ciasto - 162322 przepisów (strona:3695/10822)

VICTORIA SPONGE (BISZKOPT KRÓLOWEJ WIKTORII) 395

Victoria sponge to kolejne ciasto, które zostało nazwane na cześć sławnej postaci historycznej - królowej Wiktorii. Biszkopt był ulubionym dodatkiem do popołudniowej herbatki. Królowa lubiła go z dżemem malinowym i bitą śmietaną. Przepis na Victorię zaczerpnęłam z książki "How to be a domestic goddess" Nigelli Lawson. Ciasto jest bardzo łatwe i jestem w lekkim szoku, że mi ładnie wyrosło(...)Miałam za dużą tortownicę i ciasto mi się lekko zważyło. Przeżyłam chwile stresu :D, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TOP 15 PRZEPISÓW W 2011 ROKU 172

Wami. Szybkimi krokami zbliżam się do drugiej rocznicy prowadzenia bloga.  Poniżej przedstawiam listę 15 potraw, które najbardziej mi smakowały w 2011 roku :)  1. Kapuśniak 2. Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką 3. Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami 4. Ciasto Chamei: zielona herbata i masa z marakui 5. Ciasto czekoladowe z musem z białej czekolady 6. Hummus(...)Kimchi Jigae 9. Rumowo-czekoladowe cupcakes z marakują 10. Skubaniec (pleśniak) 11. Biszkopt królowej Wiktorii (Victoria Sponge) 12. Kawowa panna cotta 13. Czekoladowy torcik serduszko 14. Nadziewane gruszki w cieście 15. Zebra pomarańczowo-czekoladowa

Przepisy Aleksandry
SUSHI Z CZERWONYM KAWIOREM (recipe in English and Polish) 151

Zachwycam się azjatyckimi słodkościami. Są niesamowicie wdzięczne i pomysłowe. Jakiś czas temu spotkałam się ze zdjęciem ciasta - sushi. Dzisiaj moja wersja azjatyckiego specjału :). Cukiernictwo w Azji uznawane jest za sztukę. Umiejętność wypieku dobrego ciasta łączy się z prestiżem, np. w Japonii szacunek zdobywa się, gdy dana osoba potrafi upiec biszkopt - Kasutera. Do upieczenia ciasta wykorzystałam sprawdzony przepis na biszkopt herbaciany(...)Troszkę go zmodyfikowałam. Jeżeli lubicie smak migdałów, to polecam wykorzystać przepis na ciasto chamei . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TORTA DE TRES LECHES (Polish & English) 170

Zapraszam na słodką ucztę :). Przenosimy się dzisiaj do Ameryki Południowej. Torta de tres leches to ciasto, które chciałam upiec może od roku. Ciągle coś stawało mi na drodze albo zwyczajnie o nim zapominałam. W związku z akcją Ciasta Świata w końcu nadarzyła się okazja, żeby je upiec. Ciasto de tres leches znaczy "3 mleka". Jeżeli chodzi o strukturę(...)bardzo przypomina pieczony przeze mnie parę dni temu Malvapoeding . Do końca nie wiadomo kto to ciasto wymyślił. Większość krajów Ameryki Łacińskiej uważa je za swoje -tradycyjne. Na ogół mówi się, że powstało w Meksyku albo w Nikaragui. W smaku jest waniliowe, mocno wilgotne. Prawdopodobnie będę je piec ponownie. Tradycyjnie podaje się je z bitą śmietaną. Zrobiłam małe odstępstwo i podałam

Przepisy Aleksandry
PLACEK DROŻDŻOWY 296

znów zgrałyśmy się z moją Mamą :). Moje ciasto drożdżowe jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciasto. Ciasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako

Przepisy Aleksandry
TORT LEBKUCHEN (LEBKUCHENTORTE) 272

Witajcie :) Znaleźliście dzisiaj coś ciekawego pod poduchą? Dzisiejsze ciasto jest tak pyszne, że pomimo nieudanej pierwszej próby (wyszedł mi paskudny i płaski zakalec), postanowiłam upiec je jeszcze raz i wszytko wyszło super. Uważam to ciasto za objawienie...jak ma inaczej napisać osoba uzależniona od przypraw korzennych? :) Aby nadać ciastu większej puszystości zmieniłam sposób jego wykonania. W oryginalnym przepisie autorka pisze(...)ubiciu całych jajek z cukrem na kremową masę. A potem na połączeniu suchych składników z mokrymi. Swoje ciasto upiekłam w formie indywidualnych deserów. W przepisie należy użyć sporo creme fraiche. Wydaje mi się, że jej substytutem w Polsce będzie kwaśna śmietana 18%. Jeżeli się mylę, proszę dajcie mi znać :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego

Przepisy Aleksandry
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 178

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 177

poziomki, a już pojawiają się maliny, dojrzewają porzeczki, agrest i wiele innych owoców, z którymi na pewno uda się coś cudownego wyczarować :) Tymczasem wszystkich fanów poziomek i niezbyt słodkiego ciasta zapraszam na bułeczki z poziomkami :) PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty(...)Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 550), 200 ml ciepłego mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 60 g roztopionego masła, 12 g drożdży instant, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru (myślę że można dodać więcej), 1 jajko rozbełtane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek. Składniki na masę serową: 200 g twarogu, 4 łyżki śmietanki

Delicious Titbits
Błyskawiczna babka majonezowa 756

tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem(...)stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt szybko z piekarnika - niebezpieczeństwo, że opadnie - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 15 min. Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej - w wypadku najazdu nieoczekiwanych gości, kiedy czas jest na wagę z ł ota, leniwiec kuchenny może użyć gotowej polewy czekoladowej

Grunt to przepis!
Weekendowe słodkości 183

nowych rzeczy i wymyślać nowe przepisy. Kiedy wczoraj zostałam obdarowana pięknymi jabłuszkami musiałam zrobić z nich jakiś deser. Zdecydowałam się na... Tartę z budyniem i jabłkami Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki prawdziwego masła 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany szczyptę soli Dodatkowo: porcję domowego budyniu ( przepis tutaj ) 2 spore jabłka(...)mieszamy mąkę, cukier i sól, a następnie wgniatamy w to zimne masło. Kiedy całość zacznie przypominać konsystencją mokry piasek, dokładamy jajko i śmietanę. Całość zagniatamy, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Robimy z niego kulę i wkładamy na ok. 0,5 godz. do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto dość cienko lub po prostu równomiernie wylepiamy nim formę do tarty

Ratunku obiad
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 234

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz(...)Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, dwa żółtka i jedno całe jajko. Wlewamy rozczyn, a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na środku układamy farsz: jeżyny posypałam odrobiną brązowego cukru, natomiast serek wymieszałam

Miksturownik
Szarlotka sypana 3907

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.  Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana. Składniki: 1 szkl. mąki; 1 szkl. kaszy manny; 1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka; 2 łyżeczki(...)bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut. Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Miksturownik
Tort orzechowy. 386

mleka; 1 łyżka soku z cytryny; 8 łyżeczek cukru waniliowego; 50 g startej czekolady;  do dekoracji: czekolada 150 g; dodatkowo: owoce, orzechy, maltikeksy (jak u mnie) i inne :) Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy kawę i skórkę(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi na pył orzechami. Mąkę z orzechami powoli dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Po ostudzeniu przekrawamy ciasto na 3 krążki. Nasączamy je kawą wymieszaną z wódką. Krem: Mascarpone

Miksturownik
Poziomkowa tarta 200

Wczoraj dostałam słoik słodziutkich poziomek, które postanowiłam wyeksponować w tarcie. W sam raz jako słodki prezent dla Taty :)  Składniki: na ciasto - 2 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2/3 szklanki cukru - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany - szczypta soli - 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej na krem - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 i 2/3 szklanki mleka - 2 łyżki cukru(...)masła oraz - 500 g poziomek - 1 galaretka poziomkowa Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy ją widelcem i wykładamy papierem do pieczenia, który obciążamy np. grochem pieczemy tak 10 minut w temperaturze 200 C po upływie tego czasu zciągamy papier z grochem i pieczemy jeszcze

Zainspirowana w kuchni
Babka czekoladowa z orzechami 258

Bardzo szybka w przygotowaniu babka, o wyraźnym smaku gorzkiej czekolady, puszysta i delikatna, żaden tam "zapychacz" jakim często babki bywają;) Przepis od Dorotus76 , wprowadziłam drobne zmiany. Ciasto: * 100 g gorzkiej czekolady * 4 jajka * 90 g fruktozy * 150 g mąki pełnoziarnistej * 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich * 1 łyżeczka kakao * 100 g masła Polewa(...)trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam do tego ubitą masę jajeczną, delikatnie wymieszałam, a na końcu wlałam roztopione masło. Ciasto przełożyłam do keksówki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 175*C ok. 40 min. Po lekkim przestudzeniu polałam polewą przygotowaną z rozpuszczonej na parze czekolady z mlekiem (orzechy wrzuciłam

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania