ciasto - 162322 przepisów (strona:3694/10822)

1466. Babka z jabłkami 200

Proste do zrobienia ciasto..nie potrzebny nawet mikser..wystarczą dwie miski i łyżka..robimy tak samo jak mufinki..mieszamy osobno  suche i mokre składniki, a potem je mieszamy...Ciasto jest wilgotne..bardzo smaczne..  2 szkl. mąki  1 szkl. mleka  2/3 szkl. cukru 1/2 szkl. oleju  2  jajka  skórka z cytryny 2 łyżeczki(...)składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Mokre składniki dodać do suchych i łyżką wymieszać do połączenia składników. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka ,lekko zamieszać. Ciasto  przełożyć do foremki [ u mnie keksowka] wyłożonej papierem Saga ..  Ciasto piec ok. 1 godziny w 170-180 stopniach.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa 166

Przepis ze starej gazetki Przyślij przepis - Ciasta na lato..U mnie to akurat na początek jesieni .. 2 budynie śmietankowe 3 szkl.mleka 1 kg gruszek [ dałam dodatkowo jeszcze jabłka] 3 szkl. mąki 2 łyżki soku z cytryny 1 jajko 2 żółtka 25 dkg margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 2 łyżki śmietany 1  łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, margaryny , żółtek(...)jajka, cukru i śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na blaszce [ u mnie tortownica],a drugą część włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika . Budyń ugotować na mleku. Gruszki i jabłka obrać  i zetrzeć na tarce.Skropić sokiem z cytryny.Wyłożyć na ciasto i zalać budyniem.Na budyń zetrzeć drugą część ciasta. Piec

Moje domowe kucharzenie
1562. Bajaderka 194

Bajaderka to dobry sposób na wykorzystanie suchego lub nieudanego ciasta..dodatki są dowolne...orzechy , rodzynki, wiórki itd. 50 dkg dowolnego ciasta  150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić(...)małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać.Polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić do lodówki na kilka godzin

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki 149

Naleśniki..mało kiedy zdarza się , żebym robiła ponownie z tego samego przepisu..za każdym razem szukam nowego przepisu na ciasto....przepis podpatrzony u Arabeski ,,smażone na naleśnikarce . 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka  1 szkl. wody 2 jajka (dodatkowo można dodać białko , które zostanie od nadzienia) sól  1-2 łyżki oleju Mąkę wymieszać z mlekiem (dokładnie , żeby(...)było grudek) - najlepiej robić to mikserem . Dodać jajka , sól i znowu wymieszać , czy raczej "roztrzepać". Wlać wodę , olej , wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta (nie za dużo) i smażyć , aż wierzch się zetnie , a dół odstanie od patelni (jeśli trwa to zbyt długo - trzeba sobie niestety pomóc łopatką). Przewrócić na drugą stronę i jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Murzynek bez użycia miksera 191

Czasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam  tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam. 350g(...)suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką, aż wszystko się dobrze połączy. Przelać masę do foremki .Piec  ok. 55 minut. Po tym czasie wyciągnąć z pieca i wystudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem, lukrem lub polać polewą . Cukier i mleko wymieszać aż do uzyskania gęstej polewy, dodać roztopioną margarynę i połączyć z masą

Moje domowe kucharzenie
Tarta z rabarbarem z kruszonką owsiano-migdałową! 140

cukru pudru Przepis: Rabarbar obieramy i kroimy. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinkę (mieszamy co jakiś czas). Margarynę, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy 1/4 i zostawiamy w misce. Pozostałe ciasto wkładamy do formy (wysmarowanej margaryną i obsypanej otrębami pszennymi mielonymi) i ugniatamy tak aby ładnie przylegało. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)180C i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy rabarbar (bez soku). Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę - dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki i rozdrobnić. Ciacho obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 30-40minut. Po wyciągnięciu i ostygnięciu ciacho dekorujemy cukrem pudrem

Emcia Pichci
Ciacho a'la raffaello 169

proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na  najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy(...)razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.  Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę

Emcia Pichci
Brownie 128

masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia) i wkładamy(...)nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy na pół. Środek i wierzch ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi dla dekoracji. insertCookd("31c781ee950828268e3143822cd29f0c

Emcia Pichci
Seromak 182

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Seromak to połączenie dwóch ciast: makowca i sernika. Gdy mamy problem z wyborem jednego z nich wystarczy zrobić właśnie te ciasto. Nie polecam robić ciasta z masy makowej z puszki, ponieważ sprzedawane gotowe masy sklepowe są zbyt rzadkie i ciasto może się nie udać. Post Seromak pojawił się

Marta Gotuje
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 221

pyszne, no i oczywiście zdrowsze niż np.   ciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas marchewki w domu postanowiłam ja wykorzystać. Mój M. w przeciwieństwie do mnie, nie lubi ciasta marchewkowego w którym jest dużo cynamonu, dlatego wpadłam na pomysł ciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość. Osobiście uważam, że można by go było dodać śmiało więcej(...)proporcjach na ciasteczka podam już jego zwiększona ilość. Ciastka wyszły mięciutkie bardzo puszyste, naprawdę pyszne. Marchewka i   migdały doskonale się ze sobą   komponują. Polecam wszystkim miłośniką ciasta marchewkowego. Ps. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki polecam zwiększyć nieco ilość cukru. Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi     Składniki

Mania Gotowania
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 176

moim stole podczas świąt. Przy okazji chciałabym pochwalić się kilkoma zdobyczami, zakupionymi przy okazji Tygodnia Wypieków w Lidlu. Było naprawdę w czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka(...)cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła. Startą

Mania Gotowania
Wiśniowy marmurek 130

Dzisiaj uciekłam troszkę od przepisów związanych z przygotowywaniem przetworów bo chciałam Wam przedstawić to aromatyczne i lekko kwaskowe ciasto dwukolorowe. Sezon na wiśnie trwa więc może skusicie się :) Składniki: - 500 g wiśni - 6 jajek - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka(...)ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy jasne ciasto, na nie przekładamy wydrylowane wiśnie a na nie ciasto czarne. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pianka malinowa 294

Pianka malinowa to ciasto, które zauroczy każdego, kto lubi maliny. Pianka nie wymaga pieczenia, więc idealnie wpasowuje się w upalną pogodę, która nas ostatnio nawiedziła. Jest to delikatny i dość mało kaloryczny deser, gdyż do uzyskania piankowej struktury zamiast wysokokalorycznej śmietanki użyłam białek, które zawierają niewiele kalorii. Ciasto jest dość szybkie w przygotowaniu, również jeśli chodzi o czas tężenia(...)osuszyć - galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej - maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie prezentuje się na talerzu. Ciasto należy przechowywać w lodówce, najlepiej

Smakołyki Bereniki
Kostka alpejska Marty, czyli masło orzechowe i bezy 310

weekend będzie ciacho. Tym razem coś bardzo, bardzo pysznego. Dla fanów masła orzechowego idealne. Dodatkowo słono-słodki smak tego ciasta sprawia, że nie możemy poprzestać na jednym kawałku. Dlatego wchodzisz tutaj i czytasz ten przepis na swoją odpowiedzialność :) Ciasto inspirowane jest kostką alpejską z bloga Gosi , przygotowałam je na konkurs . Choć nie odzwierciedla dokładnie przepisu Gosi, bo ja zawsze muszę(...)masę na połowę biszkopta. Przykryć drugą połową. Kremówkę ubić, dodawać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.  Ja ten drugi biszkopt pokruszyłam, ale następnym razem zostawię w całości, lepiej się takie ciasto kroi

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka jaglane 238

greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy migdały i żurawinę, mieszamy wszystko łyżką. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną(...)przydusiłam masę na ciasteczka widelcem. Nie robimy z ciasta kulek, ani nie formujemy ciasteczek w specjalnie kształty. Ciasteczka jaglane mają mieć nieregularne kształty o lekko porowatej powierzchni. Taki ich rustykalny urok. Pieczemy w temp. 160 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut, aż się zrumienią. Smacznego! Ciasteczka jaglane z żurawiną i migdałami są lekkie, kruche, ale są zwarte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania