ciasto - 164325 przepisów (strona:3685/10955)

Sernik świąteczny 332

Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko

Słodkie Przyjemności
szybka drożdżówka z kruszonką... 213

letnie masło, namoczone rodzynki wyrabiać w robocie około 10 minut, potem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości w tym czasie zrobić kruszonkę z podanych składników gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do keksówki 26 cm wysmarowanej masłem i opsypaną bułką tartą, posypać kruszonką lekko ją dociskając w ciasto, ciasto przykryć i odstawić na 20 minut piec(...)200C około 35 minut i wyjąc ciasto wystudzone z keksówki - nam smakuje z masłem lub dżemem..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto malibu z alkoholem 245

zostawić na całą noc w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem,oliwą i wodą.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka wbić na sztywno ze szczyptą soli,dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni, 25-30 min. Wyjąć delikatnie z tortownicy, zdjąć papier i zostawić(...)wystudzenia,  następnie zdjąć delikatnie skórkę, aby łatwiej było posmarować kremem wierzch ciasta i przekroić w poziomie na dwie części Masło utrzeć na puch, ciągle ucierając dodawać po łyżce masę kokosową z lodówki. Wyłożyć 2/3 kremu na dolny blat, rozsmarować, przykryć górnym, a następnie posmarować resztą kremu wierzch i boki ciasta, cienką warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi

Mix smaku
Sernik z malinami 210

składniki ciasto 10 dag miękkiej margaryny 12,5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 15 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa 1/2 kg malin 4 jajka 15 dag miękkiej margaryny 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 75 dag chudego twarogu mielonego (może być z wiaderka sernikowy) 2 kisiele ananasowe(...)inne) Sposób wykonania Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ucierając jajka, następnie dosypać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy(24/32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 min w temp. 180 stopni Maliny umyć, osuszyć.  Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami

Mix smaku
Drożdżówka 200

Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło, cukier(...)ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Potem wkładamy do blaszki

Kulinarna rozmowa
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 290

sody oczyszczonej 2 pełne łyżki Inki szklanka mleka 2 jaja - roztrzepane w miseczce 2 szklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki(...)grudek mąki i przelewamy ją do keksówki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok.50 min, do godziny. I tu mam nadzieję, że wszyscy znają stary sposób babć sprawdzający, czy ciasto jest gotowe- wsadzamy drewniany patyczek w środek ciasta- jeśli jest mokry-należy jeszcze trochę ciasto podpiec, suchy oznacza, że jest gotowe:) Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż

Gotowanie to kochanie
Karmelowe brownie 195

mleka w proszku 100 g solonych orzeszków ziemnych opakowanie (250g) sera mascarpone POLEWA KARMELOWA: 1/3 kostki masła 1/3 szklanki cukru pół szklanki śmietanki kremówki 30% do posypania po wierzchu ciasta- 100 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie: 200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę(...)wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie. KARMELOWE PRZEŁOŻENIE: masło rozpuść na małym ogniu w rondelku, dodaj cukier. Mieszaj drewnianą łyżką, podgrzewając na małym ogniu,aż utworzy się karmel (cukier zbrązowieje

Gotowanie to kochanie
Wypasiony chlebek dyniowy 212

czegoś pysznego. Skupiam całą swą uwagę na jednym celu i poświęcam się mu w całości, aż wszystkie negatywne fluidy odpłyną z mojej głowy. Tak właśnie było w przypadku tego ciasta. Zobaczyłam leżącą na korytarzu małą, piękną dynię i to jej się uchwyciłam.  Chciałam ciasto, ale jednocześnie nic wielkiego, a raczej przystępnego, dobrego nawet na śniadanie. Pomyślałam o chlebku bananowym(...)roztarte migdały w małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki. PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce. Wymieszaj olej z cukrem, dodaj jajka, dobrze wymieszaj. Dodaj puree z dyni i zamieszaj. Wsyp suche składniki i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej do keksówki wysmarowanej

Gotowanie to kochanie
Najlepszy makowiec domowy 11434

makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku . A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły(...)ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie . Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii.... Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach

Smaczna Pyza
Budyniowiec śmietanowy z figami 219

zagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej(...)200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 203

Ciasto biszkoptowe uformowane w rulon i nadziane masą, to nic innego jak rolada. Tak, jak różne mogą być biszkopty – białe, kakaowe, czekoladowe, różnokolorowe, tak różne mogą być masy i nadzienia. Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą dla łasuchów… i nie tylko.   Składniki na biszkopt: - 5 jaj - 3 łyżki mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru(...)żółtek wlewamy ¼ szklanki wrzątku i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Do ubitych białek dodajemy (ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które

mojewypiekiinietylko
Tort malinowy 477

Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika

mojewypiekiinietylko
Key Lime Pie 226

chyba na świecie łasucha, który nie da się skusić na Key Lime Pie. Kuchnia Amerykańska liczy sobie kilka flagowych wypieków znanych na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto znane pod nazwą „pie”, składające się z kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli szarlotka, ale równie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym(...)brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem . Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 253

rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt(...)który posmarowałam konfiturą pomarańczową, posypałam cynamonem i wysypałam maliny mrożone, których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut. SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania