20

brązowy i wanilię i dalej ucieraj. Wbij jajko i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiej mąkę, proszek, matcha  i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy. Połącz ze sobą składniki. Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut a  następnie rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub użyj specjalnej maty do pieczenia ( polecam(...)pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami.  Piec przez 15-18 minut Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce ciastek oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką lub białą.  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "Recipe", "name": "Ciastka pistacjowe z czekoladą i matchą", "url": "https://azgotuj.blogspot.com/2025/05/ciastka-pistacjowe.html", "author": { "@type": "Person", "name": "AZgotuj" }, "datePublished

AZgotuj!
Szybkie ciasto czekoladowe 14

Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Piekłam w blaszce 32x23. Składniki: 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej  1/2 szklanki oleju(...)wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao  i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut.  Wystudzone ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną

Agusiowe smakołyki
Migdałowa keto babka z jogurtem 15

jako zastępstwo na święta. Można część podanej w przepisie ilości mąki migdałowej  zastąpić mielonymi, ulubionymi orzechami, co wzbogaci smak i aromat. Ja dodałam swoją ulubioną mieszankę do wypieku ciast z podketo.pl,  ale jeśli jej nie posiadacie - użyjcie po prostu więcej mielonych migdałów. Zapraszam! Składniki: proporcje na niewysoką babę z kominem o średnicy 23 cm ważne - wszystkie w temperaturze(...)pokojowej 1 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 szklanki mieszanki do wypieku ciast z podketo.pl 3 jajka - rozmiar L 3 łyżki erytrytolu  1 łyżeczka esencji waniliowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2/3 szklanki gęstego jogurtu greckiego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Zaczynamy od składników mokrych - w misce umieszczamy jajka,  szczyptę soli i ubijamy trzepaczką ręczną przez minutę

Kronika Piekarnika
Pierogi parowane z mielonym mięsem 17

Chińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu! Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a zarazem sycące. Do tego szybki sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypiorku, który podbija smak i dodaje azjatyckiego charakteru. SKŁADNIKI: Na 20 szt. Ciasto: 250 g mąki semoliny 1/2 łyżeczki soli(...)smaku sól do smaku Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wody 2 łyżeczki oleju sezamowego szczypiorek z cebuli dymki trochę PRZYGOTOWANIE:  Z podanych składników z agnieść ciasto . Rozwałkować je na 1-2 mm. Zmieszać składniki farszu. Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego układać po łyżeczce farszu. Skleić brzegi (moje są złożone po chińsku. Najpierw dwa końce

AZgotuj!
Sernik prawie Dubajski – mój pistacjowy luksus 25

Bliskiego Wschodu zdobywa świat, więc postanowiłem nadać tradycyjnemu sernikowi nowy wymiar. Trochę historii sernika Sernik Dubajski – Dubajska czekolada – Sernik z pistacjami Sernik to jedno z najstarszych ciast świata – pierwsze przepisy na serowe wypieki znano już w starożytnej Grecji. Uważano go za deser bogów, a na igrzyskach olimpijskich serwowano go sportowcom jako źródło energii. Z czasem sernik dotarł(...)chrupkość idealnie komponują się z kremową masą sernika. W Bliskim Wschodzie pistacje są składnikiem wielu deserów, m.in. baklawy czy lodów. Sernik Dubajski – Dubajska czekolada – Sernik z pistacjami Ciasto kataifi to cienkie jak nitki ciasto zrobione z mąki pszennej i wody, popularne w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Po upieczeniu staje się cudownie chrupiące i lekkie. W moim serniku

RafalCook
Tarta z białą kiełbasą, farszem chrzanowym i jajkami 18

zachwyci każdego przy stole. Świetna zarówno na Wielkanoc, jak i na niedzielny obiad. Czas przygotowania: 1,5 godziny Trudność przygotowania:  średnie Ilość porcji: 4-6 osób SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO (forma 30 cm): 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI FARSZ: 4 białe kiełbasy 1 duża cebula 150 g startego(...)twardo szczypiorek i koperek do ozdoby 1. W misce łączymy mąkę, sól i starte na tarce masło ( film poniżej). Dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut

karolgotuje
Sernik "Nutella" 30

będzie Twoje popisowe ciasto na wielkanocnym stole! Święta już za rogiem ale ten sernik będzie świetnie smakował nie tylko w Wielkanoc, więc koniecznie zapisz sobie ten przepis na sernik idealny 👌 Tutaj film z przygotowywania Składniki (śr:18cm): Spód -50g prażonych orzechów laskowych -40g zmielonych płatków owsianych -żółtko jajka (białko zostawić do sernika) -20g oleju kokosowego (roztopionego(...)garść orzechów laskowych -maliny 1. Zmiel płatki owsiane na mąkę a rzechy laskowe zmiel na drobniejsze kawałki. 2. Mąkę owsianą wymieszaj z orzechami, kakao, żółtkiem, miodem oraz olejem. 3. Ciasto wyłóż na spód tortownicy z papierem do pieczenia. 4. Zmiksuj ser, ksylitol, jajko i wcześniej pozostałe białko oraz budyń. Podziel masę na dwie części. 5. Do jednej części dodaj kakao

Candy Pandas
Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска 20

Zaraz jak wojna na Ukrainie wybuchła dużo rozmawialiśmy w pracy z naszymi Ukraińcami którzy już jakiś czas w Polsce byli. I tak oto stałam się posiadaczką przepisu na ukraińskie ciasto które króluje na ich stołach podczas Wielkanocy. O Pasce opowiadała mi moja koleżanka Halinka i postanowiłam upiec gdyż nie jest to trudny wypiek. Pasca jest ciastem drożdżowym ale bardzo mocno(...)wyrośniętym w którym jest mnóstwo bakalii, jeśli jednak ktoś nie lubi bakalii może być bez. Zachęcam do upieczenia na Wielkanoc bo jest przepyszne. Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска - przepis CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Marchewkowe pancakesy z waniliową polewą 33

końcu udało się – przepis idealny, proporcje idealne i w sumie najprostszy jaki mógł być, i bez miksera. Najlepiej z dużą ilością polewy na wierzchu, aby smakowały jak ciasto marchewkowe i orzechy, do chrupiania. Składniki (na około 16 pancakesów): 3 średnie marchewki 200ml mleka 2 jajka szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju i odrobinę do smażenia(...)robiłam do sitkiem od razu na mokrymi składnikami, ale możecie to zrobić do osobnej miski). Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i cynamon. Całość mieszamy do połączenia – ciasto będzie miało konsystencje gęstej śmietany. Dodajemy marchewki i mieszamy do połączenia.   Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju – ja wlałam mniej więcej łyżeczkę i rozsmarowałam ręcznikiem papierowym. Wylewamy około

Smaczna Strona
ZDROWY CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI 21

nasion chia ● 50 g rozgniecionych orzechów laskowych   Przygotowanie : Wymieszaj wszystkie suche składniki, wraz z ziarnami, a następnie doddaj wodę i oliwę. Wymieszaj dokładnie całość, wyrabiając przez kilka sekund ciasto rękami. Ciasto powinno być gęste i się kleić. (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody) Przełóż ciasto do keksówki o długości 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 180°C. Po upływie 30 minut, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz jeszcze około 20- 30 minut

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb na zakwasie z tartym jabłkiem 18

fermentować przez 12-14 godz.(sporo po tym czasie podrośnie, jeśli zakwas był aktywny). To wg mnie jest już test czy dalszy wypiek na naszym zakwasie ma sens. Ciasto właściwe: cały nasz zaczyn przygotowany dnia poprzedniego 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej białej 550 g wody 20 g soli Przygotowanie chleba : Wszystkie składniki ciasta właściwego wyrabiamy(...)czasie naszykowałam 2 foremki w których piekłam ostatecznie chleb; okrągłą  o 20 cm średnicy( szklaną) oraz podłużną (ceramiczną) o wymiarach 30 x 11 cm, zawsze smaruję smalcem Kiedy ciasto odpoczęło, mieszamy je powtórnie i przekładamy do foremek Przykryłam folią ( sprawdziłam sposób z jednorazowymi czepkami kąpielowymi z gumkami, świetnie tu się sprawdzają ) i dodatkowo przykryłam grubą ściereczką, pozwoliłam mu rosnąc

Proste Potrawy
Makowiec śmietankowy 25

Uwielbiam ciasta z makiem, a w tym tygodniu tak się jakoś złożyło, że mam już 2 makowy przepis dla Was. Wczoraj była babka , a dziś ten pyszny makowiec z kremem śmietankowym. Szkoda tylko, że beza mi klapała, bo wtedy to dopiero zjawiskowo by wyglądał, ale tak nam posmakował, że muszę mieć ten przepis tutaj.  Wymaga trochę pracy, zwłaszcza jeśli(...)korzystacie z gotowej masy i musicie zmielić mak, czego ja osobiście robić nie lubię, ale czasem warto się poświęcić i trochę popracować. Ciasto kruche: 500g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g cukru pudru, 200g zimnego masła, 2 łyżki śmietany 18%, 5 żółtek, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej

Cynamonowe szczęście
Pierożki dim sum z wołowiną 32

Dziś na obiad serwuję chińskie pierożki dim sum nadziane aromatyczną i soczystą wołowiną :) Składniki (12 sztuk): Ciasto: 230 g mąki pszennej 140 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Farsz: 250 g mielonej wołowiny 120 g świeżych grzybów shiitake 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, świeżo mielony(...)patelni i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wyrabiamy farsz i formujemy z niego 12 kulek. Do mąki wlewamy dość ciepłą wodę, solimy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy miseczką i odstawiamy na 5 minut. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego 12 kwadratów. Na każdy kładziemy kulkę farszu z wołowiny i zbieramy boki ciasta

Delicious Place
Babka czekoladowa 35

składniki przesyp do mokrych i całość ponownie wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny. Formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Przełóż ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej polewą czekoladową i posyp pokruszoną białą czekoladą. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi

Alle Dobre!
Lepsze niż kupne –bo domowe zawsze smakuje najlepiej! 30

ciastka – łatwe i szybkie sposoby na pyszne wypieki Lubicie piec małe ciastka i ciasteczka? W Szwecji to bardzo popularny wypiek, a tutaj odkryłam, że nie zawsze muszę piec duże ciasto – mogę przygotować małe ciasteczka na wiele sposobów. Kiedyś wydawało mi się to zbędnym wysiłkiem, skoro w sklepach jest tak duży wybór. Jednak, jak już wspomniałam, kupne ciastka nigdy nie dorównają(...)masła, miękkiego 100 ml dżemu malinowego Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie ale się nie klei i łatwo formuje. Z ciasta uformować 16 kulek wielkości włoskiego orzecha, około 40 g każda. Układać na blasze wyścielonej papierem

codojedzenia