brązowy i wanilię i dalej ucieraj. Wbij jajko i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przesiej mąkę, proszek, matcha i delikatnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy. Połącz ze sobą składniki. Ciasto schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut a następnie rozgrzej piekarnik do 175 st. Celsjusza. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub użyj specjalnej maty do pieczenia ( polecam(...)pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między ciastkami. Piec przez 15-18 minut Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce ciastek oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą gorzką lub białą. { "@context": "https://schema.org/", "@type": "Recipe", "name": "Ciastka pistacjowe z czekoladą i matchą", "url": "https://azgotuj.blogspot.com/2025/05/ciastka-pistacjowe.html", "author": { "@type": "Person", "name": "AZgotuj" }, "datePublished
AZgotuj!Szybkie ciasto czekoladowe jest już na blogu, ale w wersjach wzbogaconych dodatkami. Tym razem bez dodatków, wersja najprostsza i najszybsza. Ciasto jest proste, szybkie i smakuje wybornie. Czekoladowe, wilgotne, po prostu pyszne. Zrobicie je bez użycia miksera, wystarczy składniki wymieszać łyżką. Piekłam w blaszce 32x23. Składniki: 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju(...)wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut. Wystudzone ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną
Agusiowe smakołykijako zastępstwo na święta. Można część podanej w przepisie ilości mąki migdałowej zastąpić mielonymi, ulubionymi orzechami, co wzbogaci smak i aromat. Ja dodałam swoją ulubioną mieszankę do wypieku ciast z podketo.pl, ale jeśli jej nie posiadacie - użyjcie po prostu więcej mielonych migdałów. Zapraszam! Składniki: proporcje na niewysoką babę z kominem o średnicy 23 cm ważne - wszystkie w temperaturze(...)pokojowej 1 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 szklanki mieszanki do wypieku ciast z podketo.pl 3 jajka - rozmiar L 3 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2/3 szklanki gęstego jogurtu greckiego szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Zaczynamy od składników mokrych - w misce umieszczamy jajka, szczyptę soli i ubijamy trzepaczką ręczną przez minutę
Kronika PiekarnikaChińskie pierogi z cielęciną – delikatne, ręcznie zaklejane i pełne aromatu! Zrobione z mielonej cielęciny, zamknięte w elastycznym cieście i gotowane na parze – idealnie miękkie, a zarazem sycące. Do tego szybki sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego i szczypiorku, który podbija smak i dodaje azjatyckiego charakteru. SKŁADNIKI: Na 20 szt. Ciasto: 250 g mąki semoliny 1/2 łyżeczki soli(...)smaku sól do smaku Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wody 2 łyżeczki oleju sezamowego szczypiorek z cebuli dymki trochę PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników z agnieść ciasto . Rozwałkować je na 1-2 mm. Zmieszać składniki farszu. Wyciąć z ciasta okrągłe placuszki. Na środku każdego układać po łyżeczce farszu. Skleić brzegi (moje są złożone po chińsku. Najpierw dwa końce
AZgotuj!Bliskiego Wschodu zdobywa świat, więc postanowiłem nadać tradycyjnemu sernikowi nowy wymiar. Trochę historii sernika Sernik Dubajski – Dubajska czekolada – Sernik z pistacjami Sernik to jedno z najstarszych ciast świata – pierwsze przepisy na serowe wypieki znano już w starożytnej Grecji. Uważano go za deser bogów, a na igrzyskach olimpijskich serwowano go sportowcom jako źródło energii. Z czasem sernik dotarł(...)chrupkość idealnie komponują się z kremową masą sernika. W Bliskim Wschodzie pistacje są składnikiem wielu deserów, m.in. baklawy czy lodów. Sernik Dubajski – Dubajska czekolada – Sernik z pistacjami Ciasto kataifi to cienkie jak nitki ciasto zrobione z mąki pszennej i wody, popularne w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Po upieczeniu staje się cudownie chrupiące i lekkie. W moim serniku
RafalCookzachwyci każdego przy stole. Świetna zarówno na Wielkanoc, jak i na niedzielny obiad. Czas przygotowania: 1,5 godziny Trudność przygotowania: średnie Ilość porcji: 4-6 osób SKŁADNIKI KRUCHE CIASTO (forma 30 cm): 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody szczypta soli SKŁADNIKI FARSZ: 4 białe kiełbasy 1 duża cebula 150 g startego(...)twardo szczypiorek i koperek do ozdoby 1. W misce łączymy mąkę, sól i starte na tarce masło ( film poniżej). Dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 2. Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy w piekarniku przez 15 minut
karolgotujebędzie Twoje popisowe ciasto na wielkanocnym stole! Święta już za rogiem ale ten sernik będzie świetnie smakował nie tylko w Wielkanoc, więc koniecznie zapisz sobie ten przepis na sernik idealny 👌 Tutaj film z przygotowywania Składniki (śr:18cm): Spód -50g prażonych orzechów laskowych -40g zmielonych płatków owsianych -żółtko jajka (białko zostawić do sernika) -20g oleju kokosowego (roztopionego(...)garść orzechów laskowych -maliny 1. Zmiel płatki owsiane na mąkę a rzechy laskowe zmiel na drobniejsze kawałki. 2. Mąkę owsianą wymieszaj z orzechami, kakao, żółtkiem, miodem oraz olejem. 3. Ciasto wyłóż na spód tortownicy z papierem do pieczenia. 4. Zmiksuj ser, ksylitol, jajko i wcześniej pozostałe białko oraz budyń. Podziel masę na dwie części. 5. Do jednej części dodaj kakao
Candy PandasZaraz jak wojna na Ukrainie wybuchła dużo rozmawialiśmy w pracy z naszymi Ukraińcami którzy już jakiś czas w Polsce byli. I tak oto stałam się posiadaczką przepisu na ukraińskie ciasto które króluje na ich stołach podczas Wielkanocy. O Pasce opowiadała mi moja koleżanka Halinka i postanowiłam upiec gdyż nie jest to trudny wypiek. Pasca jest ciastem drożdżowym ale bardzo mocno(...)wyrośniętym w którym jest mnóstwo bakalii, jeśli jednak ktoś nie lubi bakalii może być bez. Zachęcam do upieczenia na Wielkanoc bo jest przepyszne. Tradycyjne ciasto Wielkanocne na Ukrainie - ukraińska Paska - Українська паска - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekońcu udało się – przepis idealny, proporcje idealne i w sumie najprostszy jaki mógł być, i bez miksera. Najlepiej z dużą ilością polewy na wierzchu, aby smakowały jak ciasto marchewkowe i orzechy, do chrupiania. Składniki (na około 16 pancakesów): 3 średnie marchewki 200ml mleka 2 jajka szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju i odrobinę do smażenia(...)robiłam do sitkiem od razu na mokrymi składnikami, ale możecie to zrobić do osobnej miski). Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i cynamon. Całość mieszamy do połączenia – ciasto będzie miało konsystencje gęstej śmietany. Dodajemy marchewki i mieszamy do połączenia. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju – ja wlałam mniej więcej łyżeczkę i rozsmarowałam ręcznikiem papierowym. Wylewamy około
Smaczna Stronanasion chia ● 50 g rozgniecionych orzechów laskowych Przygotowanie : Wymieszaj wszystkie suche składniki, wraz z ziarnami, a następnie doddaj wodę i oliwę. Wymieszaj dokładnie całość, wyrabiając przez kilka sekund ciasto rękami. Ciasto powinno być gęste i się kleić. (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody) Przełóż ciasto do keksówki o długości 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)temperatury 180°C. Po upływie 30 minut, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz jeszcze około 20- 30 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskafermentować przez 12-14 godz.(sporo po tym czasie podrośnie, jeśli zakwas był aktywny). To wg mnie jest już test czy dalszy wypiek na naszym zakwasie ma sens. Ciasto właściwe: cały nasz zaczyn przygotowany dnia poprzedniego 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej białej 550 g wody 20 g soli Przygotowanie chleba : Wszystkie składniki ciasta właściwego wyrabiamy(...)czasie naszykowałam 2 foremki w których piekłam ostatecznie chleb; okrągłą o 20 cm średnicy( szklaną) oraz podłużną (ceramiczną) o wymiarach 30 x 11 cm, zawsze smaruję smalcem Kiedy ciasto odpoczęło, mieszamy je powtórnie i przekładamy do foremek Przykryłam folią ( sprawdziłam sposób z jednorazowymi czepkami kąpielowymi z gumkami, świetnie tu się sprawdzają ) i dodatkowo przykryłam grubą ściereczką, pozwoliłam mu rosnąc
Proste PotrawyUwielbiam ciasta z makiem, a w tym tygodniu tak się jakoś złożyło, że mam już 2 makowy przepis dla Was. Wczoraj była babka , a dziś ten pyszny makowiec z kremem śmietankowym. Szkoda tylko, że beza mi klapała, bo wtedy to dopiero zjawiskowo by wyglądał, ale tak nam posmakował, że muszę mieć ten przepis tutaj. Wymaga trochę pracy, zwłaszcza jeśli(...)korzystacie z gotowej masy i musicie zmielić mak, czego ja osobiście robić nie lubię, ale czasem warto się poświęcić i trochę popracować. Ciasto kruche: 500g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100g cukru pudru, 200g zimnego masła, 2 łyżki śmietany 18%, 5 żółtek, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej
Cynamonowe szczęścieDziś na obiad serwuję chińskie pierożki dim sum nadziane aromatyczną i soczystą wołowiną :) Składniki (12 sztuk): Ciasto: 230 g mąki pszennej 140 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Farsz: 250 g mielonej wołowiny 120 g świeżych grzybów shiitake 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, świeżo mielony(...)patelni i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i olejem sezamowym. Wyrabiamy farsz i formujemy z niego 12 kulek. Do mąki wlewamy dość ciepłą wodę, solimy. Zarabiamy gładkie i elastyczne ciasto, które przykrywamy miseczką i odstawiamy na 5 minut. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego 12 kwadratów. Na każdy kładziemy kulkę farszu z wołowiny i zbieramy boki ciasta
Delicious Placeskładniki przesyp do mokrych i całość ponownie wymieszaj do połączenia. Na koniec dodaj dżem porzeczkowy oraz skórkę otartą z cytryny. Formę na babkę posmaruj tłuszczem i oprósz kakao. Przełóż ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polej polewą czekoladową i posyp pokruszoną białą czekoladą. Artykuł Babka czekoladowa pochodzi
Alle Dobre!ciastka – łatwe i szybkie sposoby na pyszne wypieki Lubicie piec małe ciastka i ciasteczka? W Szwecji to bardzo popularny wypiek, a tutaj odkryłam, że nie zawsze muszę piec duże ciasto – mogę przygotować małe ciasteczka na wiele sposobów. Kiedyś wydawało mi się to zbędnym wysiłkiem, skoro w sklepach jest tak duży wybór. Jednak, jak już wspomniałam, kupne ciastka nigdy nie dorównają(...)masła, miękkiego 100 ml dżemu malinowego Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę, z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie ale się nie klei i łatwo formuje. Z ciasta uformować 16 kulek wielkości włoskiego orzecha, około 40 g każda. Układać na blasze wyścielonej papierem
codojedzenia